Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 164 отговора


Мнения: 1 818
Любимите ми рецепти от българската и испанска кухня

Салати и предясия
Панирани зелени домати
Солена торта с тортия
Салата с боб и риба Тон
Царска туршия
Камби на фурна
Салата от домати,краставици и хамон
Картофена салата "Цвете"
Къщичка от сандвичи
Салата с бакла и бекон
Салата с октопод
Айсбергова салата с топчета от сирене
Валенсианска салата
Средиземноморска освежаваща салата
Въздушната салата на Пеп-4о
Апетитка "Баба Милка"
"Конфитюр" от червен лук - Йоли
"Конфитюр" от чушки / Pimientos confitados
Топли сандвичи с гъби и моцарела
Пингвини -хапки от маслини
Задушено цвекло с чесън
Ориз а ла кубана / Arroz a la cubana
Пържен спанак по китайски

Супи и сосове
Унгарски гулаш
Гъбена супа
Гаспачо по андалуски
Майонеза
Пастет с риба тон
Китайска люто-кисела супа
Супа топчета с домати и пащърнак
Супа леща
Чорба от зелени домати - Йоли
Супа от грис и картофи
Загряваща тиквена супа-Марабу

Ястия със зеленчуци
Мини-тортии от картофи / Mini-tortillas de patata
Тиквички като душа
Картофи в торба за печене
Пържен карфиол
Пържени зеленчуци в чесън
Чушки,печени в плик
Основна рецепта за варен ориз
Зрял фасул-плакия
Чушки по жътварски
Панирани зеленчуци по японски
"Рибки"от градината-паниран зелен боб
Родопски пататник
Царевични шницели
Пържени тиквички с кисело мляко

Ястия с риба и морски продукти
Сьомга с портокалов сос
Паея
Емпанада с риба Тон-превод
Сос за миди
Пълнени малки чушки / Pimientos del piquillo rellenos
Пълнени калмари
Скариди в чеснов сос
Октопод по галисийски
Фидеуа /Fideuá

Ястия с месо и птици
Солена торта с тортия
Фалшиви котлети
Ориз със заливка / Arroz con costra
Пилешки рулца с праз и песто
Зеле с боб и ребърца на фурна
Мусака в гювеч
Весело пиле-стъпка по стъпка-превод
Пълнени червени чушки със сос от зелени чушки
Пълнено пиле,печено в плик
Руло Алисиа
Кюфтенца с бял сос
Задушени пържоли във вино
Шницели"Всичко по пет
Кебап по силистренски
Пиле в бадемов сос
Гаспачо Манчего
Свинска опашка с червен боб
Шницели Сан Джакобс-чета
Пилешки гърди в сос от сирене
Еврейски кщфтета от праз
Заек в сос"Пердис"
Пица от кайма
Агнешко печено
Панирани агнешки ребърца
Пиле фрикасе по испански
Печени пилешки крилца в сладко-кисел сос Барбекю
Каварма по воденичарски
Пиле фрикасе
Пълнено пиле със сирене-Кеми
Кюфтета по чирпански
Кнедли от сухар в сос със свинско и гъби
Кюфтета по гръцки с млечен сос Tzatziki - Диди
Невероятно вкусното телешко на Червеновинска
Пилешки бутчета на фурна
Хрупкави агнешки чревца и момици по мадридски

Тестени и закуски
Тарта Ауро
Тесто за пица
Пица с риба
Козунак
Козуначен венец с канела
Лесна содена питка
Соленки със сирене
Катми
Моята баница с готови кори
Кифлички с мармалад или локум
Улични мекици
Хляб за начинаещи-превод
Пържени банички-гюзлеми
Питки за сандвичи
Милинка
Содени питки
Роскон де рейес
Рогчета грахам
Зелник
Фокача
Моят домашен хляб
Дърпаните банички на Жоро
Кифличките на Диди
Чуррос / Churros
Домашна юфка
Моите палачинки
Сладка фокача с червено грозде
Сладка лазаня с плодове

Десерти

Бунюелос / Buñuelos
Торта Габи
Бърз сладкиш с канела
Баклава-торта
Ябълков каприз
Торрихас
Кекс "Пингвин"
Енергийни пръчици
Кекс с моркови
Торта-парфе с ягоди
Сладкиш с грейпфурт и шоколад
Локумки
Агнес
Агнес с кокос
Ашуре
Бананов сладкиш с шоколадов мус
Бърз щрудел с ябълки
Гараш торта
Фъстъчена торта -парфе
Донутс
Чуррос/Churros
Черешова торта -парфе
Грисова пяна с праскови
Сладолед с диня в желатин
Моето Тирамису
Млечна баница с юфка - Весела
Мъфини с тиква и канела - Марабу
Пай с тиква - Илиана
Тиквеник на шайби - Бордовси
Праскови в тесто - стъпка по стъпка
Чучос
Сладко от кестени
"Пънче"с крем от кестени
Облачета
Шоколадови звездички с капучино

« Последна редакция: ср, 14 яну 2009, 17:04 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Козунак

продукти:1 кг.брашно,300 гр.захар,25 гр.мая,250 гр.масло,250 гр.мляко прясно,6 яйца,50 гр.стафиди,лимонова кора(ако тестото се прави със свинска мас),бадеми
техника на приготвяне:Замесената с малко брашно,мляко,щипка so и захар мая се оставя да шупне.Премесва се наново с брашно и затоплено мляко и когато шупне,се замесват козунаците.В затоплен съд се слага пресятото брашно,а яйцата,захарта и млякото се разбиват отделно.Замесва се тесто и се прибавя шупналата мая.През цялото време на месенето ръцете се мажат с мазнина.Меси се докато тестото се изглади и се оставя да втаса на топличко,след което се размесва с намаслени руе.Слагат се подправките и стафидите,които редварително се овалват в брашно заа не потънат.Така приготвения козунак се слага във форми,,намазани с мазнина,като тестото трябва да заеме половината от височината на формата.След като втасат повторно и понапълнят формите козунаците се мажат с яйце и се налепя бадемите.Пекат се в умерена фурна и се изваждат от формите след като позасъхнат.Съхраняват се покритис капак.

« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 11:21 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Паея

Паеята е типично испанско ястие.В различните части на Испания се приготвя различно-с риба,заек,пиле,но задължително присъства подправката-шафран-тя е оранжевочервена,употребява се в малки количества.
Време за приготовление и готвене:около 80 мин.

Продукти:  5 суп.л. зехтин;1 глава лук и скилидка чесън;300 гр.ориз;3 чаши бульон(от варенето на морските продукти);около 1 кг.риба и морски продукти-черни миди,калмар,малки миди,стриди,скариди или каквото обичате и каквото намерите...
(в Испания на всеки рибен щанд ще ви дадат комплект от изброените от вас продукти,казвате-един комплект за паелла за пет човека например...и те си знаят)
1 червена и една зелена чушка,морков,200 гр.зелен боб(аз не слагам,че моите не го обичат),1 пресен домат,200 гр.грах;,магданоз,шафран,лимон,сол

Приготовление:  Първо сварявам рибата и морските продукти.Второ-запържвам в зехтин лук,чесън,чушките и моркова,нарязани на дълги ивички.Прибавям и домата-обелен и нарязан на кубчета.Идва ред на ориза,разбърквам,добавям граха и наливам бульона.Нареждам парченцата риба и морски продукти .Забравих...всичко се прави в голяма плоска тава,а на газовия котлон се слага едно допълнение,спесiaлно за целта,което прави огъня да обхваща цялата тава.Важно е също първо да се вари на силен огън,за да не се слепне ориза,след това се намаля.Когато сваля от огъня паеята-поръсвам с магданоз и я завивам с фолио...да си почине.При сервирането украсявам с лимон...Това е...дано не съм пропуснала нещо.


« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 11:26 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Тесто за пица

време за приготвяне около 2 ч.и 20 мин.
продукти 500 гр. бяло брашно
                едно кубче мая
                1 ч.л. сол
                1 ч.л. захар
                2 с.л. зехтин
                2 ч.ч вода
  Предварително загрявам фурната на най-слаб огън.Разбърквам внимателно маята в 1/2 ч.ч. топла вода около 5 мин.,после я слагам във фурната за няколко минути,докато набъбне леко.Смесвам брашното,останалата вода и зехтина,като разбърквам няколко минути мого добре-тук може да се използва и кухненски робот.Прибавям маята,солта,захарта и още една с.л. брашно.Меся,докато се получи тесто.В тестото могат да се добавят и 2-3 с.л. зехтин.Слагам тестото в съд,покрит с кърпа и го оставям в слабата фурна или някъде на топло около 2 часа,докато втаса.Това е за пица...а ако искам да правя месеници или покрита пица...Слагам двойна доза от всички продукти...Разделям тестото на късове от по 150 гр. с кълбовидна форма и оставям да ферментира още 2 часа.Тук може да се забърка тестото с повече мазнина-30-40-гр.на 1 кг брашно и с добавка на 1 яйце.Може да се сложи чубрица,червен пипер и др. подправки още в тестото,а плънките могат да бъдат най-разнообразни-с лук, със сирене,с шунка у гъби,с кайма,с прз,с извара,чушки ,яйца и сирене,риба лук и домати-по испански....Топката от 150 гр.разточвам на елипса,плънката поставям на едната страна,покривам с другата и с вилица притискам.




      Пица с риба
400 гр. тесто за пица-предишната рецепта
6 зрели домата
2 с.л. доматено пюре
4 ск. чесън
1 консерва риба тон
1 консерва филе аншоа
1 глава лук
100 гр. черни маслини
100 гр.настърган кашкавал или пармезан,ако сте в Испания
сол,малко смлян чер пипер,босилек,риган,3 с.л. зехтин
Готвене 1.Попарвам доматите за 30 секунди в кипяща вода,обелвам кожата и ги нарязвам на ситно.Слагам ги да къкрят на тих огън заедно с 1.с.л. ъехтин,смачкания с преса чесън,ригана,босилека и малко сол.След около 5.мин.смачквам с вилица половината риба тон от консервата и я добавм към доматения сос.Разбърквам често.Соса става готов за около 15 мин.Междувременно нарязвам лука на кръгчета,настъргвам кашкавала,разделям маслините на половинки и махам костилките.2.Намазвам тавата,в която ще пека пицата със зехтин.Внимателно разтилам тънък слой тесто,като го подгъвам в краищата леко.Разпеделям доматеният сос върху тестото,като отгоре подреждам останалите парченца риба тон,филетата аншоа,кръгчетата лук и маслините.Поръсвам с кашкавал,поливам с малко зехтин и пека в силна фурна-250 градуса около 10 мин..При този вариант пица могат да се употребят  и варианти с различни морски плодове-скариди,миди,калмари.
Таи рецепта ми е от една стара книжка,с която не се разделям-на Раймонд Вагенщайн,пробвала съм почти всичките му рецепти и все са Супер
« Последна редакция: вт, 11 ное 2008, 16:56 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Торта Габи



Тази торта има много варианти...когато бързам я правя с бишкоти,когато имам повече време-с блатове.Може да се направи с орехи и крокант,а може и с плодове,както е в рецептата.
продукти за блатовете:
           1-а кора-бял блат
    7 белтъка
    1 ч.чаша захар
    7 супени л. вода
    1.5 ч.чаши брашно+1/3 ам.сода
            2-а кора -жълт блат
     7 жълтъка
     1 ч.чаша захар
     10 с.л.вода
     1.5 чаши брашно+1/3 амонячна сода
             3 кора-кафяв блат
     3 яйца
     1 ч.ч.захар
     3 с.л.вода
     1.5 чаши брашно +1/3 амоняк+2 с.л.какао

              Баварски крем-парфе
     6 яйца
     750 гр.прясно мляко
     2 с.л.брашно
     1 1/2 ч.захар
     2 пакетчета желатин
     какао,ванилия
     стафиди,банани
Блатовете аз пека на 175градуса, 15 мин. в предварително загрята фурна.След като се опекат и изстинат леко ги сиропирам
За крема-разтварям желатина в малко мляко.Разбивам жълтъците  с половината от захарта,а белтъците с останалата(за да се разбият добре белтъците първо се зпочват с две щипки сол,а захарта се прибавя постепенно).В млякото се прибавуат разбитите жълтъци и размитото в малко мляко брашно и се прави крема.Накрая се слага желатина(знаете,че не трябва да завира с него сместа)Като поизтине се слагат и белтъците.Аз лично крема го разделям на две.Слагам малко какао в едната половина.
И така:редуваме в средна форма-блат-крем,банани,стафиди и пак....Тортата от снимката е плодова и за целта има повече плодове и готовият цветен желатин,който продават...Може да се украси всякак.Понуакога съм правила решетка от сметана с плодове.Според вкусовете-и украсата...

 

« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 16:00 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Сладкиш с канела-много бърз и лесен



Продукти :
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. гореща вода
1 бурканче от детски храни със конфитюр или сладко
? чаша олио
2 ч.ч. брашно +1 ч.л. сода,орехи,канела

Водата завира със захарта.Прибавят се сладкото,олиото,брашното със содата,канелата и орехите.Изсипва се в тавичка и се пече в предварително загрята фурна около 20 мин.


« Последна редакция: нд, 03 фев 2008, 08:29 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Баклава-Торта



500 гр.готови фини кори за баница
4 яйца
200 гр.захар
200 гр.брашно
200 гр.смлени орехи
1 бакпулвер
1 л. Канела
125 гр.масло

В намазана с масло тава се нареждат половината кори.От останалите продукти,без маслото,се разбива смес,която се слага върху корите като плънка.Отгоре се подреждат останалите кори и се заливат с разтопеното масло.Пече се до зачервяване.Изстиналата баклава се залива със сироп,приготвен от 400 мл вода и 400 гр.захар.Тази баклава е по-вкусна на другия ден след приготвянето и.

« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 16:01 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Великански кюфтета



Малко повече от половин килограм кайма омесих като за нормални кюфтенца.С мокри ръце,направих 4 топки и ги оформих на плоски питки в тавичката на фурната.Отгоре ги гарнирах с кашкавал,печена чушка,маслини-черни и зелени,гъби и резенче домат.Може да се сложи всичко,каквото ви хрумне...Запекох кюфтетата...по скоро приличаха на пици от кайма...в загрята фурна.Накрая украсих с магданосче .Облизаха си пръстите децата...



« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 15:52 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Тиквички като душа

Сварявам тиквичките в подсолена вода,нарязани на кубчета.Оставям ги да се изцедят.От сока в който са се варили правя сос бешамел.Примерно на 1 гг или на 1,250 тиквички се запържва 3 л. Брашно,разредено със сокс.Добавям зер пипер,малко индийско орехче…Сипвам един пласт от соса на дъното на тавичка.Отгоре нареждам пласт тиквички.Отделно съм разбъркала около 200 гр.намачкано сирене с 2-3 яйца и 1 малка глава кромид лук.Слагам и копър и магданоз.Разбърквам и поливам върху тиквичките.Ред тиквички,ред бешамел.Отгоре настъргвам кашкавал.
« Последна редакция: нд, 03 фев 2008, 08:47 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Терина със сирене

Правим смес от 500 гр. крема сирене и едно пакетче размекнато краве масло.Разделяме сместта в три купи и овкусяваме по желание.Например...първа смес със шунков салам,втората със печена червена чушка и малко червен пипер,трета смес-със кисели краставички...Във форма-продълговата или кръгла,в която сме сложили фолио,за по-лесно обръщане... редуваме пластовете.На дъното слагаме този със шунката,след това червения пласт,накрая и зеления...Държим в хладилника минимум 3 часа за да стегне и след обръщане украсяваме рулото по свой вкус.



« Последна редакция: нд, 15 юни 2008, 19:18 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Торта-парфе от мандарини

продукти за жълтия крем:6 бр.жълтъци,200 гр.захар.500 мл.прясно мляко,2 пакетчета ванилия,20 гр.желатин/около 2 супени лъжици пълни,250 гр.сметана,6-8 мандарини

приготовление:Смесваме жълтъците,50 гр. от .захарта и прясното мляко и варим на крем.Добавяме накиснатия желатин.Към охладената смес прибавяме разбитата с останалата захар сметана.Прибавяме предварително отделените сърцевини на мандарините/може да се направи и с портокали/

продукти за белия крем:500 гр.сметана,140 гр.пудра захар,1 1/2 супени лъжици желатино,200 мл.сок,6 белтъка,плодове-в случая мандарини
приготовление: Сметаната разбиваме със захарта до сгъстяване.Слагаме на водна баня желатина,предварително накиснат в сока/аз използвах плодов сок от банани/.да се разтопи.Белтъците разбиваме с малко захар и смесваме.Плодовете нарязваме на дребно и всичко разбъркваме много добре.

Тортата търпи всякакви варианти и комбинации...Върху блат за торта излях първо жълтия крем,нарязах 2 банана, след това и белия...Украсих тортата с нарязани бадемови ядки.


« Последна редакция: нд, 15 юни 2008, 19:17 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Гаспачо по Андалуски

продукти
4-5 хубави зрели домата
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 малка глава лук
1 малка краставица
4 ск.чесън
ситно нарязан магданоз
ситно нарязан копър
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. ябълков оцет
2 с.л. зехтин
1 ч.л. доматено пюре
1 ч.л. сол
? литър студена вода
Попарвам доматите с вряла вода,обелвам кожата им и ги нарязвам ситно.Накълцвам и останалите зеленчуци.Смесвам ги в голям съд и ги смилам с моксер.Добавям всички останали съставки.Слагам супата да се изстуди добре в хлаадилника.В някои варианти за сгъстяване на супата използватнакисната във вода среда на хляб или я гарнират със ситно нарязани зеленчуци/от книжката "Моята кухня"на Р.Вагенщайн
« Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 10:44 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Салата с октопод



Продукти: около 200 гр. сварен октопод,нарязан на парченца,1 домат,нарязан на полукръгове,1 сварено яйце,2 моркова-настъргани на едрото ренде,половин айсбергова салата/или друга зелена салата/няколко кисели краставички и кисели лукчета от консерва,няколко маслини,1 печена червена чушка,нарязана на ивички.
Приготвяне: В голяма чиния -плато подреждам първо нарязаната на едро зелена салата,отгоре слагам нарязания октопод ,отстрани монтирам морковите и украсявам с останалите продукти.Заливам салатата при поднасянето и със
Сос Винегрет
« Последна редакция: пн, 16 юни 2008, 10:51 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Лесна содена питка

4 ч.ч. брашно
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
Пресяваме в голяма купа една ч.чаша брашното с една лъжица сол,върху него пресъваме втората чаша брашно.Следва третата чаша с прибавената сода бикарбонат.Накрая пресяваме четвъртата чаша.Правим кладенче,в което изсипваме киселото мляко.Сдървена лъжица разбъркваме всичко добре.Полученото тесто изсипваме върху плот и месим до гладкост.При необходимост добавяме 2-3 л. Брашно.Тестото поставяме в тавичка с диаметър 26 см.Отгоре набождаме с жилица.Питката поставяме в студена фурна,която включваме на 200 градуса.Печем 20 мин.Намаляме фурната на 180 градуса и печем още 20 мин.Опечената питка покриваме с кърпа.

« Последна редакция: пн, 16 юни 2008, 10:41 от gaby_s »
Цитирай


Мнения: 1 818
Гъбена супа



Задушаваме лук,морковче,гъби.Слагаме 1 ч.ч ориз и червен пипер. Наливаме вода.Като се свари ориза слагаме малко нарязани доматки.Накрая в готовата супа нарязваме 5-6 сварени яйца.
« Последна редакция: нд, 03 фев 2008, 08:42 от gaby_s »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 164 отговора