Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 май 2007, 15:29 ч.

В кухнята на една Блондинка

  • 552 062
  • 270
  •   1
Отговори
# 60
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                             САЛАТА С АВОКАДО И МОЦАРЕЛА

Смесвам в купа чери-доматчета, разрязани на половинки, 2 кутийки топченца моцарела, 2 бр. авокадо на кубчета нарязано, пресен лук, магданоз, зехтин, сол и малко оцет.

Последна редакция: нд, 12 окт 2008, 12:29 от Блонди

# 61
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                         ПРЕДЯСТИЕ СЪС СЬОМГА

9 филии ръжен хляб
400гр Филаделфия или крема-сирене
2 с.л. доматена салца
1 ч.л. лют червен пипер
3 скилидки чесън
1 стрък пресен лук
1 ч.л. паста от хрян
2 с.л. копър
200гр пушена сьомга

Разделяте сиренете на две в две купички. Правите съответно два крема - оранжев и бял.

Оранжев:

Към едната половина добавяте:

 - салцата, червеният пипер и чесънът.

Бял:

(към другата половина)

 - лукът, копърът и хрянът.

Махатe на филийките коричките. Разделяте ги на 3 групи по три. На първата филия мажете от белия крем. Да бъде плътен и обилен слой. Отгоре слагате резен сьомга. След това от оранжевия крем. На втората филия повтаряте процедурата и я лепвате върху първата, най-отгоре слагате третата филия, без нищо. Така и другите. Получавате 3 пакета. Увивате ги стегнато във фолио и слагате за един час във фризера. След това нарязвате на 9 равни пастички, украсявате по желание - може да заделите малко от крема, маслинка, магданоз...  Simple Smile

     

Последна редакция: вт, 11 ное 2008, 20:15 от Блонди

# 62
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                   ТЕЛЕШКО ПО КРЕОЛСКИ

500гр телешко филе
2 глави лук
5 скилидки чесън
2 с.л. олио
1 зелена камба
1 червена камба
1 ч.ч. телешки бульон
1/2 ч.л. чили
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
2 с.л. босилек
1 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. риган
1/2 ч.л.черен пипер

Нарязвате филето на тънки резенчета. Лукът - на полумесеци. В олиото задушавате лукът и чесънът, нарязан на ситно, след това прибавяте месото и сухите подправки. Задушавате до омекване на месото. Прибавяте бульонът и оставяте без капак да къкри на слаб огън, докато течността почти изври, след което добавяте нарязаните чушки и зелените подправки и след 5 мин е готово.
За гарнитура - батати със сметана сервирах Simple Smile Подходящо е с картофено пюре или ориз.

# 63
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                     ДЖОЛАНЧЕТА С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И ОРИЗ

2 джоланчета от млади прасенца
1/2кг ситно нарязано кисело зеле
1 кафена чашка ориз

Сварявате джоланчетата с кожата с лук, моркови и бульон. Като станат готови, обелвате кожата (освен ако не искате по-мазно да бъде). В тавичка слагате зелето, оризът и вода, малко бяло вино или бира. Отгоре слагате джоланчетата и завивате с фолио. Печете, докато оризът стане готов. Махате фолиото и запичате.



# 64
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                   ШОПСКА БАНИЦА

За тестото:

1 яйце
3 с.л. олио
1 ч.ч. хладка вода
брашно и сол

За намазване:

 250 гр масло

Плънката:

 3 яйца и 300 гр натрошено сирене

Сипвате в голяма купа яйцето, солта, олиото и водата. Започвате да прибавяте брашно, докато получите тесто, което можете да месите с ръце, без да ви се лепи много. Не се притеснявайте - и по-малко, и повече брашно да сложите - пак ще стане  Simple Smile
Разделяте тестото на 3 топки. Стопявате си маслото. Всяка топка разточвате толкова, колкото са ви уменията  Grinning, намазвате я обилно с масло и я сгъвате на 4, като носна кърпа. Така и трите топки.
Разбивате си яйцата със сиренето - може заедно, може поотделно - за всяка кора по едно яйце и по 100гр сирене. Приблизително, разбира се, може и повече, но по-малко не, за да не ви се сплъстят корите после.
Взимате всяка от корите, разточвате я пак, както е сгъната, пак колкото можете - толкова. Поръсвате пак с масло и със сместта. Важно е да разпределяте, дори на тънко да е, сместта да е почти по цялата кора, така няма да се получат тестени участъци. После навивате и завивате в тавата, да е свободно.
Поливате баницата с останалото масло. Печете в умерена фурна до зачервяване.
Изваждате, напръсквате обилно с вода (около една цяла чаена чаша хладка вода), завивате с хартия и след това с кърпи.
Става страшно вкусно и с овче сирене.  Peace

                                 



Последна редакция: вт, 21 окт 2008, 19:06 от Блонди

# 65
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                         БАТАТИ СЪС СМЕТАНА И ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ

300мл сметана
1/2 ч.л. индийско орехче
3 ск. чесън
2 стръка розмарин
1 ч.л. риган
1 кг батати
сол и черен пипер

Загряват се сметаната, индийското орехче (настъргано), розмаринът и риганът. Бататите се обелват и нарязват на кръгчета. Посоляват се, редите в тавичка или в отделни формички, като след всяко кръгче или ред, заливате с част от сместта и пак солите и слагате черен пипер. Печете около час в загрята фурна на 170°.


# 66
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                       АГНЕШКА ДРОБ-САРМА

Сърце и черен дроб
2 гл. стар лук
2 вр. пресен лук
2 ч.ч. ориз
2 яйца
кисело мляко и брашно
вегета или сол, черен и червен пипер,
джоджен, чубрица

Сварявате без сол сърцето и черният дроб до полуготовност (познава се когато можете да забодете вилицата без много натиск). При сваряването периодично махайте пяната, която се образува. Извадете продуктите и ги нарежете на малки късчета, като почиствате жилките. Водата запазете. В малко олио запържвате старият лук до златисто. Добавяте оризът и вегета (сол) и пак до приятно златист цвят:



Слагате дробът и нарязаният зелен лук, без бялата част, само перцата. И една бучка масло и подправките.



Сипвате сместта в тавичка и доливате да се покрие с бульона от сварените дроб и сърце:



Печете до готовност:



Разбивате двете яйца с малко кисело мляко и брашно, до получаване на рядка каша. Заливате отгоре и запичате.



Приятен апетит  Simple Smile


Последна редакция: сб, 23 апр 2011, 13:14 от Блонди

# 67
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                              ПРЯСНО ПОСТНО ЗЕЛЕ В ГЮВЕЧ

Нарязвате зелката в тава, посолявате и намачквате. Прехвърляте зелето в гювеча, добавяте 1/2 кафена чашка олио, 2-3 обелени и нарязани на ситно домати, 3-4 накълцани скилидки чесън, няколко зърна ким, 1 ч.л. червен пипер и 1/2 връзка копър.
Захлупвате и в началото печете на силна фурна, докато се слегне зелето, без да разбърквате. След това разбърквате и намалявате фурната. Печете около час и след това махате капака. Запичате до окончателното изпаряване на течността (никаква вода преди това не добавяте!) и колкото обичате да ви е препеченко отгоре. Става много лесно и ароматно Simple Smile



Рецептата е по идея на Лулуто!

Последна редакция: чт, 20 ное 2008, 14:07 от Блонди

# 68
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                                    ЧУБРЕНКИ


Една лесна и ароматна рецепта  Simple Smile

4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. разтопено масло
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
400 гр сирене
1 пълна супена лъжица чубрица
брашно за съвсем меко тесто

Смесвате всичко, оставате тестото двайсетина минутки, после слагате на топки в намаслена тава и печете на умерена фурна. Моите не станаха особено представителни на вид, но са страшно вкусни    chef
Излизат две тави като показаната  Peace

     

# 69
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                        ТИКВИЧКИ С ОРИЗ

2 тиквички
1 кафена чашка ориз
2 връзки пресен лук
1 морков
магданоз и копър
1 домат
олио, сол, черен пипер

Задушавате лукът с малко олио и вода. Добавяте настръганият домат, морковът, след това нарязаните на кубчета тиквички. Щом поомекнат, добавяте оризът и сипвате 1-2 чаени чаши бульон (вода), зависи дали го искате по-течно или не. Добавяте и подправките и варите на умерен огън до готовност на ориза. Вкусно е и с класическото кисело мляко с чесън  Simple Smile

     

# 70
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                     ПЕЧЕНИ ЗАЕШКИ БУТЧЕТА И ТИКВИЧКИ С ОРЕХИ И СИРЕНЕ

Заешките бутчета обилно посолявате с вегета и черен пипер и мятате в тавичка със зехтин (олио) и една чаена чаша разтворен телешки бульон. Печете завити под фолио, докато месото стане полуготово (да се продупчва сравнително лесно с вилица). След това махате фолиото и запичате, като поливате често.

За гарнитурата:

1кг тиквички
200гр сирене
6 стръка пресен чесън (или 2-3 скилидки стар)
5 с.л. смлени орехи
5 с. л. олио
1 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер

Смесвате всички продукти, без олиото, като тиквичите - на кубчета, сиренето - натрошено. В тавичка слагате 2-3 лъжици олио на дъното, сипвате сместта и отгоре поръсвате с още 2 лъжици. Печете на умерена фурна, до покафеняване на крайчетата и изпаряване на водата.
Може да издълбаете от надлъжно срязаните тиквички лодки и да ги напълните със сместта, но тогава освен олио, добавяте на дъното и вода, да ги покрие наполовина.  Simple Smile

                   

# 71
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                        ПЕЧУРКИ С ШУНКА

10 големи печурки
200гр шунка
100гр настърган кашкавал
масло
сол и черен пипер

Гъбите нареждате в леко намаслена тавичка, слагате парченце масло и поръсвате в гъбките с черен пипер и малко сол. Пълните с нарязаната на ситно шунка и отгоре поръсвате с кашкавала. Печете в предварително загрята фурна. Поднасяте топли.



Последна редакция: пн, 19 юли 2010, 22:28 от Блонди

# 72
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                           СУПА СЪС СВИНСКО МЕСО И ЗЕЛЕНЧУЦИ

500гр свинско месо
2 гл. лук
2 моркова
2 големи картофа
2 домата
100гр масло
магданоз и целина
сол, черен пипер
2 л телешки бульон
50гр доматена салца

В маслото запържвате нарязаните на ситно лук и моркови. Добавяте месото, пак на ситни късчета. След това обелените и настъргани домати. Като се запържат хубаво, заливате с бульона, добавяте картофите и целината (настъргана глава или нарязани на ситно листенца). Сварявате на бавен огън до готовност, добавяте магданозът и салцата. Става гъста и много вкусна. Става и с предварително сварени кокали с месце, които изчиствате внимателно, но тогава не запържвате месото.

# 73
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                                 ПИЛЕ РОКФОР

Пилешко филе или 2 бутчета
100гр сирене Рокфор
100гр масло
2 скилидки чесън
100мл бяло вино
150мл сметана
сол, черен пипер

Нарязвате филето (аз си обезкостявам бутчета, става по-крехко) на късчета или на лентички, солите ги (малко) и черен пипер (по желание). Запържвате в маслото, в което сте сложили разрязаните на три скилидки, до приятен златист цвят. Махате месото и сипвате бялото вино при скилидките. Оставяте да кипи, до изпаряване на виното. Махате скилидките. Сипвате сметаната и натрошеното сирене и бъркате до стопяването му и до сгъстяване на сосчето. Ако ви остане рядко, ръснете малко брашно. Сипвате месцето в чиниите и заливате със сосчето. Любимо мое ястие и страшна вкусотия.  Grinning Сервирам със зелена салата  Simple Smile

# 74
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
                                                          САЛАТКА С АВОКАДО И ОРЕХИ

Авокадо, репички, червен лук, копър и шепа смлени орехи подправяте със зехтин (олио), лимонов сок и вегета (сол) - става страхотно  Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт