Здравейте.
Може би е малко неприсъщо за мъж да пише в тези форуми, но попаднах от google на тема, свързана със щитовидната жлеза. Преди няколко дни на преглед в Торакс ми бе открит "топъл възел" в щитовидната жлеза. От около година усещах малко увеличение в тази зона, но не бях обръщал внимание.

Странното е че нямам нито един от симптомите на хипер функция на жлезата, кръвната картина е нормална, както и нивата на T хормоните. Доколкото ми обясниха "топъл възел" е увеличение, което произвежда хормони. Разбрах за различни не - оперативни видове лечения но ме притеснява риска за злокачествени образувания в тези възли и затова мисля да се насоча към оперативно отстраняване на този възел.

Разговарях с познати, на които са правени подобни операции. Това, което ми направи впечатление е че дейността на щитовидната жлеза след операцията не може да се предвиди. На една приятелка, на която са отстранили около 2/3 от щитовидната жлеза, след операцията хормоните били в норма и сега високо е наред и няма нужда от допълнителни медикаменти. Но има и други случаи, в които нивото на хормоните преди операция били нормални, а след операцията жлезата започнала да произвежда увеличено количество и сега тази жена взима медикаменти за да компенсира увеличеното количество хормони.

Ще се радвам да събера съвети как според вас трябва да постъпя, какъв е риска от операцията и към кой хирург ми препоръчвате да се обърна.

Поздрави