Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 май 2007, 16:13 ч.

Тиквички с ориз на фурна. Как правите?

  • 1 914
  • 13
  •   1
Отговори
  • Тук и сега
  • Мнения: 311
Решила съм днес да сготвя това. Но не искам да импровизирам да не стане буламач. Кажете какво още слагате и как го правите.

# 1
  • София
  • Мнения: 3 268
Аз правя тиквички с ориз и кайма,защото мъжът ми не яде постно.Ти може да не слагаш кайма.
Запържвам първо каймата,като е почти готова добавям 1 средно голяма чаша ориз,позапържвам 2-3 минути и него,след което наливам топла вода 3 чаши от тези,в които е бил ориза.Слагам подправки чубрица,риган,пресен магданоз,може вместо сол да сложиш бульон на Маги.Нарязвам тиквичките на кубчета и ги запържвам в мазнинка ,отделно от ориза до зачервяване и когато са готови,добавям ги към ориза и разбърквам да се смесят.Бон апети.

# 2
  • Мнения: 8 505
Аз ги пълня,също като чушки.

# 3
  • София
  • Мнения: 439
Аз готвя тиквички с ориз на котлон, защото това изкуство с печенето на ориз във фурна още не съм го овладяла. Embarassed Аз слагам ориз да заври, може с бульонче, ако имаш, след като съм го запържила с малко лук. Като се посвари ориза, слагам нарязани на кубчета тиквички, домати, чесън на ситно и копър. Ние в къщи тиквичките ги обичаме леко хрупкави, затова ги слагам почти накрая. Подправям със сол и черен пипер. Става много свежо  chef  bouquet

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 3 153
Аз запържвам в мазнина лук и морков на кубчета, добавям ориза и като стане прозрачен, слагам настърган домат/обелен/, червен пипер,гореща вода /1:2/, сол или кубче бульон, черен пипер и копър  - ако е сух сега, ако е пресен, когато оризът почти е поел водата. После в намаслена тавичка редя ред тиквички на кръгчета, слагам почти готовия ориз, още един ред тиквички и във фурната докато се зачервят тиквичките. Накрая правя заливка като за мусака, като се запече поръсвам с пресен магданоз и си облизваме чиниите Laughing

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 392
Аз запържвам в мазнина лук и морков на кубчета, добавям ориза и като стане прозрачен, слагам настърган домат/обелен/, червен пипер,гореща вода /1:2/, сол или кубче бульон, черен пипер и копър  - ако е сух сега, ако е пресен, когато оризът почти е поел водата. После в намаслена тавичка редя ред тиквички на кръгчета, слагам почти готовия ориз, още един ред тиквички и във фурната докато се зачервят тиквичките. Накрая правя заливка като за мусака, като се запече поръсвам с пресен магданоз и си облизваме чиниите Laughing
И аз ги готвя така! PeaceСтава невероятно

# 6
  • далече от морето
  • Мнения: 1 120
аз правя ладии(вчера ядохме от тях)
режа тиквичките по дължина.издълбавам ги с лъжичка.и ги баланширам в подсолена вряща вода за 3-4 мин.
реда ги в намаслена тавичка.
в тиган запържвам 1 глава лук и малко от сърцевината на тиквичките.прибавам кайма,която предварително съм ''разтворила'' в шепа вода(за да не ми стане на буци),прибавам копър,чер пипер и малко пикантина, разбрърквам 1-2 пъти и прибавям шепа ориз,разбърквам и слагам водата.изчаквам няколко мин да се сгъсти и махам от котлона.
със сместа пълня тиквичките.
рендосвам 2-3 домата и с тях поливам тиквичките и пространството между тях.запичам на фурната на горно и долно(около 250*)
същото става и с цели тиквички,но тогава дълбаенето изисква повече нерви и време  Mr. Green

# 7
  • София
  • Мнения: 431
аз правя ладии(вчера ядохме от тях)
режа тиквичките по дължина.издълбавам ги с лъжичка.и ги баланширам в подсолена вряща вода за 3-4 мин.
реда ги в намаслена тавичка.
в тиган запържвам 1 глава лук и малко от сърцевината на тиквичките.прибавам кайма,която предварително съм ''разтворила'' в шепа вода(за да не ми стане на буци),прибавам копър,чер пипер и малко пикантина, разбрърквам 1-2 пъти и прибавям шепа ориз,разбърквам и слагам водата.изчаквам няколко мин да се сгъсти и махам от котлона.
със сместа пълня тиквичките.
рендосвам 2-3 домата и с тях поливам тиквичките и пространството между тях.запичам на фурната на горно и долно(около 250*)
същото става и с цели тиквички,но тогава дълбаенето изисква повече нерви и време  Mr. Green

И аз ги правя така , но с малката разлика че ни ги бланширам а ги пълня така сурови.  Мисля си , че бланширани ще се разкашкат много.  newsm78

# 8
  • далече от морето
  • Мнения: 1 120
мими,не ми се разкашкват и грам
аз пък никога не съм ги слагала сурови.колко време ги печеш твоите?

# 9
  • Стара Загора
  • Мнения: 116
Нито пържа нито задушавам а ето така: нарязвам тиквичките и лука на ситно, слагам ги в тавата, после ориз според това кое искаш да преобладава като вкус - ориза или тиквичките (аз лично слагам повече тиквички). Добавям олио, сол, копър и черен пипер, вода и бам във фурната до готовност. Добър апетит!!!

# 10
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Аз ги режа по дължина (и наполовина, ако са дълги), издълбавам ги, задушавам си ориз с малко мазнина и вода и подправки, добавям много копър и накълцаната издълбана сърцевина, след това напълвам "лодките", слагам в тавичка с вода и пека, стават супер, много си ги обичам.

# 11
  • София
  • Мнения: 3 268
Да,лодките също са много вкусни.Аз ги сервирам със бешамел отгоре.

# 12
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
А, да, забравих сосчето, аз си ги поливам със стандартното кисело мляко с чесън.

# 13
  • София
  • Мнения: 431
мими,не ми се разкашкват и грам
аз пък никога не съм ги слагала сурови.колко време ги печеш твоите?

Не съм засичала време , незнам но когато ориза е готов и тиквичките също  Naughty Никога не са ми оставали сурови. Но първо им слагам фолио за около половин час и после ги откривам  Peace

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт