Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 май 2007, 23:50 ч.

Ленено семе - здраве отвътре

 • 139 571
 • 320
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Хайде, дами, на воля да коментираме лененото семе като хранителна добавка Peace
lanna:
Кухнята - ковачницата на здравето
Ние специално поместваме таблица със съдържанието на омега-киселините в хранителните продукти.
Съдържание на полиненаситени мастни киселини (грамове в 100 гр. продукт)

                      омега-3 омега-6
Ленено олио- (56)        (15)
Тиквено олио - 15          45
Кедрово олио- 14           39
Соево олио- 11               42
Рапично олио- 8             26
Слънчогледово олио- 8  66
Царевично олио-8          59
Зехтин                -8          12
Палмово олио     -8          9
Тиквейнол (БАД) -6         15
Скумрия (сурова)- 5.0      -
Херинга (сурова)- 3         -
Палтус                 -1          -
Пъстърва             - 1,6     -   
Треска                 - 0,3      -
Ленени сем.(сурови) - 23  7
Орехи                          -3   -
Слънчогледови сем. (сурови)-3   1,6


Сега ще я коментираме. На кардиолозите отдавна е известно, че жителите на средиземноморските страни в по-малка степен страдат от сърдечно-съдови заболявания. По мнението на учените за това те трябва да са благодарни на своята диета. А на мен ми се струва, че главното се крие в друго. Зехтиновото олио, с което те готвят, не се страхува от нагряване, тъй като в него най-малко има "незаменими". Напротив, маслата, които ние използваме в кухнята, в никакъв случай не са годни за нагряване и фритюрници. Пламъкът убивайки мега-киселините ражда неестествени "уроди", които бавно, но коварно, разрушават нашия организъм. Лененото, соевото и рапичното олио, толкова нужни за нас, можем да използваме ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за приготвянето на салати. За котлона, както вече споменах, - зехтин и палмово олио. Любимите на всички слънчогледово и царевично олио, отчитайки техния състав, аз бих махнал по-далече от котлона. За съжаление "когато гърма удари", няма на кого да се кръстиш.
Мазната риба - това е още едно природно съкровище на омега-3 киселини. Но трябва да помним: рибата трябва да е прясно замразена и да е уловена най-много преди два месеца.
Недопустимо е размразяване и повторно замразяване. Ако отчетем, че само в прясната риба можем да намерим интересуващите ни мазнини, то нека се потрудим и сами да си приготвим в къщи слабо осолена морска риба (3-5 % солен р-р). Ежедневно късче от такъв деликатес ще ви осигури необходимата "доза" омега-3 мастни киселини. Повярвайте вашият организъм ще ви бъде благодарен за грижата.
Съвременният човек трябва кардинално да промени своята кухня. Да прегледа "старите" рецепти съобразявайки ги с последните препоръки на учените. Това трябва да направите незабавно! Трудно е да се повярва, но преди повече от век С. П. Боткин е определял инфаркта на миокарда като рядка патология. Има данни, че от 1921 г. до 1928 г. в огромната централна болница на Масачузец не е бил регистриран нито един пациент(!) с такава диагноза - невероятен факт за съвременните лекари. Мнозина считат, че ние жънем плодовете на цивилизацията. А аз мисля, че това е и неразумно отношение към рекламата и модата, които за много хора заменят собственото им мнение. Модата понякога убива разума! В това лесно можем да се убедим, като разлистим историческите книги... от медицинска гледна точка. Човечеството обича да обобщава и да дава гръмки названия на преживените отрязъци от времето. Нали помните - "железния век", "атомния век"... Да си спомним също - "епохата на великите открития" и т.н. А на мен ми дойде на ум, че си заслужава да възкресим най-близкия приятел на човека, дори по-близък от кучето - "Хилядолетието на Негово Величество Лена "!
Малкото народи, населяващи земята в миналото не са знаели за него. Самото название "лен" има келтски корен (lin- връв). За него са писали и на клинопис, и с йероглифи, на много световни езици, преди 4-5000 г. пр.н.е.!!! За него са знаели в Месопотамия, широко са го използвали в древна Асирия. От латински например, неговото име се превежда като "много полезен". Той е хранил, обличал, лекувал, отоплявал, нашите далечни прадеди, от Северните ширини до Африканските пустини. Египетските мумии са "доживели" до нашето време основно, благодарение на лена и са се представили пред погледа на нашия съвременник в дрехи от ... лен! Той е бил основна храна на всички слоеве от населението - и бедни и богати - в продължение на столетия.
Лененият "ренесанс"
В началото на миналия век започнали да забравят него. Причините са много, но като основна аз считам, че е модата. Ленените тъкани започнали да заменят с памучни. А с развитието на знанията се появи химията. Аз още си спомням времето, когато от найлон правеха всички дрехи. Имаше умопомрачителни опашки за найлонови ризи и шлифери. На хранителния пазар стремително навлезе слънчогледа. Лененото масло остана само като безир. Лененото масло, заради наличието на огромни количества на "незаменимите" (до 60 %) е много деликатен продукт, изискващ специални условия за получаване и има малък срок на годност - 35 дни. В САЩ и Европа обърнаха внимание на важността му и в момента преживява "ренесанс".
Вълшебната семка
Както често се случва - майката природа отново се е погрижила за нас. Няма масло - можем да използваме лененото семе. То съдържа до 45% масло, в което частта на омега-3 достига 55-60 %, омега-6 до 15%, омега-9 - 10% и само 10% на наситените мазнини. Помните ли, че ви казах, че природата обикновено се стреми да защити от окисляването на кислорода мастните киселини необходими за зародиша, добавяйки в семето антиоксиданти (вит. А, Е, С). В 100 гр. ленено семе се съдържа 120 мг.(!) витамин Е. Налага се впечатлението, че основната роля на този витамин в живите организми е защитата на "незаменимите". Семената са много богати на белтъчини - до 23%(!).
В месото има само 17-18 %. При това белтъчините съдържат 18 от 22-те човешки аминокиселини. И което е особено, но извънредно важно- всичките 9 "незаменими" (!), т.е. тези, които не могат да синтезират клетките на човека! Въглеводорода е само до 13 %!
Направо идеален продукт за отслабване. Освен указания по-горе витамин Е в ленените семена могат да се намерят витамините - А, В1, В3, В6. И цял букет от микроелементи - цинк, мед, манган, магнезий, хром, желязо, бор и др. Лененото семе се продава в аптеките и отдавна се използва в медицината, но за съжаление само част от неговите достойнства.
Предлагам преди употреба механически да се разруши обвивката на семето, например с помощта на кафемелачка. И ако след това го добавите към мляко - вие ще получите не скъп, но буквално скъпоценен за вашия организъм продукт.
Обяд "според науката"
Най-интересно е, че преглеждайки научната литература се натъкнах на много статии, в които се описва лечебния ефект на счуканите ленени семена. При това някои от тях са написани в края на миналия век! Така че по ефективност при лечението на атеросклерозата той е съпоставим с официалния фармацевтичен препарат - Mevacor.(!), но без странични ефекти и противопоказания!
Великият Авицена е използвал ленени семена при "слузеста кашлица" и затруднено дишане. А в края на 20 век счукани ленени семена са предписвали като отхрачващо противокашлично средство при пневмонии, остър и хроничен бронхит, плеврити. Всъщност, при всички състояния свързани с дефицит на омега-3 киселини (проблеми при умственото развитие, депресия, алкохолизъм, наркомания, диабет, алергии, артрити) те заедно с традиционните медикаментозни лечения дават превъзходни резултати. От няколко години лененото семе влиза в задължителното меню на американските ученици! В много страни са започнали да го добавят в хляба, а учените са открили, че то намаля увеличаването на нивото на глюкозата в кръвта след хранене до 30%. Ако заболяванията на храносмилателната система (гастрити с повишена киселинност, язви на стомаха и дванадесетопръстника) отдавна са лекували с отвара на ленени семена, използвайки свойствата на лугата (получена от отварата), която сама по себе си има леко слабително, противовъзпалително и обезболяващо действие, то счуканото семе с успех се прилага още и при цистити, пиелити и камъни в бъбреците.
Осигурява нормално, здраво състояние на кожата и косата. Скъпи жени, корените на косата не се "подхранват" отвън с шампоани, както обещава рекламата, това все пак не е леха. Имайте в предвид - организма е длъжен да осигури хранене на луковиците на косъма отвътре! И тук семената с омега-киселини, повярвайте ми, действително са незаменими!
Още една "козметична тайна" за дамите: цвета на лицето е "огледалото" на стомаха (някои модели, затова се измъчват с прочистващи клизми). Защо така? Счуканото семе е винаги на вашите услуги! Осигурявайки на организма белтъчини, някои витамини и особено омега-3 и омега-6 мастни киселини, счуканото ленено семе способства за изгарянето на наситените мазнини, което заедно с повишената чувствителност на клетките към инсулина може ще помогне да намалите вашите нежелани мастни отлагания. Нещо природата е скрила и за мъжете. Редовният прием на счукано ленено семе увеличава производството на тестостерон (мъжкия полов хормон), стимулира сперматогенезата, увеличава ерекцията. Както се казва "нашият лен и там е силен"!
И съвършено нова страница в медицинските препарати - лигнини (lignane). През 1990 г. в САЩ стартира програма за детайлното изучаване на лигнините като средство за предпазване от рак. В нея особено внимание се отрежда на ленените семена, съдържащи 100 пъти повече лигнини от който и да е друг растителен продукт. Техният биологически спектър в действителност се оказа много широк. Те притежават и антибактериално, и антивирусно, и противогъбично действие.
А.Наумов к. м. н.

# 1
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Предложете и заглавие - това го сложих в бързината Flutter

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 437
Zizi< поредната интересна и полезна тема Simple Smile
Сега остава да измислим и "диета" Simple Smile Как и в какви форми да консумираме това чудо на природата Simple Smile

# 3
 • Варна
 • Мнения: 2 410
susha, мерси, но идеята не е моя Crazy, а на момичетата от "Тайната на дългата и гъста коса - 10". Започна я lavv, а аз само пуснах нова тема, за да не се омесват нещата. Peace  bouquet

# 4
По принцип се хапва между 7 и 15 грама на ден тоест не повече от една супена лъжица Ето един много полезен сайт с най-полезните храни в света и как всяка храна ни помага и с какво. Също има статия за зехтина и е добре обяснено как и с какви масла се готви и защо.-http://www.whfoods.com/
Лененото семе специално е уникално с това, че съдържа омега 3,6 и 9 и му предписват много положителни ефекти но най-евече е полезно за косата и ккожата. По принцип съотношението, което трябва да се приема между омега-3 и омега-6 трябва да е 1:2, за да сме здрави. Омега-6 я има във всички масла като например зетин. С изследване обаче се доказва, че хората по принцип приемат омега-3 към омега -6 в съотношение 1:40! За да се нагодим към съотношението е нужно да си хапваме повече рибка или просто ленено семе, което съдържа много омега-3. Най-добре е лененото семе да се смели и така да се хапва, чела съм и рецепти за различни неща където яйцата се заменят със смляно ленено семе.

# 5
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Аз какво ли не ям вече, защо да не нападна и лененото семе.  Laughing
Имам въпросче към знаещите.
Какъв вкус има? Само със салата и мляко ли може да се яде?

# 6
Можеш да го ядеш както искаш. Аз наприемр го ям просто ака без нищо, защото има доста работа пред компютъа и лошия навик да ям какво ли не от известно време ям само лененео семе, хем не качвам килограми хем си изяждам дозата:). По принцип ако го ядеш в салата гледай да е смляно, защото иначе може да го хапнеш цяло а то така няма ефект. За вкуса ...сигурно си яла пълнозърнест хляб с мак и сусам и ленено семе има вкус подобен на сусам или пшеничен зародиш.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 505
Аз го хапвам смляно с мляко и овесени трици.

# 8
 • Мнения: 1 275
Вкусът на лененото семе не е никак лош. Аз пък от баба си и от майка си знам, че е полезно всяка сутрин на гладно да изяждаш по една чаена лъжица ленено семе.

# 9
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Благодаря, момичета!  Hug
Смятам да затвърдя репутацията си сред близките, че ям "странни неща".  Wink
Ама ще видим кой ще се смее последен, ама ха.  Mr. Green
П.П. Това, последното, май е заплаха.  Mr. Green

# 10
 • Мнения: 2 657
като бях малка в стария ни бюфет винаги имаше пликче с ленено семе...малки кафяви зрънца..\ако е такова, де\ и татко ме караше да си "кусвам" Mr. Greenпо лъжичка всеки ден Rolling Eyesама май, защото бях слабичка и не обичах да ям...ЩиГлеЦ - с една дума Mr. Green Mr. GreenЕ, не напълнях...ама съм ХуБаФка Mr. Greenи изглеждам мноОООоого млаДичКа...Мале Shockedдали не е от семето Shocked

Не, не се шегувам, сигурно има значение...

Да, вкусно е

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 437
Значи трябва да си набавя ленено семе Wink Сусам така и така си ям като ми скимне... Малко офф конкретно от темата за лененото семе - Друга храна, която хем е диетична и полезна, хем и супер енергийна - забърквам си сусам, лешници и малко мед... Направо енергийна бомба Simple Smile Чувстваш се зареден .. сит.. и разбира се, всичко това е и полезно Simple Smile

# 12
 • Мнения: 282
А колко трябва да се  смеле доста или съвсем малко да се разчупи - питам, защото си бях купила едно пакетче вносно и семенцата бяха сама малко разчупени, не смлени? И освен на мляко и с овесени ядки , с какво друго се комбинира?

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Може и олио - продава се готово. Има много особен, леко горчив вкус и гранясва бързо даже в хладилник...да се отчете при консумация. Но е полезно.
За деца - е спорен ефекта, има доказателства за + и -, затова - по-добре не.

# 14
 • София
 • Мнения: 10 861
Аз искам да питам за зехтина нещо -
за запържване да кажем става ли да се купува от този салатният зехтин или другите варианти - помаче или за готвене? Нагряти при висока Т дали променят в отрицателна посока съдържанието си, подобно на олиото? Защото ЕКСТРА ВЪРДЖИН е доста скъп за да се ползва в количества за готвене.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт