Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 май 2007, 16:13 ч.

Прием в детска ясла

 • 1 165
 • 17
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 724
От една седмица съм тръгнала активно да подавам молба на дъщеря ми да я запиша на детска ясла. Иска ми се от октомври като е на година и половина да тръгне на ясла, а аз на работа. Е, оказа се мисия невъзможна. Знам, че не откривам топлата вода, но нещо не мога да схвана системата.
Та искам да питам - означава ли, че молби се подават само от януари до май месец и се тръгва на ясла септември месец???
Май няма да ни класират никъде, защото списъците излизат до седмица навсякъде. Означава ли това, че няма да може да тръгне на ясла от есента? И ако й подам молба в началото на 2008 трябва ли да чакаме пак септември 2008?

# 1
 • Мнения: 1 419
Маргарита я приеха на ясла по никое време миналата. Беше в края на октомври. Просто имаше места.
Ти в кой квартал си?

# 2
 • София
 • Мнения: 724
Ние сме в Бъкстон, но съм подала и в 2 ясли където живеят родителите ми/ Възраждане/, за да могат да я взимат навреме.

# 3
Скъпи мами, не сте ли чули, че в големите градове много родители още на 3 януари се редяха на опашки не само за Детски градини, но и за Детски ясли???Ами, че в една ясла има най-много 150 места. Нали се сещате, че там децата не са като в училище от първи клас да преминават във втори всички?В яслите се изписват само децата, които са навършили 3 годинки. Това означава, че по-голям брой деца остават на ясла. Ами, че ако изпишат 50 деца как да приемат 200? Естествено, че ако сте се сетили да подадете молба за ясла чак през месец май ще сте поне  № 200. И естествено че няма да ви вземат на ясла. Това е положението. Места няма.  smile3511

# 4
 • Мнения: 1 233
Аз подадох молба за ясла през януари с идеята да я пусна през юни - оказа се, че няма да има свободни места и ще тръгне от септември.

# 5
 • софия
 • Мнения: 42
Аз днес реших да подам молба за ясла и разбрах следното: от тази година е приет някакъв закон, според който деца се приемат само септември и молби се подават както за детските градини в началото на годината. Според директорката, която ми го каза, това означава, че ако искаш детето ти да тръгне на ясла септември 2008(в твоя случай) трябва да подадеш молба през януари.

# 6
Къде има толкова голяма детска ясла?Капацитета  на една яслена група е 18 деца.Масова са по 2,3 или 4 групи.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 8 481
Голям проблем са тези ясли.При нас групата е само една и ще започва септември.Молбата си я подадох януари месец и съм с молба №4 и има вероятност да не ни приемат.Значи в момента се борят 100 деца за максимум 20 места.
Така по никое време за да ти вземат детето на ясла трябва или да е в частна или да имаш голям ама много голям късмет.

# 8
 • Мнения: 59
Молби се подават от 01.01 до 30.03. за текущата година давам ви страницата с новия правилник за прием и записване за гр.Софияhttp://www.sofia.bg/template_oks.asp?ime=INSTRUKCIA%7D&title=ОБРАЗОВАНИЕИНСТРУКЦИЯ

ЗА РЕДА НА ПОДАВАНЕ НА МОЛБИ И ПРИЕМА НА ДЕЦА В
ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА
СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Постъпването на децата в детските градини става по желание и избор на родителите /настойниците/. Подготовката на деца в подготвителни групи в училище или детска градина една година преди постъпване в първи клас е задължителна, съгласно чл.20 от Закона за народната просвета.
Молби за прием в детските градини се подават за следваща учебна година от 1 януари на текущата календарна година.
В молбата задължително се изписват трите имена на детето, единният граждански номер и актуален телефон за връзка. Молби, които не съдържат тези данни се приемат след попълването им.
Ако родителите /настойниците/ са подали молби и в други детски градини, номерата им задължително се посочват.
Приемът на документите се извършва от директора на детската градина, като се издава пореден входящ номер на молбата. Документите се завеждат в регистър по година на раждане.
За периода от 1 до 15 юни, районните администрации обработват подадените молби за прием с цел оптимално използване на капацитетните възможности на всички детски заведения на територията на района, осигуряване на условия за прием на максимален брой деца и обучение в подготвителните групи.
При установяване на дублиране на молби за прием в повече от една детски градини, записването се извършва по реда на подаването им и/или съгласно предпочитанието на родителите /настойниците/.
При липса на свободни места в отделни детски градини, на родителите се предлагат други заведения, в които съществува възможност за прием. Деца, навършили 6-год. възраст и не посещавали до този момент детска градина се насочват в подготвителни групи в училищата.
Приемът се извършва по ред на подаване на молбите. С предимство за прием в конкретна детска градина се ползват деца, чийто братя или сестри вече посещават детското заведение, деца – инвалиди и с родители – инвалиди.
Списъците на приетите деца се обявяват на видно място в детските градини в срок до 15 юни.
В срок до 30 юни родителите на приетите деца трябва да потвърдят /с ксерокопие от акта за раждане/ постъпването на детето в съответната детска градина.
Родителите /настойниците/ на новоприети деца:-
Запознават се с Правилника за вътрешният ред в детското заведение и удостоверяват с подпис, че се задължават да го спазват;-
Задължително уведомяват директора при невъзможност на детето да посещава детската градина от началото на учебната година.
Настоящата Инструкция има за цел да уеднакви реда и начина на подаване на молби и приема на деца в общинските детски градини на територията на СО и се прилага от 1.01.2007 година, като за не упоменати в нея условия важат разпоредбите на действащата нормативна уредба.
 #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 9
 • Мнения: 59
На мен лично на 03.01.2007 - първият раб.ден рано сутрин ми дадоха №24, оказа се че на богоизбраните им дават входящи номера от предната година. Влязох в сайта на Столична община и написах жалба, сега правят на ОДЗ то проверка. Така че мами информирайте се и си търсете правата !

# 10
 • Мнения: 221
Аз знаех, че трябва да отида на 3 януари, но имах неблагоразумите да го направя около 12ч., та получих в едната ясла номер 82, а в другата 103, но като видяха, че септември, когато искам да тръгне детето ми на ясла, ще бъде на 1г и 4 месеца, ми казаха, че нямам никакви шансове, защото предпочитали поотраснали деца, които се обслужват що-годе самостоятелно.

# 11
 • Мнения: 4 970
Аз знаех, че трябва да отида на 3 януари, но имах неблагоразумите да го направя около 12ч., та получих в едната ясла номер 82, а в другата 103, но като видяха, че септември, когато искам да тръгне детето ми на ясла, ще бъде на 1г и 4 месеца, ми казаха, че нямам никакви шансове, защото предпочитали поотраснали деца, които се обслужват що-годе самостоятелно.
При мен беше същото положение. ДОри не успях да отида на 3-и, а в слядващите няколко дни. НО- все пак ми приеха молбите, след лек скандал от моя страна Twisted Evil.ТЕ са длъжни да приемат деца след навършване на 10-месе4на възраст, а не да си подбират   по-лесните за обслужване деца #Cussing outАз им напомних тези неща и те поутихнаха.Не 4е тая надежди да сме приети наесен, но - все пак полу4их заветния входящ номер. И ако сме от неприетите по при4ина възраст..ще подпаля яслата #2gunfire.Разбирам 4е с предимство са  някои групи деца, но не може вси4ки преди нас да са такива NaughtyВ едната ясла ми казаха 4е е    твърде малка.Аз отново напомних 4е отговаря на условията за прием, и те си смек4иха тона.После ми казаха 4е трябва да е проходило детео.Ами толкова ли е странно дете на 1.2г да ходи Shocked
Ох, спирам 4е пак ще се ядосам Close

# 12
 • Мнения: 4 589
                  Къде ги тези ясли от по 200 деца?????  newsm78 newsm78 newsm78 Това са  просто глупости.Групите са по 16-18 деца ,а и в най-големите ОДЗ-та са по 1 - 2 групи максимум до 3.Чистите ясли са до 4 групи.Грубо казано около 80 деца. Не е вярно,че не приемат молби и на деца под 2 години.Ние искаме да тръгнем на ясли през октомври когато навършваме 1 година и ни приеха молбата през януари ,ами смятайте на колко сме били при подаване на молбата  Mr. Green Дори ако беба не е проходила пак ще я вземат.
                  А малките тръгват на ясла през септември защото / в ОДЗ-тата поне е така / предучилищните групи стоят до септември и не са освободени места в ДГ за да се прехвърлят тези от яслата и да се освободят места за най-малките.Така,че вината си е в нас - родителите.Преди от 1 юни предучилищните групи се изписваха и на тяхно място се приемаха 3 годишните и  в яслата малчуганите.А сега ако може на 14 септември на градина , а на 15 - на училище.На никой не му пука,че заема място за по-малките.Всеки си гледа неговия интерес.Еееее и така не става  Mr. Green  bouquet

# 13
 • Мнения: 1 555
Само мога да ти кажа, че ако сега подадеш молбата, детенцето ти ще тръгне на ясла януари 2008г, поне на мен така ми обясниха в 3 дет. ясли и аз подадох какво да правя !!!

# 14
 • Мнения: 4 970
                  . Не е вярно,че не приемат молби и на деца под 2 години.Ние искаме да тръгнем на ясли през октомври когато навършваме 1 година и ни приеха молбата през януари ,ами смятайте на колко сме били при подаване на молбата  Mr. Green Дори ако беба не е проходила пак ще я вземат.
че приемат- приемат. В цялата навалица  в на4алото на годината,мислиш ли 4е обръщат внимание  на възръстта на детенцето.....Просто си мисля 4е ще я отхвърлят  в последствие като ги разглеждат и обрабортват.Дано ви вземат наистина, но ти говориш доста категори4но и убедено.СИгурна ли си 4 еще ви приемаат или ве4е са ви приели newsm78 И ако не е тяйна коя е тази ясла?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт