Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 май 2007, 15:29 ч.

В кухнята на една Блондинка

  • 560 583
  • 270
  •   1
Отговори
# 165
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                              МАКАРОНИ НА ФУРНА С ШУНКА И КАШКАВАЛ

350-400гр макарони
200гр шунка на тънки лентички
200гр настърган кашкавал
200гр заквасена сметана
200мл течна сметана
2 с.л. пармезан или галета

Сварявате макароните в подсолена вода и изцеждате. В тавичка разбърквате всички продукти, поръсвате с пармезана или галетата и печете в предварително загрята фурна на 180°. Поднасяте горещи  Simple Smile

# 166
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                         МАРИНОВАНИ ЧЕСЪНЧЕТА

6 глави чесън
300мл оцет
60 гр захар
1/4 ч.ч. сол
2 дафинови листа
1 с.л. черен пипер на зърна

Слагате в неметален съд обелените скилидки, слагате солта и заливате с вода, да ги покрие. Оставяте за една нощ в хладилника.
Кипвате оцета с всички останали продукти, оставяте да кипи 2 мин и слагате изцедените и подсушени скилидки. Оставяте да врят 2мин и махате от котлона. Прехвърляте веднага в буркан, затваряте и след като изстине прибирате в хладилника. Оставяте, преди да отворите, десетина дни. Поднасяте ги хубаво изцедени и разбъркани със зехтин или олио (да се омазнят само) и босилек.
Ползвайте бял, безцветен оцет или ябълков възможно най-светъл. Виненият червен ги оцветява малко.
Скилидките почти нямат дъх и мирис на чесън, стават киселки и хрупкави.  Simple Smile

# 167
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                              СОЛЕН КЕКС

3 яйца
1 ч.ч. натрошено сирене
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
3/4 ч.ч. разтопено масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно
200гр шунка на малки кубчета - пожелание

Разбивате яйцата с маслото. Добавяте сиренето и киселото мляко с разбъркания в него бакпулвер. След това кашкавал, шунката и брашното. Сипвате в намазана и набрашнена тава и печете на около 170° до зачервяване.

Последна редакция: пн, 04 яну 2010, 16:11 от Блонди

# 168
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                        МЪФИНИ - СЛАДКИ И СОЛЕНИ ОТ ЕДНО ТЕСТО

Тесто:

300гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
300гр кисело мляко
5 с.л. разтопено масло
2 яйца

За сладките мъфини:

1 банан
2 с.л. накълцани орехови ядки
100гр кафява захар
парченца шоколад

За солените мъфини:

100гр натрошено сирене
1 ч.л. чубрица
1 с.л. настърган кашкавал
1 ч.л. червен пипер

За украса:

Крема сирене, лук, домат, краставички, моркови, банан, сладко...

Брашното се смесва с бакпулвера. В съд разбиваме яйцата с млякото и маслото. Прибавяме сместта към брашното с непрекъснато бъркане. Полученото тесто разделяме на две и смесваме със съответните продукти. Сипвате във форми за мъфини с хартиени кошнички и печете на 180° около 20мин.
Украсявате по желание и според въображението ви  Simple Smile







От сп. Меню

# 169
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                               МУСАКА

500гр кайма
1кг картофи
3гл. лук
2 домата
сол, черен и червен пипер, чубрица
олио

За заливката:

1 кофичка кисело мляко
1 яйце
брашно

В олиото и малко вода задушавате нарязаният на ситно лук, заедно с настърганите (обелени) домати. Прибавяте каймата и разбърквате, докато стане на трохи. Слагате и нарязаните на кубчета картофи и подправките и заливате с вода, да се получи като гъста яхния. Прехвърляте в тавичка и печете във фурната до готовност. Ако се налага доливате вода, но гледайте накрая да не ви остава.
Заливате с разбитото яйце с киселото мляко и брашно, до консистенция на боза и запичате до почервеняване.

Последна редакция: ср, 03 ное 2010, 13:36 от Блонди

# 170
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                             ПЕЧЕНИ ДЮЛИ

5 големи дюли
50гр масло
1 ч.ч. захар кафява захар
2 с.л. мед
1 ч.л. канела
2 стръкчета карамфил
2 ванилии

Почиствате (без да ги белите) и нарязвате на кубчета дюлите, смесвате и разбърквате всичко в една тава, заедно с 2 ч.ч. вода и печете на умерена фурна около 2 часа. Стават мекички и много ароматни  Blush





# 171
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                            МЛЕЧНИ ПАСТИЧКИ

Основата:

120 г масло или маргарин
1 и 1/2 ч.ч. натрошени бисквити
2 кутийки кондензирано мляко
1 ч.ч. счукани орехи

За заливката:

1 шоколад
200гр заквасена сметана
200мл течна сметана
желатин за 500мл течност

Към разтопеното масло добавяте натрошените бисквити и получената смес разстилате в малка тавичка, йенски съд или най-добре във форма за торта, която после се отваря отстрани.
Двете кутийки мляко трябва да карамелизирате - единият начин е чрез варене 3 часа директно в кутията, описано е как става от Лабрекс: "като се свари се сгъстява и придобива един много хубав карамелен вкус. Варенето става, като сложиш сонсервата /неотворена/ в съд с вода, така че водата да покрива кутията и след като заври водата, намаляваш огъня и вариш 2-3 часа. Трябва да ври слабо и обезателно да наблюдаваш дали водата покрива кутията. Остане ли на сухо става като бомбичка - ще има да стържеш стени и тавани, абе направо ремонт си трябва. Бях сложила преди време линк в една тема как не трябва да се вари конденз. мляко. Като я свариш може да изстине във водата, може внимателно да я извадиш и оставиш да се охлади и чак като изстине се отваря."
Аз лично изсипах млякото в съд с дебело дъно (по възможност чугунен) и на слаб огън варите с непрекъснато разбъркване. След кипването карамелизирането отнема 10-15минутки. Следите за цвета и гъстотата - става лепкаво, много гъсто и започва да потъмнява.
Така полученото лепкаво творение  Grinning разстилате някакси  Crazy върху бисквитената смес. Отгоре слагате орехите и пристискате всичко с лъжица.
Печете на умерена фурна 20-тина минутки. Отгоре орехите потъмняват и започват да се напукват. Вадите от фурната, изчаквате малко и нарязвате сладкишът на ромбове или квадратчета и след като изстине прибирате в хладилника.
Рецептата е с кокос, както се вижда от линковете по-долу, и с 1-2 шоколада към самите пастички, но аз лично ги пропуснах.
Отделно си разбърках сметаните с 2 ванилии и желатина и когато започна леко да стяга, залях студените вече пастички и пак в хладилника, да стегне. Накрая поръсих с настърган млечен (с черен ще е много по-добре!) шоколад.
Вкусни са престояли поне една нощ в хладилника.
Има вариант да замените кондезнираното мляко с крем Dulce de leche - рецептата е горния линк.



От тук
и от тук

# 172
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                              СЛАДКИШ "СЮРПРИЗ"

4 жълтъка
1 ч.ч. прясно мляко
100мл олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 бапулвер
2 ванилии
кората на 1 лимон

За покриване:

мармалад или Нутела
4 белтъка
1/2 ч.ч. захар
орехи

Разбивате сместта за сладкиша с миксер докато започнат да излизат шупли и печете на умерена фурна в намаслена и набрашнена тава. Белтъците разбивате на твърд сняг заедно със захарта. Проверявата с клечка кога е готов, след това намазвате с мармалада (или шоколада в моя случай) и отгоре покривате с белтъците. Редите орехчета по желание и пак запичате на силна фурна до почервеняване. За предпочитане е да се яде студен (от хладилника).



Последна редакция: вт, 18 фев 2014, 13:25 от Блонди

# 173
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                        ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ С МАЙОНЕЗА (от сладка хапка)

250гр майонеза
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 бакпулвер
2 ванилии

За глазурата:

200гр черен шоколад
100гр млечен шоколад
100гр масло

В купа се разбъркват всички съставки, пече се на 180° в намаслена и набрашнена форма или тавичка. Проверявате с клечка, но сладкишът трябва да остане вътре мокър, т.е. да лепи малко по клечката. После стяга още, не го препичайте, ще стане трошлив и сух. При мен печенето отне повече от 40мин, за други фурни са достатъчни и 25, съобразявайте се с особеностите на вашата. След изстиване се изважда от формата и се залива със стопените шоколад и масло.

Следващият път ще срежа сладкишът на две и по средата ще го намажа със заквасена сметана, смесена с разтопен черен шоколад.  Simple Smile

Много лесен, икономичен, силно шоколадов и изключително вкусен  Blush



От тук  Simple Smile

# 174
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                                ПОСТЕН ГРАХ

1кг замразен грах
2гл лук
3 ск. чесън
копър, сол, черен и червен пипер
олио

В олиото запържвате нарязаните на ситно лук и чесън. Сипваме граха и вода. Варим докато зрънцата започнат да се сбръчкват. Добавяме копъра и махаме от огъня. Количеството вода е в зависимост от желаната консистенция.

# 175
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                               ЛОЗОВИ САРМИЧКИ

1кг кайма
1/2 ч.ч. ориз
2гл. лук
2 ск. чесън
магданоз и копър
олио, сол, черен и червен пипер

В олиото задушаваме нарязаните на ситно лук и чесън. Добавяме каймата и задушаваме (бъркайки), докато стане на трохи. След това слагаме ориза и подправките. Завиваме със сместа стегнати и малки сармички (на чийто лозови листа отрязваме дръжката и основата!), които редим плътно в тенджера. Затискаме с две чинии - първата с дъното надолу, втората - с дъното нагоре. Наливаме вода, докато се покрие и втората чиния. Варим на слаб огън мин. 2 часа.  

# 176
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                ВИТА БАНИЦА С КОРИ НА САЧ

3 големи и дебели кори на сач
500гр кисело мляко
500гр сирене
4 яйца
1 бакпулвер
100гр маргарин или масло
олио

Разбиваме яйцата и прибавяме киселото мляко с разбъркания в него бакпулвер, след това и натрошеното сирене. Цялата плънка мислено разделяме на три. Всяка кора поръсваме с олио и плънката. Завиваме на руло (да не е стегнато) и навиваме в кръгла тава. Отгоре намазваме с разтопения маргарин и печем в предварително загрята фурна на 160° около час.

# 177
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                                          ЗАДУШЕНО С ЛУК

1кг свинско (или друго) месо
7големи глави лук
3ск. чесън
200гр домати от консерва или 2 пресни (настъргани)
200гр бейби морковчета (или стари на кубчета)
1 чушка
магданоз, сол, черен и червен пипер
канела, индийско орехче, куркума и тандури - по желание
1 дафинов лист
олио
соев сос, бира

Накисваме за една нощ нарязаното на късчета месо със соев сос, вегета, черен и червен пипер, малко олио и доматите. В тенджера задушаваме с олио и бира месото до пълно омекване заедно с дафиновия лист и чесъна. Прибавяме нарязаните лук, моркови и чушка. След омекването им поръсваме с магданоза и сваляме от огъня.

# 178
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                               СВИНСКО С ЛЕЩА И ПИКАНТЕН СОС

500гр свинско месо
3 с.л. олио
1 гл лук, нарязана на полумесеци
2 ск. чесън, нарязани на ситно
2 моркова, на ситно
1 дафинов лист
Листа от девесил или целина
400гр домати от консерва
1 ч.ч. леща
1 кубче зеленчуков бульон
чубрица

За соса:

3 ск. чесън
1 люта чушка без семките
4 с.л. лимонов сок
4 с.л. зехтин
4 с.л. нарязан магданоз

В олиото се запържват лукът и чесънът за 2-3мин. обавя се нарязаното на кубчета месо и се запържва до порозовяване. Добавят се морковите, дафиновият лист и целината. Сипват се 2 ч.ч. вода, нарошава се кубчето бульон и се вари до омекване на месото. При нужда се долива още вода. След това се добавят доматите и измитата леща, сипва се още вода и доварявате. Подправяте с чубрицата и вегета.
Съставките за соса се пасират и се прибавят към лещата. Не го пропускайте, това прави лещата много вкусна и пикантна.  Flutter



От сп. Меню

# 179
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 526
                            ТОРТА "ЧЕРНА ГОРА" (или Schwarzwälder Kirsch)

За блата:

200гр тъмен шоколад
400гр брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. пудра захар
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
185 г меко масло

Крем:

400гр сирене маскарпоне (или 300гр заквасена сметана и 300 течна)
200гр заквасена сметана
100гр пудра захар
30 мл ликьор амарето или бадемов
1 ч.ч. череши или вишни без костилките
100 мл коняк

За украсата:

Захарно тесто, боя

За под чаршафа:

250гр меко масло
пудра захар на вкус

Вишните:

Плодовете за крема се заливат с коняка и се оставят да се мариноват в хладилника поне 24 часа.

Блат:

Шоколадът за блата се разтопява на водна баня. В купа се пресяват брашното, бакпулверът и захарта. Прибавят се млякото, яйцата, маслото. Всички съставки трябва да са със стайна температура. Сместа се разбива 5 мин., докато стане гладка. Прибавя се шоколадът и добре се разбърква. Изсипва се в намаслена висока форма с диаметър 24 см. Пече се на 180°С около 40 мин., или докато клечка забодена в центъра излезе суха. Оставя се 5 мин. във формата и се изважда да се охлади.

Крем:

Сиренето се разбива със захарта, заквасената сметана и ликьора. Ако не се използва маскарпоне, двата вида сметана се смесват и се разбиват на сняг, прибавя се захарта, разбива се отново за кратко и се прибавя ликьорът.

Сглобяване:

Блатът се разрязва на две и се сиропира с половината от коняка от мариноването на черешите. Намазва се с 1/2 от крема, нареждат се маринованите и отцедени плодове и се покрива с другата 1/2 от крема и половината на блата.
След като стегне в хладилника намазвате с масления крем и след като пак стегне - покривате с чаршафа и фигурките.

Покритието:

Чаршафът го правя по възможно най-лесния начин, с бонбоните маршмелоу става за такива без опит със захарните. Слагам ги в купа, една супена лъжица лимонов сок и една вода и разтопявам в микорвълновата, като разбърквам. Трябва да станат на пяна, но не и да се карамелизират, пускайте на 20сек и проверявайте, пак 20 и така. Трябва пресята пудра захар, отива около 700гр за толкова бонбони, сипвате в купата и бъркате, докато се отлепи тестото и после го изваждате и продължавате да месите на ръка, докато стане твърдо, но не много, тесто. Оставяте да пренощува в хладилника (не е задължително, но е за предпочитане), след това го пускате да омекне и да се отпусне в мирковълновата и на много, ама много хубаво и обилно поръсена с пудра захар (пресята!) повърхност го разточвате. Сипвайте много пудра захар, защото е много кофти номер да го разточите и да не можете да го вдигнете после. Наръсвате го и отгоре и сгъвате като кърпа, иначе може да го скъсате. Вдигате, слагате върху тортата и разгъвате. Разточвате по-голямо парче, за да избегнете и изгладите лесно плохите. Има оцветители, с които може да си боядисате тестото в различни цветове. Удобно е за моделиране и на фигурки, които залепвате с малко вода като ги намажете, а за по-здраво - белтък, разбит с пудра захар. От останалото тесто си моделирате фигурки по избор  Simple Smile

П.С. Оригиналната рецепта от сп. Меню е покрита с крем  и разтопен шоколад отгоре, не с чаршаф.
Аз не намерих вишни и сложих праскови от консерва. Не е лош резултат, но не може да се сравни със сиропираните вишни в коняк  Blush



Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт