Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 13 май 2007, 15:29 ч.
  • Преглеждания  529 312  Мнения  270  Онлайн  1
Отговори
# 30
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                            ПРЕДЯСТИЕ С ИЗВАРА

500гр извара
3-4 с.л. майонеза
3 скилидки чесън
4-5 печени (може и стерилизирани) чушки
шепа орехи

Смесвате всичко, като чушките са на дребни парченца, чесънът - пресован, орехите - накълцани на ситно. Сол и черен пипер на вкус, ако изварата ви е прекалено суха (моята беше по-твърда и от сирене  Crazy) добавяте повечко майонеза и малко олио.

Реклама
# 31
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                                             АГНЕШКО РОЛЕ

Половин агнешки кош
1 агнешка плешка
По едно малко парче черен дроб и бъбрек
1 връзка пресен джоджен
1 връзка магданоз
1 връзка пресен лук
сол, черен и червен пипер

Отделяте внимателно местото от плешката и го постилате. Ако имате дупки, запълвате с друго парче месо, предварително разплескано с чука. Отгоре редите: листата джоджен и магданоз, след това слагате нарязаните на ситно мръвчици от плешката, пак редите зелените подправки, слагате и лука. Солите редовете + пиперите. Пак мръвки, пак подправки, най-отгоре накълцаните дроб и бъбрек и пак джоджен и магданоз. Завивате внимателно. Хубаво е да има някой да ви помага, иначе е трудно. Аз бях сама и малко ми се поразпадна от едната страна  Confused Стягате с нещо дебело, не конец, да не ви се вреже в местото, аз използвах ширит  Laughing След това завивате стегнато с фолио и слагате в тавичка, в която слагате мъничко олио и повече водичка. Печете на не повече от 150 градуса, за вентилатор по-малко и оставяте поне 4-5 часа. Доливате вода ако се наложи, но малко, просто да не загаря сосчето на дъното, защото ще ви трябва за соса, който правите като запържите една лъжица брашно, доливате една чаша бяло вино и мазнинката от печеното. Отвивате и режете на резени, поливате със соса. За гарнитура сложих дроб-сарма, но става с всичко друго подходящо. Става много красиво и е невероятно вкусно.  Simple Smile



















Темата за въпроси  Simple Smile

# 32
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                                       ОМАР

Слагате омара в следната кипяща смес: два литра вода, чаена чаша бяло вино, 4 моркова, 2 глави лук, черен пипер и сол, щипка индийско орехче, 3 скилидки чесън. Зеленчуците - нарязани на ситно. Ако омарът е суров - варите 10 мин. Ако е купен сварен - 3 минути. Не прескачайте времето, ще стане жилав. След това се въоръжавате с клещи и купичка разтопено масло с чесън, черен пипер и сол  Simple Smile

# 33
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                     ТОРТА С КОТЕШКИ ЕЗИчЕТА

Необходими продукти:

500гр заквасена сметана
4 пакета котешки езичета
125гр масло (омекнало, не разтопено!)
4 яйца
1ч.ч. пудра захар
1с.л. какао
1/2 ч.ч. вода с ром или коняк (може и чиста вода да е)

форма, която се отваря!

1-ви крем - бял:

1/2 чаша пудра захар + 4 белтъка на сняг

2-ри крем - тъмен:

1/2 чаша пудра захар + маслото + какаото + 4-те жълтъка

След това към тъмния крем прибавяте половината бял. Към останалата половина бял прибавяте...

3-ти крем:

разбитата сметана.

Топвате котешките езичета във водата с рома, но за секунда, не повече, ужасно бързо се размекват.  Confused Аз лично даже топвам само страничните, за блатовете ги слагам сухи. Редите два реда на дъното и един отстрани. Слагате тъмния крем. Пак два реда езичета и отгоре - сметаната. Украсявате по желание. Аз като застраховка добавям към белтъците със сметаната малко разтворен желатин. Слагам за украса киселки плодове; тортата става доста сладка, ако дори малко прекалите със захарта или топите езичетата в ликьор или вода и захар. По-лека е да не сладни прекалено. Слагате в хладилника за една нощ и това е. Много е вкусна  Simple Smile










# 34
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                     ГРАХ И МОРКОВИ НА ФУРНА

1 консерва грах
1 консерва моркови
3 скилидки чесън
сух бял сос или сметана
100-200гр кашкавал
сол, черен пипер, копър

Изсипвате в тавичка (или за по-вкусно в глинено гърненце) грахът и морковите. Ако имате готов бял сос го разтваряте около 100мл вода, ако не - слагате толкова течна сметана или прясно мляко с бучка масло. Слагате пресованият чесън, копър, сол, вегета, черен пипер и печете на умерена фурна. Разбърквате периодично. Малко, преди да стане готово, добавяте нарязания кашкавал на кубчета, само леко да омекне, без да се стопява.

Важно: не го печете разстлано на тънко, по-дебел слой е по-добре.  Simple Smile

 

Последна редакция: пн, 19 май 2008, 14:34 от Блонди

# 35
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                                     ЗА ЗДРАВЕ  Simple Smile

Смесвате равни части:

мед, настъргани цели лимони, сушени кайсии на парченца нарязани, стафиди.

Слагате в стъклен буркан и съхранявате в хладилника. Ядете дневно от 1 до 3 супени лъжици на гладно.



Рецептата е от книгата на Проф. Мермерски

Последна редакция: пн, 19 май 2008, 15:42 от Блонди

# 36
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                              ПИЛЕШКА СУПА

2 бутчета или бяло месо
2 моркова
4 картофа
1 глава лук
една шепа фиде
вегета (сол), черен пипер
2 домата
малко магданоз

Сварявате в леко подсолена вода целите парчета месо. Изваждате ги. Добавяте нарязаните на дребно зеленчуци в бульона, без доматите и магданоза. Сварявате ги. През това време си накълцвате на ситно обезкостеното месо. Ако е бяло месо, добавете при зеленчуците 2-3 супени лъжици олио. Става малко по-сухо, с бутчета е по-добре. Аз махам кожата от бутчетата, но ако я обичате и ядете по-мазно - оставете я. След като омекнат морковите, добавете месото и накълцаните и обелени домати плюс подправките. Като кипне, слагате фидето (5 мин преди махането от огъня, иначе ще се развари). Ако нямате фиде, става вкусно и с ориз, но го слагате заедно със зеленчуците. Преди да свалите от огъня, слагате и нарязаният на ситно магданоз. По време на варенето се налага обикновено да се долива вода. Сипвайте смело според вкуса ви и желаната гъстота, само коригирайте осоляването  Peace
Сервирам с много лимонов сок  Simple Smile



Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 10:51 от Блонди

# 37
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                  ОРИЗ С ЧЕЛАДИНКИ

Гъбки челадинки
1 ч.ч. кръгъл ориз
2 глави лук
олио
масло
сол, черен пипер

Ако са ви сухи гъбите - накисвате ги в гореща вода за 15 мин. Запържвате 2 глави лук в мазнината, добавяте и ориза. Пържите до светло покафеняване. Гъбите запържвате в масло със сол и черен пипер.Изсипвате в тавичка, слагате още сол и пипер, доливате вода 1:3 и печете във фурната. Може да направите и смес от челадинки с горски печурки.


Последна редакция: нд, 08 дек 2013, 15:21 от Блонди

# 38
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                 КИФЛИЧКИ СЪС СИРЕНЕ

Многолистно тесто
2 яйца
200гр сирене

Режете правоъгълни парчета от тестото, слагате по дължина в средата от плънката, завивате и залепвате крайчетата. Ако тестото ви е кръгло, като моето, триъгълните парчета слагате по две едно върху друго  Simple Smile Печете на умерена фурна върху оризова хартия.

Може да ви се разтече от яйцето, не е страшно, после се отчупва и се изяжда тайно  Grinning

# 39
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                             СКАРИДИ В БЕКОН


Кипвате скаридите за минута-две с една глава лук и един морков, нарязани на ситно. Изцеждате и ги изчиствате от крака, опашки, очи, мустачки...  Laughing Беконът трябва да е тънко нарязан и пушен - завивате всяка скаридка в парченце бекон. Жарвате ги в леко омазнен тиган и на силен огън - така бекончето залепва за скаридата, пуска си ароматът, но не се препържват и не става жилаво. За тези, които не харесват бекон и пушено - мятате скаридките пак на силен огън да се жарнат от двете страни. Сервират се с чесново-майонезен сос.



Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 22:56 от Блонди

# 40
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                       ЯБЪЛКОВА ПИТА

За тестото:

100гр брашно
70 гр масло
30гр пудра захар
1 жълтък

Гарнитурата:

2 големи ябълки
1с.л. канела
4с.л. захар

Смесвате брашното със захарта и омекналото масло. Бъркате до получаване на хомогенна смес и тогава добавяте жълтъка и 3 с.л. вода. Направете тестото на топка и го поставете в хладилника за около 3 часа.
След това го разстелете на кръгла форма и го поставете в тава върху хартия за печене. Ябълките нарежете на 4, обелете и изчистете от семките. След това всяка четвъртинка нарежете на максималко тънки филийки. Нареждате върху тестото. Отгоре наръсвате канелата равномерно, след това и захарта. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса около половин час. Вкусна е и топла, и студена. За по официално - сервирате с топка ванилен сладолед  Simple Smile









# 41
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                               ПИЛЕШКИ СЪРЧИЦА С ЛУК

500гр сърчица
2 връзки пресен лук
(и/или 4 глави стар)
чаша бира, сол, черен и червен пипер, чубрица

Измивате сърчицата, слагате ги в тавичка с нарязания пресен лук, малко олио, бирата, подправките (много чубрица - около две супени лъжици) и печете във фурната. Става и със стар лук, или само с него. Ако се налага - доливате бира или вода. Печете, докато сърчицата намалят обема си наполовина и станат съвсем тъмни на цвят. Ако сте прекалили с бирата и олиото и плуват в сос, изгребете го и допечете.  Simple Smile Става много лесно и много вкусно   chef



                             

# 42
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                            СЛАДКИШ НЕГЪРЧЕ

1 яйце
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч олио
1 и 1/2 ч.ч. брашно
3 ч.л. какао

Заливка: 6 с.л. захар, 3 с.л. вода, 3 ч.л. какао, 50 гр масло

Разбърквате тестото, печете в намазана и набрашнена форма, проверявате с клечка. След като изстине напълно заливате със стопената вряла заливка, украсявате по желание отгоре.  Simple Smile


# 43
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                           ИМАМБАЯЛДЪ или Имамът припадна  Grinning

Патладжани
Лук
Моркови
Домати
3 скилидки чесън
олио за пържене
Магданоз, лимон

Разрязвате патладжаните надлъжно през средата, посолявате ги и ги оставяте да си пуснат водата. След това ги издълбавате, но не до кора, оставяте около 1см дебелина. В тенджера запържвате в олио нарязаните лук, моркови и издълбаната среда от патладжаните. Преди да свалите от огъня добавяте за една минутка чесънът и магданозът, също нарязани на ситно. Редите патладжаните в намаслена тава и ги пълните с плънката. Най-отгоре "запечатвате" с доматени кръгчета и поръсвате (ако имате) с галета. Печете и сервирате студено с лимонов сок по желание  Simple Smile



Последна редакция: сб, 02 авг 2008, 09:23 от Блонди

# 44
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
                                                     ПИЛЕ С КИСЕЛЕЦ

1 пиле
1 връзка зелен лук
2-3 връзки киселец
1 морков
5 с.л. мазнина
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. доматено пюре
магданоз, джоджен, сол, черен пипер

Сварявате цялото пиле с една глава лук и бульон или сол. В мазнината запържвате нарязаните на ситно морков, киселец и лук. Пилето обезкостявате и изчиствате и нарязвате на дребни късчета. В тавичка слагате доматеното пюре, червеният пипер и подправките, добавяте пилето и запържената (или задушена) смес. Разбърквате добре и печете.

P.S. - може да замените пресния лук със стар; киселецът - с лапад или спанак; да добавите малко ориз; да сложите 4 до 5 яйца; да добавите парче настърган кашкавал... или сирене... Става лесно и вкусно и си отива с кисело мляко с чесън отгоре  Simple Smile

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт