Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
                        ЯСТИЯ С ПИЛЕШКИ ГЪРДИ

     Ако попитате някой диетолог кое месо е най- полезно и питателно, той ще ви отговори без колебание- пилешкото. Особено пък пилешките гърди. Трябва да запомните обаче едно- става дума за пилешко месо  б е з  к о ж а!! Защото в кожата на хвъркатите се съдържат най- много мазнини. Отстраним ли кожата обаче, предпазваме себе си от огромни количества вреден холестерол. Напоследък много хора започнаха да избягват пилешкото, уплашени от страховитата болест, наречена “птичи грип”. Опасенията им са напразни, защото вирусът, който причинява това заболяване, загива при топлинната обработка на месото. Японците ядат сурова риба, но досега не съм чул някой някъде да яде сурово пилешко месо...
   Ще ви запозная с няколко рецепти, приготвени с пилешки гърди, т. е. с хваленото и прехвалено в нашата кухня “бяло месо”. Всички съвременни проучвания потвърждават, че то действително е най- пълноценно и същевременно най- здравословно.
   Ще започна с предпочитаната от мен италианска кухня.


                          ПИЛЕШКИ ГЪРДИ “БОЛОНЕЗЕ”


   Постaвяме пилешките гърди в един найлонов плик и ги начукваме внимателно, като започваме да чукаме от средата към краищата. След това ги поръсваме с прясно смлян бял пипер.
   Поставяме ги в измазан със зехтин тиган скара. Запичаме от двете страни по 5- 6 минути на умерен огън.
   След като месото придобие златист цвят и от двете страни, го осоляваме внимателно с диетична калиева сол. Заливаме го с лъжица пилешки бульон и лъжица бяло вино. Поръсваме с настърган кашкавал, покриваме тигана с капак и задушаваме още 5- 6 мин. на много тих огън. Сервираме с ризото.


           ПИЛЕШКИ ГЪРДИ СЪС СОС ОТ СИНЬО СИРЕНЕ

   Филетата се начукват по гореописания начин. Подправят се само с бял пипер и се изпичат до златисто от двете страни. След това в един тефлонов тиган разтопяваме малко масло. Прибавяме 100 грама натрошено синьо сирене. Бъркаме с дървена лъжица, докато получим гладка смес. Прибавяме 100 грама растителна сметана и пак разбъркваме. След като сосът заври, го оставяме да покъкри десетина минути на слаб огън. Заливаме с този сос изпечените пилешки филета и ги сервираме с ризото.
   Ето една рецепта за панирани пилешки гърди, които по изключение не са пържени и именно поради това са доста здравословни.
 
     
              ПАНИРАНИ ПИЛЕШКИ ГЪРДИ НА ФУРНА

   Изготвяме смес за паниране като смиламе в кухненски робот 100 гр. орехови ядки. Прибавяме  сол, бял и червен пипер на вкус, както и една чаша галета. Включваме отново уреда и разбиваме сместа добре. Изсипваме я в голяма купа. В друга купа разбиваме 2 яйца.
   Начукваме пилешките филета под найлон, потопяваме ги в яйцата, а после в сместа за паниране. Поставяме ги върху скарата на фурната, под която се намира  тавичка, в която наливаме малко вода. Печем при 180 градуса по 15 минути от двете страни.
   Изготвяме сос от 100 гр. синьо сирене, което натрошаваме в кастрон и смачкваме добре с вилицата. Прибавяме чаша кисело мляко, лъжица горчица, бял пипер и сол на вкус. Разбиваме с миксера, докато получим гладка смес. Сервираме хрупкавите филета с този сос, гарнирани с ориз или варени картофи. Можем да прибавим грах или зелен фасул.

                            ПИЛЕШКИ КНИЖЕН КЕБАП

   Гърдите се нарязват на ивици и се подправят от вечерта с една от трите подправки по избор- счукан кимион, чубрица или джоджен. На другия ден ги подправяме и с бял пипер и ги поставяме върху намаслено алуминиево фолио, върху което предварително сме поставили няколко резена лук. Върху месото пък поставяме нарязани печурки.
   Загръщаме много добре фолиото от всички страни, така че отникъде да не може да излиза въздух. Поставяме отделните пакетчета фолио в тава, в която наливаме малко вода.
   Печем близо два часа на умерена фурна. Сервираме с картофено пюре или ориз.


                         ПИЛЕШКИ ГЪРДИ ПО ПАРИЖКИ

   Французите имат подобна рецепта. Ето го и техният вариант...
   След като измажете фолиото, начуквате филето и го подправяте с бял пипер и сол. Измазвате го най- напред с дижонска горчица, а след това и с коняк. Върху него поставяте резенче от лимон, измит много добре с четка под топла течаща вода (корите на лимоните са пръскани, затова те трябва много старателно да се измиват!).
   Загърнете плътно фолиото и изпечете като в предходната рецепта.

   Сега вече искам да ви запозная с няколко феноменални български рецепти. Големите кулинари твърдят, че готварското изкуство започва с изобретяването на глиненото гърне. Не знам дали това е така, но мога да ви уверя, че българските ястия, приготвени в глинен гювеч си остават ненадминати. Впрочем, повечето от вас го знаят.
   Ето какво можем да направим обаче с пилешките гърди и глинения гювеч...


                           ПИЛЕШКИ ГЪРДИ В ГЪРНЕ

   Нарязваме 500 гр. пилешки гърди на хапки.  Изсипваме в гърнето 1 лъжица зехтин и  поставяме месото на дъното. Върху него изсипваме 500 гр. обелени, измити и нарязани картофи, 3 глави лук, нарязани на полумесеци, 1 глава обелен чесън, малко лют пипер,  лъжичка червен пипер, 2 дафинови листа и 5- 6 зърна чер пипер. Заливаме с чаша бяло вино, в което сме разтворили 2 лъжици доматено пюре. Течността трябва да покрие продуктите.
   Разбъркваме сместа много добре и покриваме с капак. Препоръчва се капакът да се замаже с тесто, но това не е задължително.
   Поставяме гърнето на печката или във фурната и задушаваме на тих огън около 2 часа и половина.

                                   ПИЛЕ ВРЕТЕНО

    Филетата се начукват по познатия начин в найлонов плик. Подправяме ги със сол, бял пипер, бяло вино, лимонов сок и малко масло.
   Изготвяме плънка от нарязани на кубчета кисели краставички (за едно филе- половин краставичка), кашкавал, нарязан на ивици, сварен грах и леко задушени нарязани печурки.
   Разпределяме сместа върху филетата така, че да останат свободни по 2 пръста отстрани. Навиваме плътно вретената и изтъняваме краищата им. Потапяме ги в смес от зехтин и соев сос и ги поставяме върху нагорещена и измазана скара.  Обръщаме всяко вретено през 5 минути- общо по 3- 4 пъти. След около 15 мин. ястието е готово.


« Последна редакция: чт, 02 окт 2008, 13:51 от T3-M4 »
Цитирай


Мнения: 14
Ето още една идея за любителите на пилешки гърди и изобщо пилешко месо:
Пиле по гръцки(за 4 порции)
2с.л. магданоз
2с.л. пресен риган
1/4 ч. бяло сухо вино
1/4 ч. зехтин
сока на 1 лимон
2-3 скалидки чесън
1ч.л. черни маслини
сол,черен пипер
4 пилешки гърди
Смесват се всички съставки за да се получи маринатата.
Добавя се пилето,като се овалва добре и се постявя в хладилника поне за 2 часа.
След това се пече на BBQ.Гърдите могат да се нарежат и за шишчета.
Сервират се с млечен чеснов сос:
1ч. кисело мляко
1/4ч. сметана или майонеза
2с.л. ситно нарязан магданоз
чесън на вкус
Аз слагам и малко копър.
Става невероятно!
Дано да ви хареса!
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=2880582

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=2880583
Цитирай

Горна Оряховица

Мнения: 58
Искам и аз да споделя с вас някои от любимите ми рецепти с пилешки гърди...
       

        Салата "Изкушение"
Продукти: 400 гр. варено бяло пилешко месо; 4 средно големи сварени картофа; 100 гр. ананас от компот; 1 чаена лъжичка горчица; 2-3 супени лъжици олио или зехтин; щипка черен пипер; магданоз; 4 твърдо сварени яйца; маслини...
Приготвяне: Ананасът и картофите се нарязват на тънки резенчета. Месото се нарязва на ситно. Горчицата се разбива с олиото и след това се прибава черния пипер. С тази смес се залива салатата. Отгоре се украсява с нарязаните на кръгчета яйца и маслините....



     Пиле с майонеза
Продукти: 2-3 пилешки гърди; 1 опаковка майонеза; 3 глави кромид лук; 200 гр. гъби; 200 гр. кашкавал; сол; къри; черен пипер; олио
Приготвяне:На дъното на тавичка се сипва малко олио. Нареждат се целите пилешки гърди, лукът, нарязан на филийки и гъбите. Отгоре се поръсва с подправките. Настъргва се и кашкавалът. След това се залива с майинезата. Пече се около 40 мин. на 220 градуса....


   Пиле по френски
Продукти: 2-3 пилешки гърди; 200 гр. консервирани печурки; 200 мл. бяло вино; 200 гр. топено сирене; сол; черен пипер; босилек; мащерка; олио...
Приготвяне: Пилешкото се нарязва на парченца и се запържва в олиото до златисто. Към него се прибавят подправките и гъбите.След като гъбите се позапържат се добава бялото вино и всичко се задушава 15 минути. След това се добавя топеното ситене. Остравя се да покъкри още 10-15 минути и е готово...
Цитирай

София

Мнения: 1 027
Дайте идея за "Пиле фрикасе" Wink
Цитирай

Ст.Загора

Мнения: 185
Дайте идея за "Пиле фрикасе" Wink
Сварявам пилешко месо , след това запържвам 4-5 с.л. брашно и разреждам с бульона от свареното пиле, да стане течно като боза, след като поври 10 мин .сосът се сгъстява и накрая прибавям 2 или 3 жълтъка разбити с половин кофичка к.мляко и отстранявам от огъня. Така го приготвям аз  от години.
 Надявам се да съм ти помогнала.
Цитирай

France

Мнения: 111
zdraveite,da vi spodelq i moqta liubimi recepta  :35:s pile6ko file


PILE PO KITAISKI

za 4 4oveka prigotvqm:
700gr.pile6ki gardi
1\2 zele(prqsno)
3 morkova
1 glava luk
300 gr.presni gabi


Narqzaniq na 6aibi luk se zaparjva do zlatisto i kogato e gotov se prehvarlq v drug sad s kapak.Zeleto narqzano po naedri4ko(KATO ZA GOTVENE) posa6tiq na4in se zaparjva da poomekne i se slaga pri luka.Morkova na julieni se zaparjva i toi se dobavq kam zeleto i luka,gabite  po sa6tiq na4in i nai nakraq pile6koto narqzano na hapki se zaparjva,az slagam malko soev sos i pikantina i vra6tam vsi4ko otnovo v tigana pri pile6koto i se obarkva dobre;)
Stava neveroqtno vkusno i izglejda apetitno ,serviram go sas varen oriz
 :35:DOBAR APETIT!!! 35
Цитирай

София

Мнения: 9 918
  bouquet невероятни сте Hug
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 553
Тази рецепта ми е фаворит, за пилешките гърди, пускала съм я тук:

Пилешки плик
 
4 пилешки гърди
3-4 дробчета
3-4 воденички
150гр. гъби
1/2 к.ч. бяло вино
1 с.л. брашно
50-100гр. кашкавал
зехтин, сух бульон  и подправки на вкус

Пилешките пържоли разрязах надлъжно (да стане като джоб) и от вътре ги поръсих с пикантина и сух чесън. Изпържих ги до готовност в тефлонов тиган с малко зехтин, от двете страни, после разтворих пържолите (като книга) и ги позапържих и от вътре.
В друг по малък тиган запържиш дробчета, нарязани на ситно (горе-долу колкото нокътна плочка), добавих гъбите, и накрая воденичките (предварително сварени) нарязани на кубчета, добавих 1/2 к.ч. бяло вино, оставих ги за се задушат за 2-3 мин. Разтворих 1 с.л. брашно в 1 к.ч. топла вода и 1/4 сух гъбен бульон, добавих сосчето към продуктите и след като клокна, след минута изключих котлона.
Включих фурната на мах за загрява, и през това време напълних пържолите с плънка без да слагам от соса, "закопчах" пържолите с клечки за зъби, наредих ги в тавичка, настъргах от горе кашкавал и ги пъхнах в фурната за 10 мин.
Преди да сервирам пържолите, ги залях със соса, останала плънка, разделих между порциите, а за гарнитура - пържени картофи.
Цитирай

Torrevieja,España

Мнения: 1 505
Браво на автора на темата,че се е сетил да сортира рецепти от любимото ми пилешко месо и разбира се на всички,които допълват рецепти,ще бъдат изпробвани всички.
Цитирай

Here there and everywhere...

Мнения: 145
Ето и една идея, която скоро изпробвах:
Пилешки гърди мариновани с кориандър, кардамон, джинджифил, чесън, кайенски пипер, малко канела, малко зехтин и поляти с кокосово мляко.  Хубаво е да се оставят в маринатата около един ден, пробвала съм и за няколко часа, пак е вкусно, но тази крехкост на месото която се постига след ден мариноване в кокосово млако е уникална!!!  След мариноването изпекох на скара, но може и да се приготвят на силно загрят тиган с малко зехтин или масло.
За гарнитура бях приготвила ориз басмати с малко от кокосовото мялко, съвсем малко масълце и шафран.
Към всичко това добавих за разкош и малко люти тайландски сосчета....Вкусотийка!
 Love
Цитирай

uk-kent

Мнения: 577
 страхотни рецепти  Thumbs Up Rose
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.