Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 май 2007, 15:29 ч.

В кухнята на една Блондинка

  • 551 486
  • 270
  •   1
Отговори
# 150
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                      КЕКС-КОВЧЕГ ИЛИ СЛАДКИШ ЗА ХЕЛОУИН

Много лесен и ефектен сладкиш за Хелоуин. Трябват ви само:

1 кекс
150гр черен шоколад (ако кекса не е с шоколадова глазура) и малко олио
желирани бонбонки за украса - черва, крокодили, черепи, скелети....

Разрязвате на две по дължина кекса, като горната половина е капак и съответно е по-тънка. От двете страни на горната част махате ъглите, показала съм как. С разтопения шоколад с малко олио гланцирате двете половини. Залепяте дълги червени бонбонки за черва или други походящи фигурки. Капакът слагате леко отхлупен. Кръстът оформяте или от марципан, от разтопен бял шоколд или друга подходяща бяла украса.



# 151
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                         ШИШЧЕТА С ЧЕРИ-ДОМАТКИ И МОЦАРЕЛА

Доматчетата разрязвате на половинки, топчетата моцарела - цели и ги овалвате хубаво в сол, черен пипер, зехтин, малко оцет, босилек, джоджен и малко майоран. След това нанизвате и поднасяте. Много вкусни, лесни и ефектни  Blush

Може да пропуснете босилека и майорана, джодженът е акцента в случая  Peace





# 152
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                               БАНИЦА С ПРАЗ

1 пакет кори за баница
около 700гр праз
300гр сирене
2 яйца
олио, сол и черен пипер

Покривате дъното на тенджерата с 1 пръст олио и задушавате нарязаният праз до пълно омекване. Добавяте сол и черен пипер на вкус и оставяте да се охлади, след което прибавяте към разбитите яйца и натрошеното сирене. Върху една кора ръсите плънка), завивате хлабаво и редите в тава, но не плътно, да остава малко разстояние между корите.
Печете в предварително загрята фурна, като след изваждане не пръскате с вода и не завивате.



# 153
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                        БЯЛА РИБА СЪС СМЕТАНА

4 филета
200 гр закавасена сметана
1 стрък пресен лук
копър
зехтин, сол и черен пипер

Филетата намазвате със зехтин и посолявате. Сметаната разбърквате с нарязания на ситно пресен лук и копъра. Добавяте сол и черен пипер на вкус. Слагате рибата в тавичка и отгоре покривате със слой от сметановата смес. Отгоре поръсих с вегета.
Печете в предварително загрята фурна на 180° около 1/2 час. Поднасяте топла с гарнитура по избор  Simple Smile


# 154
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                     МИНИ ПАТЛАДЖАНЕНИ ПИЦИ

1 голям патладжан
1 домат
150гр моцарела (или сирене)
босилек, джоджен, сол, черен пипер и олио

Нарязвате патладжана на дебели около 1см резени (без да го белите!)и посолявате обилно. Оставяте ги да си пуснат водата, след което ги подсушавате, намазвате с олио от двете страни и редите в тава върху хартия за печене (ако нямате намажете обилно тавата с олио) и запичате за 20мин в предварително загрята на 200° фурна.
Обелавате доматът и го нарязвате на малки късчета, моцарелата нарязвате на кубчета и в купа ги разбърквате с всички подправки и малко зехтин (олио).
Върху всеки резен патладжан разпределяте от сместа и запичате за още 15-тина минутки. Ако сте сложили сирене, вместо моцарела, може да си настържете отгоре малко пушено сирене или кашкавал. Много лесно и вкусно предястие  Blush



От сп. Меню

# 155
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                             КРЕМ С ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И БИСКВИТИ


Основа:

8 маслени бисквити или бишкоти
70гр меко масло
1 с.л. настърган шоколад
1 с.л. кокос
200гр червени плодове (пресни или замразени)
3 с.л. захар
2 с.л. бяло вино

Крем:

200гр сирене Филаделфия, крем-сирене или извара
200гр заквасена сметана
желатин за 1/2л течност
4 с.л. пудра захар
2 ванилии

Натрошавате бисквитите и ги смесвате с шоколада, маслото и кокоса. Мачкайте с ръце, докато се получат едри, маслени трохи. В чаши или купички разпределяте бисквитената смес.
От плодовете си отделяте няколко за украса. Останалите слагате на котлона с бялото вино и захарта да кипнат, оставяте с разбъркване 3-4мин. След като се охладят, сипвате върху бисквитите плодовете, без сока.
Разбивате сметаната, сиренето, захарта и ванилията. Прибавяте и сока от плодовете. Добавяте предварително разтворения желатин, разбъквате хубаво и сипвате в чашите. Прибирате в хладилника да се стегне, след което отгоре украсявате с отделените плодчета и стрък мента, ако имате  Simple Smile



От сп. Меню

# 156
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                 ШВЕДСКИ КЮФТЕНЦА

500гр кайма
1/2 гл лук
1 ч.л. сол
100гр заквасена сметана
1 яйце
3 с.л. трохи от хляб
2 щипки бахар на прах
1 щипки кайенски пипер
1 ч.л. горчица

Смесвате трохите със сметаната и всички подправки. Лукът нарязвате на ситно и задушавате в 1 с.л. олио. Прибавяте към каймата, омесвате, след което добавяте и сметановата смес. Оформяте малки кюфтенца и пържите в сгорещено олио на силен огън до зачервяване, не до готовност. Не овалвате в брашно. Прехвърляте ги в тавичка и запичате 1/2 час в загрята на 190° фурна. Разбърквате един-два пъти.
Традиционно се сервират поляти със сос от червени боровинки и картофена салата, но ние побългаряваме с пържени картофи и някакъв сос  Simple Smile
Можете да си направите по-голямо количество и след запържването и изстиването на кюфтенцата, да си ги приберете във фризера. След това само слагате в тавичката и без да размразявате печете в загрятата фурна; стават идеално  Peace



От сп. Меню

# 157
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                           ПРЕДЯСТИЕ С ПЕЧЕНИ ЧУШКИ И КАТЪК

4 печени чушки
1 краставица
200гр изцедено кисело мляко
100гр овче (краве) сирене
2 с.л. накълцани орехи
1 с.л. копър
1 ск. чесън
4 с.л. олио
8 пера пресен лук или лентички от праз
сол и черен пипер

Приготвяте си катъка, като смесвате всички продукти, без перата лук, чушките и краставицата. Чушките срязвате по дължина наполовина. Краставиците режете по дължина на 4 тънки ленти, без да я белите. Попарвате ги за десетина секунди във вряла вода. Върху резен краставица надлъжно слагате резена чушка, отгоре лъжица от катъка и завивате на рулце. Връзвате с перо лук или лента праз, също предварително попарени във водата, пак за същото време, не повече.
Ако ви остане смес може да напълните репички, половинки домати...



От сп. Меню

# 158
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                               ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Сипвате на дъното зехтин (или олио), да се покрие дъното, натрошавате 1 или 2 кубчета зеленчуков бульон и доливате малко вода. Като се загрее слагате зеленчуците (карфиол, броколи накъсани на розичики, морковите на на кръгчета). Задушавате с разбъркване до омекване, слагате черен пипер и копър. Махате от огъня и добавяте 1 или 2 пресовани скилидки чесън.

# 159
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                       РИБНИ ТОПКИ

Консерва риба тон и консерва скумрия (или друга мазна риба)
многолистно или маслено тесто
3-4 гл лук
копър, сол, черен пипер

Смесвате продуктите и загъвате в тестото от сметта. Може отгоре да намажете с жълтък и да поръсите с ким, шарена сол или друга подправка, по ваш вкус и желание  Simple Smile Печете в намаслена тавичка и върху хартия за печене, ако имате. Много вкусни  Blush





Последна редакция: нд, 22 ное 2009, 17:32 от Блонди

# 160
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                      КАШКАВАЛКИ С ЧЕРВЕН ПИПЕР

150мл прясно мляко
50гр разтопено масло
240гр брашно
1/2 пакетче бакпулвер
200гр настърган кашкавал
червен пипер и сол

Смесвате млякото, маслото и брашното с бакпулвера. Омесва се тесто, което на намаслена повърхност разточвате. Няма нужда да е тънко, може и само с ръце да го разстелете. Поръсвате с малко разтопено масло, кашкавала, сол на вкус и червен пипер (може и без него). Навивате на руло и нарязвате не резени, дебели около сантиметър. Слагате ги в намаслена тава легнали и печете на около 200° в предварително загрята фурна.

Същата рецепта става и със сирене  Peace



# 161
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                       КИСЕЛО ЗЕЛЕ С ДЖОЛАНЧЕТА

Нарязвате зелката и слагате в тава с олио. Печете на около 170°, докато зелето се изпече и смали наполовина. Добавяте 3/4 ч.ч. ориз, малко червен пипер и вода 1:6. Пак печете и около 15мин преди да стане готов ориза, слагате джоланчетата. Аз взимам готови, ако са сурови - сложете ги отначало, но ги увийте във фолио, което ще махнете когато сложите ориза.

# 162
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                      ПЪЛНЕНИ И ЗАПЕЧЕНИ ЧУШКИ

10 чушки
500гр кайма
1/2 ч.ч. ориз
1 гл. лук
сол, черен пипер и чубрица

За соса - 1 яйце, брашно и 1/3 бурканче кисело мляко

Смесвате каймата с ориза, лука и подправките. Чушките надупчвате с нож и пълните (без да тъпчете) със сместта. Ако ви остане смес, напълнете си и издълбани домати, като преди това добре ги посолите отвътре.
Редите в тенджера, заливате с вода, като преди това сте ги затиснали с чиния и варите до готовност. Прехвърляте в тава, в която сте сипали част от бульона от варенето и печете в предварително загрята фурна, до кафеникава коричка отгоре.
В тиган слагате брашното и печете до порозовяване. Сипвате от останалия бульон, докато стане на каша без буци и връщате в тенджерата с останалия буьон, добавяте разбитото яйце с киселото мляко и бъркате на котлона до сгъстяване. Не забравяйте да сложите вегета или сол на вкус.

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 12:07 от Блонди

# 163
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                           ПАРЕНА ТУРШИЯ

За 3кг зеленчуци:

750мл вода
500мл оцет
75гр сол
200гр захар
130мл олио
дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна
4 аспирина (по желание, не са задължителни)

Приготвяте си в съд с капак (аз си я правя в голяма тенджера) измитите, почистени и нарязани зеленчуци (карфиол, морков, камби, зеле, цели скилидки чесън, целина). Слагате на котлона всички останали съставки и кипвате маринатата. Няма нужда да варите, щом заври, махате от котлона. Оставяте 5мин (за да останат по-хрупкави после) и заливате зеленчуците. Затискате с чиния да не плуват отгоре, слагате капака и оставяте някъде на хладно (не е задължително, аз си я държа в кухнята). След 2-3 дни разбърквате, зеленчуците се слягат и ги местя в голям буркан. След една седмица е готова  Simple Smile

Оцетът ви да не е повече от 6°, ако е - намалете количеството. 
Грамажите за солта са за обикновена сол (може и морска да е, аз такава слагам, но не едра).

Последна редакция: нд, 14 ное 2010, 18:52 от Блонди

# 164
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                       ПЛОДОВО СУШИ

50 гр кръгъл ориз
1/2 л прясно мляко
40 гр пудра захар
25 гр кокосово брашно
манго, киви, праскова...

Слагате на котлона млякото със захарта и кокоса. Щом кипне го махате и оставяте 20-тина минутки. Прецеждате го, връщате на котлона и слагате ориза. Варите на слаб огън до пълното му сваряване. Прецеждате, ако се налага. Оставяте го да изстине.
Режете си ленти от манго, праскова и киви. Това използвах аз, вероятно ще стане и с други плодове - ананас и банан може би. Свивате лентата на тръбичка, слагате от ориза и фиксирате с клечка за зъби. Отгоре може да украсите с касис или боровинка, листенца мента... Поднасяте добре охладено. 

П.С. Може да намалите количествата наполовина, остава доста ориз накрая.

 

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт