Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 1 179
Здравейте!
Д-р Слънчева, ужасно съм притеснена и си позволявам да Ви занимая с по-дълъг постинг, защото има подробности, които смятам за важни и Ви моля за мнение!
Бебчо е на 1 месец,кърмим се на повикване, вода не давам, вчера бяхме на консултация и ни назначиха изследвания защото е жълтичък. Преди 2 седмици се беше изчистил от жълтичкото, акаше си нормални гъстички и жълти аки, но имахме период, в който имаше течни кафяви аките (3 дни) после се нормализираха за няколко дни и сега пак сме с разстройство  трети ден- излиза на пяна, после става на желе (слузесто е) с зелени жилки и кафява маса, има остра кисела миризма. Педиатърката не намери нищо тревожно, но аз не смятам че е нормално, предвид това, че не ям нищо млечно, цитрусово и т.н. Урината му е светла.
Резултатите са:
 
СУЕ (РУЕ) 4 mm/h М до 50 г.до18,над 50 г.до 22;Ж до 50 г.до 25,над 
 
 
 
 WBC (левкоцити) 6.68 x10^9/L 3.5 - 10.5
 
 LY% (лимфоцити - %) 51.5% 20-48(50 - 70за деца до 4г)
 
 MO% (моноцити - %) 9.55% 1.00-11.0
 
 EOS%(еозинофили - %) 8.57% 0-6
 
 BASO%(базофили - %)  2.25% 0-2
 
 GR% (гранулоцити - %) 28.1 % 40 -70(20- 50 за деца до 4г)
 
 RBC (еритроцити - бр.) 3.53 x10^12/L  изписан с 4.07 M(4.4 - 5.9) Ж(3.7 - 5.3)
 
 Hgb (хемоглобин) 107 g/L  Изписан е с 174 Хб М(135 - 180) Ж(120 - 160)
 
 Hct (хематокрит) 0.31 L/L изписан с 0.41 М(0.40-0.53) Ж(0.36-0.48)
 
 MCV (ср. обем на еритроцита) 87.8 fL 82.0 - 96.0
 
 MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 30.2 pg 27.0 - 33.0
 
 MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 345 g/ L 300-360
 
 RDW (девиация на ерит. р-ие) 15.9 % 11.5 - 14.5
 
 Plt (трoмбоцити) 229x10^9/L   130-360
 
 MPV (ср обем на тромбоцита) 9.33 fL 7.5 - 11.0
 
 Pct (тр обем/ общ обем) 2.14 ml/L 1.0 - 2.5
 
 PDW (ширина на тр р-ие) 17.7
  0.0 - 99.9
 
 Биохимия  
 
Билирубин - общ 142.2  mkmol/l до 21
 
Билирубин - директен 5.9   mkmol/l до 8.5
 
 АсАТ (GOT) 42.5 U/l М до 37 Ж до 31
 
 АлАТ (GPT) 22.7 U/l  М  до 42 Ж до 32
 

МОЛЯ ЗА ВАШИЯТ КОМЕНТАР!

Много Ви моля и за конкретен отговор на следните въпроси:

1. Прочетох, че такава жълтеница може да е породена от несъвместимост на кръвните ни групи, аз съм А1 +, а бебето е Б+. Мислите ли, че това е причината. Какво да правим,ако е така?

2.Роден е 3.600, спадна до 3.350, изписаха ни 3.630, на 9-ия ден беше 3.750 ( беше наддал 120 гр. за 4 дни), вчера беше 4.050, т.е. за 20 дни 300 гр. Общо за един месец 450 гр. добре ли е при нашето положение.

3. При това положение как стои въпроса с реваксинацията за хепатит, която трябва сега да се прави?


4. Какво да предприема за разстройството?
Предварително ВИ изказвам най- искрени благодарности!   bouquet  bouquet  bouquet
Вашият отговор е безценен за нас!
Желая на Вас и близките ВИ здраве и усмивки!

 
Цитирай


Мнения: 5 760
Здравейте! Жълтеницата е от индиректен тип, което е успокояващо. Причините могат да са няколко и затова Ви предлагам:
1. Да се изследва за глюкозо-6-фосфатемия- взема се кръв на бланка като за тиройдните хормони в родилния дом.
2. Временно да се прекрати кърменето- първият ден 1/2 кърма  с 1/2 АМ при всяко хранене. и след това 2 дни само АМ. През това време ще се изчцеждате на 3 ч. След 3-тия ден отново можете да го кърмите. Понякога белтъците на кърмата водят до разпад на еритроцитите и оттам до жълтеница. При това кратко преустановяване на кърменето нещата се преустановяват и след това няма проблеми бебето да се кърми. Добре е билирубинът да се изследва след 1 седмица.
3. Може да се касае за синдроб на Жилбер. Това е склонност за по-бърз разпад на еритроцити. В кърмаческата възраст се проявява с продължителна индиректна жълтеница. Лекува се с даване на фенобарбитал в продължение на 5-6 дни в минимални дози. В по-голямата възраст също може да настъпи леко пожълтяване провокирано от вирусно заболяване или някакъв медикамент. Може да се каже, че не се очакват сериозни усложненния./color]
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.