Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Някъде
  • Мнения: 199
Здравейте,аз съм майка на едно прекрасно дете,което за съжаление е с хиперактивност и дефицит на вниманието!
Реших да пиша във форума за да изясня нещо на родителите с деца,които имат този проблем-децата с ХДВ от две години се оказа че имат право да получават: 120 лв. на месец+20 лв.(допълнителни надбавки),както и двойни детски в размер на 36 лв.без значение размера на доходите в семейството.
Аз лично не бях запозната доскоро с това,но в стечение на обстоятелствата и аз и съпругът ми останахме без работа,което меко казано е стресиращо особено когато  парите за уроци при психолог,логопед-всичко това се оказва направо меко казано непосилно като разход за момента. Имах късмет,че ресурсната учителка на дъщеря ми ме хвана и заведе в отдела за закрила на децата,където ми разясниха правата на деца със сходни проблеми.
Така,че мили родители НЕОБХОДИМО Е :да имате на документ заключение от специалисти- психиатър,или някакъв друг документ който да упоменава ХДВ,след него Ви трябва протокол със заключение от невролог,който потвърждава посоченото становище.След това от личният лекар трябва да се вземе ЛКК-талон с който да се явите пред лекарска комисия която да се разпише и потвърди в протокола от невролога ХДВ и след това подавате документите за комисия на ТЕЛК. Ние в момента чакаме комисията,така,че за следващите постъпки ще пиша продължение! Успех на всички!

# 1
  • Мнения: 524
Преди 4 години на нашето дете поставиха такава диагноза, но до сега където и да го споменем на лекарите просто им минава през ушите, сякаш не говорим за диагноза имаме решение на телк , но то е за друго заболяване.  Личните лекари са толкова заети, че не им се занимава с деца с проблеми.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 241
Oddy, би ли описала точните симптоми на това състояние и как се наложи при вас да потърсите специалист. Има ли нещо впечатляващо, по което  една майка може да  "заподозре" подобна диагноза?

# 3
# 4
  • Варна
  • Мнения: 241
Мерси, D3s Hug

# 5
  • Някъде
  • Мнения: 199
Здравейте,преди една седмица с моята дъщеря минахме дългоочакваният ТЕЛК-само,че в София,защото се оказа че за диагноза от психичен характер могат само те да издават решения.Оказа се,че набаза многото заключения от психиатри,невролози,заключение на ресурсната учителка,заключение на психоложката която работи с детето,комисията взе за документ становище издадено от клиника св.никола,където за моята дъщеря диагнозата е аутизъм.Много негативизъм мога да избълвам за тази клиника,ама нейсе.
Както и да е,минахме комисията и сега чакаме 14-дневен срок в който документите от София се изпращат в ТЕЛК.а в нашият град,след това трябва да подавам документи в соц.грижи и отдела за закрила правата на децата и отново чакане и някаква комисия.Аз определено съветвам всички,които имат някакви съмнения относно проблеми на децата си-търсете помощ от психолози,логопеди,невролози и психиатри,които да ви издадат и оформят документално нещата които ви трябват за да придвижите всичко.Товасе прави за децата,аз определено се радвам защото осигурявам уроците на детето си и ще имам възможност да увелича часовете при логопеда,а вие сами знаете,че всичко е пари Twisted EvilУспех на всички!  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт