Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 май 2007, 10:44 ч.

Ортопед. Важно!!!

 • 562
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 398
Дъщеря ми е на 11 месеца.
Слагам я в проходилка от 7 месечна възраст. Знам, че не я препоръчват, но ние двете сме сами по-цял ден и това ми е спасението /някой да ми помогне/. Не стои повече от 1 час дневно в проходилката.
В момента се учи да ходи.
От скоро забелязах, че с едното краче стъпва на пръсти, а с другото на цяло ходило..
Сутринта я заведохме на ортопед. Каза, че е нормално, защото още не е заякнала. Каза ми, че когато сме я водили на ортопед /друг доктор беше/ на 2 месеца е трябвало да и направят рентгенова снимка. А те само я видяха на ехо граф. Когато беше на 6 месеца пак я карах на ортопед, но и тогава не и направиха снимка, а само на ехо граф я видяха и казах, че всичко е наред.
Питам се дали и други има като нас?
Доктора ми обясни, че детето трябва да се оставя в кошарата да играе и само да се изправя на мрежата и.
Трябва да се оставя по корем, за да заякват мускулите, за да има сила да проходи. Поставянето по корем е необходимо за да се научи детето да пълзи и така след като пълзи ще почне да се изправя на диван, маса или нещо от този род. А след това само щяло да се "пусне" да ходи. Погрешно било схващането детето да се учи да ходи с помоща на някой, който го държи.
А моята дъщеря когато я поставя по корем почва да реве.
Доктора каза, че това е игра на "кой кого ще надхитри".ТЯ нас да я вземем или вдигнем, или НИЕ нея да я оставим по корем.
Но мен ме удря на съвест и трудно успявам да не я вдигна.
Моля за вашето мнение!
Благодаря предварително!

# 1
 • Мнения: 630
Моята ненавижда да стои по корем от най-крехката си възраст, тогава пищеше и аз я взимах, а сега си се обръща моментално сама, така че не виждам как бих могла да я принудя. мисля, че те е поизплашил излишно. И защо да се прави ренгенова снимка -да се облъчва детето без нужда?!

# 2
 • София, център
 • Мнения: 2 150
Това с ренгеновата снимка ми се вижда малко  Shocked просто ей така да облъчват детенце  Rolling Eyes
Ние сме по-малки от теб и за сега все на пръсти стъпва като си играем и подскача. По корем никак не обичаше и само ревеше, но аз не я вдигах веднага слагах и някоя интересна играчка и тя се разсейваше. Сега сама се обръща и иска по корем да стои Grinning
Някои деца обичат, други не. Някои даже не пролазват, а направо прохождат. Ние нещо и идея си нямаме да лази пък ще видим.

# 3
 • Мнения: 240
здравей Simple Smile при кой ортопед ходи? това ,което ти е казал ми прилича на д-р Драганов от военна болница , познах ли ?  малката е близо на 8 месеца, подскача като луда като я хванеш под мишнички, по корем си седи, слагам и една олекотена завивка на земята и я оставям там да се търкаля Simple Smile) много се върти, играе си и гледам, че на последък драпа с краци да се избутва напред Simple Smile надявам се да започне да пълзи скоро Simple Smile на проходилка я слагам по малко ,обаче незнае още какво да прави Simple Smile 

# 4
 • Мнения: 34 844
... Доктора ми обясни, че детето трябва да се оставя в кошарата да играе и само да се изправя на мрежата и ... Погрешно било схващането детето да се учи да ходи с помоща на някой, който го държи ...

Аз така направих  Peace
Но за снимката за първи път чувам. Ходили сме на ортопед, не са казвали подобно нещо за профилактична снимка, педиатърката също.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 160
Това със снимката за пръв път го чувам, а сме ходили при Драганов и Алексиев.
Алекс никога не е слаган в проходилка или воден за ръка - сам се изправяше по леглото и мебелите и ходеше. Ходи много по-стабилно от негови връстници, които са били в проходилка или водени за ръка.

# 6
 • Мнения: 166
Голямата ми дъщеря ходеше на пръсти до 2год. мен това не ме притесняваше познавам и други деца така знаех че ще го израсте и така и стана макар че все се намираха доброжелатели да ме питат защо не я заведа на лекар че нещо може да и има.

# 7
 • рядко вкъщи
 • Мнения: 475
Ния проходи преди 5 дни, а преди това понякога стъпваше на пръсти.Нормално е защото крачетата им не са стабилни.Това със снимката е абсурдно.Рентгена е вреден за възрастните,какво остава за бебетата.Прави се в изключителни случаи,а не профилактично.Оставяй я да си седи и тя сама ще започне да прави "първите си стъпки".В смисъл,че детето ще проходи,когато се почувства сигурно и достатъчно стабилно за да го направи.И да,не е задължително да пълзи,може направо да тръгне.  bouquet

# 8
Ние водихме малката на 3 месаца при Драганов - каза да не я насилваме и за сядане, и за ходене, никакви проходилки, когато сама може тогава.  Каза ,ако искаме да я заведем след като стане на 6 месеца, но не било задължително -сигурно следващия месец ще я водя все пак.

Тя обаче си умира от кеф да се обръща и върти, седи си по корем - разплаква се, ако седи много време така и не успее да се обърне. До сега само два пъти съм я слага ла в бънджи и страшно мног ой хареса, в количката също предпочета да седи (там я връзвам с презрамките, за да не се клатушка) и така. Мисла, че трябва да се съобръзяваме с това как на детето му е най-добре - ако иска да седи ок, но и не прекалявам, защото е мъничка все пак, държа я на ръци и тя прави някакви опити да стъпва по масата, когат е по гръб се изтласква с дупето и крачетата назад - "лази на обратно"  smile3501

Моя съвет е да се съобразяваш само и единствено с детето  newsm03 Една консултация не е излишна, но всяко детенце си е индивидуално и си иска своето. Както лекарят каза, "няма човек, който де не е проходил - въпрос на време е" Hug

# 9
 • София
 • Мнения: 347
По мои наблюдения децата, които са слагани в проходилка, обикновено прохождат на пръсти (защото по навик се опитват да се оттласнат, а не да стъпят на стъпалото). С времето това се оправя, разбира се.
За рентгеновите снимки- мисля, че са правени такива около 4-ти месец, но в близкото минало, когато ехографите не са били разпространени. Може би е по-информативна от ехографско изображение, но трябва да се преценят ползи-вреди. За профилактика едва ли някой в днешно време ще прави рентгенова снимка.
За изправянето на детето само в кошарка- подкрепям напълно, моята мома така е гледана. Само дето не съм я оставяла да плаче по корем- излишно ми е да си доказвам колко съм по-хитра  Simple Smile

# 10
 • София Западен парк
 • Мнения: 1 555
Според мен рентгенова снимка се прави, ако има проблем и то явен, а иначе и на нас само на ехограф го гледаха синчето! А за слагането по корем, не е задължително, то все пак се слага като е малко бебе, когато не може много да се противи, а не като почти проходило! Просто можеш да я слагаш на земята върху нещо седнала и там да си играе, ще видиш че ако иска да се придвижи до някъде само детето ще намери начин за това !

# 11
 • Мнения: 16 146
"Доктора ми обясни, че детето трябва да се оставя в кошарата да играе и само да се изправя на мрежата и.
Трябва да се оставя по корем, за да заякват мускулите, за да има сила да проходи. Поставянето по корем е необходимо за да се научи детето да пълзи и така след като пълзи ще почне да се изправя на диван, маса или нещо от този род. А след това само щяло да се "пусне" да ходи. Погрешно било схващането детето да се учи да ходи с помоща на някой, който го държи.
А моята дъщеря когато я поставя по корем почва да реве."


Това за обръщането по корем е валидно за малките бебета, които още не могат да заемат позицията, която желаят. На 11 месеца много не виждам смисъл в това. Бебе с нормално за възрастта си физиологично развитие, когато го поставиш в определена поза не остава в нея, ако не желае.
Ходенето, пълзенето, ползването на проходилката и походката са доста индивидуални за всяко дете. Не винаги проходилката забавя или ускорява прохождането, нито пък уврежда походката. Не всяко бебе първо се учи да пълзи, а след това прохожда.
Първият ми син ползваше проходилка редовно след 7 месечната си възраст. Не започна да пълзи, направо проходи на 10 месеца без да го държим кой- знае колко често за ръцете, той просто нямаше желание за това. подгъваше копитата до последно. Ходеше на пръсти само в проходилката, когато започна да върви сам си стъпваше на цели крака.
Вторият син не желаеше да се движи с проходилката, но пък се научи да пълзи. Проходи точно на една годинка и му беше много забавно два месеца преди това да се разхожда, хванат за нечия ръка. Никога не е ходил на пръсти.
Питала съм е педиатърката за ортопед и тя ми каза, че при липса на проблеми, които и тя можела да забележи, няма смисъл да ходим на такъв специалист. Лично аз винаги съм намирала за малко попресилено да се правят неща, които не са задължителни. Особено рентгенови снимки, без наличие на данни за отклонения от преглед също са занимание самоцелно и излишно.

# 12
 • Мнения: 65
Ренгенова снимка се прави ако има проблем,който не може да се уточни с ехограф и преглед.А ставите на бебетата в първите5-6 месеца много добре се виждат на УЗ,не се пропуснала нищо като нямате рентген.Голямото дете също проходи на пръсти,сега е на 7г.и си ходи съвсем нормалноПалния е на 6 месеца,гледаха го на УЗ,едното краче обича да го държи свито-доктора на който вярвам каза"НЕ ИСКАЙТЕ ДЕЦАТА ВИ ДА СА ИДЕАЛНИ ,А ПРОСТО ЗДРАВИ" Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт