Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 1 671
За колко време храната стига до кърмата, за да разбера към коя храна точно се възпротивява бебешкия организъм?
То е ясно, че най-вероятно е до метаболизъм, но приблизително... за да имам някаъв ориентир

# 1
 • София; Дружбето
 • Мнения: 2 154
Нъкъде четох около 6 часа, ама си е до метаболизъм наистина

# 2
 • Мнения: 11 159
според мен зависи каква е храната и колко бързо се усвоява.кофеинът от кафето например е в най-висока концентрация в кърмата един час след приема на кафе

# 3
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Също се интересувам, записвам се да следя.

# 4
 • Станимака
 • Мнения: 123
 Интересно е също и лекарствата за колко време слизат в кърмата.

# 5
 • Мнения: 7 701
Скоро имаше тема за кърмене и спорт - че физическото натоварване се отразява на вкуса на кърмата, т.е. прави я по-кисела. Интересно ми е за колко време става това. newsm78

# 6
 • София
 • Мнения: 1 559
Някъде срещнах инфо, че кърмата променя вкуса си (заради повишената млечна киселина) по време на спорт. Около час-два след това (предполагам, че зависи и от организма на майката и от интензивността на тренировките) кърмата възвръща предишния си вкус.
За лекарствата - мисля, че при различните лекарства е различно. Не съм достатъчно запозната и не мога да дам конкретни примери.
Консумацията на кафе и алкохол бързо води до наличието им и в кърмата (същото се отнася и за цигарите).
За храната - начинът да се разбере коя храна от менюто на майката е проблемна за бебчето е потенциалните алергени да се изключват от диетата на майката един по един. Може да започнеш с продуктите от краве мляко и да преустановиш хапването им за седмица. Организмът има нужда от време,за да се изчисти от тях, и съответно да изчезне концентрацията им в кърмата.

# 7
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
За да прояви реакция към нещо, което майката е яла (и което не присъства непрекъснато в храната й), са необходими поне няколко часа - все пак трябва да се усвои от майчиния организъм, за да може да отиде в кърмата. Така че ако човек хапне грах и час по-късно бебето си умира от колики, едва ли грахът е причината. На повечето места препоръчват като заподозрени да се гледат храните, които майката е консумирала в последните 24ч. Но предвид че бебетата обикновено са чувствителни към неща, които постоянно ги има в обичайното хранене (напр. млякото), често става въпрос за натрупване на някакво количество от дразнещия протеин (или друга съставка), преди да се прояви реакция. Затова понякога се оказва удачно използването на ротационни диети, така че майката хапва всичко, но храните постоянно се въртят, за да няма шанс да стане претоварване и реакция. Но нещата все пак са изключително индивидуални.
Алкохолът прониква почти моментално в кърмата и количеството му в нея е същото, каквото и в майчината кръв. Но пък се метаболизира много бързо, затова препоръките са за около 4ч интервал след прием на алкохол (тогава е метаболизиран не само в кръвта на майката, но и в кърмата, така че няма нужда да се изхвърля натрупаната през този период кърма).
За всяко лекарство времето, в което се достига максимална концентрация, е различно и зависи от много фактори, някои от които (но не всички, които имат значение) са доколко мастноразтворимо е (колкото повече - толкова по-високи нива има в кърмата) и колко лесно се свързва с белтъци (колкото по-лесно се свързва, толкова по-ниски ще са нивата, защото в кърмата проникват само несвързаните с белтък молекули). Другото е молекулната маса - лекарства с молекулна маса над 500 практически не проникват в кърмата. Има и още доста фактори, които имат значение - тези са само за илюстрация защо не може да се даде общовалидно правило за лекарствата.

# 8
 • Мнения: 7 701
Алкохолът прониква почти моментално в кърмата и количеството му в нея е същото, каквото и в майчината кръв. Но пък се метаболизира много бързо, затова препоръките са за около 4 ч интервал след прием на алкохол (тогава е метаболизиран не само в кръвта на майката, но и в кърмата, така че няма нужда да се изхвърля натрупаната през този период кърма).

Кърмата, която се натрупва след като изминат тези 4 ч, вече не е опасна за бебче, така ли да го разбирам Rolling Eyes

# 9
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
В кърмата, натрупана през тези 4 часа, също няма вече алкохол - така трябва да се разбира. Т.е. няма нужда да се изцежда човек и да изхвърля кърмата, натрупана през 4-те часа след пиенето на напитката - тя си е съвсем ок и в нея вече няма алкохол (при условие, че напитката е била едно стандартно малко и нищо повече!).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт