Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 май 2007, 23:39 ч.

Предимства за приемане в детско заведение

 • 5 858
 • 34
 •   1
Отговори
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 019
Здравейте момичета,
ние от Сдружение настоящи и бъдещи майки се интересуваме как приемат децата във вашия град в детските кухни, яслите и детските градини и по-точно:
Кои деца са с предимство:
     близнаци
     деца, чийто по-големи братя или сестри вече са записани в същото заведение
     живеещи в квартала
     студенти
     деца с увреждания
     полусираци
     деца на родители с увреждания
                   военни
                   самотни родители
     Интересуваме се също кои деца ползват намаление от таксите и какво е то
   
Тъй като организираме кръгла маса по проблемите на близнаците на 19.06.2007г., спешно ни интересува какво е положението с приемането им и заплащането на таксите във вашия град. Ще сме ви благодарни ако попитате как стои въпроса във вашата детска кухня, ясла или градина.

 Предварително благодарим.   Информацията, която получим ще използваме и за  бъдещи събития, касаещи тези проблеми.  bouquet

# 1
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 019
  Моля ви момичета, помагайте! Няма как да помогнем ако не знаем къде какви предимства и проблеми има. Praynig

# 2
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 9 595
Миналата година отидох да запиша дъщеря си в ясла (гр.Плевен, "Гергана"). Не съм имала никакви проблеми. Не са ме разпитвали за социалния ми статус и други подобни. Съпругът ми е военен, но това не ми е дало предимство - това се разбра когато трябваше да попълвам молбата за постъпване.

# 3
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 019
Благодаря за отговора!  bouquet

# 4
 • София
 • Мнения: 676
За детската градина зная, че с предимство са децата, чийто по-големи братя или сестри са там, после близко живеещите до учебното заведение. След това не знам как се подреждат по важност  Rolling Eyes.
За детската кухня условието децата да са на 1г . На нас се обадиха 2 месеца след срока за приемане. Няколко дечица са приети с връзки. Зная от майките  Peace.
Половин такса за ясла/детска градина се заплаща от студенти(поне единия родител); при баща войник. Може би и близначетата заплащат по половин такса всяко. Самотните майки мисля, че не зплащаха  newsm78.
 За всяка ясла/градина е индивидуално.
 В София таксата е 40лв, а в провинцията 20лв. на месец.

Последна редакция: ср, 23 май 2007, 14:46 от Dori

# 5
 • под Сините камъни
 • Мнения: 1 022
В Сливен, предимствата се гласуват от Общинския съвет.
В момента за второ дете в същата градина се плаща 50% (в т.ч. близнаци)
Има групи, които са освободени от такса - войници, студенти, от бюрото по труда
Приема засега не е проблем, ако не държиш на т.н. VIP градини в центъра.
За всеки случай, довечера като взимам малкия ще прочета по-подробно последното
решение и ако нещо съм изпуснала ще допълня.

Последна редакция: ср, 23 май 2007, 14:15 от Ян Бибиян

# 6
 • София
 • Мнения: 7 410
Копирам постинга си и тука,става дума за Плевен.
Не съм,аз имам опит с детските градини и приема на деца с увреждания-с предимство никой не ги приема,поне в нашия случай.Моето дете е с увреждане,имахме страхотни проблеми с приема в градината,добре,че в града има Ресурсен център и от там ни оказват голямо съдействие.
За военните-мъжа ми е военен,това пък в градината въобще не ги интересува.
За приема по квартали-в нашата градина не достигат деца,така че и това не е критерий.
Пак казвам,говоря конкретно за нашите преживелици в градината.

# 7
 • Враца
 • Мнения: 867
От Враца съм,майка на дете с глухота...ходеше на ясли от1,1 г ,но когато разбрахме за проблема и сложихме слухови апарати...ни "изписаха" оттам наложи се да го дам в дом за деца с увреждания.Добре го приеха и сега се  чувства добре.Сега е на 3г и кохлеарно имплантиран....Първото и единствено дете в града...Все още ходи в този дом.Но имам желание да го преместя в нормална градина.Минахме на комисия за интегриране и ни одобриха... дадоха ни ресурсен учител.Върнахме се в старата градина с големи надежди..иначе той е съвсем нормално ,умно  и палаво дете.Но се оказа ,че градината е неподготвена за нас,още на обяд ме "помолиха" да си го взема.Трябвало да е група с 10 деца с интегрирано дете... ,а те бяха 26.Ще дочакаме наесен да видим ,дали ще ни вземат.Така приключи  интегрирането ни...   ooooh! Поинтересувах си  и в София се оказа ,че има групи с деца по 25-30 и има интегрирано детенце..но тук...  Whistling

# 8
 • Джунгландия
 • Мнения: 3 805
за Добрич- инфото ми е от преди 2-3г. дано се включат и други от града ни:

за ДГ: Братя и сестри заплащаха половин такса ако са в една ДГ.
1/2 такса и за самотни майки(друг е въпроса че се възползват всички майки, които нямат брак)
Но за предучилищна група в ДГ таксата беше твърда са всички- малко по- ниска от нормалната, което беше повишаване за облагодетелстваните и понижаване за всички останали.

за детска кухня- мисля че няма ограничения.
Подава се молба с копие от акта за раждане.
Когато искаш спираш, когато искаш- пак вземаш.
Има 3 възрастови групи, но ако майката реши- никой не проверява дали детето отговаря на съответната група манджа.

# 9
 • варна
 • Мнения: 1 046
За Варна проблеми с кухнята от типа на срокове и други такива няма.Аз лично съм много доволна има достатъчно инфо налепено по стената , за съдържанието на глутен, за евентуални алергии също.Принципа със записването е отиваш купуваш купони предната седмица и от следващата си вече на линия. За близнаците има намаление единственото условие е , този който купува купони да представи копие от акта на раждане за да удостовери, че децата са две и родени на една и съща дата.Виж сега се замислих ако са тризнаци колко ли ще струват купоните, че май не съм виждала цени.На мен при записване не са ми искали акт за раждане и по този повод много съм си мислила че може и изнемогващите баби и дядовци да ползват детската кухня.
За детските ясли, като цяло ви е ясно връзки, опашки- за да приемат детето.Но да знам със сигурност, че вече много строго се съблюдава дали по- голямото дете е в яслата, след това и районирането- се прие много на сериозно.
Това което мен лично ме дразни , че именно заради споменатите връзки, специализираните здравни заведения-логопедична детска градина, санаториална ясла и др. са пълни със здрави( да са живи и здрави дечицата ) деца, и тук таме в група по 1-2, които имат проблеми за конкретното заведение. И се оказва че примерно моето дете , което е с предписание за санаториалната ясла не може да се вреди там, по закон, а ще може с яки връзки, което не е логично.
Но като цяло нещата се пооправиха- може би наистина по- конкретно инфо ще получите от майки чиито деца имат сериозни проблеми и ще разкажат повече по отношение на интеграцията.

# 10
 • Мнения: 1 040
Само да допълня за Сливен, за детската кухня - доколкото знам за нея няма с предимство и без, записват всички деца  Peace Записваш детето с акт за раждане, купуваш купони, в петък оставяш бурканчетата и в понеделник си ги взимаш пълни  Wink

# 11
 • добрич
 • Мнения: 377
В някой детски заведения(ясли и градини )се чака ,но не  много и досега не съм чула някой от нашия град да не са му приели детето в която градина иска.Наистина ако са 2 дца от едно семейство се плаща половин такса.В градината на сина ми има деца от доста далечни квартали което ме навежда на мисълта ,че приемат не само кварталните деца.Ако е самотна майка както е писала мимиту наистина се ползва половин такса.За деца с увреждания обаче нямам никаква информация.За детската кухня пак както е писала мимиту ограничението е обаче до 3 годишна възраст на детето като един купон за обяд примерно(супа, ястие, десерт) беше 0.90лв.

# 12
 • на кого му пука
 • Мнения: 904
За Ловеч записването за кухня е безпроблемно.Искат само акт за раждане за да се застраховат че детето е навършило възраст за включване в 1-ва група.
За яслата критерий за приемане беше по-ранното подаване на молба.Аз за прием септември подадох молба през януари.
Колкото до таксите ,в нач.ни уведомиха за че второ дете се  плаща 50%,за соц.слаби и самотни родители също макар че в нашата група нямаше нито едно такова.Деца с увреждания също нямаше незнам дали въобще е имало такива кандидати.
За градината пак съм подала молба февруари и ще чакаме листа с приетите.Уж местоживеенето е критерий,но ми се струва че по-голямо значение отдават на това какво работят родителите.

Забравих за таксата.Тук се заплащат едни задължителни 3 лв на месец+1,50 на ден.Така че ако детето ходи пълен месец се получава около 35 лв

Последна редакция: ср, 23 май 2007, 15:54 от valpep

# 13
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Дъщеря ми е с хиперактивност и дефицит на внимание и ходи в нормална детска градина. Психоложката, която работи с нея, смята че детето напредва доста добре и не бива да я записваме в специализирана детска градина. Градът ни е малък, малко са децата , а детските градини 4 на брой. Борят се буквално за всяко дете. Така, че от страна на директорката, не съм имала проблеми, но учителките мрънкат от време на време. По закон, обаче, в групичка може да има до две дечица с проблем. Е, за сега е само моята дъщеричка. Не ползвам никакви намаления, макр да получавам помощи от държавата за детето.
Намаление ползват родители, чиито две, три и повече деца посещават една и съща детска градина. Първото, мисля, плаща цяла такса (тук при нас тя е 25лв на месец), а останалите 50 процента. Намаление ползват и родителите студенти, войници.
Хубавото е, че можеш да си запишеш детето в която градинка си избереш, без значение в кой квартал или район живееш. Освен това тук не е нужно да подаваш молба за приемане на детето в детското заведение, докато е още бебе, че да пазиш ред. Приемат деца по всяко време на годината. Примерно днес решавам да пусна детето на градина или ясли, правя изследванията и веднага тръгва, независимо март ли е, април, юли или който и да е там месец.
За кухнята - при нас децата се записват при 7 навършени месеци до 2г. Не се чака ред. Носиш акта за раждане и веднага те записват. Цена на купона за един ден 60ст.

# 14
 • нейде там, където ....
 • Мнения: 4 473
Доколкото знам аз, за София - с предимство се записва второ дете от семейството, в това число - близнаци. За едното дете се плаща цяла такса, за другото - половин. Чака се доста. Мръщят се, ако искаш да им нарушиш реда и да си пуснеш детето по никое време, а не септември-октомври. Намаление се ползва при самотни майки (в това число и при свободния брак), родители студенти, войници, ивналиди. Не се натискат да приемат деца с увреждания. Изтъква се пренаселеноста на групите и прекалено многото деца. Но съм с впечатление, че поне при нас, ако се открие или влоши след приемането - детето остава, докато родителят реши. Има деца със доста силно увредено зрение, но децата и родителите ги приемат нормално.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт