В кухнята на една Блондинка

  • 627 140
  • 270
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 27 524
                            ПЪЛНЕНИ СУХИ ЧУШКИ И ЗЕЛЕВИ САРМИ

600гр говежда кайма
2 кафени (малки) чашки ориз
1 морков
2гл. червен лук
чубрица, черен пипер и вегета
олио

Сухите чушки накисвате в гореща вода, да омекнат. На зелевите сарми изрязвате дебелата част в средата. Омесвате всички продукти и напълвате чушките и листата. Редите плътно в тенджера, затискате с две чинии и доливате вода, да се покрият. Варите до готовност. Прехвърляте в тава и заливате с:

1 яйце - разбивате го и добавяте бавно с разбиване брашно - 3 с.л. до получаване на гъста каша. След това сипвате 1/2 кофичка кисело мляко и разреждате с бульона от тенджерата (може би не целия, да не става прекалено много и прекалено рядко). Ако не е солено, добавяте и вегета. Заливате сармите и чушките и слагате в предварително загрята и силна фурна - около 200°. Запичате до приятен загар и до сгъстяване на сосчето.  Simple Smile



# 181
  • Мнения: 27 524
                         ПЕЧЕНИ ФИЛИЙКИ С ГЪБЕНА СМЕС (от Boniani)


200гр. гъби
1 гл. лук
50гр. кашкавал
3 яйца
1 с.л. кетчуп
масло
магданоз, сол и черен пипер
хлебчета

Нарязаните на дребно лук и гъби се запържват в маслото. След омекване прибавяме кетчупа и магданозът, солта и черния пипер. След това разбитите жълтъци с непрекъснато бъркане и извън огъня. След като се охлади сместта прибавяме леко разбитите с черен пипер белтъци. След тях настърганият кашкавал.
Аз нарязах филийки от франзела и предварително ги изпържих в масло. Ако не искате така, намазвате филийките с масло и покривате със сместта. Нареждате в тава и печете на силна загрята фурна на горен реотан.

Сместта е достатъчна за една цяла франзела, нарязана с дебелеина около 1см и една голяма филия в плюс  Grinning



От тук  Simple Smile

# 182
  • Мнения: 27 524
                                            ПЮРЕ ОТ ГРАХ

500гр замразен грах
1 гл. лук
1 ск. чесън
50гр масло
1 с.л. ябълков оцет
1 кубче зеленчуков бульон
1 ч.ч. гореща вода
черен пипер по желание

В половината масло задушавате лука и чесъна. Сипвате водата и разтвореното в нея кубче бульон, добавяте граха и сварявате. Пасирате, слагате останалото масло и оцета и това е. Много вкусно и подходящо за гарнитура към всякакви меса  Simple Smile



От сп. Меню

Последна редакция: чт, 08 апр 2010, 12:16 от Блонди

# 183
  • Мнения: 27 524
                                  ПЕЧЕНИ СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ С ГОРЧИЦА

4 свински пържоли без кост
2 с.л. брашно
горчица
2 с.л. олио
2 филии бял хляб
1 с.л. меко краве масло
1 скилидка чесън
2 с.л. магданоз, нарязан на ситно

Пържолите се начукват леко и се намазват обилно с горчицата. Овалват се в брашно и се запържват от двете страни в сгорещено олио. След това ги слагате в тавичка. От останалите продукти омесвате паста, която нанасяте равномерно върху пържолите. Може да добавите риган и нарязани на ситно шам-фъстък или бадеми, а най-отгоре резени сирене Бри. Печете около половин час на 180°.
Поднесох с пюре от грах  Simple Smile



От сп.Меню

# 184
  • Мнения: 27 524
                                                  ПАНИРАНИ МИДИ

Сварявате мидите с 1ч.ч. бяло вино, 1гл. лук и 1 морков, нарязани на едро.
В една купа си разбивате три яйца с чесън на прах, вегета и черен пипер. В друга сипвате брашно. Овалвате мидите брашното и после в яйцата. Аз сипвам яйцата и брашното в тави, пускам вътре всички миди и с раздусване се овалват бързо и лесно. Пържите в сгорещена мазнина. Аз ги пускам във фритюрника, но трябва да са една по една и да не се допират една до друга.

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 12:54 от Блонди

# 185
  • Мнения: 27 524
                                   ПЪЛНЕНИ КРЪГЛИ ТИКВИЧКИ

2 тиквички
1/2 домат
1 ск. чесън
1/2 ракиена чашка ориз
копър, сол, черен пипер

Изрязвате капачетата на тиквичките, издълбавате вътрешността и ги слагате на водна баня в микровълновата за 15 мин или в уред за варене на пара. Ако нямате - слагате ги в подсолена, кипяща вода докато омекнат.
Нарязаните чесън, домат и вътрешността на тиквичките, заедно с ориза, задушавате в тиган под капак със зехтин. Когато оризът стане готов махате от огъня. Пълните тиквичките, слагате капачетата и ги слагате в тавичка, намазана с малко зехтин, поръсвате ги отгоре със зехтин и печете в загрята на около 150° фурна за половин час. Вкусни са и студени, и топли, с или без кисело мляко.  Simple Smile

# 186
  • Мнения: 27 524
                                  ИТАЛИАНСКИ ТЕЛЕШКИ КЮФТЕТА С МОЦАРЕЛА

500гр телешка кайма
1 филия бял хляб без кората
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. вегета
1 яйце
галета
олио за пържене
2 домата, нарязани на кръгчета
1 ч.л. сух босилек
1 топка моцарела или резенчета топено сирене

Хлябът се смесва с млякото и вегетата и оставяте да се разкисне хубаво. Смесвате с каймата, яйцето и черен пипер. Оформяте плоски кюфтета, които овалвате в галета и изпържвате по 2мин в сгорещеното олио от всяка страна. Подреждате ги в тавичка, слагате резен домат, поръсвате с босилек и отгоре резен моцарела или топено сирене. Запичате в загрята фурна на 200° за 10-15мин.



От сп. Меню

# 187
  • Мнения: 27 524
                                     ЛАКИРАНА ПАТИЦА

1 патица
2 с.л. вегета
1 с.л. оцет
1 к.л. олио
1 царевично нишесте
1 гл. лук  
2 ск чесън
3 с.л. соев сос
3 с.л. мед
1 с.л. червен пипер

Смесете всички съставки, като лука и чесъна пресовайте, да станат на пюре.
Почистената, измита и подсушена патица набодете отвсякъде с вилица и намажете обилно със сместта. Намажете я отвътре и отвън със соса. Запазете останалия сос. Оставете патицата за една нощ в хладилника (или повече). Сложете я внамазнена тавичка в загрята умерена фурна и я сложете да се пече 1 час под фолио.  След това я отвийте и на всеки десетина мнути мажете с останалия сос. Печете около 2 часа  Simple Smile



От тук

Последна редакция: пт, 30 апр 2010, 12:36 от Блонди

# 188
  • Мнения: 27 524
                                                 СОДЕНА ПИТКА

2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
2 равни ч.л. сода
щипка захар и щипка сол
около 1кг брашно

Омесвате средно твърдо тесто, слагате в омазнена тавичка (да е по-малка, за да бухне питката) и печете на умерена фурна. Става безотказно и е много вкусна  Blush



# 189
  • Мнения: 27 524
                                         САЛАТА С РИБА ТОН

2 консерви по 150гр риба тон (натурална)
1 консерва от 350гр царевица
3 яйца
5-6 стръка пресен лук или 1гл стар
копър, сол, черен и червен пипер
по 1 с.л. (не препълнена) горчица, лют сос, майонеза

Смесвате всички продукти и получавате една бърза, лесна и вкусна салатка  Blush

# 190
  • Мнения: 27 524
                                        ГЪБИ С ОРИЗ

500гр кафяви печурки
2 ч.ч. ориз
2 гл. лук
2 гъбени бульончета
100гр масло
вегета, черен пипер
сос Къри

В маслото задушавате нарязаният на ситно лук. Добавяте оризът и след като стане жълто-прозрачен, добавяте и нарязаните гъбки и черен пипер на вкус. След омекването им доливате топла вода (аз слагам 1:3, защото предпочитам оризът да е по-разварен) в която са разтворени бульончетата. Варите до готовност, махате от огъня и подправяте със сос Къри. Аз сложих 3 препълнени с.л.  
Оризът става сочен и много ароматен  eat



Последна редакция: нд, 20 мар 2011, 18:55 от Блонди

# 191
  • Мнения: 27 524
                                            СЬОМГА НА ФУРНА

4 парчета филе от сьомга
200 мл течна сметана
вегета, черен пипер
сух копър и сух чесън
зехтин
тандури - по желание

Намазвате сьомгата със зехтин, поръсвате хубаво от двете страни с подправките и оставяте няколко часа да постои. След това нареждате в тавичка, сипвате сметаната и запичате в предварително загрята умерена фурна, докато стегне сметаната и придобие приятен, златист цвят. На сьомгата много печене не й трябва, ще се изсуши, така че внимавайте. Много лесна и вкусна рецепта. Аз слагам и тандури, става много вкусно  Simple Smile



От тук

# 192
  • Мнения: 27 524
                                         МИШ-МАШ

7-8 печени червени и/или зелени чушки
3 гл. лук
2 домата
1 ск. чесън
5 яйца
200гр сирене
1 сурова зелена люта чушка (по желание)

В малко олио задушавате лука до омекване. Прибавяте му обелените и нарязани на ситно домати. Пак до омекване. Добавяте нарязаните чушки (+ лютата, ако слагате) и нарязаната на ситно скилидка чесън. Пак задушавате за малко и слагате натрошеното сирене, разбърквате и чуквате вътре яйцата (без да ги разбивате предварително). Засилвате огъня максимално и бъркате до готовност на яйцата, но не и да ви станат тричави, на трохи. Гледате да остане сочно. По желание след това поръсвате с накълцан на ситно пресен магданоз.

Пробвах и с поръсен черен пипер, но много променя вкуса и не ми допадна. Също така не харесвам миш-маш със сурови чушки и небелни домати - нито вкусово, нито да ми се замотаят после люспи навсякъде  Sick Пробвах и с 4 яйца и 150гр сирене и разликата е голяма. С 5 и 200 сирене става идеално  Blush Затова предлагам рецептата в този утвърден за мен вид, а вариации по тази вкусна манджичка - много  Hug

# 193
  • Мнения: 27 524
                                     ЗАДУШЕН ЗЕЛЕН ФАСУЛ

1 голяма консерва зелен фасул
50гр масло
копър
1 ск. чесън
вегета и черен пипер

Разтопявате маслото в тенджера и слагате изцедения фасул. Задушавате до пълно омекване. Добавяте пресованата скилидка чесън и останалите подправки. Оставяте още малко да се задуши и готово. Вкусно е и като гарнитура и самостоятелно. Може да му се добави и кисело мляко при сервирането.

# 194
  • Мнения: 27 524
                                      ПЪРЖОЛИ С ЛУК

Десетина пържоли - вратни или котлет, без кокал
12 големи глави лук
1 бира (500мл)
сол, черен пипер, олио

Пържолите поръсвате от двете страни със солта и пипера. Може да го направите и предната вечер и да ги оставите така в хладилника за една нощ. Ако са вратни не слагате олио, ако не - на дъното на тавата сипвате малко олио. Половината глави лук нарязвате на половинки, после още на две и режете на дебели резени, покривате дъното на тавата. Отгоре нареждате пържолите и с останалия лук хубаво ги "завивате", да не се вижда месо. Grinning Сипвате бирата, посолявате и печете в загрята фурна на 150° два часа. Стават много крехки, не се изсушават, а лукът става и за гарнитура.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт