Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
вкусно пиле с къри
зелени палачинки
мързелив сладкиш с ябълки и гриз
 
Моята баница:

Жалко,ч е не намерих рецептата, която съм писала преди и сега пак, ще се повтарям.

Продукти:
Кори Белла
300-400 гр. сирене
1 голяма кофичка заквасена сметана ( правех го с малка, но с голяма е по-вкусно)
1 кофичка кисело мляко
6 яйца
малко вода за разреждане или прясно мляко.
1 бакпулвер ( може и сода, но с бакпулвер е по-добре)

Приготовление:
Тава се намазва с мазнина на дъното.
Слагат се 2 листа кори.

Всичко се смесва в една голяма купа. Вода/прясно мляко се прибавя толкова, че всичко да е  с консистенция на боза т.е. много рядко кексово тесто.

Взема се кора и се топи в купата. Цялата да се намокри. После леко се изтисква, но да не е прекалено, а да се поизцеди. Изцедената топка се слага в тавата. Не я стискайте много, а оставете въздух в кората.
Същата процедура се повтаря с всички кори, като се редят плътно една до друга.
Ако евентуално остане смес я изсипете отгоре.
Накрая нарежете краве масло в/у баницата.

Пече се на 180С.

Трябва да се има предвид, че баницата страшно бухва и тавата да е по-дълбока. Аз я правя в тава тип електрическа тенджера.



Баница с праз:

Продукти:
1 пакет кори
4 яйца
1 желтък ( белтъка слагам към 4-те яйца)
Малко олио за пържене
1/4 ч.ч. олио за сместа с яйцата
около 200 гр. сирене
3/2ч. брашно
1/2 кофичка кисело мляко
1 бакпулвер
1ч.л. червен пипер
около 7-8 стръка праз

Приготовление:

Реже се праза * бялото и зеленото). Разрязва се по дължина и после на паченца с дебенина 1 см.
Слага се в дълбик тинан да се задуши с олиото. Когато остане на мазнина се прибавя за около 10 секунди червения пипер.
Маха се от котлона.
В тази смес се начупва сиренето и се разбърква. Оставя се да се охлади.

Смес с яйцата:
С миксер се разбиват яйцата. Аз разбивам отделно белтъци от желтъци, като за да станат белтъците на пяна слагам щипка сол.
В голяма купа смесвам белтъци и желтъци. Прибавям брашното, като в него съм смесила предварително бакпулвера. Прибавям олиото и киселото мляко.

Отварям корите.
Мажа с тестената смес и отгоре нахвърлям от праза. Взимам две кори ( тази намазаната и една отдолу) и навивам на руло.
Поставям в намаслена тава.
Редя в тавата. Може и да се навие.
Мажа с желтъка разреден с малко водичка. Отгоре нарязвам парченца краве масло и слагам да се пече.

Пече се около 40 мин. на 180С. За да съм по-точна фурната я загрявам на 200С и след 5 мин. намалявам на 180.


Шоколадов мус:

Аз правя мус така:

400 гр. тъмен кошолад ( препоръчително да е качествен)
200 гр. краве масло
50 мл. качествено ирландско уиски
1ч. захар
7 яйца
700 мл. течна сметана

Шоколада и кравето масло се разтопяват на водна баня. Към тях се прибавя уискито.

разбиват се желтъците с малко захар.
След разтопяването на шоколада и маслото се смесват с желтъците ( но да не са врели ей) Smile

Отделно се разбиват белтъците с останалата захар

Отделно се разбива сметаната

Смесва се всичко. Трябва да се работи бързо и да се сложи в хладилник в купични или за пълнеж на торта.

За торта правя 1 блат. Слагам във форма за печене с падащи стени. редя котешки езичета по стените. Изсипвам вътре муса и муш в хладилника за няколко часа.

Много хора се претисняват от суровите яйца, но аз не се тревожа чак толкова.Нали ям и рохки пържени- то същото.
   


Сладкиш с компот:

Аз правя това:
Карамелизирам в тава малко захар. Отгоре редя плодовете на компот. Най-добре с кайсии става.

Разбивам кексово тесто и го изисипвам в тавата да се пече.
След това обръщам кекса, за да излязат плодовете отгоре.
Когато поизстине напоявам със сиропа на компота.
Предварително съм изцедила кисело мляко или купила изцедено.
Разбивам 1/2 пакетче краве масло с 1 кофичка заквасена сметана + чаша пудра захар и изцеденото кисело мляко. С това намазвам студения вече сладкиш.
Престоява в хладилник да стегне.

Когато нямаше птичи грип слагах разбити белтъци със захар на сняг отгоре да се запекат във фурната, но се га ме е страх.
Т.е. вече не ме е страх. Ям рохки яйца редовно.


« Последна редакция: чт, 17 май 2007, 23:00 от Mamica »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.