Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 808
Вчера надвечер станах свидетел на случка, която ме подразни и ме накара да се замисля дали сме толерантни към чуждите деца. Днес като прочетох написаното в “Аз ли не съм добре или…” реших да споделя видяното вчера. Имах среща с приятелка и отидох на мястото по-рано. Седнах на пейка в неголяма градина в центъра. На люлките се люлееха три дечица на около 3 годинки. Момиченцата бяха с майките си, а момченцето с баба си. От някъде дотича още едно момиченце, което клекна в тревата близо до мен и започна да събира някакви тревички. Помислих си, че е твърде мъничка за да е сама и я попитах къде е мама. Тя посочи с ръчичка към пейка която беше леко закрита от цъфналите храсти. После на свой ред ме попита къде е моето детенце, а аз й отговорих че имам внуче, но сега то не е с мен. Запознах ме се, тя подробно ме разпита за внучето ми, кого точно чакам, от къде съм си купила чантата и други такива важни неща.  Абе въобще водихме един много светски разговор. В това време момченцето слезе от люлката и отиде на пързалката, а моята малка приятелка Яна изтича и се качи на люлката. Като видя това, момченцето се върна при люлките последвано от баба си. Без ни най-малко да се притесни тя я накара да слезе от люлката, като й обясни, че е по-голяма и трябва да отстъпи. Яна слезе, очичките й се насълзиха и изтича при майка си. Тя, видимо фина и интелигентна жена, стана, гушна детенцето, успокои го и си тръгнаха. Не се намесих веднага защото очаквах, че майката й ще я защити. Щом Яна и майка й си тръгнаха, момченцето отново се върна на пързалката. . Не се сдържах и попитах бабата не й ли е неудобно от това което е направила, а тя  се нахвърли върху мен и каза цитирам: “кат' иска дитету й да се люлей, да си стуи до негу” и “от таквиз наконтени с кучитъ, аз акъл не ща”. Да си кажа честно онемях от грубостта на тази жена. На всичкото отгоре аз и куче нямах! Не се разправях повече, тръгнах си, но се замислих - дали на мястото на майката щях да постъпя така? Дали понякога възпитанието ни и нежеланието да влизаме в конфликти не толерира нахалните и безочливи хора?  Защо никоя от другите майки, които коментираха че не биха пуснали детето си само навън, не се намеси?

# 1
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
Със сигурност щях да говоря с бабката, запазвайки добрия тон. Хора с подобен манталитет много ме дразнят Whistling

# 2
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Толерантни са възпитаните.
С простотията няма смисъл да се бориш, не подлежи на успех.

# 3
 • Мнения: 2 292
ами бабче, явно майката на момиченцето правилно е постъпила да не се разправя с явни простаци по площадките. не си хаби нервите. тя ще намери на момиченцето за момиченцето си люлка, около която няма да има грубияни.

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 1 787
Ами те така възпитават децата си,после защо децата били егоисти.Въпреки ,че малкият ми син е  на година и седем месеца винаги чакаме да слезе някой от люлките,независимо ,че и той се опитва да се тръшка.Ама виждам ,че след постоянни обяснения от моя страна започва да разбира,че не всяко желание се изпълнява и то на момента.

# 5
 • София
 • Мнения: 4 669
Жалко за детето , което гледа тази баба - простачка ...
За съжаление твърде често виждам такива екземпляри  Sick

# 6
 • Мнения: 5 391
От това, което ти е казала прозира елементарната й натура, това е безспорно.
Бих опитала да запазя добрият тон, ама дали ще е успешно Confused

# 7
 • София
 • Мнения: 7 071
Толерантни са възпитаните.
С простотията няма смисъл да се бориш, не подлежи на успех.

Абсолютно съм съгласна  yes

# 8
 • Мнения: 1 172
Не го приемай лично, но това по-често се случва, когато децата са с бабите или дядовците си навън. Поне моите наблюдения са такива.  То е едно щуро пазене на играчки, то е резервиране на люлка (пързалка) с поглед само. Най-фрапиращият за мен пример, беше когато едно по-мургаво дете  (1-2 годишно циганче, с млада и добре облечена майка) дойде на пясъчника без играчки. Тогава де що баби и дядовци имаше наоколо, се втурната да си съберат разпилените кофички и лопатки.  Чак им се чудя на ъкъла - как може да си зарежеш внучето на 1.5 м високо на пързалката, само и само да прибереш играчките му за 2 лв, да не би случайно другото дете да си поиграе с тях.
Хора всякакви. Не поощрявам нахалството и реагирам остро на всякакви прояви, особено от страна на възрастни към деца. Обикновено в такива ситуации говоря с децата - нещо от типа на "хайде, понеже сте повече, ще се редувате еди-как си", или "пускайте се един след друг". Мнението ми е, че децата също обичат да има ред и правила и не ги оспорват, когато виждат, че се спазват от всички. Дори се кефят и приемат изчакването на своя ред като игра.

# 9
 • Outside the Matrix
 • Мнения: 1 581
Ами аз, честно казано, не съм толерантна. Не съм толерантна нито към чуждите деца, нито към чуждите кучета, нито към каквото и да било чуждо, което ми пречи или ме застрашава. Като казвам "пречи", нямам предвид безсмислени фасони, а действително навлизане в личното ми пространство по груб, невъзпитан или безцеремонен начин. Абсолютно мисля, че нежеланието да се влиза в конфликти, граничещо с овчедушие, стимулира и без това нахалните и безочливи люде. И ако да говоря любезно с тях понякога ме затруднява, то да им мълча любезно ми е направо невъзможно.

# 10
 • Мнения: 4 929
Подкрепям казаното от SV. То е едно надписване на играчките, то е едно пазене и преразпределяне  ooooh! Да не говорим за непрекъснатите "НЕ"-та и намесване в игрите на децата - кой, с какво, къде да си играе...
Обикновено в подобни ситуации се намесвам деликатно, ако не ми е ден - и по-директно. В началото си тръгвах и търсех друга площадка, но с времето ми писна да се съобразявам с простотията и (се опитвам да) я поставям на мястото й. Май затова им е широко около врата на наглите хора - защото "по-умният отстъпва".

# 11
 • Варна
 • Мнения: 545
Хора всякакви. Не поощрявам нахалството и реагирам остро на всякакви прояви, особено от страна на възрастни към деца. Обикновено в такива ситуации говоря с децата - нещо от типа на "хайде, понеже сте повече, ще се редувате еди-как си", или "пускайте се един след друг". Мнението ми е, че децата също обичат да има ред и правила и не ги оспорват, когато виждат, че се спазват от всички. Дори се кефят и приемат изчакването на своя ред като игра.
Децата - да. Но когато се намеси възрастния (както в случая), и защити "правата" детето, то кого ще послуша? Дали непознатия?

Иначе аз самата не одобрявам подобно поведение, още повече, че това са обществени места, а не собствения ни двор (както явно си мисли онази баба). А за толерантността - то къде ли вече се проявява такава? За съжаление наглите и нахалните са царете на деня...

# 12
 • София
 • Мнения: 808
Понеже не знам как се слага цитат отговарям на *SV* - не само не се обиждам, но и съм съгласна с теб.

# 13
 • Мнения: 1 172
Децата - да. Но когато се намеси възрастния (както в случая), и защити "правата" детето, то кого ще послуша? Дали непознатия?


Опитай, действа почти безотказно, защото:
- чуждото дете ИСКА да играе със други деца, не с баба си (а обикновено така става, че подобно поведение на бабата го изолира от останалите)
- чуждото дете обикновено реагира така както му подадеш-  усмихни му се и му "продай" идеята да поиграят заедно. Обикновено с реплика от рода на "я сега той да ти покаже как се спуска или как прави еди-какво си"... децата са любопитни и отстъпват, интересно им е да видят някой нов "номер"
- бабите рядко се намесват, ако детето им е съгласно и се забавлява... даже в таква случаи им идва като бонус, че някой друг го обгрижва, макар да не го показват външно  Simple Smile


# 14
 • Мнения: 494
По мое скромно мнение ,повечето майчета от форума са или правят опити да са толерантни към чуждите деца,просто ги е грижа за децата по принцип,(иначе не биха писали в този форум) и го правят въпреки тълпите тъпи възрастни около тях.Работата е че не е никак лесно да се намесваш в "чужди" отношения, да поучаваш "чужди" деца и т.н., а го има и момента с това  доколко е редно.За себе си обаче мога да кажа ,че редовно се намесвам( не винаги успешно),но не мога да се въздържа и това е! Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт