Рецептите на gaby_s

  • 115 483
  • 164
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 818
Чушки,печени в плик

1.Намазаах чушките с олио и ги поръсих с едта сол.
2.Пъхнах ги в плика и ги пекох около 50 мин. на средна фурна.Времето е повечко,защото чушките бяха по-дебели...

# 46
  • Мнения: 1 818
Моята баница с готови кори



   

Правя смес от 5-6 яйца,250 мл. газирана вода,2-3 лъжиши кисело мляко и 1 кафена чашка олио.Сиренето не го лагам в сместта....натрошавам го в отделен съд...И така намазвам тавата с малко от сместта...и започвам да редя...кори,яйчена смес,натрошено сирене...докато свършат.Гледам да ми остане смес за да покрия последните кори отгоре .Слагам няколко бучки масло и пека в умерена фурна.Лесна и бърза закуска   bouquet

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 16:05 от gaby_s

# 47
# 48
  • Мнения: 1 818
Основна рецепта за варен ориз

продукти:
1 купичка или 1 ч.ч ориз
1 и 1/2 купичка или 1 и 1/2 ч.ч. вода-забравете пропорциите 1 към две,доро едно към три,които са популярни в много готварски книги

предварителна подготовка:
Почиствам ориза,сипвам го в голяма цедка и го мия в тенджера със студеба вода дотогава,докато стане напълно бистра.Разхищавам толкова вода,колкото е необходимо,въпреки призивите да я пестя.Така ориза се изплаква от нишестето и става бял и лъскав.

готвене:
Слагам ориза в тенджера,доливам водата и го оставям да кипне на много силна температура.След като поври около 3 мин.,намалявам температурата до минимум и покривам тенджерата с капак.Оставям ориза да къкри 10-12 мин.Ако е прекалено изсъхнал,добавям 1-2 лъжици гореща вода.Ако е воднист,го държа още 1-2 мин.при отворен капак,за да се изпари течността и отново покривам тенджерата.След това ориза трябва да е полуготов.Спирам напълно огъня и осравям ориза да се досготви сам 10-15 мин.в собствената си пара....Рецептата ми е от една малка стара книжка на Вагенщайн,от която не се разделям ...

И оттук нататък могат да се ползват всякакви комбинации от зеленчуци,меса и морски плодове...Аз така правя ориз със зеленчуци...и малко бекон...Като запържа бекон,лук,морковче...и каквито зеленчуци имам в хладилника ,чуквам и едно-две яйца разбити като намалям огъня малко...Прибавям сварения ориз и овкусявам със сол и соев сос...Получава се нещо такова
...



# 49
  • Мнения: 1 818
Руло "Алисиа"

Нарекох тази вкуснотия на името на авторката.Видях рулото в испански готварски форум и реших да го изпробвам.Търпи всякакви промени ,според фантазията...




1. 2. 3. 4. 5. 6.


1 и 2. На дъното на кексова форма,намаслена, подредих по посочения начин бекон.
3.Отгоре сложих предварително омесена с яйце и черен пипер кайма-около 300 грама.
4.Идва ред на парченца топено сиренце...
5. ...и печена чушка
6.Завърших със смес,която приготвих от 2 големи сварени картофа и 2 разбити яйца посолени.

Покрих формата с парченца бекон и пекох в умерена фурна около 40 минути.След това обърнах в голяма плоска чиния...Към това ястие много върви салатка от зеле с моркови.

Идеята е от
тук

А ето и още едно руло от Алисия....с пилешки гърди...скоро мисля и него да пробвам  Heart Eyes



Руло Алисиа 2
Аз днес го направих с пилешки гърди...невероятно стана...вече така ще го правя...пилешкото става крехко и вкусно...мммм...излапаха го моите...а мислех,че ще остане за вечеря.Направих малки промени.Не ми стигнаха гърдите,а не ми се режеше друго пиле...затова покрих формата с разбити яйца,чушки и сиренце...по идея на Гого...и печена чушка сложих вместо хамон/шунка...и не съжалявам





Оригиналната рецепта

Последна редакция: пн, 03 сеп 2007, 15:11 от gaby_s

# 50
  • Мнения: 1 818
Улични мекици,по рецептата на Танита




Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 16:14 от gaby_s

# 51
  • Мнения: 1 818
Картофена салата" Цвете"

Идеята за тази салатка взех от
Тук,но този път я промених малко...Затова я нарекох цвете,а не слънчоглед.Замених рибата със шунков салам,а картофите нарязах на парченца...

И така...Първо овкусих нарязаните картофи със сол и лимонче.В салатена чиния започнах да нареждам-ред картофи,ред нарязан салам,майонеза,ред картофи,ред настърган кашкавал,майонеза,ред картофи,кисели краставички и кисели чушки от консерва,майонеза...и така...докато не завърших с настъргано яйце и майонеза.Украсих салатката с доматчета шери и маслини,а майонезата за шприца оцветих с малко червен пипер...В оригиналната рецепта белтъка и жълтъка на сварените яйца се настъргват поотделно...може и така...Според фантазията ви... :smile1:



Задушени свински пържоли и наденички във вино

Посолявам пържолките и ги овалвам в брашно.Изпържвам ги леко в мазнина от двете страни.Същото правя и с наденичките.Изваждам ги настрана и в същата мазнина запържвам нарязани гъбки.В глинен гщвеч нареждам като редувам пържолки,наденичкиняколко скилидки чесън,маслини.Заливам ястието с 2 чаши вино и пека на слаба фурна около два часа.





Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 16:25 от gaby_s

# 52
  • Мнения: 1 818
Едно обикновено,но вкусно ястие Рецептата може да е полезна на младите момичета,които сега се учат да готвят.Имам я от старите готварски тефтери на мама.

Кюфтенца с бял сос

продукти: кайма около 500 гр.,1 чаша ориз,3-4 глави лук,6 с.л. брашно,мазнина,кисело мляко 250 гр.,2 яйца,2 моркова,магданозени корени,чубрица,лимон,сол,черен пипер

приготовление: От каймата,дребно нарязания лук-половината,магданоза,чубрицата ,яйцето-едното,черния пипер,солта и сварения ориз се прави смес ,от която се оформят кюфтенца и се овалват в брашно.В тенджера с вода се пускат корените и другата половина лук-запечен.По желание може да се направи и с кубче бульон.Като поври бульона се пускат кюфтетата и се варят докато изплуват.Махат се кюфтенцата на страна ,а бульона се прецежда .Приготвя се гладка каша от брашното,киселото мляко, бульона и 1-2 жълтъка.Разбива се на огъня докато кипне и се излива върху кюфтетата.Поднасят се с мазнина от запържени моркови и поръсени с магданоз.




# 53
  • Мнения: 1 818
Зрял фасул плакия

Време за приготвяне: около 2 ч. и 15 мин. в зависимост от времето,необходимо за сваряването на фасула
4 порции

Продукти:2 ч.ч хубав зрял фасул,6-7 домата,2 глави стар лук,2 моркова,1-2 главичка целина,1-2 скилидки чесън,1 лимон,7-8 зърна чер пипер,1/2 лъжичка червен пипер,1/3 лъжичка лют червен пипер по желание,нарязан пресен джоджен 2 с.л.,1 кубче концентриран говежди бульон или 1 ч.л. вегета,1 ч.л. сол,1/3 ч.чаша олио...Рецептата ми е без чушка,но вчера реших да сложа...и пак стана вкусно.


Предварителна подготовка:Знаете,че е добре фасула да се накисне предварително във вода поне за една нощ.Нарязвам лука не много ситно,морковите и целината -на кубчета,чесъна на ситно.Половината домати пускам за 30 секунди в кипяща вода,обелвам кожата им и ги нарязвам на парченца.Останалите нарязвам на кръгчета.Нарязвам лимона на кръгчета.

Готвене:
1.Сварявам фасула на тих огън,докато омекне.Посолявам го едва след това и добавям кубче концентриран бульон или вегета.
2.Задушавам лука,морковите и целината на средно силен огъ,докато поомекнат,без да загарят.Добавям червения пипер и нарязаните ситно домати и задушавам още 4-5 минути.Посолявам леко зеленчуците.
3.Изсипвам фасула в тавичка,нареждам върху него задушените зеленчуци и подправките-джоджен,магданоз,чер пипер и чесън.Най -отгоре подреждам останалите домати,нарязани на кръгчета и кръгчетата лимон.Поливам ястието  с 1-2 с.л. олио и го запичам около 15 мин.в умерено силна фурна.


Вчера момчетата го сготвиха ...ето произведението им :



Хиляди благодарности на Р.Вагенщайн за тази чудесна рецепта!  bouquet

# 54
  • Мнения: 1 818
Хляб за начинаещи








Или както го знаят във испанския форум Mundo recetas - Хляб във тенджера. Това е базова рецепта,без прибавки.Идеален е за тези,които ще правят хляб за първи път .


Продукти:
175 gr вода
20 gr олио или зехтин
15 gr прясна мая
300 gr брашно (после се прибавя и още малко)
една кафена лъжичка сол

Подготовка и готвене:
Слагаме във чашата на Машината за хляб,водата ,олиото и маята, 2 минути, 37º, мощност 2 (извинете ме ако бъркам някои понятия ,нямам Машина за хляб). Следва брашното и лъжичката сол(в този момент аз слагам различни семки...разбъркваме  10 секунди на мощност 6 и програмираме 2 минути за втасване .

Наблюдаваме преез прозорчето тестото и когато запълни стените на формата го изваждаме с набрашнени ръце...и на набрашнена повърхност му придаваме овална форма.Слагаме го в огнеупорна тенджера.Правим разрези,както е показано на снимката и намазваме с малко мазнина,наръсваме с брашно и печем във фурна на 220 градуса около 40 мин.,до зачервяване.

Забележка,солта и маята не трябва да са в пряк контакт.Слагайте солта винаги в брашното.


   

Снимка за големината на формата:



Оригиналната рецепта 

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 16:16 от gaby_s

# 55
  • Мнения: 1 818
Салатка от домати и краставици с хамон



Увийте парче хамон или шунка върху дълга гризинка и поставете върху салатката от нарязани домати,краставици,лук на кръгчета и парченца прясно сирене.

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 16:18 от gaby_s

# 56
  • Мнения: 1 818
Питки за сандвичи

Продукти
125 гр.разтопено краве масло,1 яйце,0,200 л. прясно мляко,2 супени лъжици олио,1 чаена чаша натрошено сирене,1 ч.л. сол,1 пакетче амонячна сода или бакпулвер,около 400 гр.брашно,ким или чубрица/или други подправки по ваше желание

От маслото,яйцето,прясното мляко,олиото,сиренето,амонячната сода,разтворена в малко оцет,подправките и брашното замесваме меко тесто.Оставяме го в хладилника най-малко два часа.Когато извадим тестото от хладилника,омесваме го с още брашно,докато стане като за мекици.От него правим малки питки,които мажем с яйце и печем в предварително загрята умерена фурна.








Пържени банички-Гюзлеми по габровски



Продукти
0,200 л вода
1 яйце
1 супена лъжица оцет
1 супена лъжица олио
щипка сол
брашно
200 гр.сирене

От водата,яйцето,оцета,олиото,солта и брашното замесваме тесто/Аз използвам бъркалките за тесто на миксера и след това доомесвам на ръка/.Разделяме тестото на 10 топки.Всяка една разточваме на питка,намазваме с олио и слепваме всички питки една за друга.Оставяме ги да предстоят 1 час.След това разточваме една голяма кора,натрошаваме върху нея сиренето и свиваме на руло.Нарязваме рулото на парчета,като всяко едно притискаме,за да не изпада сиренето.Леко точим и пържим в мазнина от двете страни.Могат да се разточат по-тънко,по-дебело,могат и само да се притиснат с длан...всякак са хубави.Стават чудесни и на сач…Опитайте ги и никога няма да ги забравите.






Милинка



Продукти
40 гр.мая/едно кубче
2 чаени лъжички захар
3 супени лъжици топла вода
500 гр.кисело мляко 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат 200 гр.краве масло или маргарин
1 чаена лъжичка сол
300 гр.сирене
брашно

Разтваряме маята във водата и захарта.Прибавяме малко брашно,за да се получи  каша и я оставяме да втаса..Киселото мляко разбиваме със содата и прибавяме втасалата мая,солта и брашното.Замeсваме меко тесто,което оставяме да втаса около 1 час.Правим топчета и върху всяко едно забождаме парченце сирене.Нареждаме топчетата в тава,намазана обилно с масло,едно до друго,докато се запълни тавата.Оставяме да втаса около 30 мин. още.Отгоре посипваме с галета с прибавена ? лъжица сол .Останалото масло разтопяваме и заливаме милинките.Печем в умерена фурна до зачервяване.


Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 16:27 от gaby_s

# 57
  • Мнения: 1 818
Еврейски кюфтета от праз
 
"Този Еверест на еврейската кухня обикновено се сервира като гарнитура към задушено говеждо.Комбинацията е несравнимо вкусна "Р.Вагенщайн

Време за приготвяне:около 45 мин.
6 порции

Продукти
1 кг.праз лук
200 гр. телешка кайма
2 ч.л. сол
прясно смлян чер пипер
1 яйце
5 с.л. олио
1/2 л. пилешки бульон

Предарителна подготовка
Обелвам праза и го нарязвам на парчета по около 10 см.Сварявам го в леко подсолена вода.После го смилам в месомелачката или го нарязвам на ситно.Изстисквам го от течността,прибавям към него каймата,яйцето,солта и черния пипер.След като омеся всичко много добре,оформям средно големи кюфтета.

Готвене
Запържвам кюфтетата на средно силен огън,докато се покрият с коричка.Изваждам ги от мазнината и ги слагам в тавичка.Междувремено загрявам фурната до 150 градуса.Заливам кюфтетата с бульона и слагам тавичката във фурната,докато кюфтетата постепенно омекнат и попият целия бульон.Сервирам ги топли./рецептата е от книжката на Р.Вагенщайн/




# 58
  • Мнения: 1 818
Торта Гараш

Продукти за блатовете
10 белтъка
300 г. захар
400 гр.смлени орехи

продукти за крема
300 гр. краве масло
200 гр.разтопен шоколад
6 жълтъка
100 гр.захар
0,100 л. вода
1 прах ванилия

Разбиваме белтъците на сняг.Прибавяме захарта по малко и продължаваме да разбиваме,докато сместта се сгъсти.Прибавяме и орехите.Разбъркваме добре.Разделяме сместа на 5 части,които изпичаме поотделно в тортена форма,застлана с хартия и намазана с масло..Печем в умерена фурна.
За да приготвим крема,сваряваме захарта на сироп с водатаи шоколада,като бъркаме непрекъснато,за да не станат грашки/Аз сварявам сиропа в микровълновата , прибавям начупения шоколад и връщам в микровълновата фурна.Докато сиропът е още топъл,прибавяме жълтъците.Разбъркваме добре и оставяме да изстине.Разбиваме маслото и прибавяме по малко от изстиналата шоколадова смес,в която сме сложили и ванилия.Всичко разбъркваме до пълно хомогенизиране.Слепваме внимателно блатовете с крем.Намазваме тортата отгоре и отстрани със същия крем.Украсяваме по желание.

Рецептата е на известната габровска сладкарка Добрина Венкова-моя съгражданка 




# 59
  • Мнения: 1 818
Сос за миди

Сварявам мидите /около 1 кг със черупките/в тенджера под налягане и след това ,като ги извадя от черупките,ги заливам със следната смес...В тиганче запържвам в зехтин една малка глава лук с една скилидка чесън,нарязани на много ситно.Прибавям сол,няколко зърна черен пипер,една кафена чашка оцет и една кафена чашка вода.Мидите трябва да постоят в соса няколко часа в хладилник,за да се овкусят...незаменимо мезе или предястие!

По желание може да се сложи червен пипер -сладък или лют след запръжката.


Общи условия

Активация на акаунт