Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 май 2007, 14:20 ч.

От каква възраст сами в къщи?

 • 2 131
 • 36
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 307
По повод подписката против дългите ваканции в детските градини и предстоящата ваканция на учениците се замислих от каква възраст можем да оставяме децата сами в къщи? Чувала съм за САЩ, че до 14-15 години не е разрешено да са без надзор, аз лично съм била сама от 1 клас , но времената бяха други. Сега не бих се осмелила дори до 4-5 клас да ги оставя сами за цял ден. И как Вие решавате проблема с наглеждането на децата, когато тръгнат на училище по половин ден и през ваканциите? Идва ми и на мен да пусна подписка против ваканциите до 5-ти клас примерно, защото проблема е идентичен според мен.

# 1
 • Мнения: 494
Съгласна съм, че е много трудно да си спокоен като оставяш дете само...няма как-гадни времена са.Според мен обаче трябва да има повече и по-разннобразни забавления за децата през ваканциите-то е ясно че няма как да си вземаме по 3 месеца отпуска...

# 2
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 937
лятото на 1-ви с/у 2-ри клас си седеше сама у дома щерката без проблем. Нейна съученика на 6г. и половина вече си беше по цял ден сама у тях лятната ваканция (т.е преди да започне 1-ви клас и като се вземе предвид, че детето е родено декември...).

Мисля, че на 5г. и половина (а дали не е било на 4г. и половина  newsm78) я оставих за 1-в път сама за около 40 мин.

Сега тя е в края на 3-ти клас. По Коледа гледа и брат си 2-3 дни по цял ден. Това е положението, Минке.  Sunglasses

# 3
 • София
 • Мнения: 967
Ох, много наболяла тема.
В Австрия е забранено до 8 години да оставяш детето без надзор.

Моята е на 10 години, тази година лека полека я оставям за 1-2 часа сама, ама много се притеснявам. За сама цял ден и дума да не става. Едно време беше друго, или си е било същото, ама не са ни казвали за всички страхотии.

И се упражнявахме дълго, да не отваря на чужди хора, но като я тестваме все отваря, явно детската психика не е така стабилна.

Другите деца от входа на нейната възраст, даже слизат да играят долу сами, карат колела, ходят до близкия парк сами.....

Аз не разрешавам, но дъщеря ми недоволства вече и не знам колко дълго ще удържим фронта. Пускам я само във вътрешния двор с другите деца и дори тогава слухтя.

Бих се радвала да споделите дали и вие ги пускате сами навънка и в какъв радиус?

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Аз още не съм ги оставяла. Моите са на почти 9 и почти 7. Оставям ги само за по 10-15 минути от 2-3 месеца насам, колкото да оставя колата на паркинга и да разходя кучето. И повече от месец терперех всеки път. Много се притеснявам все още. Мисля си, че следващата учебна година бих могла да оставя Наталия сама да речем, но не ми се вярва да мога да го направя наистина. Малкия пък е на светлинни години от оказването на такова юнашко доверие. Но аз съм подсигурила засега човек, който ги гледа, когато на са на училище или ДГ. Ако нямах избор мисля, че Наталия и сега бих могла да я оставям по 2-3 часа, но брат й - абсолютно изключено.

Сами навън също не ги пускам, за което търпя непрестанна критика от страна на баба им и баща им, а и недоволство от страна на дъщеря ми. Ами не мога! Свекърва ми ги пуска обаче. Аз отначало полудявах от притеснение, но там са едни кооперации с вътрешни дворове, заградени пространства, няма улици за пресичане, няма трафик, винаги са й пред очите... изобщо, условията позволяват. И то да си играят долу в градинките, а не да се щурат из квартала на велосипеди и кънки и да й бягат от погледа.

# 5
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
Още не съм ги оставяла. Голямата ще навърши 7 след две седмици и ме побиват тръпки като си представя, че наесен, след училище, ще трябва да е сама. 

# 6
 • София
 • Мнения: 3 268
Зависи от детето.Калина е много страхлива и не знам от кога ще почна да я оставям,ама едва ли ще е под 8 годишна.Забравих брат й кога го оставих сам за първи път. ooooh!

# 7
 • Варна
 • Мнения: 545
Абе, най-добре си е под родителски контрол до към 9 г., мисля. Не че не биха се оправили и сами в къщи, дори това може да ги направи по-самостоятелни и уверени в себе си. Но ние, нали сме майки, все ще се притесняваме и тревожим за децата си, били те на 6 или на 66 години...

# 8
 • София
 • Мнения: 2 700
Сама вкъщи за повече от 15-20 минути не съм я оставяла и засега не възнамерявам да го правя. Вече две години уплътнявам ваканциите с градски лагери и тем подобни, а когато се наложи с нас на работа(за ден-два). Като цяло, чакам с нетърпение учебната година, за да си отдъхна организационно и финансово.
Пускам я сама пред блока да играе, но с уговорката да мога да я виждам ако се покажа на балкона.

Докато мога да й организирам лятото и ваканциите ще се въздържам да я оставям сама по няколко причини:
1/ ако е сама ще си прекарва времето в гледане на ТВ или игра на РС, докато по лагерите заниманията ако не са безкрайно полезни, то поне са разнообразни
2/ разбиха ни апартамента през лятото, по обяд (предпочитам детето ми да не е само вкъщи ако ще идват крадци)
3/ като цяло й имам доверие, но въпреки всичко имам едно на ум, защото все пак е дете

# 9
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
Пускам я сама пред блока да играе, но с уговорката да мога да я виждам ако се покажа на балкона.


Стана ми смешно, защото снощи Дени 4 пъти се качва по три етажа, за да ме уведоми, че минава зад блока. На следващото качване - вече пред блока. И пак. И пак Crazy
Но сама у нас - тц, не Naughty

# 10
 • край морето
 • Мнения: 3 623
Започнах да оставям моя син миналата година като свършиха училище /1-ви клас/ просто нямаше кой да го гледа първия месец от лятната ваканция. Но всеки ден си ходех на обед в къщи, звънях на всеки час да го чуя. Нямахме никакви инциденти слава богу, защото това лято пак ще ми се наложи да го оставям за известно време.

# 11
 • София
 • Мнения: 647
Както е видно от мненията на нас като майки ни се иска ако може и до абитюренския бал на децата ни да не ги оставяме сами.Обаче реалността за съжаление е друга и ангажиментите ни налагат рано или късно да започнем да оставяме децата си сами у дома.Аз мисля , че това на каква възраст детето ще бъде оставяно само у дома е много индивидуално , много зависи и от самото дете , зависи от населеното място. Наблюдавала съм деца в на по 5-6 години в малко провинциално градче , които играят на улицата без никакъв родителски контрол , което за големите градове си е пълен абсурд. newsm78

# 12
 • София
 • Мнения: 2 600
Синът ми е почти на 9г., дъщерята- на 4г. и 8м. Една съседка ни помага в гледането още откакто синът ми се роди и не се е налагало да го оставям сам. Миналата година по стечение на обстоятелствата го оставях инцидентно за половин-един час сам, но не му е приятно. Засега не го насилвам, но знам, че това е реалност, която ни предстои в един момент. Мисля, че ще разбера, когато той е напълно готов за това. За сметка на това пък, дъщеря ми е по-смела и наскоро ме развесели много, когато извиках съседката да стои при нея за 1 час, а тя упорито настояваше, че няма нужда, че "била голямо момиче" и "вече можела да стои сама".  Simple Smile

За пускането навън, отскоро вече пускаме сина ми да играе сам в двора на у-щето, което е зад блока ни.
Като цяло, мисля, че ще съумеем да дадем повече свобода с течение на времето,съобразно подготвеността на децата, и все пак за още доста дълъг период контролът ще е на първо място.

# 13
 • Земята
 • Мнения: 1 426
Откакто тръгнаха на училище. С телефонен надзор. Иначе като по-малки - отскачала съм на пазар докато спят. А навън съм ги оставяла и 4-5 годишни, но ние имаме нещо като много удобно междублоково пространство, почти си е двор.

# 14
За сега не съм оставяла децата си сами, нещо не ми се иска.Но Нина разсъждава зряло за възрастта си, така че ако ми се наложи бих я оставила сама за кратко(но не бих и поверила Марин и Ева, в никакъв случай)

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт