Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 май 2007, 15:29 ч.

В кухнята на една Блондинка

  • 552 109
  • 270
  •   2
Отговори
# 120
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                      КОТЛЕТИ СЪС СМЕТАНА

Свински котлети (бройката - според хората  Simple Smile)
брашно
зехтин
2 скилидки чесън
1 кофичка заквасена сметана
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер

Посолявате нарязаните котлети (да не са дебели), овалвате в брашното и пържите в зехтина от двете страни до зачервяване (по около 5 мин на страна, огънят да не е прекалено силен). Пържете по две и след всяка двойка сменяйте зехтина и почиствайте тигана, иначе следващите загарят и почерняват. Ако ви е тефлонов, достатъчно е само да го избършете със салфетка.
Смесвате си сметаната, магданозът (на ситно), пресованият чесън и черният пипер. Редите пържолите в тава, слагате обилно върху тях от сместта и печете в предварително загрята на 200° фурна около 40мин, може и час - зависи от фурната и от дебелината на пържолите ви.

# 121
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                  ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С МОЦАРЕЛА И ПЕСТО

3 тиквички
200гр сирене Дунавия (или обикновено)
200гр моцарела (може да се замени с кашкавал)
3 с.л. паста от сушени домати (или нарязани сушени или пресни, настъргани)
3 с.л. песто
100 гр течна сметана (може и без нея)
1 скилидка чесън
копър

Срязвате тиквичките по дължина на две, издълбавате ги и се топват в кипяща подсолена вода за 1 мин всяка половинка, след което ги топвате в студена вода и оставяте да се изцедят на кърпа или салфетки.
Натрошавате сиренето, добавяте доматите, пестото, чесънът, копърът и сметаната. Пълните тиквичките и отгоре нареждате тънки резени моцарела. Печат се на предварително загрята фурна на 200° за около 40мин. Поднасяте топли  Peace

П.С. Не белите тиквичките!

# 122
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                          РУКУЛА С ТИКВИЧКИ, КИТАЙСКИ ГЪБИ И АВОКАДО

1 връзка рукула
2 тиквички
1 шепа китайски гъби (или печурки)
1 авокадо
1 домат
пресен лук
магданоз, копър, сол
зехтин, лимон, горчица

На оребрен тиган си изпичате тиквичките, обелени и разрязани първо на половинки, после по дължина на средно дебели резени.



Нарязвате всичко и смесвате в купа. Заливате с дресинг от подправките, на вкус. Може да се добавят и смлени лешници.

# 123
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                       ЛЮТО КИТАЙСКО С ПИЛЕ

500гр пилешко месо (аз ползвам от бутчета, става и с бяло месо)
1 шепа сухи китайски гъби
1 зелена и 1 червена чушка
1 люта чушка (по избор)
1  морков
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 белтък
Сладко-кисел сос Ънкъл Бенс със зеленчуци или 3 с.л. доматено пюре
1 бурканче бамбук и бейби-царевички
соев сос
сол и черен пипер

Накисвате местото на късчета за няколко часа в соевия сос, малко олио, сол и черен пипер и белтъка. Пържите ги в сгорещено олио в уок (или тиган) до зачервяване. Добавяте зеленчуците (гъбите накисвате предварително в гореща вода, после ги нарязвате на по-дребни парчета), накрая доматеният сос. Морковите режете на тънки лентички, а чушките по дължина на по-едри парчета. Добавяте ги последни, преди соса. Бъркате до изпаряване на водата, да остане гъсто сосче. Може да пропуснете лютата чушка, ако не сте любители  Grinning Сервирате с бял, кръгъл ориз на пара или сварен или с оризови, китайски спагети Simple Smile

# 124
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                СУПА ОТ ТИКВИЧКИ С ТОПЕНО СИРЕНЕ

Много лесна, много бърза и страшно вкусна супа:  Blush

2 големи тиквички
1л зеленчуков бульон
150гр топено сирене
250гр крема сирене
1/2 вр. копър
черен пипер

В кипналия бульон слагате обелените и нарязани на кръгчета тиквички, до пълното им омекване, за около 15мин са готови. Добавяте сирената и пасирате. Подправяте с копъра и черния пипер. Това е  Simple Smile



От сп. Меню.

# 125
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                    ПИЦА С ТЕСТО ЗА МАШИНА

1/2 пак. суха мая
1/2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1/4 ч.ч. пр. мляко
1/4 ч.ч. топла вода
1 с.л. зехтин
2 ч.ч. брашно 

(рецептата е предоставена от asyalein от тукSimple Smile

Всичко слагате в машината, започва се с млякото и водата, накрая брашното  и маята; програма за пица - месене и втасване, около час и 10 мин е  Peace

Разстилате в тава, предварително намазана обилно със зехтин и отгоре - плънка по желание. Аз намазах със сушени смлени домати, след това лук, маслини, пилешки кубчета, месцето на свински наденички с подправки и накрая, 1-2 мин преди да извадим от фурната - настъргана млада гауда или просто обикновен кашкавал.




# 126
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                      КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ С БАНАНИ

200 гр захар
50 мл вода
20 гр масло
2 банана
2 яйца
160 мл олио
165 гр кафява захар
2 ванилии
150 г брашно
1 ч.л. сода
1ч.л. бакпулвер
индийско орехче, канела и карамфил (смлян или пресован, две пъпчици)
2 банана

Водата, захарта и маслото стопявате на карамел. В тава или форма (22см) изсипвате, като преди това сте намаслили добре дъното и сте сложили по стените готварска хартия. Върху карамела нареждате нарязаните на кръгчета два банана. В купа разбивате яйцата, добавяте захарта, олиото и ванилията. Добавяте намачканите други два банана, подправките и накрая брашното с набухвателите. Изсипвате върху бананите и печете на предварително загрята фурна на 180° около 40 мин. След изваждане обръщате върху подходяща форма, отлепяте внимателно хартията. Може да се яде горещ. Съхранявам в хладилник няколко дни.  Simple Smile





Рецептата е на marabu от тук!


Последна редакция: нд, 05 фев 2012, 17:00 от Блонди

# 127
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                  ПЛОДОВА САЛАТА

Нарязвам банан, ягоди и праскови (обелени!). Вкусово ми се съчетават най-добре, а и не харесвам плодова салата с ябълки и круши.  Simple Smile Отгоре поливам с разбърканите: сладолед - страчатела или ванилия, изцедено кисело мляко, течна сметана, 1 ванилия и плодова захар  Simple Smile

Последна редакция: чт, 25 юни 2009, 19:22 от Блонди

# 128
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                     ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С БЕКОН И ОРИЗ

Бутчета (долната част)
1 ч.ч. ориз (аз слагам кръгъл)
тънки ивици (пушен) бекон
2 гл лук
1 кубче пилешки бульон
магданоз, черен и червен пипер

Бутчетата "обезкожавате"  Grinning и овкусявате с пиперите и вегета (сол). Увивате с лентите бекон. Запържвате в олио нарязаният на ситно лук, добавяте оризът. Разреждате 1:4 (аз така го харесвам, по-разварен, даже слепен  Blush) с гореща вода и разтвореното вътре кубче бульон. Добавяте нарязаният на ситно магданоз (не е задължителен) и червен и черен пипер. Ако ви остане бекон, нарязавате го на малки ивички и го разбърквате с ориза. Подреждате си бутчетата и печете завита тавата с фолио. Отваряте накрая само за запичане отгоре. Става много хубаво и ароматно  Flutter



Идеята за бекoнчето е на eriana.

# 129
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                       ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ

10-12 чушки
300гр кайма
1/2 ч.ч. ориз
1 домат
1 малък морков
1 ск. чесън
1 гл. лук
магданоз
1 ч.л. червен пипер
чубрица, черен пипер, сол
брашно, олио
1 жълтък
1 ч.ч. кисело мляко

Лукът, морковът и чесънът се нарязват на много ситно и задушават в олиото. Добавяте ориза за около 5 минутки, после каймата, предварително размесена с 1/2 ч.ч. вода, докато стане на трохи и остане на мазнина. Добавят се домата (пак на ситно или настърган), 1 ч.ч. вода и подправките (без магданоза). Оставяме на тих огън да поеме водата. Добавяме магданоза. Чушките измиваме и посоляваме отвътре, набождаме малко с връхчето на остър нож и пълним, без да ги тъпчем много. Топваме отвора в брашно. Редим в тенджера плътно, заливаме с вода да ги покрие, затискаме с обърната чиния и варим на умерен огън.
Щом станат готови, прецеждаме бульона, добавяме към него разбити предварително 1 жълтък, чаша кисело мляко и малко брашно. Сгъстяваме на котлона и връщаме при чушките соса, който става много вкусен. При сервиране заливаме с него.  Simple Smile




# 130
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                 МОРКОВЕНИ КЮФТЕТА
                      

500гр моркови
2-3 картофа
1 яйце
1/2 вр. копър
сол и черен пипер
олио

Морковите и картофите се сваряват. След като изстинат - настъргваме. Добавяме яйцето и подправките. Пържи се в сгорещено  олио. Може да се поднесат и с кисело мляко с чесън и копър.



Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 21:23 от Блонди

# 131
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                       СЛАВЯНСКИ ГЮВЕЧ

2 ч.ч. ориз
2гл. лук
шепа черни маслини (обезкостени и нарязани)
зелен фасул
бамя
2 моркова
3 зелени чушки
1 с.л. доматено пюре
зехтин или олио

Задушаваме в зехтина и малко вода лука с морковите, добавяме нарязаният зелен фасул и бамята. Прибавяме ориза. Слагаме всичко останало, заливаме с вода в съотношение с ориза 1:4 и варим на умерен огън.



# 132
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                 ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА СЪС СМЕТАНА

3 моркова
3 домата
3 чушки
3 ск. чесън
1 патладжан
1 тиквичка
1 гл. лук
2 зеленчукови бульончета
250гр заквасена сметана
листенца целина, магданоз
червен и черен пипер

В литър и 200мл вода сварявате нарязаните зеленчуци до омекване и готовност. Махаме от огъня, добаваме сметаната и магданоза и целината и пасираме.

# 133
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                          ПЕЧЕНИ ЧУШКИ-БЮРЕК

Трябват ви:

печени и обелени чушки
яйца
сирене
прясно мляко
магданоз
брашно и сол

В намазана тава редите разполовените чушки. Набрашнявате ги и ги поръсвате с натрошено сирене и магданоз. Пак редите чуши, пак брашно, сирене и магданоз така докато ви свършат, зависи от желаното количество, затова не съм дала точни пропорции.
Заливате с разбитите яйца, прясно мляко и сол.
Чушките не ги оставяйте цели разтворени, за да може след това сместта да влезе равномерно навсякъде.
Печете в умерена фурна до готовност. Стават лесно и бързо, не са мазни и са много вкусни. По желание сервирате с кисело мляко и чесън  Simple Smile







Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 21:32 от Блонди

# 134
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                        ТЕЛЕШКО ВАРЕНО

1кг телешко
3-4 картофа
2 моркова
1 гл. лук
целина, бахар, черен пипер, дафинов лист, магданоз, хрян, сол

Вари се месото с магданозените дръжки (цели). Отпенвате. Прибавяме зеленчуците. Махаме дръжките, щом се сварят месото и зеленчуците и добавяме подправките. Месото, картофите и морковите да са нарязани на едри парчета.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт