Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 11 612


Питка - слънце

Пресява се брашно – около и малко над 2 кг.

Прави се кладенче. Слага се в него 1 с.л. сол и 3 с.л. захар. Счукват се 2 яйца. Слага се половината и малко повече от следната мазнина – 1 пакетче краве масло 125гр. разтопено с по-малко от ½ ч.ч. олио – и 1 ч.ч. прясно мляко и предварително разтворента в 1ч.ч. прясно мляко 1 кубче мая.   Всички продукти е желателно да са с еднаква, стайна температура. Омесва се меко тесто. Оставя се малко да престои – около 15 мин. Разделя се на 3  топки. Също се оставят малко да починат – около 5 мин. От всяка топка се правят 3 по-малки. Всяка топка се дърпа на кора като ръцете са омазнени с  мазнина. Между корите се слага по малко сирене, което е разбъркано с яйце – за цялата питка около 300-400 гр. с 2-3 яйца. Така всяка топка се прави на една голяма кора, съставена от 3 листа. Усуква се и се реже и се подрежда в намазана с маргарин тава. Така се прави и с останалите 2 топки. Втасва около час. Намазва се с 1 жълтък и много малко прясно мляко – около 1-2 супени лъжици и се настъргва с малко кашкавал. Слага се в предварително загрята фурна и се пече. Поне 40 мин. – според фурната – на 200 градуса някъде.

Забележка : Питката може да се оформи и като слънце след като се раздели на 3 топки, и се заделя едно много малко топче за слънце в средата.


Добър апетит!
Цитирай

Бг-мама

Мнения: 1 250
Потекоха ми лигите  Embarassed Embarassed
Ейтова обаче не го разбрах :
Усуква се и се реже и се подрежда в намазана с маргарин тава
Цитирай

София

Мнения: 431
 smile3501 smile3501 smile3501
Толкова вкусна изглежда ама като не съм по месенето Sad
Цитирай


Мнения: 11 612
Усуква се и се реже и се подрежда в намазана с маргарин тава

Майка я прави така, но аз не я усуквам...

Та значи - тестото се разделя на 3-4 топки. Всяка една от тях се дърпа с ръце(ръцете трябва да са омазнени винаги)и се слага - кора - плънка, кора-плънка, кора-плънка. Навива се на руло, усуква се и се реже напр. на пънчета и така се нарежда в тава. Аз използвам краве масло.
Цитирай

далече от морето

Мнения: 1 119
като идваш следващия път,да ми донесеш едно крайче,че много вкусно изглежда  smile3501
Цитирай

София

Мнения: 1 946
Много е хубава!Потекоха ми лигите!Ще се пробвам някой ден,за днес обаче не знам.
Цитирай

Бургас Славейков

Мнения: 1 975
Страхотно изглежда smile3501, ех ако не бях на диета  smile3508
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Малееее както не съм яла нищо Crazy

Страхотно изглежда! Hug
Цитирай

BABYLAND

Мнения: 3 393
На вид е страхотна, а на вкус - не смея да си представя.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 392
Красота!  bouquet Ще направя опит, дано стане.
Поздравления
Цитирай

Добрич

Мнения: 956
 smile3501 newsm10

Ще я пробвам някой ден  Smile
Цитирай

Бургас

Мнения: 382
Поздравления!Чудесна питка!Но само да напомня,че ако не спазвате рецептата и искате от тестото да правите нещо друго,напр.крокодил,това тесто ще ви бъде сладко или по-скоро безсолно...Обикновено за 2 кг брашно се слагат 4 равни суп лъж.сол и 2 равни суп.лъж.захар.Но тук,тъй като има и доста сирене ,сладкото(безсолното) не се усеща.Рецептата е много добра,опитайте!
Цитирай

София

Мнения: 208
 smile3501 Страхотна е! Баба ми прави такава и знам, че е мноооого вкусна!! Тъй като аз не съм много много по месенето като ходя при нея я карам да ми я прави!!!
Цитирай

София

Мнения: 1 946
Ще я направя утре,защото ще съм по свободна.
Цитирай

София

Мнения: 3 748
Наскоро ядох такава питка и вкуса й още ми е в устата!!!! Много беше вкусна!
Имам желание и аз да я изпробвам, ама ще видим кога ще да е!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.