Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 1 933
Отдавна не съм правила този сладкиш, защото преди като пробвах блата все не ми се получаваше. Вкъщи много го обичаме и ще съм ви много благодарна, ако ми кажете някоя сполучлива рецепта.
Цитирай

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
НЕГЪРЧЕ
    flower2 2 с л  захар (с връх)
  4 с л   какао
 1 ч ч  пр.мляко
 1 пакетче краве масло
     //Бърка се на котлона без да заври.10 с л   се отделят
   flower2 3 яйца,1 1/2 чч  захар,1 1/2 чч брашно,2 ванилии,1 бакпулвер, + останалото от какаовата смес
     flower2 Изсипваме тестото в намазана и поръсена с брашно тавичка и печем на умерена фурна.Докато е топло се залива с 10-те лъжици от какаовата смес
 
      Да ви е сладко! hearts
Цитирай

София

Мнения: 1 933
Благодаря, но имам предвид нещо друго. Блата се напоява и отгоре се намазва с масло разбито с пудра захар.
Цитирай

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
Малко по-надолу пуснах сладкиш "Ели".Той е с напоен блат и крем от разбито масло с пудра захар  cook
Цитирай
Да не е това:

1 кофичка кисело мляко(аз слагам "Данон")
1 чаша захар(и повече)
1ч.л. сода бикарбонат
2 ванилии
3 с.л. какао
3 чаши брашно
250 гр. маргарин

Тези продукти се смесват и сместа се сипва в намазана тавичка. Пече се. Прави се сироп от 1 чаша вода, 1 чаша захар и се залива сладкиша студен и сиропа студен.

Крем:
125 гр. краве масло се разбива с 1 чаша пудра захар. По желание се прибавят два жълтъка, разбити с малко захар. Поръсва се с крокан и орехи!

Истинска калорична бомба!
Цитирай


Мнения: 182
Ето го моето Негърче дано е това което търсиш:

1чаена чаша захар и 1чаена чаша олио (или пакетче масло) се разбиват добре и към тях се прибавя 1кофичка кисело мляко със 1 чаена лъж сода.
5супени лъж. какао и 2 чаени чаши брашно се смесват добре. Прибавят се към останалите продукти и се разбърква добре. Слага се в предварително намазана с олио и брашно тавичка.

За крема: 1/2 пак масло, 1 чаена чаша пудра захар,1 яйце, 4суп. лъж. какао. Маслото и захарта се разбиват добре, след това се прибавя яйцето(предварително разбито), а след това и какаото. С този крем се намазва готовия поизстинал сладкиш.
Да ви е сладко!
Цитирай

София

Мнения: 1 933
Да. И мойта рецепта е почти като вашата /Ели и Април/. Само че на мойта позната от, която преди време съм взимала рецептата, блата става пухкав и на шупли, а моя един такъв сбит и като се сиропира съвсем на нищо не прилича. Дали има някакъв чалъм при печенето? Ваще какви стават?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 929
shoshi, не го слагай на 200грд, а на 170 някъде. По-бавно да се пече.
Цитирай


Мнения: 441
И аз мисля, че е от печенето. За съжаление и на мен откакто имам нова модерна печка повечето сладкиши ми стават така...Нещо не й  разбирам.
Опитай да слагаш по-малко брашно, защото има различни видове какао и различно сгъстяват.И млякото - Данон Smile
Цитирай

Den Haag

Мнения: 1 313
Цитат на: pazzza
НЕГЪРЧЕ
    flower2 2 с л  захар (с връх)
  4 с л   какао
 1 ч ч  пр.мляко
 1 пакетче краве масло
     //Бърка се на котлона без да заври.10 с л   се отделят
   flower2 3 яйца,1 1/2 чч  захар,1 1/2 чч брашно,2 ванилии,1 бакпулвер, + останалото от какаовата смес
     flower2 Изсипваме тестото в намазана и поръсена с брашно тавичка и печем на умерена фурна.Докато е топло се залива с 10-те лъжици от какаовата смес
 
      Да ви е сладко! hearts

Направих твоята рецепта стана много вкусно,но при пекането малко се изложих.Моля те да ми кажеш как точно го печеш,вклучваш ли фурната предварително ?
Цитирай

София

Мнения: 3 233
Цитат на: april
И аз мисля, че е от печенето. За съжаление и на мен откакто имам нова модерна печка повечето сладкиши ми стават така...Нещо не й  разбирам.

Ако фурната има вентилатор, като сложиш формата с тестото в предварително загрятата до 180-200 градуса по Целзий фурна, включи вентилатора. Решетката трябва да бъде на най-долното ниво и ако се пече с включен вентилатор, трябва да се наблюдава по-често - опича се по-бързо, обаче как дръпва нагоре...не е истина Laughing Нямам ненадигнал се блат, откакто ползвам фурна с вентилатор.
Цитирай


Мнения: 441
Благодаря, Karimma! А градусите пак ли са 180-200 като сложиш блата? Извинявам се за тъпите въпроси, но има вентилатор с горен и долен реотан, те кога се ползват?  Embarassed Малко излязохме извън темата Smile
Цитирай

София

Мнения: 3 233
Цитат на: april
Благодаря, Karimma! А градусите пак ли са 180-200 като сложиш блата? Извинявам се за тъпите въпроси, но има вентилатор с горен и долен реотан, те кога се ползват?  Embarassed Малко излязохме извън темата Smile

Не сме, споко - щом още не са ни баннали Very Happy
По въпроса за броя на вентилаторите - моята фурна има само един вентилатор за печене, и още една подобна програма, но тя е за размразяване на продукти. Вентилаторът просто върти горещия въдух и така ястието или десертът се опичат равномерно. Освен това опцията "вентилатор" позволява да се пекат на две нива две различни ястия, без да се смесят   ароматите им.
За градусите - обикновено като включа вентилатор, не намалявам температурата на печене, защото интензитетът на температурата вече не е същият. Може би не се изразявам съвсем точно, но съм пекла с и без пускане на вентилатор и ефектът определено е различен - когато е без, сладкишът покафенява по-бързо, но не се надига толкова много. Видя ли, че става така, мигом се усещам какво съм пропуснала да направя и допълвам пропуска, т. е. пускам вентилатора. И всичко си идва на мястото. Инак ядем доста покафенял и тъничък сладкиш Laughing
Мисля, че трябва да наблюдаваш какво става във фурната, независимо дали си пуснала перката или не. Ако видиш, че процесът на печене напредва със страшна сила Mr. Green , понамали докъм 150 градуса по Целзий и остави така да се допече - няма да остане суров, вЕрвай ми.
Останалите форумки да ме прощават за пространността, ама чакам дасе задуши плънката за пиперките, дето смятам да напълня за утре, та... Embarassed разбъбрих се Very Happy
Цитирай


Мнения: 441
ОК, в събота ще правя сладкиш и ще докладвам резултата Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.