Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 май 2007, 15:29 ч.

В кухнята на една Блондинка

  • 552 081
  • 270
  •   2
Отговори
# 105
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                   СУПА С ГЪБИ

5 картофа
2 моркова
1гл лук
3 ск. чесън
1 кубче зеленчуков бульон
500гр печурки
масло, сол, черен пипер

Сварявате в бульона всички зеленчуци, нарязани на парчета. Пасирате. Разреждате с вода при необходимост. Гъбите запържвате нарязани в масло със сол и черен пипер до пълно омекване и изпаряване на водата и прибавяте към супата.

# 106
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                       БЮРЕК (с ефект на домашна точена баница)


Фини кори
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио
1ч.ч. брашно

500гр сирене
100гр масло

Разбивате яйцата, добавяте млякото със содата, олиото на тънка струйка и брашното. Намазвате първата кора с разтопеното масло и слагате от плънката. Повтаряте същото с втората кора върху нея и тогава ръсите и от натрошеното сирене. Навивате на руло и редите в омазнена тава. Накрая редите отгоре бучици масло и печете до зачервяване. Сместта между корите бухва и се слива с тънките кори и на външен вид баницата прилича на домашно точена. Слагайте равна лъжичка сода, иначе покафенява отвътре.

# 107
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                          ПЪРЖЕНО ПИЛЕ

Нарязвате пилето на порции и хубаво осолявате парчетата. Оваляте ги обилно в брашно и пържите във фритюрник на 190 градуса, докато станат златисти и препечени, но не и кафеникави. Редите само на един ред парчетата и да не се допират плътно. Изваждате ги и ги поставяте върху няколко слоя салфетки, да поеме мазнината. Хапва се горещо, страшно е вкусно. Гарнитурите са по избор, за да не става много пържено, пека картофки и бейби-морковчета с бира във фурната  Simple Smile Бирата отделно е задължителна  Grinning

                           

# 108
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                БАНИЦА ОТ ГОТОВ ХЛЯБ ЗА ДЮНЕРИ

Трябва ви малко прясно мляко, масло и сирене на око, кой колкото обича, две яйца и кофичка кисело мляко и малко сода. Топите хляба в топло прясно мляко и редите в тавичката. Отгоре ръсите стопено масло и сирене, пак потопени кори и така. След това нарязвате баницата на парчета и заливате с двете яйца и киселото мляко с разтворената в него сода. Печете на умерена фурна, ако започне да прегаря отгоре - завивате с фолио.

                                       

# 109
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                            КОКОСОВИ БОНБОНИ 

250 гр кокосови стърготини
200 гр течна пълномаслена сметана
85 гр захар
50 гр масло
2 ванилии
200 гр черен шоколад

В тефлонов съд бъркате сметаната, маслото и захарта до стопяване на последната. Махате от огъня и прибавяте кокоса и ванилиите. Оставяте да изстине. Обвивате с фолио достатъчно голяма дъска и изсипвате сместта. Разпределяте и оформяте с помощта на голям и равен нож да стане като плочка с равни ъгли. Прибирате в хладилника или във фризера за стягане (не замръзване), след което нарязвате на квадрати, правоъгълници или друга желана от вас форма и - тук идва малко сложното (поне за мен  Crazy) обвиване на кокосовата смес с разтопения черен шоколад - или потапяте (на мен не ми стегна достатъчно сместта за да издържи тази процедура бонбонът) или мажете и клепате някакси с лъжички, четки и други подръчни материали  Grinning
(аз сипвах с лъжичката шоколад на фолиото, отгоре слагах блокчето, така то само си правеше "дъно", след това сипвах отгоре повече шоколад и разнасях със силиконова четка криво-ляво). След това пак прибирате и съхранявате в хладилника. На другия ден стяга добре  Peace
Не станаха много красиви, но пък са страшно вкусни, много повече от Баунти  Blush



От тукSimple Smile

# 110
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                   КОКОСКИ

300 гр кокосови стърготини
250 гр захар
3 яйца
2 ванилии

Разбърквате всички продукти. Печете върху хартия за печене на 150°-160°. Консумирате след изстиване, за да изчезне миризмата на яйце и да се засили тази на кокоса  Peace Съхранявате в метална или пластмасова кутия, така издържат с дни  Simple Smile



От тук!  Simple Smile

# 111
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                 ЛЮТИКА

Зелени и червени чушки
патладжани
домати
олио, сол, чесън и магданоз

Изпичате и обелвате чушките, доматите и патладжаните. Относно количеството - превес трябва да имат чушките, но все пак е въпрос на вкус. Аз сложих 4 чушки, 2 патладжана и два домата (малки), 5 скилидки чесън, олио, магданоз и сол на вкус. Начуквате или нарязвате на ситно зеленчуците; ако ги смелите става много воднисто.
Патладжаните след обелването накисвам цели за десетина минути в студена вода - стават бели и не дразнят стомаха и бъбреците, за който има проблеми с тях.

# 112
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                       ТЕЛЕШКИ РУЛЦА

4 парчета телешко филе
2 твърдо сварени яйца
2 моркова
200гр пушен бекон на ивички
4 кисели краставички
соев сос, вегета, черен пипер, бира

Хубаво начуквате на тънко филетата, да станат като подметки 43-ти номер  Grinning Накисвате обилно със соевия сос, вегетата (или сол) и черния пипер. Оставяте така в хладилника за няколко часа. Разстилате всяко парче, поръсвате равномерно с ивичките пушен бекон и редите разполовените по дължина краставички, по половин разполовен морков на парче и по половин яйце, пак на две срязано. Редувате ги, да стане после шаренко. Завивате стегнато на руло и слагате в тавичка, в която сте сипали около 200мл бира, като краят на завитото месо да е отдолу, така се притиска и не се разтваря и няма нужда от конци и клечки за зъби. Завивате с фолио и печете на умерена фурна. От време на време вадите и поливате със сосчето. След като месцето стане на мозък (телешкото и говеждото са сухи), махате фолиото и връщате във фурната за около 5 минутки само на много силен и само горен реотан, за да се запече. Изваждате и завивате с кърпа. Сервирате с картофено пюре или ризото, за да може да полеете и от сосчето.
Евентуално може да се сложи вътре и настърган кашкавал или още по-добре - топено сирене; аз нямах, но мисля, че ще се получи добре.  Simple Smile
Може да сервирате по цяло парче в чинията, ако не са ви огромни парчетата като моите  Laughing , а става най-хубаво и красиво да са разрязани на филии (не се разпадат!) и поляти със сосче, много са шаренки и атрактивни  Flutter
Може да се направи със свинско и с пилешко месо, стига да си намерите или направите достатъчно големи парчета.

# 113
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                    ТОРТА С КОКОСОВ БЛАТ

Блат:

100 масло
2 яйца
150 гр захар
1 ч.л. бакпулвер
300 гр кокос
100 гр брашно
2 ванилии
300 мл сироп от ананас (праскови...)

Крем:

250 гр заквасена сметана
250 гр кокосово кисело мляко (или обикновено)
500 гр ванилов крем (пудинг)
2 ванилии
желатин за 1 литър

Желе:

500 мл сок от вишни (или друг, по избор)
малини (или друг плод)
желатин за 1/2 литър

Блат:

Разбивате яйцата със захарта, прибавяте останалите продукти и накрая разтопеното масло. В намаслена форма, която се отваря изпичате блата на умерена фурна за около половин час, да се зачерви отгоре. Изваждате го и докато е топъл го надупчвате хубаво с вилица или нож и сиропирате със сироп по избор - ананас, праскова, кайсия...

Крем:
 
Разбърквате продуктите за крема и прибавяте разтворения според инструкциите желатин. Изсипвате върху блата и прибирате в хладилника да се стегне.

Желе:

Разтваряте желатина. Нареждате върху крема малинките и с лъжица внимателно сипвате от желатина, докато покрие на тънък слой крема. Пак прибирате в хладилника за малко, за да стегне и да ги залепи. След това вече изсипвате останалия сок с желатина и пак в хладилника. Като стегне идеално махате страничната стена. Става лесно и е много вкусна торта  Simple Smile



# 114
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                  ТОРТА С ПУДИНГ

Блат: (на Наталина)

2 яйца
80гр захар
50гр брашно
2 ванилии

Крем:

1кг ванилен пудинг
1 консерва с ананас

Желе:

1л сок от ягоди (или от друг червен плод)
500гр ягоди (или друг червен плод)

Желатин за 2л.

Блат:

Разбивате белтъците на твърд сняг.
След това жълтъците със захарта и ванилията. Прибавяте ги внимателно към белтъците, като бъркате с дървена лъжица. След това добавяте пресятото брашно - пак бавно и бъркайки. Печете в намаслена и набрашнена форма в предварително загрята фурна на 150° за около 10-15мин. След изстиване набождате с вилица и сиропирате със сиропа или нещо друго по избор.

Крем:

Разтваряте си желатинът в малко сок от ананаса или вода и прибавяте към пудинга. Ананасът нарязвате на малки късчета и добавяте към крема.

Сипвате върху сиропирания блат пудинга с желатина и прибирате в хладилника.
Ягодите режете на резени по дължина. Редите върху крема, след това с лъжица слагате от сока с разтворения вече в него желатин само да покриете крема. Пак връщате в хладилника до залепване на плодовете. Тогава изсипвате останалия сок и пак в хладилника.




Последна редакция: вт, 08 мар 2011, 13:14 от Блонди

# 115
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                       ПИЛЕШКО ФИЛЕ СЪС СИНЬО СИРЕНЕ

Накисвате филето със соев сос, вегета и черен пипер. Разрязвате го надлъжно и пълните с намачкано синьо сирене. Печете на оребрен или тефлонов тиган. Може и в тавичка във фурната.





# 116
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                               КОЗУНАК

1 кг брашно
8 яйца
250 мл прясно мляко
150 гр масло
300 гр захар
1 кубче мая

В голям съд слагаме затопленото мляко, маята, едно разбито яйце, 1 супена лъжица захар и брашно, докато сместта стане на каша, по-гъста от боза. Оставяте на топло и захлупен съда да втаса. През това време си разбивате яйцата със захарта и разтопеното масло. Пресявате брашното и го оставяте на топло.
След като втаса маята, съединявате двете смеси. Добавяте брашното. Започвате да месите, като си топите ръцете в масло, когато ви лепне. Месите до меко, пухкаво тесто. Оставяте покрито на топло да втаса.
След това си намазвате голяма тава обилно с мазнина, разделяте втасалото тесто на две и всяка половина на 3 парчета. Всяко парче разточвате колкото се може по-тънко. Поръсвате по желание с кафява захар или сухи плодове. Навивате на руло и трите парчета, слагате ги едно до друго и сплитате хлабава плитка. Прехвърляте в тавата и оставяте пак завито да втаса.
След като втаса намазвате с жълтък, разбит с олио, поръсвате със захар и печете в предварително загрята фурна на около 160°. 
Рецептата е лесна, не иска много месене и най-важното - винаги става  Simple Smile

П.С. По възможност печете един козунак в една голяма тава. Пекох два един до друг, но се притискат взаимно и стават леко глетави и сплескани вътре, пречат си.





# 117
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                  ТОРТА РАФАЕЛО (от natalyna)

Блат:

6 яйца
180 гр захар
160 гр пресято брашно
2 ванилии

Разбивате белтъците на твърд сняг. Жълтъците се разбиват на пухкав крем със захарта и ванилиите. Прибавяте бавно белтъците, като бъркате леко с дървена лъжица. След това ръсите от пресятото брашно. Изсипвате в намаслена и посипана с брашно форма. Печете на 150° около 40мин на първото ниво на печката.
Оставяте го хубаво да изстине. Може да се направи и предния ден.

Крем:

400 гр кондензирано подсладено мляко
250 гр меко масло
150 гр кокосови стърготини
75 гр настърган на ситно бял шоколад

Разбивате маслото с млякото и прибавяте стърготините и шоколадът.

Блатът срязвате на три части с помощта на остър и дълъг нож. С помощта на Наталина - натискате с длан по средата блатът и започвате да режете горният слой, като влизате навътре около 2см. След това вече срязвате изцяло. Така процедирате и с втория слой. Аз сложих за дъно най-горният слой, средният - по средата и най-отгоре - долният. Сиропирах с прясно мляко и ванилия, но не много. След това мажете крема, като за отгоре оставяте най-много, за да покриете тортата и отстрани. Поръсвате с кокосови стърготини. Аз украсих с готови бонбони Рафаело, но може да си направите сами, като оваляте топчета от крема в разтопен бял шоколад и след това в стърготини.
Много, много вкусна торта.  Blush Специални благодарности на Наталина   bouquet





От тук

Последна редакция: нд, 08 дек 2013, 15:17 от Блонди

# 118
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                               ЗАЕШКО ЗАДУШЕНО

1 заек
Арпаджик, малки лукчета или просто 5гл. стар лук, но нарязан само на 4 парчета (степенувам по най-предпочитано!)
1 гл. чесън
2 домата (аз слагам от консерва 5)
2-3 моркова
2-3 картофа
1 връзка магданоз
Парче осолена сланина
1ч.ч. червено вино (може и с бяло, ако искате да избегнете по-силния дъх на червеното)
2ч.ч. чаши гореща вода
черен пипер, бахар, 3 дафинови листа
масло и сол

Заекът нарязвате и запържвате в маслото до почервеняване от всички страни. Изберете си голям тиган или тенджера, да легнат всички меса на дъното. След това аз прехвърлям в глинен гювеч, но става и в обикновена тенджера.
Добавяте лука, морковите, сланинката и доматите и продължавате да запържвате. Добавяте водата, виното, подправките, катофите и чесъна (на цели скилидки!). Посолявате, захлупвате и оставяте на бавен огън час и половина - два. Нарязаният магданоз добавяте малко преди да свалите от огъня.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 08 дек 2013, 15:18 от Блонди

# 119
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                               ПИТКА - ТОПЧЕТА  Grinning

1 кубче мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
6 с.л. олио
1/2 ч.ч. топло мляко
1 ч.ч. хладка вода
около 1 кг брашно

Натрошавате маята в млякото, добавяте захарта, солта и малко брашно (да стане на кашичка), покривате с капак и оставяте на топло да втаса. След това добавяте малко по малко пресятото брашно и замесвате меко тесто. Олиото си сипвате в подходяща купичка, късате топки от тестото (да не ви лепи, топете и тях в олиото), на размер да са малко по-големи от топче за пинг-понг. Редите едно до друго в много обилно намазнена тава. Без да оставяте да втасва втори път слагате топчетата на 150° (предварително загрята фурната) и чакате да се надигнат (както е показано на снимките). През това време си разбивате 2 яйца, 1/2 кофичка кисело мляко, намачкано сирене, колкото искате и олио. Изваждате, заливате със сместта и печете на 180°.
По желание 5 мин преди да я извадите поръсвате с настърган кашкавал, аз сложих, но е хубаво да се яде по този начин топла и прясна, на другия ден той се втвърдява  Confused
Става лесно и е вкусна. След като изстине си я съхранявате увита в памучна кърпа и завързана в найлонов плик.







Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт