Пълнени тиквички с кайма

  • 22 600
  • 51
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 451
Рецептата става бързо, лесно и вкусно  chef Споделям я с вас. Grinning
Продукти:3 бр. средно големи тиквички, 200-300гр. овкусена кайма, топено сирене, настърган кашкавал, стрък лук, стрък чесън, малко копър, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне:Тиквичките се нарязват на лодки и се издълбава с лъжица вътрешността им. Тя се нарязва на ситно, заедно с лука и чесъна. Запържваме я в малко мазнина, заедно с каймата. Това е плънката. В тава нареждаме "лодките", които предварително сме осолили и поръсили с черен пипер. Намазваме ги с топено сирене (аз взимам от това в пластмасовите кутии), сипваме от плънката, наливаме малко вода в тавата и запичаме. Като станат готови, поръсваме с настърган кашкавал и малко копър и слагаме още малко във фурната, за да се запече кашкавала.
Става много вкусно. Приятен апетит! Grinning

# 1
  • там нейде .............
  • Мнения: 647
звучи вкусно  bouquet

# 2
  • на кого му пука
  • Мнения: 923
Ако са по-едри тиквичките може да се режат на кръгчета и като се издълбаят стават удобни за пълнене пръстени.Аз слагам и малко ориз.Вариант е също вместо кашкавал да се покрият с колелца от домати.

# 3
  • Мнения: 1 117
И аз ги правя така , но не съм слагала топено сирене и кашкавал . Непременно ще опитам така - струва ми се ще са по-вкусни . Благодаря за рецептата Simple Smile

# 4
  • Мнения: 5 026
Тази рецепта я знам от баба си, правила съм и е много вкусно  Peace

# 5
  • Мнения: 239
Това е страхотно ядене Peace

# 6
  • Мнения: 1 352
Същата рецепта я правя с патладжан, супер е!

# 7
  • Габрово
  • Мнения: 1 330
И аз с патладжан съм яла нещо подобно, но непременно ще пробвам  с тиквички тези дни.

# 8
  • Мнения: 302
Как ме подсетихте.Бях я забравила тази рецепта!За утре това ще е менюто!!!   bouquet  bouquet  bouquet

# 9
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
mari_anka ,   bouquet

# 10
  • Мнения: 4 451
Благодаря ви, момичета! Hug За тези, които са приготвили ястието, надявам се, че ви е харесало.  chef

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 10 820
Имам от 3-4 дни тиквички в хладилника и се чудих как да ги направя.Благодаря за рецептата.

# 12
  • Мнения: 1 426
Супер рецепта!

# 13
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аз така направих тиквички в неделя, само че без топеното сирене  Flutter просто не съм се сетила да сложа. Каймата я задуших с подправки, малко сос уорчестър,малко соев сос, малко порто, лук, чесън и морковчета. След като се позапече, се настъргва кашкавал Mr. Green
Правя подобни пълнени патладжани, но за тях задължително слагам и домати  Peace
Ще пробвам и с топено сиренце, звучи вкусно   bouquet

# 14
  • Мнения: 4 546
тиквичките трябва ли да се правят нещо предварително, за да не горчат?
с фолио ли се пекат или без и колко време?

# 15
  • Мнения: 1 352
Тиквичките не горчат, патладжана нагарча.

# 16
  • Мнения: 795
  bouquet
Ще се пробва!

# 17
  • Мнения: 4 546
Тиквичките не горчат, патладжана нагарча.
горчат, горчат. само веднъж сам пробвала да правя пълнени тиквички и така горчаха, че ги изхвърлих. втори опит не съм правила 

# 18
  • Мнения: 1 352
Ми явно това не са били тиквички, а тиквища Mr. Green.
Аз вчера правих пълнен патладжан, накрая настъргах кашкавал  запекох и направих млечно-чеснов сос. Страхотия Crazy.

# 19
  • Габрово
  • Мнения: 1 330
Аз онзи ден направих микс в тавата от пълнени тиквички и патладжани по тази рецепта и мога да заявя, че патладжаните ми се сториха много по-вкусни, но пълнежа от рецептата става невероятен на вкус(добавих и гъби)... може и само него да си го правя като запеканка Mr. Green

# 20
  • София
  • Мнения: 1 423
Благодаря за рецептата   bouquet Непременно ще се пробва.  Grinning Правила съм подобно, но с патладжани.
 

# 21
  • Sofia
  • Мнения: 4 036
и при нас вечерното меню днес /имаме 4 годишнина от сватбата/ е пълнени тиквички - само че моите са с лук, морковче, ориз и вътрешността на тиквичките естеВствено  Mr. Green - станаха много вкусни, дано и милото ги одобри  Praynig  Heart Eyes  Laughing

# 22
  • Мнения: 152
Благодаря за рецептата. Бях я забравила и тъкмо се чудех за довечера какво да сготвя.  newsm51

# 23
Това е най-любимото ми ястие с тиквички, прбвайте, няма да съжалявате, а точно обратното

# 24
  • Мнения: 152
Аз ще имам гости за вечеря. Едни приятели ще идват да гледаме мача. Ще ги сготвя, а за десерт ми се искаше да направя от онези сладки - локумки, но не мога да се сетя как се правеха. Дали имате идея. Сигурно във форума има някъде рецепта, но не съм търсила. И аз гледам по-лесничкото  newsm53

# 25
  • Мнения: 1 032
Това е една от любимите ми рецепти, в четвъртък тъкмо това беше вечерята, че даже и принцеса Джинджифила ги яде (злоядата щерка имам предвид). Само че аз добавям и едно яйце към сместта с каймата. А в тавичката, в която пека тиквичките слагам мъничко вода и понякое време покривам с фолио. Така самата тиквичка става хрупкава и много вкусна.

# 26
  • Мнения: 814
 Аз разрязвам тиквичките по дължина и леко ги кипвам в подсолена вода, изваждам ги и ги отцеждам. Издълбавам внимателно вътрешността и я смесвам с яйца,  сирене и зелени подправки. Пълня ладийките, слагам тънки парченца масло отгоре  и ги пека в намаслена тавичка с малко течност. Когато станат готови поръсвам с настърган кашкавал и леко ги запичам. Стават много вкусни.
 И също пълня тиквички с кайма както правя пълнените пиперки, но не ги кипвам предварително във вода, а ги пълня сурови, като внимателно ги прорязвам на няколко места с нож. Отворът може да се затвори с кръгче от картиф. Вътрешността на тиквичките може да се използва са направата на постра чорба.

# 27
  • Мнения: 6 461
Рецептата я приготвям както с тиквички така и с патладжан.
Не съм слагала топено сирене,но ще опитам ...мисля,че ще стане вкусно  Peace

# 28
  • София
  • Мнения: 5 828
Супер рецепта  thumbsup
И аз не съм се сетила за топеното сирене, иначе обикновено правя пълнените тиквички с това, което имам в момента в хладилника и така всеки път се получава различна манджа  Grinning

# 29
  • София
  • Мнения: 2 671
Мммм, станаха много вкусни!   bouquet за рецептата

Аз онзи ден направих микс в тавата от пълнени тиквички и патладжани по тази рецепта и мога да заявя, че патладжаните ми се сториха много по-вкусни, но пълнежа от рецептата става невероятен на вкус(добавих и гъби)... може и само него да си го правя като запеканка Mr. Green

А като се правият микс и плънката ли е микс с тиквички и патладжан? Или се прави отделна плънка за тиквичките и отделна за патлаждана?

А ако само от патладжани използвам, какви да са подправките?

# 30
  • Габрово
  • Мнения: 1 330
Мммм, станаха много вкусни!   bouquet за рецептата

Аз онзи ден направих микс в тавата от пълнени тиквички и патладжани по тази рецепта и мога да заявя, че патладжаните ми се сториха много по-вкусни, но пълнежа от рецептата става невероятен на вкус(добавих и гъби)... може и само него да си го правя като запеканка Mr. Green

А като се правият микс и плънката ли е микс с тиквички и патладжан? Или се прави отделна плънка за тиквичките и отделна за патлаждана?

А ако само от патладжани използвам, какви да са подправките?

Ами в моя случай и плънката беше миксирана с тиквички и патладжан, но мисля, че и да не беше микс пак щеше да е хубаво. Подправките са чер пипер и сол, като в рецептата... кашкавала и топеното сирене придават такъв невероятен вкус, че няма нужда от други подправки Peace

# 31
  • Мнения: 393
Същата рецепта я правя с патладжан, супер е!

 Peace

# 32
  • там, където ми харесва
  • Мнения: 88
Страхотна рецепта, много благодаря newsm51 Направих я и мъжът ми много ги хареса тиквичките ( като се има предвид, че е страшно капризен #2gunfire), поръча си тази седмица отново да му я приготвя

# 33
  • Мнения: 152
И аз ги готвих два пъти вече по поръчка на мъжлето. Аз им направих и заливка с кисело мляко и чесън.

# 34
  • Бургас
  • Мнения: 1 470
Мога ли да ви помоля да ми кажете патладжана обработвате ли го предварително за да се махне горчивината или процедирате както при тиквичките.

# 35
  • софия
  • Мнения: 25 447
Майка ми ни черпи в неделя - страхотни са. От топеното сирене, плънката става много вкусна.

# 36
  • София
  • Мнения: 2 671
Мога ли да ви помоля да ми кажете патладжана обработвате ли го предварително за да се махне горчивината или процедирате както при тиквичките.

Някой по-горе беше писал, че се посоляват и се изчакват да се отцеди горчивата вода. Аз мисля така да процедирам  Peace

# 37
  • Мнения: 1 352
Аз не ги обработвам предварително, но винаги ползвам "млади" патладжани.

# 38
  • София
  • Мнения: 2 671
Пробвах с патладжаните и определено няма да повторя  Naughty вкусът беше доста по-тежък от оригиналната рецепта, отне сума време да се изпекат и изобщо не се получи споена плънка.

# 39
  • Мнения: 431
Аз тиквичките предимно така ги приготвям и стават наистина  много хубави. С малко изключение , че не слагам топено сирене, но ще пробвам  Peace

# 40
  • Мнения: 444
Пробвах с топено сиренце ..... станаха невероятни - мерси за идейката   bouquet

# 41
  • Мнения: 1 951
Аз онзи ден направих микс в тавата от пълнени тиквички и патладжани по тази рецепта 

А еднакво дълго ли ги пече или извади тиквичките по-рано?

# 42
  • Мнения: 208
Ура Laughing направих ги, наистина станаха много вкусни. Благодаря за рецептата  bouquet!

# 43
  • Габрово
  • Мнения: 1 330
Аз онзи ден направих микс в тавата от пълнени тиквички и патладжани по тази рецепта 

А еднакво дълго ли ги пече или извади тиквичките по-рано?

Еднакво дълго и двете ги пекох Peace

# 44
  • Мнения: 1 951
Еднакво дълго и двете ги пекох Peace

И аз така направих в крайна сметка и стана разкошно  Grinning

# 45
  • Габрово
  • Мнения: 1 330
Еднакво дълго и двете ги пекох Peace

И аз така направих в крайна сметка и стана разкошно  Grinning

Ама я кажи честно тиквичките или патладжаните по ти се усладиха, защото на мен патладжаните, но всъщтност заслугата е на плънката най-вече Grinning

# 46
  • Мнения: 1 951
Ама я кажи честно тиквичките или патладжаните по ти се усладиха, защото на мен патладжаните, но всъщтност заслугата е на плънката най-вече Grinning

Ами и аз размишлявах над този въпрос вчера, защото нали имаше спор в темата. Аз направих с еднаква плънка и въпреки това патладжаните ми бяха по-вкусни, може би защото тиквички ядох скоро, а патладжани отдавна не бях яла newsm78 Знам ли, по вкусни ми се видяха.

# 47
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
Днес ще правя тези тиквички. Ще пиша как са станали.
А за патладжаните - правих преди 2 дни. Същата плънка, само и настърган домат и без топеното сирене.
Щях да умра от болки в корема през ноща, а на следващия ден така ми се беше подул корема и само пръцках. Добре че бях сама.  Blush

# 48
  • Мнения: 2 126
Ми явно това не са били тиквички, а тиквища Mr. Green.
Охх скоро не се бях смяла така hahaha Joy Аз обожавам тиквички под всякакъв вариант и никога ама никога не са ми горчали - нито домашни нито купени Thinking

Иначе рецептата е суперрр!  bouquet

# 49
  • Мнения: 4
Дали може да станат и в микровълнова урна? Някой пробвал ли е?
 newsm78

# 50
Бих искала и аз да споделя моята (всъщност на свекърва ми Heart Eyes Heart Eyes) рецепта за пълнени тиквички с кайма.
 Нарязват се тиквичките ( около 4 броя) на парчета с по 5-6 см височина. Да отговаря на височината на борда на тавичката ви - да не стърчат над нея. Всяко парче се издълбава с лъжичка. Издълбаната смес ( в найлоново пликче и във фризера) после я използувам за различни цели  -за бяла риба със зеленчуци, за тиквички с ориз, за зеленчукови супи и т.н.  Издълбавам и 4-5 домата- отрязаното калпаче ще покрива домата след пълненето му.
Всичко в рецептата е в сурово състояние:
Лук- 1 глава; кайма - около 1/2кг (но може и с повече и с 0,8 и 1 кг съм ги правила - според зависи с какво се разполага в момента, но определено моите хора са по по-големите мръвкови количества), издълбаната и нарязана на ситно доматена вътрешност, магданоз - 1 връзка, чер пипер, сол (ако е солена каймата да се опита), измит ориз - около 1 кафяна чашка (за броя използвани тиквички и домати); 1 кафяна чашка вода.
Омесвам всичко това и пълня издълбаните тиквички и домати. Тиквичките не ги поставям в "легнала" позиция и отгоре ги "затапвам" с малко поръсено брашънце. Нареждам в тавичка. Поливам с олио - около 1/2 кафяна чаша (всъщност е малко на око). Заливам с вода - около 2-3 кафяни чашки (зависи дали обичате да има повече сок при поднасяне), в която съм разтворила 1 кубче зел.бульон. Завивам с алуминиево фолио тавата и пъхам във фурната на MAX за около 1/2 час, след това намалявам на 150-170° и пека още 1/2 час до 40 мин., като откривам Al фолио. Понякога пъхам  в тавата (за разнообразие) и зелени чушки пълнени със същата смес. После в чинията има нещо красиво като цветове и ухания. Grinning
 Тук не е темата, но бих ви предложила и други рецепти с пълнени, но постни тиквички. Само накратко, за да не "настъпя котарака": Тиквичките издълбани като ладийки (по дължина разрязани) се бланшират(в подсолена вода) - до омекване, и напълнени със задушена смес от лук, пълнежа на тиквичките, чесън- поне 5-6 скалидки и много копър- 2 връзки. Заливат се с кисело мляко и 3 яйца разбити. Естествено се слагат в намазнена с олио тавичка. Няма нужда от Al фолио. Пече се на 180°. Заливала съм и с прясно мляко(+яйцата), но тогава към пълнежа добавям и сирене.
Имам и други с тиквички, но....стига тук.

# 51
  • Мнения: 377
Вкъщи си облизахме пръстите с тези тиквички. Благодаря за рецептата.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт