Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 май 2007, 09:19 ч.

Поредната "чудесна" новина

 • 2 007
 • 13
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 3 415
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2645&sectio … =2&id=0000203

Добавка за стаж и професионален опит занапред няма да се полага за времето на отпуск по майчинство и при военна служба. Това ще бъде разписано в постановлението към наредбата за формирането на заплатата, която влиза в сила от 1 юли, заявиха вчера от Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси.
Постановлението ще бъде прието през юни, увериха от социалното министерство. В документа ще бъде уточнен и минималният размер на добавката, който синдикати и работодатели тепърва ще договарят. Занапред тя ще се плаща само когато става дума за една и съща или сходна професия. Конкретните дейности ще се договарят на браншово ниво. Добавка ще се плаща само за действително отработен трудов стаж, а не за осигурителен.
Според експертите в наредбата са заложени проблеми. Чистач в София и в Павликени например трябва да получава една и съща основна заплата. Това обаче не отговаря на особеностите в различните региони, обясни председателят на УС на асоциацията Светла Стоева.

# 1
 • София
 • Мнения: 5 412
Този проект е от много отдавна. Трябваше да влезе в сила преди 2 години, после трябваше от началото на 2006-та да влезе в сила, от средата на 2006-та, от началото на 2007-ма......току виж най-после наистина са го приели.

Според мен е справедливо това. Не е нормално един работодател да плаща клас за време, в което служителя не е работил или, пак както е сега, да плаща високи проценти, за стаж, в сфера, която няма нищо общо с неговата дейност. Аз може да имам 20 години опит като счетоводител, обаче той изобщо няма да ми е от полза, ако започна работа като PR например и не е нормално работодателя ми да ми плаща надбавка за това, че съм работила като счетоводител преди това. Виж, ако продължавам да работя като счетоводител, тогава опитът ми е от полза на работодателя и той ще ми плаща клас прослужено време.

Това е много справедливо, според мен и аз го оценям като една положителна промяна.

# 2
 • София
 • Мнения: 3 415
В такъв случай излиза че като цяло труда ти ако се специализираш само в 1 сфера има "стойност" и получаваш "признание" по този начин, а по твоята логика ако се специализираш в друга област, то труда ти до момента е залудо? поправи ме ако греша но не виждм нищо справедливо в това, защото ако случайно искаш да се развиваш и в друга област нямаш мотивация от тази гледна точка Thinking
сигруно е справедливо за работодателя който плаща, да, от тази гледна точка да. Аз по-скоро го възприемам като отпадане на поредната социална придобивка. Интересно ми е ако решат в някоя дгруа ЕС-държава да отнемат на народонаселението социална придобивка дали би реагирало по нашия овчи начин или също ще го приеме за справедливо и ще си обърне и другата буза newsm78
Надявам се да не приемаш поста ми за лична нападка, просто исках да чуя и мненията на други хора по темата, както си писала ти например Peace Simple Smile

# 3
 • София
 • Мнения: 5 412
Неее, в никакъв случай не е труда ти за нищо. Но ти за да решиш да се пробваш в друга област, със сигурност си имаш някакъв стимул. Надали точно липсата на клас прослужено време ще те спре, ако си намерила смисъл в това да се пробваш в друга сфера. Освен това не мисля, че ще има кой знае какъв ефект това. В България все още масовата практика е служителите на интервюта да си договарят чиста заплата, а не брутна. Като им кажеш, че заплатата им е еди каква си те винаги питат колко ще взимат чисто.
Но пък от гледна точка на работодателите, работодателя трябва да е длъжен да плаща само за това, което му върши работа. Той ако иска, може да ти плаща клас за всичките ти години стаж, но по свое желание. Задължението трябва да е само за стажа по специалността, по която ще работиш при него.

В интерес на истината преди години си беше точно така. Даже, ако например си инженер по образование, а цял живот си работил като нещо друго ( счетоводител, печатар.... ) не можеше да се пенсионираш и при навършване на възраст за пенсия получаваха социална пенсия ( много ниска ) тези хора. За пенсия се признаваше само стажа по специалността. Даже преди 10-тина години Лили Иванова беше правила някакви скандали за това че не и дават пенсия. А те не и даваха, защото тя е медицинска сестра, обаче е работила само няколко месеца като такава и съответно няма трудов стаж за пенсия.

Колкото до другите държави в ЕС - там няма подобно положение като при нас с този клас. В страните, в които изобщо има подобно плащане, то е само за продължителна работа в дадената фирма. Дори не е свързано с работа по специалността, а си е свързано само с работа при дадения работодател. Сменяш работодателя - започваш от начало.

И накрая ще ти дам един пример за това защо ми се струват несправедливи тези плащания от гледна точка на работодателя. В нашата фирма имахме двама служители със защитени докторантури. Съгласно Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения, ние им дължим доплащане за това. Обаче въпросът е, защо да им плаща работодателя, при положение, че тези докторантури за въпросната длъжност с нищо не добринасят. Нито са изискване за заемането на длъжността, нито пък с нещо допринасят за по-добро качество на работата. Никаква полза няма работодателя от това. Даже на единия доктората му беше в съвсем различна област. Е, защо трябва да им доплаща работодателя за това? Решили са хората - учили са. Браво на тях. Ама чак пък да си длъжен да им плащаш....Не ми е много пазарно това мислене.

Затова се радвам и че отпадат тези глупости. В крайта сметка този клас е 0,6% на година. Не е чак пък кой знае каква сума.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 415
Накрая ще вземеш да ме убедиш, че е добра идея, имам предчувствие  Mr. Green Mr. Green
Определено не знаех че преди време е имало такова да кажем изискване за пенсия да имаш стаж по специалността... Thinking
Само че, нека да ги определя грубо така- това са социални придобивки и на практика ще стане така че работодателите ще бъдат напълно освободени от това да плащат такива. Това добре. Но представи си ситуацията в която имаш работодател който не счита за необходимо поощряването по какъвто и да било начин (да кажем с бонуси или с нещо като ДМС), тогава излиза че служителят ще бъде съвсем ощетен. А с тези плащания има поне някаква сума отгоре. Вярно не колосална, но някаква, а бюджета от своя страна не се облегчава чак пък толкоз много от такива суми например.
За докторантурата имаш известно право, но според мен дотолкова доколкото ако тя е приключена или започнала само при друг работодател и приключва при следващ според мен следващия няма задължение, тъй като доколкото имам спомен се искаше някакво съгласие от работодателя да започнеш обучение и в този смисъл ако той не е дал такова (следващия), защо да плаща? Simple Smile Е, разбира  се изключваме случаите когато  за длъжността би се искала такава степен, но пък такова изискване е рядкост.
Общо взето да кажем ме е и яд, че се опитват нашите държавници с подобни актове да "спестяват" от места, откъдето това няма да е кой знае какъв плюс, а има крайно много недомислици. Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 5 412
Само да уточня, класа прослужено време не влиза в социалните придобиви. Това плащане няма статут на социално плащане. Върху тези 0,6% си плащаш осигуровки и ДОД и напрактика остават за тебе 0,3%. Това не е част от социалната програма.

А в случая с докторантурите, който споменах, те нямат нищо общо с настоящия работодател - те са си ги защитили много преди да започнат работа при нас. Учило им се е на хората и са учили. Нито са ги започвали, докато работят при нас, нито имат отношение към работата им, нито с нещо ни помагат. Обаче факт - наредбата не прави разлика. Имаш докторантура - доплащат ти.

Иначе, за това че работодателя може да не предлага никаква социална програма и никакво ДМС - да права си. Но пък дали работодателя трябва да е задължаван да прави такива неща? Аз не мисля. В крайна сметка, работодателя може да е голяма компания, който може да си позволи такива програми, обаче работодателя може да е и едно малко ЕТ, което сега прохожда и няма средства за подобни програми. Мисля, че е по-добре и малките работодатели да имат шанс. Не трябва да е задължание това. Трябва да е според възможностите и желанието на работодателите. А пък в крайна сметка - като не ти харесва какво предлага този работодател - има и други... Ето например, работодателя не е длъжен да предоставя служебни автомобили на служителите си, но ако се договорят с един служител и работодателя прецени, че това е целесъобразно, може да му предостави такъв.

И с класа е така. Ти като си договаряш условията питаш - какво ще ти се плаща, какво включва това. Защото аз например предпочитам да ми дадат примерно заплата от 600 лева, от колкота да ми кажат, че заплатата ми е 550 лева, но ще имам клас. И после предпочитам заплатата да си я предоговарям според заслугите ми, а не според този клас. Защото в момента има и нещо друго - работодателите не увеличават заплатите, защото те така или иначе всяка година се индексират с тези 0,6%. И това си го броят за увеличение.

А и класът не е много коректен начин. Представи си, ти работиш заедно с една твоя колежка, която е с 20 години по-възрастна от теб. Вършите една и съща работа, даже ти, като по-млада и енергична, може да я вършиш и по-добре от нея или по-бързо. Обаче, тя взима повече от теб, защото заплатата ви е една и съща, но на нея класа и е повече. Е това честно ли е? Да не говорим че както са сега нещата, ти може да имаш повече опит в тази сфера от нея, а на нея тези 20 години да са и в съвсем друга сфера и тя да няма твоя опит. Обаче пак взима повече от тебе. Нищо, че може би на теб ти се налага и да я обучаваш. Само заради класа, ти ще вземаш по-малко от нея, защото този клас не отчета опита и на тази длъжност, а отчита просто прослуженото време.
Ние имаме много такива случаи. Млади девойки с висше образование взимат по-малко от по-възрастни служители със средно образование, които обаче имат по 25 години стаж. Този стаж изобщо не им е свързан с работата, която вършат при нас, а девойките са си с образование по тази специалност. Но, заплатата за длъжността е еди-каква си и за нея не се изисква висше образование и така девойките, които първо са по-квалифицирани, второ се справят по-добре, взимат по-малко. Ако пък решиш да им вдигнеш на тях заплатите, другите викват - защо за една и съща длъжност един взима повече като базова заплата, друг по-малко. И не става. Дискриминация към по-възрастните било....

# 6
 • София
 • Мнения: 3 415
Зина, срази ме просто  Laughing
Не зная каква е точно твоята професия, подозирам че си счетоводител или може би съм видяла някъде, но ми се струва че можеш прекрасно да се преквалифицираш в адвокат или политик или друга професия в която се иска ораторско майсторство  Peace
За колежката с дългия стаж макар и да не говорим точно за същата специалност, та мога да кажа ми се е случвало или съм наблюдавала нагледно този пример, тъй че в това отношение съм напълно съгласна и не виждам нищо справедливо.
Хм по повод на това че плащаш осигуровки и ДОД излиза че с махането на класа горкия бюджет ще е ощетен, нали така? Simple Smile Е за чий дявол им е тогава? newsm78
Доколкото си спомням, преди време имаше някакво изискване (май) от МВФ за това че ние непременно трябва да премахнем класа и особено от заплащането на държавните служители, на които и без друго бюджета им поема осигуровките, но и  тази офанзива затихна някак (или може би е същото за което сега с теб си говорим като проект) и взехме че влезнахме в ЕС.
Интересно ми е какъв е мотива на това начинание. Изглежда лесно да се приведат доводи в негова полза наистина, но не напълно.
"Защото аз например предпочитам да ми дадат примерно заплата от 600 лева, от колкота да ми кажат, че заплатата ми е 550 лева, но ще имам клас. И после предпочитам заплатата да си я предоговарям според заслугите ми, а не според този клас. Защото в момента има и нещо друго - работодателите не увеличават заплатите, защото те така или иначе всяка година се индексират с тези 0,6%. И това си го броят за увеличение."
За това също съм напълно съгласна, след като излиза че си плащаме и осигуровки и ДОД. Аз слава Богу не мога да се оплача от бонуси на равни интервали от време, но си мисля и за по-напред.- ами ако сменя работата и там не са такива условията, в крайна сметка не тази "колосална" сума за клас ще ми е определяща, ама ще си мисля "е, да, ама ми взимат и нея". baby_neutral

# 7
 • София
 • Мнения: 5 412
Хи,хи,хи  Laughing Счетоводител съм. И този клас много ме е дразнил винаги.

Иначе това с махането си е точно същото, но то си беше изискване от ЕС, за уеднаквяване на незнам си какви си политики. И аз не съм много на ясно каква беше причината, но си спомням, че трябваше да се махне класа, защото подобно плащане ощетявало бизнеса ( което си е правилно според мен. Всяко плащане за нещо, което не ти е от полза си е ощетяване. ) Същото е, и то точно от преди години се влачи и все не можеха да решат как да се процедира със натрупания до тук клас. Защото ако заплатата ти е 200 лева и имаш 20 години стаж и изведнъж ти махнат класа, на теб заплащането ти пада. Та се чудиха - натрупания до тук клас дали да не се включи към заплатата до момента. Обаче пък това беше проблем най-вече в държавните учреждения, защото там нали имат щат и унифицирана заплата. И изведнъж щяха да се получат големи разлики - две операторки в НАП например с две абсолютно различни заплати.... И накрая не знам какво са измислили. Все не ми остава време да прочета наредбата.

Иначе за това, че ти вземат нещо, не знам. То това си е начин на мислене. Индивидуално е. Аз поне мисля, че като си търсишш работа - искаш заплата, каквато си решил. Примерно искаш 500 лева на месец. А пък тази заплата от колко елемента ще се състои, какво значение има. Дали ще е 400 лева плюс клас плюс някакви допълнителни плащания или ще е 500 лева брутна основна заплата - според мен е все едно и също. Дори повечето хора казват, че искат еди-колко си чисто. И от там нататък изобщо не го интересува тази чиста сума от колко начисления е. Иска да има осигуровки и месечно да получава толкова чисто...

Честно казано не мисля, че служителите ще са ощетени. Работодателите пак ще си увеличават заплатите, когато могат. Но ако преди са ти увеличавали заплатата с 4% и класа с 0,6%, сега просто ще ти увеличат направо заплатата с 5% и пак е същото. Просто се създава предпоставка за едно по-справедливо заплащане на база конкретния опит и се насърчават младите служители с по-малко стаж.

Много е обезсърчаващо за един млад служител, в ситуацията, в която описах по-горе. Той е по-квалифициран, по енергичен, с по-голямо желание за работа и по-ниско платен от друг вършещ същото като него. Би трябвало да са поне с еднакво заплащане. За мен логичното е за една и съща работа да се плаща една и съща заплата. А това, което може да доведе до плащане на по-висока заплата е единствено опита във връзка с тази конкретна работа. Ако аз имам 8 години стаж и то все като счетоводител, а някой друг има 20 години стаж, от които 19 като секретарка и 1 като счетоводител, не би било редно този някой да получава повече от мен за работата си като счетоводител, защото аз определено имам повече опит и вероятно се справям по-добре.

Има и още една гледна точка - тази на хората с равен стаж. Даваш им еднаква добавка, независимо, че единия може да работи с пъти по-добре от другия и да заслужава по-голяма добавка.

Просто този клас не е коректен стимул. Не отчита нищо. Той не е добавка за това, че си вършиш работата добре, а е една добавка за това че си работил ( нещо, някога. Може даже да не си го работил много добре, няма значение. ). Безсмислена е тази добавка. Нито е обвързана с резултати, нито нищо.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 415
Знаех си аз, че си счетоводител  Laughing
Ще взема да се зачета и аз по-подробно в таз наредбица, че много интересно ми стана вече.
Но като цяло, склонна съм за финал да се съглася с теб, че в крайна сметка "загубата" няма да е толкоз голяма (или да кажем чисто егоистично за мен поне, тъй като имам 6 години и нещо трудов стаж от които по специалността са 3). Чудно как ли наистина са намерили разрешение за тези с дългия стаж, защото за тях наистина ще е "загуба" newsm78
И все пак, защо според теб изобщо е създаден като инструмент този клас, ако приемем (аз почти на 100% вече, благодарение на  теб Mr. Green), че е ненужен и не е коректен измерител за нищо? Thinking

# 9
 • София
 • Мнения: 4 181
гледам добре сте разнищили въпроса  Mr. Green
я я паснете тая наредба и на мен като я намерите  Laughing

# 10
 • София
 • Мнения: 3 415
Хм, мило, ще ти я пратя в понеделник, че нямам Апис тука. Ето това е заглавието:
Наредба за структурата и организацията на работната заплата ПМС № 4 от 17.01.2007, влиза в сила от 01.07.2007
Проблема е че това ще се добави допълнително и на практика текста на добавката аз не го намерих, щяло да се приеме през юни. Само статии по въпроса. Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 5 412
Чак сега ми остана време  да прочета новата наредба. Ето я и за вас

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135542406

Обаче пак е една малка каша, защото в тази наредба пише, че всички допълнителни възнаграждения, дължими по други нормативни актове ( КТ например ) продължават да се дължат. После съгласно наредбата, клас се дължи само за стаж във връзка с извършваната в момента дейност или стаж при същия работодател. Обаче текста за клас в КТ не е отпаднал. И пак ще ни направят луди от ИТ.  ooooh! Ей, писна ми вече от недообмислени промени.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 415
Ох и аз точно се сетих че не съм я свалила от Апис и я свалих днес да я чета. Ще си направсим коментара пак, сам ода се запозная, но ако е наистина така, да ти кажа не ме учудва никак. ПРи все че нали има едно правило по новия по време закон отменя по-стария но пък КТ е кодекс и по-ранг е по-високо от една наредба, та знаеш ли в крайна сметка наистина каква е целта #Crazy

# 13
 • София
 • Мнения: 5 412
Тя тази наредба отменя старата наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения. Обаче кодекс не може да отмени.
Ще видим какво ще измъдрят. Обаче таи година една завидна скорост в уточненията демонстрират. Този прословут първи ден от болничните още не са го изяснили възнаграждение ли е, обезщетение ли е......А вече минаха 5 месеца.
Та не знам това как и кога ще го уточнят.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт