Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 19
Питам се кога обществото ще се надигне срещу тази глупост да се позволява със закон да се спират автомобилите върху единственото място разрешено за движение на пешеходци -тротоара?
Могат ли децата ни да се предвижват безопасно или са принудени да се движат между автомобилите на уличното платно?
Могат ли майки с колички да се движат по тротоарите или трябва и те да слизат на платното между автомобилите?
Подкрепете нашата инициатива за промяна на това статукво!

# 1
 • София
 • Мнения: 4 813
А каква е точно инициативата?

# 2
 • Мнения: 19
А каква е точно инициативата?

Инициативата е да променим манталитета на обществото, което става най-трудно.
За подробности влезте в подписа ми. Или  http://walkersbg.org/

# 3
 • София
 • Мнения: 9 213
Въпросът не е до манталитет, а до липса на паркоместа. Никой не си паркира колата на тротоара, ако има друго място където да я остави!

П.П. Защо пускаш еднакви теми ?

# 4
 • Мнения: 19
Въпросът не е до манталитет, а до липса на паркоместа. Никой не си паркира колата на тротоара, ако има друго място където да я остави!

П.П. Защо пускаш еднакви теми ?

Ами пускам защото в заглавието на раздела е дадено "Форум за съвети и обмяна на опит за обезопасяването на децата в автомобилите, обучението им като пешеходци и етиката на шофьорите. Съвети за сигурно и приятно пътуване в превозните средства "
Това, че все още не можете да разберете къде е проблема показва и колко е труден за решаване-Свързан е със промяна на отношение и манталитет. Това е най-трудно. Интересно какво бихте посъветвали Вашето дете/ Да се движи по тротоара или по платното за автомобили или може би по средата на Цариградското защото тротоарите са заети?

Последна редакция: вт, 15 май 2007, 17:17 от walker

# 5
 • София
 • Мнения: 9 213
Щом ти е интересно ще споделя - моето дете върви по тротоара, когато на тротоара има паркирана кола заобикаля покрой нея - по улицата. Не го намирам за най-нормалното нещо на света, но не правя драма от това, защото, ще се повторя отново, когато няма условия за да се спазват законите, то те се нарушават. Не може хората да си метнат колата на гръб и да си я занесат в офиса или у дома. Необходими са паркинги!

# 6
 • Мнения: 19
Щом ти е интересно ще споделя - моето дете върви по тротоара, когато на тротоара има паркирана кола заобикаля покрой нея - по улицата. Не го намирам за най-нормалното нещо на света, но не правя драма от това, защото, ще се повторя отново, когато няма условия за да се спазват законите, то те се нарушават. Не може хората да си метнат колата на гръб и да си я занесат в офиса или у дома. Необходими са паркинги!

Добре де не те ли е страх, че Не дай боже когато слиза на платното няма да внимава(все пак не е възрастен) ще тича, ще се гони. това им е в кръвта и на платното се движи също толкова печен гражданин, за когото най=важно е неговата ламарина,.......
Всички сме пешеходци в даден момент или близките ни. Не би трябвало да създаваме проблеми с колите на по-слабия.
Ще ти дам едно сравнение това да се перчиш с кола срещу човек е все едно Голям мъж да се перчи на бебенце.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 839

Ще ти дам едно сравнение това да се перчиш с кола срещу човек е все едно Голям мъж да се перчи на бебенце.
Смяташ, че паркирайки колата си на тротоара, шофьора го прави с цел да се перчи на пешеходците??  Shocked
Не за тротоари трябва да се бори организацията ви, а за паркинги.
Аз като един хем шофьор, хем пешеходец, да те питам - къде предлагаш да си паркирам колата? Живея в центъра на Варна и паркирането между 9 и 18ч. е мисия невъзможна. По тротоари, ако можех и по дървета щях да паркирам.
Като пешеходец бях с двойна количка, още по-трудно. Ама не съм обвинявала шофьорите.
Как предлагаш да постъпвам когато празно място няма в радиус много голям от мястото където живея?

Не се заяждам, искам само да знам как го виждате решението на тоя проблем. Защото той няма нищо общо с шофьорите.

# 8
 • софия
 • Мнения: 3 423
аз мисля,че има достатъчно платени паркинги в София ,които пустеят,защото повечето шофьори предпочитат да не си платят
София се пренасели,някои имат по 2-3 коли за всеки от семейството и отиват с кола, примерно от Царя до ул.Шипка,вместо пеша или вместо да се натоварят всичките в една от колите(ние също имаме две ,но не се подвизаваме и с двете едновременно)
на мен ми пречат колите по тротоарите ,като минавам с количката
пречат ми и задръстванията
и за край да цитирам Илф и Петров"Пешеходците са по добрата част от човечеството" Joy
бих подкрепила инициативата

# 9
 • София
 • Мнения: 9 213
Mila mama, може ли да ми посочиш 2-3 пустеещи паркинга в София моля те! Много бих искала да спирам на тях. Не се заяждам, питам сериозно. Аз най-често използвам паркингите пред ЦУМ и пред Халите - те също са платени. Свободни места няма почти никога, обикновено поне 2-3-5 коли стоят на опашка и чакат за да се освободи място. Паркирам и в синята зона пред двореца и тази около НДК и на двете места трябва да направя едно 3-4 обиколки за да успея да се мушна на място освобождавано от някой. Тези пустеещи паркинги, за които говориш страшно ще ми улеснят живота

# 10
 • софия
 • Мнения: 3 423
на паркинга в подлеза на НДК винаги има адски много място,както и на този, който е подлез срещу Цум-два подземни паркинга има там празни,на сините зони също се намират места ,там малко по зорлем
аз също не се заяждам Hug

Последна редакция: ср, 16 май 2007, 09:30 от Mila mama

# 11
 • Мнения: 19
Приемам с разбиране мненията, за липсата на достатъчно паркинги, но все пак градовете са на определена площ и вижте в белите държави, които имат повече коли на глава от населението дали е позволено да се спира на всякъде. Значи всичко е свързано, като започне от организация и се свърши с манталитета, а е сигурно че манталитета е по-важен защото организацията се прави от хора с този манталитет. Аз не мога да разбера Дива, как предпочита да си седи в къщи и децата и да не са на въздух и да тичат(защото с двойна количка е невъзможно да излезеш от вратата си в някои случаи). Вижте в Блога на walkersbg.org, че има и добри практики и то в София. ул. Борис  беше станала невъзможна за движение нито за хора нито за коли, а сега вижте снимките. Значи може иска се повече съзнание у всички. Пари за паркинги има.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 2 839
Аз не мога да разбера Дива, как предпочита да си седи в къщи и децата и да не са на въздух и да тичат(защото с двойна количка е невъзможно да излезеш от вратата си в някои случаи).
#Crazy Shocked #Crazy Shocked
Как прецени, че държа децата си в къщи?? Децата ми тичат в парка, който ми е на пешеходно разстояние и засега успяваме да стигнем до там.
И не, не ми се е случвало да не мога да изляза от вратата.

Пари за паркинги има.
Щом казваш ... борете се тогава да ги изхарчат и то по предназначение

Приемам с разбиране мненията, за липсата на достатъчно паркинги, но все пак градовете са на определена площ и вижте в белите държави, които имат повече коли на глава от населението дали е позволено да се спира на всякъде.
Не знам в кои бели държави си ходила, ама в тия дето аз съм ходила имат едни паркинги ... ехееее, като небостъргачи

# 13
До преди 4-5 месеца офиса ми беше в центъра на София и повярвай ми след 08:00 няма къде да се паркира безплатно, а след 10 часа и в Синя зона и на платените паркинги местата свършват. Затова ходех на работа с такси - излиза ми по-евтино. В редките случаи когато съм ходел  с кола на работа паркирам на паркинг, на който първият час е 3 лева, следващите по 2. Т.е. за 9-10 часа плащам около 20лв на ден за паркинг. И на мен не ми е приятно когато съм пешеходец да заобикалям колите на тротоара, но те са там защото няма къде другаде да са. Проблема е липсата на паркинги и зле планирана и остарял инфраструктура. В момента офиса ми е на друго място, но се налага да паркирам на тротоара, защото паркингите са заети от 30+ годишни гробници, които са в движение сигурно 1 път годишно.

По този повод някой гневен пешеходец  ми беше одрал с ключ или пирон двата калника и двете врати на колата, която приятелска закачка ми струва ~600лв за пребоядисване.

Според мен за центъра проблема ще се реши ако се въведат корави такси за влизане в центъра с лична кола- примерно 20 лева на ден. Тогава повечето хора ще се замислят дали им се ходи с кола или примерно с метро или такси. Естествено и общината трябва да си свърши работата, защото сме 2007 година, а не 1975 и колите са около 10 пъти повече с тенденция да се увеличават. Когато се одобряват проекти за бизнес сгради или жилищно строителство те задължително трябва да са с адекватен брой паркоместа, а не както някой по-горе беше писал да се чудим на кое дърво да паркираме. Пешеходците и шофьорите не са врагове, просто виждат две различни страни на един и същ проблем.

# 14
 • Мнения: 19
"Пешеходците и шофьорите не са врагове, просто виждат две различни страни на един и същ проблем."
Напротив смятам, че са едно и също. Нали всеки шофьор дори за да стигне до автомобила си е пешеходец. Ако всеки един се опита да влезе в обувките на другия ще се живее много по-спокойно.
Дива, ти ако си някакво изключение и трудностите от това естество са ти поносими, то помисли че има и други хора в обществото. Има деца които ходят без придружител, възрастни, инвалиди.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт