Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 май 2007, 14:20 ч.

За раждането

 • 584
 • 13
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 556
Покрай зачестилите напоследък теми и противопоставяния на секцио и нормално раждане, взех да си задавам разни въпроси.
При секциото нещата донякъде са контролирани и евентуални негативни последици за майката зависят главно от некадърността на екипа (поправете ме, ако греша). Рисковете, които крие тази операция са краен брой и добре известни на докторите, те могат предварително да се подготвят и да не допускат грешки.

При естественото раждане обаче има твърде много неща, които могат да протекат не така, както трябва. Например майката да не получава разкритие повече от 48 часа, въпреки контракциите на 5 и по-малко минути. Бебето може да се заклещи, да притисне пъпната връв, да се наложи форцепс или вакуум (признавам си с ръка на сърцето, идея си нямам при какви обстоятелства се използват тези двете неща, но сега ще потърся инфромация да се образовам).

Чуденката ми е, няма ли начин преди да започне нормалното раждане, поне някои от тези неща да се предвидят. Например може ли да се измери таза на майката и да се съпостави спрямо главичката на бебето, може ли да се види увита пъпна връв предварително и т.н. Интересно ми е дали много от тези проблеми се случват, защото не се правят необходимите прегледи или просто технически не могат да се установят такива неща?

# 1
Сигурно могат да се направят такива прегледи и прогнози.  newsm78 При мен май са ги пропуснали. До последно в предродилна зала ми казваха, че бебето е много голямо - над 4 500. Но не би трябвало да има проблем, защото и аз не съм малка (184 см височина). Тазът обаче никога не са ми мерили Thinking Както и да е, след почти цял ден престой в предродилна зала и почти никакво разкритие накрая ме срязаха. Съжалявам единствено за това, че можеш да си спестя болките от контракциите и клизмата! Следващото си дете със сигурност ще го родя със секцио, но всеки сам си избира как да стане!
Желая ти успех, а ако имаш нужда от грамотен лекар, с радост ще ти препоръчам!

# 2
 • Мнения: 296
На мен таза ми го мериха. А колкото за пъпната връв дали се вижда предварително, лекарката ми каза, че в процеса на раждане тогава се вижда. За заклещването си права стават такива неща и при мен стана нещо такова. Задуши се бебето докато излезе, че после беше на кислород и му правиха масажи да се съживи Sad

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 488
Всеки си ги задава тези въпроси .. Интересно лекарите какви отговори имат.

Някъде бях чела 4е неможело предварително да се види ако има омотана пъпна връв - защо не мога да си обясня.

Аз имам достатъчно широк таз, но като раждах щерката ме разкъса цялата ...

И друго се 4удя раждане с разкъсване и такова като на
bancheva  дали не го смятат за нормално раждане  Shocked. Защото като слушам майките всеки е имал някакъв проблем, но никой лекар не се впряга да не допуска такива проблеми.

# 4
 • София
 • Мнения: 219
На мен в Шейново три пъти ми го мериха,даже и картата ми пишеше "тесен таз" и въпреки това ме напъваха цял ден да реждам нормално.Резултата-бебето изобщо не можеше дори да влезе в таза по техни думи и започна да се задушава и секцио по спешност.Изумена съм от некадърността им.Също и от отношението на акушерките след раждането.
Затова ще си дам 2500 и ще си раждам като бял човек със секцио по желание.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 100
Някои от евентуалните проблеми например големината на бебето и таза на майката, омотана пъпна връв предлежание на бебето и т. н.  могат да се видят предварително и да се насрочи секцио. Но не всичко е възможно да се предвиди предварително , а и нали за това ни е създала природата да раждаме бебета newsm78

# 6
 • Мнения: 2 677
Съществуват хиляди изследвания, които се правят на майката и на плода - било то преди естествено раждане или секцио.
Истината обаче е, че и в двата случая няма никаква гаранция. Да не дава господ, но винаги има шанс нещата да се объркат - незавидимо дали поради лекарска грешка или поради факта, че хората сме достатъчно сложно устроени същества, а не механизми, при които като натиснеш едно копче, знаеш на 100 % какво ще последва.
Относно това секцио или естествено раждане - това е дълбоко личен избор, който не трябва да подлежи на опити за манипулация от който и да било.
Моят личен избор бе да родя естествено. Откакто свят светува жените сме понасяли родилните болки. Още от самото си раждане имаме вроден инстинкт за това как да дадем живот. Природата ни е научила. Природата ни е дала нужните сили, за да дадем живот.
Секциото, от друга страна, е един сравнително нов метод, който се превърна в практика в последните години. Той крие своите рискове, все пак е коремна операция. Има дълъг период на възстановяване. Външна намеса в метаболизма на организмите.

И двата начина крият своите рискове. Всяка жена сама за себе си трябва да прецени кои от тях е готова да приеме.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 268
Моят съвет е да не четеш повече в тези теми,а да се довериш на лекаря си.Имам две деца,първото с нормално раждане,второто секцио.Моята препоръка към теб е нормално раждане с епидурална упойка.При мен секциото се наложи по време на раждането,аз изобщо не исках.Довери се на лекарите,те са по-компетентни от нас.И не забравяй,че секциото е една много сериозна операция с рязане на много пластове и на матката.

# 8
 • София
 • Мнения: 621
Измерването на таза е едно рутинно, абсолютно задължително изследване. Не вярвам на някой да не са го направили, това е просто недопустимо! Но да не забравяме, че то не дава сто-процентна точност. Тазът се измерва отвън и по ваншните размери лекарите преценяват колко е големината на вътрешните размери на таза (Няма никакво значение една жена дали е със широк ханш или не, вътрешните размери могат да бъдат недостатъчни и при доста внушитерни задни части). Но да не забравяме, че измервайки жената отвън, лекарят не може да знае колко е индивидуалната дебелина на кокалите, на мастната прослойка, на мазнината откъм вътрешната страна на кокала и т.н. , а всичко това влияе на вътрешните размери на таза. Опитните акушери от страта школа си имат едно наум и обръщат внимание дали жената е с широка китка, например - това е сигнал за широки и дебели кокали и др.
Пъпната връв може да се омотае около врата на бебето в последен момент на раждането, никой не е в състояние да каже със сигурност къде се намира, когато жената ражда.
Ситуацията по време на едно раждане, което трае 8-12, че и повече часа, се променя непрекъснато, бебето се движи надолу, прави завъртане около остта си, главичката променя положението си, опитвайки се да се напасне към формата на таза на жената. Всичко това се случва без непрекъснатия контрол на лекарите, те не могат да го видят! Много е сложно! Кадърността на екипа е от голямо значение, но огромно количество неща зависят от случайността в едно раждане, не може за едно трудно или неудачно раждане да се обвиняват само лекарите. Те не са богове.
Между прочим цезарево също крие голямо количество рискове, та това е коремна операция!!!

# 9
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 955
Покрай зачестилите напоследък теми и противопоставяния на секцио и нормално раждане, взех да си задавам разни въпроси.
При секциото нещата донякъде са контролирани и евентуални негативни последици за майката зависят главно от некадърността на екипа (поправете ме, ако греша). Рисковете, които крие тази операция са краен брой и добре известни на докторите, те могат предварително да се подготвят и да не допускат грешки.

Мисля, че ужасно много рискове крие именно оперативното родоразрешение. Когато раждах първия път, едва спасиха една родилка от страхотен кръвоизлив. Два пъти я "отваряха" в рамките на моето раждане, по спешност търсеха кръв за вливане и накрая  й отстраниха матката и едва я спасиха. Лошото е, че операцията си е операция. И не зависи само от докторите и тяхната кадърност до каква степен ще ти зарастне рязаната матка, защото възстановяването при всеки човек е различно. Никой не може да ти даде гаранции, че при втора бременност няма да ти се отвори разреза. И
 Същото важи и за срастванията, кото могат да се образуват. Моя близка е щяла да си отиде на операционната маса при второто секцио, благодарение на невероятни сраствания, ефект от първото секцио.
Та си мисля, че и при секциото има доста неизвестни и страховити рискове. От друга страна, един съвестен акушер-гинеколог е редно да следи за всички подробности, касаещи бременността. И пъпната връв около вратлето може да се види при добро желание възможности на апаратутрата и доктора, и тесния таз, и какво ли не. В крайна сметка форцепса и вакуума са също животоспасяващо решение.
Но за успокоение ще ти споделя, че %тите на смъртност не са чак толкова високи   bouquet  bouquet  bouquet, което от своя страна говори, че притесненията не трябва също да са големи  Hug

# 10
 • София
 • Мнения: 4 556
И не зависи само от докторите и тяхната кадърност до каква степен ще ти зарастне рязаната матка, защото възстановяването при всеки човек е различно. Никой не може да ти даде гаранции, че при втора бременност няма да ти се отвори разреза.
 Същото важи и за срастванията, кото могат да се образуват. Моя близка е щяла да си отиде на операционната маса при второто секцио, благодарение на невероятни сраствания, ефект от първото секцио.
Не съм достатъчно наясно (точно затова питам), но срастванията и кръвоизливите не са ли в следствие на някаква лекарска грешка? Поне аз до сега така си мислех.

Иначе благодаря на всички за отговорите. Явно в нормалното раждане всичко е на късмет.

# 11
 • София
 • Мнения: 621
"Не съм достатъчно наясно (точно затова питам), но срастванията и кръвоизливите не са ли в следствие на някаква лекарска грешка? Поне аз до сега така си мислех."

Срастванията са функция от особеностите на даден организм, никой не може да гарантира точно този организм по какъв начин ще реагира на операцията и как ще се възстановява. Кръвоизлив може и да е резултат на лекарска грешка, но може и ситуацията, която го е предизвикала е била неочаквана и е било непосилно за лекарите да я предвидят и предотвратят.

# 12
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 955
"Не съм достатъчно наясно (точно затова питам), но срастванията и кръвоизливите не са ли в следствие на някаква лекарска грешка? Поне аз до сега така си мислех."

Срастванията са функция от особеностите на даден организм, никой не може да гарантира точно този организм по какъв начин ще реагира на операцията и как ще се възстановява. Кръвоизлив може и да е резултат на лекарска грешка, но може и ситуацията, която го е предизвикала е била неочаквана и е било непосилно за лекарите да я предвидят и предотвратят.


  202uu

# 13
 • София
 • Мнения: 5 815
Например може ли да се измери таза на майката и да се съпостави спрямо главичката на бебето, може ли да се види увита пъпна връв предварително и т.н. Интересно ми е дали много от тези проблеми се случват, защото не се правят необходимите прегледи или просто технически не могат да се установят такива неща?
Могат да се видят и да се предвидят част от евентуалните проблеми,разбира се.Аз ходих на ЖК и родих в частна болница.На всяка консултация през цялата бременност доктора винаги обръщаше специално внимание на пъпната връв.Главата също се мери всеки път.От осмия месец всеки път ми мериха и таза,въпреки,че аз не мога да раждам по естествен начин,заради здравословни проблеми/късогледа съм/.От самото начало на бременността се знаеше,че ще раждам със секцио и въпреки това тези измервания ми ги правеха постоянно.Дори като постъпих за операцията отново всичките тези неща бяха измерени-главата на бебо,таза ми,разкритие ,пъпна връв,контракции,тонове и т.н.Напълно излишни според мен,но според докторите явно не.
Така че технически е напълно възможно да се направят такива измервания,при това с най-обикновен ехограф.Мислех,че навсякъде се правят тези неща и съм много учудена,че не е така! newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт