Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 май 2007, 15:29 ч.

В кухнята на една Блондинка

  • 560 559
  • 270
  •   1
Отговори
# 135
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                      СВИНСКО С КАРТОФИ - ЯХНИЯ

1/2 кг свинска плешка
3-4 картофа
1 морков
2 гл. лук
2 ск. чесън
2 с.л. доматено пюре
магданоз
червен и черен пипер
1 зеленчуков бульон
сол и чубрица

В 2 с.л. олио пускаме месото на хапки до изпаряване на водата и задушаване. Прибавяме моркова, лука и чесъна нарязани на ситно и пак задушаваме. Прибавяме картофите на кубчета и целите дръжки от магданоза и заливаме с гореща вода. Варим, като си оставяме един цял картоф на две половинки да ври. Накрая добавяме подправките, доматеното пюре и бульона. Изваждаме дръжките и половинките картофи. Картофите пасираме с малко от соса и връщаме в яхнията, която се сгъстява. Посипваме с пресен магданоз. Много вкусна селска манджа  Blush

# 136
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                      ТЕЛЕШКО С ДОМАТИ

1кг телешко месо
8 домата
1гл лук
10-12 ск. чесън
1 с.л. брашно
масло, сол, черен и червен пипер, дафинов лист

Месото шпиковаме с чесънчетата. Посоляваме и запържваме с масло (или олио). Изваждаме го и в същата мазнина задушаваме лука, прибавяме брашното и червения пипер, доматите. След това връщаме и месото, слагаме останалите подправки, заливаме с 1 ч.ч. вода и варим на слаб огън.

# 137
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                          ГЪБЕНА КАША

1/2 кг печурки
100 гр масло
3 кубчета гъбен бульон
брашно
вегета, черен пипер

Сваряват се леко гъбите в подсолена вода. Изцеждаме и нарязваме на парченца. В маслото запържваме брашно - около 7 с.л. лъжици. Добавяме вода, бульончетата и гъбите. Бъркате, докато се сгъсти до желаната от вас консистенция. Прибавяте вегетата (сол) и черния пипер.
Може да заместите бульончетата с пилешки или зеленчукови, с гъбена супа. Става идеално и само с вода.  Simple Smile

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 20:51 от Блонди

# 138
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                   ТОРТА ЗАЕК

Един лесен Зайо-Байо за децата  Grinning

Ето кройката, оригиналната торта и украса и моят опит:  Blush





Отгоре намазах с разтопен шоколад (слагате малко олио вътре, да не стегне много после) и украсявам с различни бонбонки, кокосови стърготини, карамелени ядки, каквото имате и намерите  Hug

Самите блатове направих по рецепта на benmary (за съжаление е изтрита явно, не мога да дам линк) за торта-мозайка.

3 пакетчета бисквити Petit beure или други тип обикновени - 600гр
1 ч.ч. захар
50гр какао или 6 лъжици с връх
2 ч.ч. прясно мляко
2 жълтъка
100гр масло

Бисквитите се начупват с големина колкото нокът на палец.
Отделно в голяма тенджера слагаме млякото, какаото, маслото и жълтъците. Бъркаме на умерен огън, докато заври. След завиране (не спираме разбъркването) оставяме 1 минута (не повече!) и сваляме от котлона. От време на време разбъркваме периодично, за да не хване сместта коричка. Изчакваме да се охлади около 10-тина минутки. Топлината на сместта е много важна - ако е прекалено топла, бисквитите ще се издуят и разкашкат и вкуса, и вида няма да са добри. Ако пък е прекалено студена бисквитите изобщо няма да поемат и пак същото  Crazy Топлината е добра, когато потопите пръст в сместта и не ви пари.
Взимаме от начупените бисквити и внимателно ги смесваме. Изчакваме леко да се охлади.
Оформянето на тортата е по желание. Става за руло, пирамида. Аз сложих в тортени форми. Във всякакъв съд може - чаши, тавички, купички. Постилайте фолио и хубаво притискайте! За заека специално ви трябват два еднакви кръгли блата. Единият остава за главата, другият режете, както е показано. Първо си разчертайте с нож отгоре, аз направо рязах, много уверена и се вижда колко криви и нескопосани уши направих  Mr. Green
Слагате във фризера за няколко часа. Сместта не замръзва, само се стяга хубаво, за да може да си украсите после спокойно и да не ви се троши и разтича.
Описанието, както казва Бенмари, е дълго, но направата е лесна и не отнема време, а вкусът е чудесен Peace Получава се нещо между гараш-торта и скалички  Simple Smile

Количеството не е за много голяма торта, ако ви е за повече хора - увеличете го.

# 139
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                   БЕЙБИ-ОКТОПОДЧЕТА

1кг бейби-октоподчета
2 кубчета зеленчуков бульон
300мл бяло вино
1 лимон

Марината:

200мл зехтин
100мл балсамичен оцет или 50 обикновен
50м бяло вино
1 лимон
3 ск. чесън
черен пипер

Сварявате за половин час октоподчетата с виното, лимоновия сок, кубчетата бульон и около литър и половина вода. Изцеждате ги и изчаквате да изстинат.
Заливате ги и хубаво разбърквате с продуктите за маринатата и ги оставяте за една нощ или повече в хладилника.
След това ги мятате на тефлонов или грил-тиган да се жарнат от двете страни. Поднасяте със зелена салата, авокадо, Снежанка, чеснов сос...



# 140
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                                             ПАЛАЧИНКИ

2 яйца
5 максимално препълнени с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. газирана вода
щипка сол и щипка захар
масло за тигана

Разбивате яйцата. В отделна купичка слагате брашното и започвате да добавяте млякото, лъжица по лъжица, като след всяка разбърквате. Така брашното не става на буци и от гъста каша става приятно гладка течна кашица.  Simple Smile Прибавяте я към яйцата, слагате солта и захарта и накрая - газираната вода. След всяка втора палачинка слагате бучица масълце в тигана.
Стават меки, малко жилавки, леки за ядене и вкусни  Blush

# 141
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                      ПИЛЕ С ГРАХ В ГЪРНЕ

4 пилешки бутчета
1/2 кг пресен грах
2 гл лук
1 домат
копър
сол, олио, черен и червен пипер

Обезкостявате и обезкожавате бутчетата, нарязвате ги на късчета. Лукът и доматът - на ситно. Всички продукти смесвате в гърнето. Сипвате малко олио и вода да ги покрие, разбърквате хубаво и слагате във фурната на бавен огън. По възможност - замазвате с тесто капака, за да се задуши.
Печете около 2 часа.


# 142
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                      СПАГЕТИ С ШУНКА И СМЕТАНА

Сварявате спагетите в подсолена вода. Изцеждате и ги заливате с малко олио. Добавяте 1 кофичка заквасена сметана, сол и черен пипер и шунка на летнички или кубчета.

# 143
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                      ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С ПАРМЕЗАН

2 големи домата
1 с.л. дижонска горчица
2 с.л. зехтин
4 с.л. трохи от хляб
1 стрък зелен лук
4 с.л. зелени маслини
4 с.л. настърган пармезан
1 печена чушка1 с.л. сусам
сол, пипер, босилек, риган, лют сос

Срязвате доматите на две и ги издълбавате. Посолявате ги и ги намазвате с горчица.
Трохите смесвате със зехтина, нарязаните на дребно маслини, лук и чушка, лютия сос и пармезана. Добавяте и подправките. Пълните доматите, поръсвате със сусама и в леко намазана тавичка печете на 200° за около 20 мин.



От сп. Меню.

# 144
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                                ПИЛЕ С ОРИЗ

4 цели пилешки бутчета
1 ч.ч. ориз
2 гл. лук
2 пилешки бульончета
вегета и черен пипер

Сварявате в литър вода бутчетата заедно с кожата (без сол, без бульончета). Изваждате ги, махате кожата и костите и ги накъсвате на не много малки парченца. Нареждате на дъното на тавичка и посолявате с вегета. В бульона пускате пилешките кубчета. В тиган с олио слагате нарязания на ситно лук и след като омекне прибавяте оризът, който предварително е измит, докато водата не остане чиста, и подсушен. Запържвате оризът, докато лукът не порозовее. Тогава прибавяте бульонът и варите на слаб огън до набъбване на ориза, но не и до напълното поемане на течността. Изсипвате върху мръвките и запичате във фурната. Става лесно и е страшно вкусно. Много важна подробност е да сварите месото заедно с кожата; ако е с бяло месо например, няма да е същото.
Слагам снимки за улеснение на цвета на лука, доколко да набъбне оризът и големината на мръвките  Blush







# 145
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                                ЛЕЩА

250гр леща
2 моркова
2 гл. лук
1 зелена чушка
5 ск. чесън
2 кубчета бульон
олио, червен пипер, вегета, чубрица, брашно

Накисвате за час-два лещата в студена вода. Слагате я в тенджера да заври, след като поомекне, прибавяте нарязаните на ситно зеленчуци. След сваряването им слагате подправките и бульончетата. Запържвате в 2 с.л. олио 2 с.л. брашно и 2 с.л. червен пипер. Добавяте от лещата 2-3 черпака, да разтворите добре брашното и сипвате всичко в тенджерата. Накрая добавям и малко балсамичен или ябълков оцет.

# 146
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                 ДОМАШНА БАНИЦА ОТ СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ

За тестото:

4 яйца, мая колкото локум, 1 чаена чаша прясно мляко, брашно колкото поеме.

За плънката:

600гр сирене

Разбиваме яйцата. Млякото затопляме леко и пускаме натрошената мая в него. Прибавяме към яйцата и замесваме с брашното средно твърдо тесто. Разделяме го на 6 части и го оставяме да почине 20мин.
Взимаме едно топче, разточваме го максимално тънко и го намазваме с разтопено масло. Разточваме и второто топче, слагаме върху първата кора, намазваме пак обилно с масло и отгоре натрошаваме 200гр от сиренето.
Така процедираме до края - т.е. трябва да ви се получат три навити кори.
Самата навита кора започвате да дърпате и усуквате, като спирала, но леко, за да не се разкъса и да изпадне сиренето - дърпате и усуквате. Така докато се получи поне метър готова усукана кора със сирене, не е трудно  Simple Smile
Редите в намаслена с масло (!) или олио тава. Оставяте празно пространство между самите кори и след това оставяте да престоят още поне 30мин.
Печете баницата на предварително загрята фурна. За истинска баница от Северна България сиропирате с равни части вода и захар и задушавате под кърпа. Става страхотно.  Peace
Но за капризни и незнаещи - оставяте така, като леко напръсквате с вода и пак задушавате.  Blush

P.S. За предпочитане е да ползвате добре узряло и необезсолено сирене  Peace



Лабрекс  Hug ми намери рецептата, която става и с пълнеж от локум или халва  Hug



# 147
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                         КАРТОФЕНА САЛАТА

1кг картофи
5 яйца
3гл лук
5-6 кисели краставички
майонеза
сол и черен пипер

# 148
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                        ЯБЪЛКИ В КОЖУХЧЕ (от natalyna)

Около 300гр многолистно или друго тесто
3 големи ябълки
орехи, сушени кайсии, стафиди, мед или сладко от кайсии (или друго)
канела, бишкоти (или галета)
1 жълтък

Разрязвате тестото, поръсвате със счуканите бишкоти. Ябълките обелвате, срязвате на половинки и изчиствате от семките. Пълните с накълцаните орехи, нарязаните кайсии, стафидите, меда, канелата или каквато плънка сте си избрали. Отгоре пак поръсвате с бишкотите и захлупвате върху тестото. Завивате крайчетата, намазвате с яйце и поръсвате с бишкоти и канела. Печете върху хартия за печене или в добре намаслена тава на около 160° до зачервяване.
Много вкусен чешки специалитет  Flutter







От тук!

# 149
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                        ВИЕНСКА ШОКОЛАДОВА ТОРТА ЗА ШОКОМАНИАЦИ

За шоколадовия блат:

150гр тъмен шоколад
200гр масло
100гр пудра захар
2 с.л. брашно
4 яйца

За пълнежа:

200гр черен шоколад
400мл течна сметана
2 с.л. пудра захар

За шоколадовата розетка:

100 г шоколад - бял, млечен или черен

Блатът се приготвя, като шоколадът се разтопява на водна баня. Маслото се разбива със захарта, прибавят се жълтъците един по един, поохладеният шоколад, брашното и разбитите белтъци с щипка сол. Сместа се изсипва в намаслена кръгла форма и се пече около 40 мин. в загрята фурна на 180°С. Изважда се от формата и се охлажда.
Сметаната е загрява, шоколадът се стопява в нея, се маха от огъня, охлажда се и се слага в хладилника най-малко за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем.
Блатът се срязва на две и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем се използва за намазване отгоре и отстрани и за украса.
За да се приготви розетката, се взема парче bubble wrap - това е обвивката за техники на малки балончета, която всички обичат да пукат. Отрязва се кръг с диаметъра на тортата, сгъва се на четири и се изрязва по краищата, така че да се образува цвете. Измива се и се подсушава много добре. Шоколадът за розетката се разтопява на водна баня. Темперира се и се намазва върху изрязаната форма от страната на балончетата. Когато се втвърди, внимателно се обелва и се залепва върху блата.





От сп. Меню!

Последна редакция: сб, 29 ное 2014, 12:02 от Блонди

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт