Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

далече от морето

Мнения: 1 119
та това ми е въпросът.купих си малка форма за кекс и на него беше тази брошурка.направи ми голямо впечатление.
мисля си,че няма вариант така да бъде изпечен,но се надвам да ми кажете,че греша  Mr. Green въобще не ми се занимава за обикновен кекс да печа бял и кафяв блат,да ги режа и наслагвам,та да получа този вид Stop
дали пък не може да се направи гъста смес и да се реди правоъгълник по правоъгълник  newsm78
вие сте,че аз съм много боса в тази област
http://www.bgphoto.net/photos/24902/o633154459955651250.JPG
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 459
От това, което виждам, кексът е направен на принципа на шахматната торта.
Трябват ти 2 бели и 2 кафяви блата, режат се на ленти и се разминават шахматно. Сигурно са намазани с нещо, за да ги задържа.
Цитирай

далече от морето

Мнения: 1 119
мерси за отговорът.този начин на шахматната торта го знам.при него,за да се получи трябва да са изпечени 2 отделни блата.въпросът ми е,дали може да се направи по някакъв начин на веднъж.например излива се бяло тесто,някак си се загражда,до него се излива кафявото и т.н.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Кекс не, има такива курабийки, дето се редят ленти от бяло и кафяво тесто, но от течно тесто просто няма как да стане. Поне в домашни условия.
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 060
Два отделни кекса, нарязани на ленти.  Peace
Като го спретнеш, единия го метни насам, че изглежда супер. Laughing
Цитирай

Sofia/ Silistra

Мнения: 300
Така както е на снимката не можеш да направиш кекса преди да го изпечеш, няма как да изливаш смесите и те да запазят желаната от теб форма. Единствено можеш да сложиш отдолу кафявата смес, а отгоре бялата. Или бяла, кафява и пак бяла.   bouquet
Цитирай


Мнения: 349
lamita,
Правя подобен кекс,
но пека отделно бял и кафяв, като след това разрязвам и шахматно слепвам с крем и глазура.
Вариация на кекс Батенберг

Цитирай

далече от морето

Мнения: 1 119
мерси за отговорите   bouquet
ddoychinova,как правиш крема и глазурата?изглежда много апетитно
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 241
може да стане с кафеви блатове и гъст крем, като се стегне ще изглежда точно така като на снимката
Цитирай

далече от морето

Мнения: 1 119
аз все се надявах някой да ми каже,че може да се направи 2 вида тесто(по-гъсто).да се оформи нещо като формата на локума,който е на метър. и да се реди.но май при това тесто трябва месене,за да е толкова твърдо.и май няма да стане кекс,ами пита  Laughing
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
леле, супер изглежда!
Цитирай

София

Мнения: 363
А на тази вкуснотия има ли някъде рецептата, че ми потекоха лигите ?  Blush
Цитирай

BABYLAND

Мнения: 3 393
Е невъзможно е да се изпече така кекс. Два блата и после кръцни-срежи-настави.
Цитирай


Мнения: 349

А на тази вкуснотия има ли някъде рецептата, че ми потекоха лигите ?  Blush
Много съжалявам, нямаше ме за празниците и закъснях с рецептата.
Ето я:


Шахматен кекс
Необходими продукти:
Бяла част:
2 белтъка се разбиват на сняг с 2 супени лъжици (с. л.) захар;
2 жълтъка и захар ( в мерителна чаша - количество за 150 мл) се разбиват, добавят се  последователно 2 с.л масло, 2 с.л. олио и  4 с.л. прясно мляко;  в мерителна чаша - количество за 200 мл  пресято брашно смесено с 1 равна с.л. бакпулвер, 1 щ.сол и  ванилия. С леко разбъркване се прибавят и разбитите белтъци.
Кафява част:  също като бялата, добавени и  какао  2с.л.  и ½ ч.л. кафе .
Пекат се поотдено  върху хартия за печене във форма за кекс на 175º – 20-25 мин.
 След пълното им охлаждане се разрязват по дължина и се слепват шахматно с крем.
Крем:
пудинг за варене  за 500мл мляко (по рецептата на пакетчето), подсладено ( в мерителна чаша - количество за 150 мл) и  2 с.л. течен шоколад  и 65 гр. масло – то след изстиването на крема.
Сглобеният кекс се поставя във формата и престоява до стягане на крема (при мен от вечерта за сутринта). Обръща се, заглажда се и се залива с леко охладената глазура. Гарниране – по желание.
Глазура: 100гр. черен шоколад разтопен на водна баня заедно с 2 с.л. пудра захар; 50 р. масло и прясно мляко до получаване на  летлива глазура (количеството 2, 3 или повече с.л.  зависи от твърдостта на шоколада). Стафиди и кокос за гарниране
Дано ви се хареса Hug

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.