Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 15 май 2007, 09:21 ч.
  • Преглеждания  1 257  Мнения  6  Онлайн  1
Отговори
Здравейте,
чух от една майка, че прави домашни детски пюрета, стерилизира ги в бурканчета за многократна употреба и ще ги ползва като замине на почивка. Това е за да избегне замразяването. Възможно ли е това и още повече безопасно ли е? Особено за месните пюрета. Всъщност това е на принципа на приготвянето на зимнина. А и готовите пюрета би трябвало да са приготвени така? Какво мислите по въпроса?
Предварително благодаря!

Реклама
# 1
  • Мнения: 5 003
Процедирала съм така, но със зеленчукови пюрета, за месните не съм сигурна. Но ако го стерилизираш по-дълго, може и да стане  Thinking

# 2
  • София, център
  • Мнения: 2 150
и мен ме вълнува темата, точно днес се замислих, че няма  да можем да сме само на купешки през цялото време и мислех за вариант как да си взема домашни, ще следя темата

# 3
Тъй като не получих много отговори на въпроса, се разрових още малко в сайта и открих следното:
(текста е цитат от темата "Рецепти за домашни пюрета и каши" от Мис Бу

"Консервиране на домашни зеленчукови и месни пюрета

Вакуумиране

След сваряване на зеленчуците (и месото, ако пюрето е месно) се пасират, докато са още горещи. Ако се налага, може да се подгрее допълнително. Докато сместа е вряла, се насипва в подходящи бурканчета на винт (тип старите "Ганчев"), бурканчетата се обръщат с дъното нагоре върху топлоустойчива повърхност и се оставят да изстинат. Капачките вакуумират и 'дръпват'. След като изстинат, се надписват (съдържание и дата) и се нареждат във фризера, камерата или навътре в хладилника. Ако някое бурканче не е вакуумирало, може сместа вътре да се подгрее още веднъж и да се обърне с нова капачка, ако се налага смяна, или просто да се остави по-напред във фризера/камерата/хладилника за по-скорошна консумация.
При замръзване пюрето увеличава малко обема си, затова винаги оставяйте 1 см място от ръба на бурканчето.
"

# 4
  • София
  • Мнения: 3 056
Това добре, ама ако се замразяват, няма смисъл да се херметизират. Идеята е, ако нямаме фризер под ръка. И мен ме интересува темата.

# 5
  • Мнения: 87
Здрвейте. И аз бях решила да стерилизирам домашна храна, но се отказах. Принципа е: след като се приготви храната се слага в бурканчета (от старите), слагат се в съд с вода колкото да ги облее и се варят 5-10 мин., за да хване капачката. Няма значение дали са месни или зеленчукови.

# 6
Здравейте!
Включвам се със собствен опит. Миналата година си играх да стерилизирам 5-6 различни вида храни в бурканчета, мъкнахме ги в колата по цялото черноморие, но половината се развалиха... А уж всичко спазих по процедура. Та, наложи се да се осланяме на неволята и понеже тази година юнака е вече на 2 г. няма да правя такива щуротии.
Е, все  пак си мисля, че аз сбърках и май имаше повече въздух под капачката. Rolling Eyes
УСПЕХ на ентусиастите!

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт