Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 май 2007, 15:29 ч.

В кухнята на една Блондинка

  • 579 482
  • 270
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 27 524
                                              ЛЮТИ ДОМАТИ

3 люти чушки
1кг домати
олио, сол, черен пипер

Нарязвате чушките на малки парченца и ги слагате да се задушат в олио до омекване. Доматите настъргвате и прибавяте след това към чушките. Сол и черен пипер на вкус. Щом заври сипвате в буркан, затваряте и обръщате надолу с капачката докато изстине. Прибирате в килер или хладилник.
Вкусно е с хляб, става за готвене, като салата с или без натрошено сирене.  Simple Smile

   

# 196
  • Мнения: 27 524
                                       ПЮРЕ ОТ ПРЕСЕН СПАНАК

500гр пресен спанак
4 стръка пресен лук (1гл. стар)
4-5 ск. чесън
50гр масло
2 с.л. брашно
100мл прясно мляко
200гр заквасена сметана
50гр сирене
1 яйце
вегета, черен пипер

Измитият спанак (не махате дръжките, ако ги пречупвате лесно и не се огъват) нарязвате или накъсвате и задушавате заедно с лука в съвсем малко вода, дъното на тенджерата само да покрие, докато омекне и намали обема си (ще ви остане една голяма шепа спанак дефакто  Laughing) В друга тенджера разтопявате маслото и добавяте брашното, запържвате го до розово (внимавайте, много бързо прегаря) и слагате спанака, заедно с пресования чесън, прясното мляко и подправките. След като кипне - пасирате и връщате на огъня. Добавяте суровото яйце вътре и разбърквате хубаво, отново да кипне. Махате от огъня и добавяте сметаната, разбърквате до гладка смес, добавяте натрошеното сирене и готово  Simple Smile Вкусно е и топло, и студено  Simple Smile



# 197
  • Мнения: 27 524
                 ПЪРЖЕНИ ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ С ПОРТОКАЛОВО-МЕДЕН СОС

4-6 пилешки пържоли от бутче (или бяло месо)
50гр масло
2гл лук
1 ск. чесън
400гр зелен фасул от консерва
2 с.л. мед
1 портокал
сол и черен пипер

Пържолите начуквате на тънко и подправяте със солта и пипера. Разтопявате маслото в голям тиган, добавяте нарязаният на полумесеци лук и чесъна и запържвате до омекване. С решетъчна лъжица изцедете и извадете лука и го оставете настрана. Изпържете до златисто-червеникаво от двете страни пържолите и приберете в съд с капак да стоят топли.
Смесете натръганата кора на ситно на портокала и сокът му с меда. Сложете ги в тигана, заедно с лука и карамелизирайте (сокът се сгъстява и потъмнява).
Зеленият фасул си задушете отделно в масло, с копър и чесън, сол и пипер до пълно омекване (по желание сервирайте с друга гарнитура).
Разпределяте фасулът, върху него слагате пържола и отгоре от лука с медено-портокаловия сос. Отстрани върви и със задушени картофки  Blush

           

# 198
  • Мнения: 27 524
                               ТРИЪГЪЛНИ БАНИЧКИ СЪС СИРЕНЕ

1 пакет фини кори за баница
3 яйца
около 400гр сирене
150гр масло

Разтваряте корите, срязвате ги през средата и след това на още по две, получавате 4 отделни купчинки с ленти. Слагате ги една върху друга. Взимате първата и я поръсвате с разтопено масло. Отгоре слагате втора, пак поръсвате с масло и след това слагате в долния край една пълна с връх чаена лъжичка от сместа. Сместа ви не трябва да е рядка, сложете първо две яйца и сиренето, ако е много гъста, тогава добавете третото. Започвате да завивате на триъгълник до края на лентата и редите в тава с готварска хартия покрита. Може и без, но трябва да я намаслите отдолу, в такъв случай намалете мазнината в първата кора. Редите почти плътно; когато сместа не е рядка яйцето не изтича и съответно не се залепят една за друга. Печете в загрята фурна до приятно почервеняване. След изстиване съхранявайте ги в кутия. Още топли са много хрупкави. После омекват малко, но пак са вкусни  Simple Smile









Последна редакция: пн, 19 юли 2010, 23:02 от Блонди

# 199
  • Мнения: 27 524
                       ПИЛЕШКИ ШИШЧЕТА ПО ЯПОНСКИ "ТЕРИЯКИ"

Около 400-500гр пилешко месо - бяло или в моя случай - от бутчетата
100мл соев сос
4 пълни с. л. мед
3 ск. чесън

От меда, соса и пресованите скилидки правите марината и накисвате за една нощ нарязаните на кубчета месца. След това ги нанизвате на шишчета и печете от двете страни на тиган с малко мазнина. Много лесна и много вкусна рецепта, но! - за любителите на месо в сладникави маринати  Blush

         

# 200
  • Мнения: 27 524
                                        КРЕХКО ПЕЧЕНО АГНЕШКО БУТЧЕ

Бутчето намазвате с оцет, след това подправяте обилно с вегета (сол), черен пипер, червен пипер, джоджен и чубрица. Отвсякъде налагате с дебели резени лук. Оставяте така да престои мин. една нощ в хладилника (аз оставям едно цяло денонощие). След това печете в гювеч или в тава, покрита с фолио на не много силна фурна, да се пече бавно около 3-4 часа (лука махам). Отстрани може да си сложите цели, добре измити картофи. Става крехко, с много лек агнешки дъх (аз не съм от любителите на миризмата му, ако вие сте - пропуснете оцета и лука).



 

# 201
  • Мнения: 27 524
                               КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ

4 тиквички
3 яйца
1 голяма гл. лук
1/2 ч.ч. натрошено сирене
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
1 вр. копър (аз слагам сух)
брашно
сол и черен пипер

Обелвате и настъргвате тиквичките и ги изстисквате с ръка от водата. Яйцата разделяте на белтъци и жълтъци. Към тиквичките добавяте лука, жълтъците, копъра, сиренето и кашкавала. След това слагате сол и черен пипер на вкус. Брашно ръсите и бъркате (аз го пресявам директно отгоре и така не става на бучки в сместа), докато достигнете желаната от вас гъстота. Да не е като тесто, но и да не стои много водно. Белтъците разбивате на сняг и прибавяте накрая (не е задължително, ако не ви се занимава, слагайте яйцата цели). В тиган слагате 1 пръст олио, загрявате хубаво и пържите, като загребвате една препълнена супена лъжица от сместа и пускате в олиото. Ако ги предпочитате по-плоски и препечени - сплесквайте и разстилайте веднага с лъжицата, ако не - оставяте така, както сте ги сипали. За мен по-добри са по-дебелички и по-непрепържени. Пържите от двете страни и изваждате върху хартия да се отцеди мазнината. Сервирате, знаете,  Simple Smile с кисело мляко и чесън. Студени според мен са по-вкусни  Simple Smile
Задължителен за мен в тази рецепта е лукът, сиренето и/или кашкавала може да пропуснете. Аз често слагам цяла чаша кашкавал, без сирене  Simple Smile

     

# 202
  • Мнения: 27 524
                                          КЮФТЕТА С БЯЛ СОС

За кюфтенцата:

300-400гр кайма
1/2 кафена чашка ориз
2 гл. настърган на ситно лук
чубрица, сол, черен пипер

За соса:

1 морков
2 гл. лук
2 жълти камби
2 бульончета Костиля

За застройката:

1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
брашно

Омесвате си каймата да престои няколко часа. Сварявате зеленчуците с бульоните с вода и малко олио. Пасирате. Оформяте средно големи кюфтенца (малко по-големи от за супа-топчета), овалвате в брашно и пускате едно по едно в кипящия сос. Щом изплуват отгоре са готови. Махате от огъня и изваждате кюфтенцата.
Разбивате яйцето с киселото мляко, добавяте малко по малко брашно и разбивате, докато получите не много гъста кашичка, като боза. На тънка струйка и непрекъснато бъркайки добавяте от горещия сос, докато получите двойно количество сос. След това връщате в тенджерата, пак на тънка струйка и пак непрекъснато бъркайки, иначе ще ви се пресече. Когато е готово, връщате обратно кюфтенцата, слагате пак на огъня само да кипне (заради брашното) и след това са готови.  Simple Smile

# 203
  • Мнения: 27 524
                      САВСКАТА ЦАРИЦА - ЛЕСЕН ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ

200гр черен шоколад
200гр пудра захар
100гр масло
4 с.л. брашно
4 яйца
2 ванилии
щипка сол
бучка масло за намазване на формата

Отделяте белтъците от жълтъците. Към жълтъците прибавяте захарта и и ванилиите и разбивате. Шоколадът стопявате на слаб огън с маслото и 1 с.л. вода. Като се е поохлади го добавяте към жълтъчената смес. След това по малко и пресятото брашно. Белтъците разбивате на сняг и с дървена лъжица малко по малко ги прибавяте и тях. Нмазвате с масло формата за печене и след това поръсвате с брашно. Сипвате сместта и печете на около 150° 30мин. След изстиване прибирате в хладилника. Поднасяте с топка сладолед. Може да украсите отгоре и да стане като шоколадова тортичка - аз намазах с разбита заквасена сметана с кафява захар и украсих с ягодки  Blush

     

# 204
  • Мнения: 27 524
                                     ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С КРЕМ-СИРЕНЕ

3 червени камби
3 жълти камби
350гр крем-сирене
100гр зелени маслини
черни маслини за украса
2 ск. чесън
1 гл. лук
босилек
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер

Изпичате и обелвате чушките. Изчиствате ги и ги срязвате на две половинки и после всяка половинка на още две.
Крем-сиренето смесвате с нарязаните на ситно зелени маслини, настъргания лук и пресования чесън и подправките със зехтина. Разбърквате добре получената паста и намазвате обилно всяко парче чушка. След това завивате на рулце и фиксирате с клечка за зъби или парти-клечка. Отгоре украсявате с черни маслинки без костилки (набождате ги първи на клечката) и магданоз.

    

# 205
  • Мнения: 27 524
                                  ЛЕСНИ ШОКОЛАДОВИ ТОПЧЕТА

Много лесни и вкусни топчета, стават да се приготвят и от деца  Simple Smile

3 пакета (600гр) обикновени бисквити с масло тип Petit beurre
250гр масло
10 с.л. Нескуик

Натрошавате бисквитите на трохи, смесвате с какаото и мекото масло (на стайна Т°) и оформяте топчета и прибирате в хладилника. Може да си ги овъргаляте и в кокос, смлени орехи и др.

Може да разстелете върху фолио, да намажете отгоре с шоколадов мус, плодове или ядки... и да навиете на руло.

      

Последна редакция: пн, 04 окт 2010, 11:27 от Блонди

# 206
  • Мнения: 27 524
                                  ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ

4 големи картофа
100гр масло
100гр кашкавал
200гр сирене Бри (по желание)
вегета (или сол) и черен пипер

Измивате хубаво целите картофи, надупчвате ги с вилица на няколко места и мятате в силна фурна за поне час (зависи от големината им). В купа си слагате маслото, настърганият кашкавал и сирене Бри евентуално, но - изчистено от мухъла и на парченца. Като започнат да се зачервяват картофите отвън са готови. Още горещи ги срязвате по дължината на две. Издълбавате ги с лъжица, като внимавате да не се пробият на дъното. Сърцевината слагате върху маслото и сирената, от горещината те се стопяват. Размачквате и разбърквате хубаво всичко с вилица, слагате сол и черен пипер на вкус. Получава се нещо като тесто. Връщате обратно в издълбаните половинки (става лесно с ръце) и запичате до почервеняване пак на силна фурна. Сервирате горещи. Може с чеснов или друг сос отгоре. Ядат се с кората  Blush
(моите картофи бяха много големи и сърцевината им най-вътре беше сурова. Отделих я и ги пуснах тези парчета за 3мин в микрото)

  

Ако ви останат на следващия ден може да си ги изпържите от двете страни, стават страхотно  Blush Само ги обелете преди това.

   

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 10:01 от Блонди

# 207
  • Мнения: 27 524
                               СКАРИДИ С АВОКАДО

500гр изчистени кралски скариди (1кг неизчистени и замразени)
2 бр. авокадо
1 манго (по желание)
1 лайм (или обикновен лимон)
2-3 ск. чесън
1/2 вр. копър
1 ч.л. табаско
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер

Сварявате скаридите с 2гл лук и 2 моркова, нарязани на едро. Изчиствате ги и ги нарязвате на малки късчета. Авокадото, ако е от кубинския тип, разрязвате по дължината на две половинки и го издълбавате с лъжица. Неговата кора е дебела и после ще я ползвате като купички. Ако е от зеленото, просто си го изчистете. Намачквате го с вилица на пюре и го прибавяте към скаридите, след това и всички останали съставки (копърът на ситно, чесънът - пресован). Разбърквате хубаво всичко и пълните половинките. Или някакви чашки, черупки от миди, каквото имате подходящо. Понякога добавям и намачкано манго, става още по-хубаво.  Simple Smile

   

# 208
  • Мнения: 27 524
                                 ЦАРСКА ТУРШИЯ

Зеленчуци:

Карфиол
Мокрови
Чушки камби
Целина за вкус

За консервиране на един буркан от компот:

2 аспирина
2 с.л. захар
1 с.л. с връх морска сол
8 с.л. оцет

На дъното на всеки буркан слагате според големината му консервантите, след това почиствате и нарязвате зеленчуците и натъпквате максимално бурканите. В тенджера си кипвате вода и заливате до долното ръбче бурканите. Затваряте хубаво веднага и ги обръщате надолу с капачките. Веднъж на ден ги обръщате в продължение на десетина дни и е готова. Съхранявате на тъмно и хладно. Става лесно, хрупкава е и много вкусна. Поднасям поръсена с олио и червен пипер  Simple Smile

     

От TheNMaster's kitchen  Heart Eyes


# 209
  • Мнения: 27 524
                            ПУДИНГ С КЕСТЕНИ (без глутен)

450гр кестени
300мл прясно мляко
120гр захар
2 яйца
4 с. л. (равни) какао на прах
2 ванилии
50гр пудра захар

Сварявате и изчиствате кестените. Млякото смесвате с половината захар, добавяте натрошените кестени и варите около 30мин. Оставяте да изстине. Пасирате или намачаквате сместа с вилица.
Разбиват жълтъците с останалата половина от захарта, след това добавяте какаото и ванилията.
Белтъците се разбиват на сняг с пудрата захар.
Смесвате кестените с жълтъчената смес и разбърквате добре. С дървена лъжица по малко добавяйте от разбитите белтъци и пак хубаво разбърквате.
Печете около 20мин във форма с отварящи се стени, добре намаслена, в предварително загрята фурна на около 160°. След като го извадите, оставяте да изстине. Изваждате го от формата, гарнирате по избор - в моя случай с шоколадов сироп и шоколадови топченца, може с разбита сметана, кокос и т.н.  и прибирате в хладилника.



От тук

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт