Рецептите на gaby_s

  • 115 467
  • 164
  •   1
Отговори
# 120
# 121
# 122
# 123
# 124
# 125
# 126
# 127
  • Мнения: 1 818
"Конфитюр" от чушки / Pimientos confitados



по рецептата на Ауро / La cocina de Auro

Продукти :
❧ 400 гр. червени чушки (или смес от червени,зелени,жълти)
❧ 200 гр.захар
❧ 70 гр.оцет
❧ 50 гр.вода
❧ 30 мл.хубаво бяло вино

В оригиналната рецепта чушките са приготвени в Термомикс ,но аз направих това вкусно конфитюрче на котлона…За целта нарязах на лентички чушките.Сложих ги в голям тиган на средно силен огън заедно със всички останали продукти.Варих ги около 20 мин. като бърках непрекъснато…Получи се много вкусен деликатес,който в Испания се консумира с хубави сирена и пастет/ Foie/

# 128
  • Мнения: 1 818
"Конфитюр" от червен лук - Йоли



по рецептата на Йоли/Гответе смен

# 129
  • Мнения: 1 818
Сьомга с портокалов сос



Продукти:
1 кг.филе от сьомга
зехтин
сол и черен пипер

За соса:
сока на 2 портокала/не много големи
1 праз
250 мл. течна готварска сметана
връзка кориандър
1 ч.л. царевично нишесте
2 ч.л. лек зехтин
1 ч.л. вода
сол и бял пипер

Приготвяне на портокаловия сос:
❧Нарязваме на тънки парченца праза,задушаваме го в зехтина.
❧Прибавяме портокаловия сок ,загряваме отново,но без да заври.
❧Прибавяме нишестето,предварително размито във водата.
❧Посоляваме и поръсваме с черен пипер и прибавяме сметаната.
❧Загряваме соса отново на много слаб огън,като внимаваме да не заври.
❧Накрая поръсваме с нарязания на ситно кориандър.

Сьомга:
В оригиналната рецепта рибата е опечена на фурна,но аз я приготвих само на електрическа плоча/планча/
Ако решите да печете сьомгата във фурна...Нарежете филетата с дебелина около 2 пръста и ги посолете.В загрят тиган или планча леко запечете парчетата риба,след това ги наредете в тавичка.Така ги печете около 15 мин.

Сервираме сьомгата със соса и гарнитура по желание...Аз в този случай направих любимите ми
Пържени картофи с чесън и магданоз по френски



източник : La cocina de Auro  

# 130
  • Мнения: 1 818
Пилешки рулца с праз и песто



Продукти:
2 стръка праз лук
200 гр.пилешки гърди ,нарязани на тънки фини филенца
1 яйце
сол
черен пипер
мазнина за пържене

Приготвяне:
Почистваме праза и с помоща на остър нож разделяме листата,като първо изрязваме бялата част.Измиваме листата още веднъж под течаща вода и ги подсушаваме добре.Върху всяко листо праз слагаме парче от пилешките гърди,като гедаме месото да е с размера на листото.Намазваме леко със сос песто* и завиваме на руло.Забождаме ги с клечица,за да не се развият по време на пърженето.Потапяме всяко рулце в разбито яйце...и по желание след това в галета или брашно и пържим в предварително загрята мазнина.

*Ако нямате готов сос Песто можете да си го приготвите така...Разбивате в кухненски робот или с пасатор 1 стрък пресен босилек,1 ч.ч. зехтин,ск.чесън и стотина грама сирене Пармезан.

Рулцата могат да се направят и с бекон...и така са невероятно вкусни...


# 131
  • Мнения: 1 818
Мини-тортии от картофи / Mini-tortillas de patata



Продукти:
4-5 средни картофа
6 яйца
1 глава лук (може и да я пропуснете,ако не ви харесва)
сол
олио

Приготвяне:
Измиваме и обелваме лука и картофите.
Нарязвамелука на ситно.
Нарязваме карофите на фини парченца (а да се получат полусварени) посоляваме ги и изпържваме в предварително загрята мазнина, но не прекалено, за да се задушат.Прибавяме лука,похлупваме съда и готвим до омекване на лука.Изваждаме лука и картофите върху кухненска хартия .
В голяма купа разбиваме яйцата,посоляваме ги и прибавяме картофите с лукчето.Разбъркваме добре.
Загряваме фурната на 200 градуса.
Намазваме с олио форми за мъфини/метална или силиконова форма/.Внимателно слагаме от сместа,като не пълним формите до горе,защото леко се подува .
Печем мини-тортиите до зачервяване ,като в средата им забождаме по една клечица.

Подходящи за парти,за пикник и за всякакви случаи !

       

източник :  La cocina de Auro    


# 132
  • Мнения: 1 818
Моята рецепта за това класическо българско ястие...

Пиле фрикасе



Сваряваме едно по-тлъстичко пиле със зеленчук и подправки за супа.Изваждаме го да изстине и го нареждаме на порции,които изпържваме в масло до зачервяване и нареждаме в чиния.

Отделно запържваме леко 4 с.л. брашно с 4 с.л. масло и 1/12 ч.л. черен пипер.Разреждаме с прецедения бульон и оставяме соса да ври десетина минути..Опитваме на сол и го застройваме с 3 жълтъка,разбити с лимонов сок,след което го изсипваме върху месото.Украсяваме блюдото с лимонови резенчета,магданоз и нарязани твърдо сварени яйца/аз сварих самобелъка,който ми остана /.

Лесно и невероятно вкусно !

източник: Една пожълтяла от времето книга с неостаряващи български ястия от 1966 г./Земиздат/

# 133
  • Мнения: 1 818
Домашна юфка





Счупваме в голяма тенджера толкова яйца,от колкото искаме да направим юфката.

Заливаме с вряла вода пресята дървена пепели,разбъркваме и я оставяме да се утаи.

Пресяваме брашно …на 1 кг. брашно добавяме 200-250 гр. грис.Правим кладенче и изсипваме предварително разбитите и отмерени с чаша яйца и наполовина по обем пепелива вода.Прибавяме сол на вкус и замесваме умерено твърдо тесто.

Оставяме тестото да почине 1-2 часа.Разделяме го след това на топки,колкото юмрук,и ги разточваме на кори/ако ще правитерязана юфка,оставете корите по-дебелички/.Нареждаме корите върху чисти покривки да съхнат.

Оставяме корите да изсъхнат напълно.Натрошаваме ги леко и ги запичаме до златисто във фурната.След като юфката изстине напълно я прибираме в платнени торбички и я съхраняваме на сухо и проветриво място.

Бърза юфка

Замесваме умерено твърдо тесто с 2 чаши брашно,2 яйца,1 равна л. сол и хладка вода.Омесваме го добре и го разточваме на 2 не много тънки кори.Като позасъхнат корите,нарязваме ги на ленти,широки 4-5 см.Слагаме по 4-5 ленти една върху друга и ги нарязваме напречно на парчета по 1-1 1/2 см.Разстиламе ги върху покривка да се сушат 2-3 дена,като ги обръщаме от време на време или ги исушаваме в не много силна фурна.

източник : Готварска книга изд.Земиздат-1966 г.


# 134

Общи условия

Активация на акаунт