Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 май 2007, 15:29 ч.

В кухнята на една Блондинка

  • 552 060
  • 270
  •   1
Отговори
# 45
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                          ТЕЛЕШКО С МАВРУД И КАЙСИИ

1 кг телешки шол
4 с.л. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. смлян черен пипер
3 с.л. зехтин или олио
1 глава лук
4 скилидки чесън
2 ч.ч. мавруд или друго червено вино
2 с.л. захар
1 с.л. горчица на зърна
300гр почистени твърди кайсии

Месото нарязвате на хапки. Брашното се смесва с солта и черния пипер, слагате  пликче заедно с месото и разтръсквате добре. Загрявате зехтинът и запържвате месото. Изваждате месото и добавяте в мазнината нарязаните на ситно лук и чесън. След 3 минутки сипвате виното, захарта и горчицата. Солите на вкус. Връщате месото, захлупвате и оставяте да къкри около 2 часа. Добавяте накрая кайсиите нарязани на резенчета и след около 15мин сваляте от огъня.
Вкусът е кисело-сладък, става много ароматно и вкусно  Simple Smile


# 46
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                      ПЪЛНЕНИ ГЪБИ СЪС СИНЬО СИРЕНЕ И СПАНАК

6 големи печурки
100гр синьо сирене
100гр спанак
1 с.л. зехтин
2 стръка пресен лук

Махате на гъбите пънчетата. Нареждате ги в тава с по една щипка сол във всяка и ги поставяте в предварително загрята на 200градуса фурна за 10мин. Изхвърляте водата и пак ги нареждате в тавичката.
В тиган загрявате зехтинът, добавяте нарязаните на ситно лук, пънчетата и спанакът. Махате от огъня и добавяте натрошеното сирене. С получената смес пълните гъбите и запичате във фурната. Ако ви остане смес, както стана при мен, може да си напълните издълбани домати. Отгоре им сложих по лъжица извара и колелце пикантен салам  Simple Smile

# 47
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                           БОБ В ГЪРНЕ

Накисвате си около 300гр боб в студена вода за една нощ. След това го прехвърляте в гърне или обикновен гювеч, добавяте стрита суха чушка, люта чушка (по желание), девесил, чубрица, джоджен, черен пипер, една глава лук, един морков, 3-4 с.л. зехтин или олио. Заливате с вода, да се покрие бобът с около един-два пръста отгоре. Печете във фурната на бавен огън. Солите след като стане готов.

# 48
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                             ПРЕДЯСТИЕ

Топка руска салата; парче кашкавал, навито на рулце; парче шунка, пълно с: крема сирене, настърган кашкавал и зелени перца от пресен лук; две малки палачинки, пълни с кашкавал и кубчета шунка, сгънати и препечени на тиган.  Simple Smile

# 49
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                       ПАТЕШКИ ФИЛЕНЦА С ПИКАНТНИ ЦАРЕВИЧКИ

Нарязвате филенцата на малки късчета и ги накисвате обилно в соев сос. Малко черен пипер. Така да престоят поне една нощ. След това в тенджерка с олио на дъното на не много силен огън хубаво препържвате месцата до червеникаво. Добавяте малко (около една-две супени лъжици, но зависи и от количеството месо) пикантен сладко-кисел сос и бейби-царевички. Още малко оставяте на огъня. На дъното се получава доста мазно, но това да не ви плаши, после си вадите само месцата и царевичките, без мазнината. Става крехко и страшно вкусно  Simple Smile

Последна редакция: вт, 16 сеп 2008, 13:32 от Блонди

# 50
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                       РУЛО "СТЕФАНИ"

За рулото:

500гр кайма
1 яйце
1 глава лук
сол, черен пипер, червен пипер, чубрица

За плънката:

2 твърдо сварени яйца
2 кисели краставички
1 суров морков
соев сос, горчица

Омесвате си каймата, за предпочитане предния ден. Върху фолио я разстилате с дебелина около 1см на голяма площ. Разнасяте плънката отгоре, без да стигате до краищата. С помощта на фолиото навивате на стегнато руло и както си е увито във фолиото, го слагате в тавичка с малко олио и бира (или вода). Печете на сравнително силна фурна (около 200°). След около 40мин махате фолиото, посипвате отгоре с галета и печете на 150гр до приятно зачервяване. Мозайката вътре, по този начин на навиване, става много интересна и най-важното - не се разпада при ядене, както става иначе по стандартния начин. Гарнитурата е по желание, аз сервирм или с пюре обикновено, или със задушен в масло и зеленчуков бульон грах с бейби-морковчета   Simple Smile



Последна редакция: вт, 17 юли 2012, 20:35 от Блонди

# 51
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                           КРЕМ С КОКОС

Изцедено кисело мляко
захар, кокос, желатин

Смесвате всичко на вкус и според количеството. Сипвате в купички и в хладилника. Много лесно и много вкусно  Simple Smile

# 52
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                            КАРАМЕЛИЗИРАНИ БАТАТИ

Нарязвате си бататите на кубчета, слагате ги в тавичка с бира, олио, черен пипер и повечко вегета или сол (ужасно сладки са  Crazy). Печете на умерена фурна докато се карамелизират. Много са вкусни и са в много добра комбинация с пюре от спанак със сирене и чесън  Peace

# 53
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                      ПАНИРАН РОДОПСКИ БОБ

Бобът накисвате предната нощ в студена вода. След това си го сварявате с нарязан морков и лук. Прецеждате. Овалвате зърната в разбито яйце, след това в брашно и пържите в сгорещена мазнина от двете страни. Важно: слагайте много сол и в яйцето, и в брашното, иначе ще стане блудкаво и безсолно. Много е ефектен за мезе, а и вкусен  Simple Smile

Последна редакция: вт, 17 юли 2012, 20:36 от Блонди

# 54
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                 ТУРСКА МУСАКА С ПАТЛАДЖАНИ

1.5 кг патладжани
4с.л. масло
3 глави лук
500гр агнешка кайма
1 връзка магданоз
600гр домати
2 зелени и 2 червени чушки на кръгчета нарязани
сол и черен пипер

Патладажните се обелват на ивици и се нарязват на кръгчета, посоляват се обилно и се оставят да престоят половин час. В половината от маслото се запържва лукът. Добавя се каймата (ако не искате да ви стане на буци, предварително я разбъркайте със студена вода) и се бърка, докато остане само на мазнина. Добавят се солта и пиперът и след това половината от доматите, обелени и нарязани на ситно. Оставя се да поври десетина минути.
Патладжаните се изстискват хубаво, подсушават се и ги запържвате в другата половина масло. Подреждате ги на дъното на тавата. Отгоре разстилате каймата, предварително смесена с магданоза. След това редите кръгчетата чушки и останалите домати, пак на кръгчета. Може да наръсите с галета, става хрупкавко.
Заливате всичко с половин литър гореща вода, покривате с капак или фолио и и печете в предварително загрята фурна на 180° за около час. След което махате капакът (фолиото) и печете още около половин час.

Варианти:

- може да се прибави слой нарязани на тънки кръгчета картофи
- става и с телешка и със свинска кайма
- може да се залее с червено вино, вместо с вода
- към каймата може да се добави нарязан спанак

# 55
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                           САЛАТА ОТ РОДОПСКИ БОБ

250гр родопски боб
2 + 3 глави стар лук
2 моркова
олио, оцет, сол, черен пипер, джоджен, чубрица, суха червена чушка...

Накисвате за една нощ боба. След това го сварявате заедно с двете глави лук и двата моркова. След като е уврял (родопският винаги си остава леко твърд и леко хрупкав) добавяте всички подправки. Не трябва да ви остава вода за изцеждане. Добвяте 3-те глави лук, олио и оцет на вкус. Охлаждате в хладилника.
Салата може да престои така без проблем десетина дни. Просто при всяко сервиране на дадената порция освежавайте с малко оцет и с по една малка глава стар лук.  Simple Smile

# 56
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                      ПЪРЖОЛИ СЪС СМЕТАНА И КАШКАВАЛ

Редите в йенска тенджера предварително осолените със сол или вегета и черен пипер пържоли. Ред пържоли, заливате с течна сметна, отгоре резени кашкавал. Пак пържоли и така докато наредите всичко. Захлупвате и печете на умерена фурна за около 3 часа. Стават много крехки и много вкусни  Simple Smile За разкош може да наръсите с прах от сухи челадинки  Blush

   

                                                     

# 57
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                 СВИНСКО "СТРОГАНОВ"

500гр свинско месо
2-3 с.л. зехтин
2 с.л. масло
1 гл. лук
3 скилидки чесън
1 суха, червена чушка
1 ч.ч гъби - печурки, китайски, манатарки, челадинки....
250мл течна сметана
сол и черен пипер

Нарязвате месото на лентички и овкусявате със солта и пипера. Запържвате го хубаво в сгорещения зехтин. В друг съд разтопявате маслото и в него се слагат нарязаните лук, чесън и натрошената червена чушка. След като се запържат и те, добавяте гъбите. Аз слагам три вида, но ще стане и само с печурки. След това добавяте месото и сметаната и намалявате малко огъня. Хубаво задушавате, бъркате и варите, до пълното омекване на месото и изпаряване на течността.
Рецептата е лесна и бърза и невероятно вкусно става. Може да замените свинското с пилешко .



Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 11:49 от Блонди

# 58
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                         ПРЕДЯСТИЕ С ЯЙЦА

Сварявате твърдо желания брой яйца. Режете на половинки, махате жълтъците. Размачквате ги с вилица, слагате нарязани на ситно маслинки - на жълтък по две маслинки, 2 скилидки пресован чесън, майонеза, намачкано авокадо (става и без него) и кисело мляко, до получаване на кремообразна гъстота. Попълвате празнината от жълтъка и нанасяте сместа по цялата половинка. Отгоре украсявате със стръкче магданоз.  Simple Smile






Последна редакция: пн, 06 окт 2008, 16:50 от Блонди

# 59
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                                     ЛАКИРАН ЗАЕК

4 с.л. олио
4 с.л. соев сос
2 с.л. доматена салца
1 ч.л. черен пипер (смлян)
50мл бяло вино
3 скилдики пресован чесън
2 с.л. мед
1 ч.л. червен пипер (може и лют, за любителите)
няколко дафинови листа

Смесвате всичко, става гъсто като боза. Намазвате от всички страни месото, подредено в тавичка и заливате изцяло със сместта. След това нареждате отгоре дафиновите листчета. Оставяте го така минимум за една нощ в хладилника. 24 часа е идеално. От време на време го поливате, както докато е в хладилника, така и при печенето. След това печете на 250° за около 3 часа, като тавата е завита с фолио. Като стане готово, махате фолиото и запичате, става като лакирано.  Grinning Не забравяйте да поливате.
Правих го със заешко, с пилешки кълки, с агнешко. Безспорно ще стане без проблем и за свинко, телешко, говеждо...  Simple Smile
Може спокойно да пропуснете меда, защото после месото леко сладни, а не всеки харесва комбинацията  Peace





Така изглежда преди печенето:


Последна редакция: сб, 01 ное 2008, 12:35 от Блонди

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт