Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
http://music.a-bg.net/index.php?option=com_content&task=view … 144&Itemid=71

Бу, пуснах инфото и при кърмачките, в една от закованите теми.
Ще пусна това и в Черния списък в готварския.  Peace

“Повлиян от високата детска смъртност, Анри Нестле се опитва да разработи заместител на майчината кърма, за да спаси от недохранване бебетата, които са алергични към майчиното мляко. Той експериментира с различни комбинации от краве мляко, пшенично брашно и захар. Всичко това става средата на 60-те години на ХІХ век. След спасяване на едно бебе, което не приема майчинa кърма, нито съществуващите тогава заместители, хората бързо разбират колко ценен е продуктът на Анри Нестле и само след няколко години той се продава почти из цяла Европа. Така започва историята на компанията NESTLÉ!” – взето от сайта на компанията.

 
Първо печалбите, после добрия живот?

През 2006 година приходите от продажби на Нестле България АД нараснаха с 34%, надхвърляйки 180 милиона лева. Печалбата, преди облагане с данъци, достигна до 11,6 милиона лева, което представлява 6,4% от продажбите. Нескафе е марка номер едно на пазара на разтворимо кафе в България, достигайки 75.8% пазарен дял в стойност, главно благодарение на изключителния успех на продуктите с марка Нескафе 3 в 1, Нескафе Фрапе, Нескафе Класик и Нескафе Голд. Кулинарната група MAGGI надвиши 68% пазарен дял по стойност на продажбите, а шоколадовите продукти на NESTLÉ достигнаха около 16%. През 2006 година приносът от продажби от експортната дейност на компанията към дъщерни дружества на Нестле, бележи ръст от 41%, достигайки до 52,5 милиона лева. Приходите на корпорацията в България продължават да се увеличават и през 2007 година, като вече компанията се затвърди като най-големият монополист в хранително-вкусовата промишленост в България, изкупувайки масово българските хранително-вкусови предприятия.

Но докато в България корпорацията инвестира хиляди левове в реклами, спонсорира всевъзможни глупости и печели милиони от бедния български данъкоплатец, в западна Европа Нестле продължава да бъде най-бойкотираната компания. Всъщност според официални данни потребителите във Великобритания, бойкотиращи продуктите на Нестле са два пъти повече от тези, бойкотиращи Макдоналдс. 36% от всички потребители в обединеното кралство бойкотират поне един от продуктите на Нестле, която заема второ място по бойкот в Европа.

Но защо толкова много хора в цивилизовия свят бойкотират Нестле?

“Маркетингови практики, които отричат кърмачеството са изключително опасни, без значение какви изгоди носят за развития свят: според СЗО (Световната Здравна Организация) около милион и половина кърмачета годишно умират по света, защото не са получили адекватно кърмене. И тези факти не подлежат на диспутиране.”  - УНИЦЕФ

Световната Здравна Асамблея (СЗА) е част от структурата на СЗО и през 1981 започна кампания за насърчаване на младите майки да кърмят своите рожби с майчина кърма, а не да прибягват до кондензирани млека и алтернативи на кърменето. Тогава СЗА създава "Международен Код за търговия с алтернативи и заместители на майчината кърма", който налага серия от правила и забрани на компаниите, продаващи алтернативи на кърмата, експлоатиращи майките и отговорни за смъртта на милиони бебета по света. Кампанията цели да насърчаване на младите майки да кърмят своите пеленачета, както и за повишаване на здравното образование и обучаване на здравни работници за отглеждането на бебета в кърмаческа възраст.
Правилата са ясни, на компаниите им е забранено да:
- даряват безплатни заместители на кърма на болници и ясли;
- рекламират своите продукти на обществени и здравни работници;
- използват снимки и картинки на бебета на своите бебешки млека, бутилки и биберони;
- дават подаръци на майки и здравни работници;
- дават безплатни биберони или млека на родители;
- промотират бебешки храни и млека за бебета под 6 месечна възраст;

Също така на опаковките задължително трябва да има предупреждение за здравните рискове от техните продукти. Правилата са ясни, но Нестле неведнъж нарушава абсолютно всичките.

Нестле притежава 40% от световния пазар на бебешки млека. Компанията е сезирана по целия свят за нарушаване на правилата на СЗА. След като започна глобалната кампания по бойкотиране на продуктите на Нестле те спряха да използват млади момичета облечени като медицински сестри, които рекламират техните заместители на майчиното мляко, но в никакъв случай не спряха да нарушават правилата на световната асамблея. Нестле така и не слага предупредителни надписи за страничните ефекти от своите заместители на кърмата. Освен това в много страни, където има повече от един официален език не слага подходящия език и майките просто се водят по красивите картинки на опаковката. Много от майките продължават да получават на промоция безплатни биберони и други джунджурийки от Нестле, а здравни работници са обсипани с календари, шоколади и БЕЗПЛАТНИ заместители на майчиното мляко. Здравните работници са достатъчно образовани и знаят проблемите, които създава изкуственото кърмене, но когато се намесят финансовите интереси и играят много пари и реклама, те нямат думата. Не е ли отвратително да видиш в болница биберон с логото на Нестле или една бъдеща майка да отиде на видеозон, а на стената в кабинета на лекаря да висят плакати на Нестле. Манипулацията и лицемерието на Нестле нямат граници! Нестле предлага продукти за бебета под 6 месечна възраст. Не само, че родители и здравни работници са смаяни от предлаганите от Нестле хранителни продукти за пеленачета, но и се предлагат "чайове" за бебета, който могат да се пият от бебе на 1 седмица!!! А според научните изследвания бебетата не могат да приемат абсолютно нищо друго освен майчината кърма до 6 месечна възраст!


Нестле се бори с ХИВ вируса?

Вируса на СПИН както знаем е неконтролируем в бедните африкански страни. Хората в африканските страни са в опасност от предаване на вируса на техните деца. След като напоследък се появиха научни проучвания, според които СПИН може да се предаде от майка на пеленаче чрез кърмене, Нестле увеличиха предлагането на своите заместители на кърма именно в Южна Африка.


През 1989 година в какаовите плантации в Какапава, Бразилия наетите от Нестле работници се вдигат на бунт срещу мизерните условия на работа, включващи дискриминация на жените, липса на подходящо работно облекло и неадекватни мерки за безопасност. Само за два месеца са изхвърлени повече от 40 работника, а срещу организаторите на стачката е използвано насилие и репресии.


През 2002 Нестле поиска 6 милиона долара от една от най-бедните страни в света - Етиопия. През 1970 животновъдна компания собственост на една от дъщерните компании на Нестле е национализирана от тогавашното военно управление на страната. След демократизирането на Етиопия правителството предлага да плати обещетение на фирмата от 1,5 милиона, но тя иска 6 милиона долара. Благодарение на публичният отзвук за този случай Нестле промени искането си и наистина взе "само" милион и половина, като дори обяви, че ще помага на Етиопия със снабдяване с хранителни продукти и питейна вода.

През 2005 50 годишния Диосдао Фортуна, един от лидерите на синдиката на работниците в компаниите на Нестле във Филипините беше намерен прострелян в Южен Тагалог. Това убийство става само 11 дни след като е убит лидер на синдикат на работниците в Нестле в Колумбия - Лучиано Енрике Ромеро Молина. Но Ромеро не е единствената жертва. Нестле САЩ и Нестле Колумбия АД са отговорни за убийствата на още няколко работници в Колумбия от парамилитарните сили в страната, които са субсидирани от корпорацията Нестле.

Освен, че експлоатира работници в какаовите и кафеените плантации в едни от най-бедните страни в света и подкрепя детския труд, Нестле също така с течение на годините субсидира брутални и репресивни политически режими.

Но не само, че нарушава човешките права, мулти-националната корпорация Нестле експлоатира и убива годишно хиляди животни. Нестле стана обект на атаки от страна на аквисти за правата на животните не само заради млечните продукти, желатина и месото в своите храни, а и защото тества канцерогеността на кафето върху мишки. Освен това Нестле държи 50% от компанията L'Oreal тестваща своите продукти и съставки за тях върху животни. Повече за вивисекцията и неоправданите убийства на животни в името на капитала можете да намерите във веганския раздел на сайта.

Бойкот на Нестле!

пълен списък с продуктите на Нестле, които се продават в България можете да намерите на http://nestle.bg (ВНИМАНИЕ: Корпоративна пропаганда!)

ето материали на английски език относно експлоатацията на работници и околна среда от страна на корпорацията.

 

The continuing struggle of the Nestlé workers (.pdf) (BabyMilkAction.Org)

Nestlé in the Philippines: campaigners speak on abuse of workers' rights, the assassination of Diosdado Fortuna, baby food marketing and what they think of Nestlé's Fairtrade product (BabyMilkAction.Org)

Trade unionists in the Philippines call for solidarity to bring Nestlé to the negotiating table while in the UK Nestlé heads to the Labour Party Conference (BabyMilkAction.Org)

Nestlé poses a problem to Labour Party conference (news.Independent.Co.UK)

Nestlé Philippines Unions issue new challenge to rampant Casualization (IUF.Org)

 

Nestlé's impact on farmers in Colombia - Nestlé's new Fairtrade coffee 'Partner's Blend' is labelled as a 'big joke' by Colombian trade unionist. (BabyMilkAction.Org)

Colombia Bulletin: April - June 2006 (ictur.Labournet.Org)

Slave Chocolate? (Forbes.Com/LaborRights.Org)

On Halloween, Nestlé claims no responsibility for child labor (LaborRights.Org)

Nestlé taken to Court for Trafficking, Torture, and Beatings of Child Laborers on West African Cocoa Farms (TradeAid.Org.NZ)

Tell Nestlé to stop buying child made cocoa (UnionVoice.Org)

For more infos on Nestlé and Genetically Modified (GM) Ingredients:

Nestlé obtains patent on Genetically Engineered Coffee (OrganicConsumers.Org)

Greenpeace and Nestlé clash over GM coffee (FoodSafetyNetwork.Ca)

Health campaigners from across Europe speak about their work to hold baby food companies to account and support and support for the Nestlé boycott (BabyMilkAction.Org)

Senior Nestlé executive misleads students in failed attempt to undermine boycott (BabyMilkAction.Org)

"Packaged Foods Exposed II (Nestlé)" (cjly.Net)

The International Baby Food Action Network (IBFAN)

MultiWatch.CH (a Swiss site in German/eine schweizer Seite auf deutsch)

Pepsi and Nestlé blacklisted for water pollution in China (PolarisInstitute.Org)

Nestlé scientist's false claims exposed (infactCanada.Ca)

Container Recycling Report (feat. Nestlé/.pdf)

Nestlé deadly labels in South Asia (infactCanada.Ca)

Nestlé Korean Labour Union wins settlement, strike action averted (IUF.Org)

National Day of Action challenges Coke, Nestlé and Pepsi (DrugNewsWire.Com)

Responsible Shopper Profile: Nestlé (CoOpAmerica.Org)
 

# 1
 • Мнения: 14 963
Много интересно!
Само да попитам, а другите фирми, произвеждащи АМ, те как си печелят клиентите?
Само питам, не пипам!  Peace

# 2
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Много интересно!
Само да попитам, а другите фирми, произвеждащи АМ, те как си печелят клиентите?
Само питам, не пипам!  Peace

След като Нестле са в центъра на вниманието значи има защо... Най-санкционирани са, най-богати са, позволяват си най-много...

Само предавам информацията пък аз.

# 3
 • Мнения: 3 424
Кой плаща бойкота?
Все някой трябва да си признае.

# 4
 • Мнения: 7 837
Много интересно!
Само да попитам, а другите фирми, произвеждащи АМ, те как си печелят клиентите?
Само питам, не пипам!  Peace

Заливат те с безплатни неща. От сега ме почнаха... Grinning

Но, да не параноясваме все пак.
и Ести дават маса пари за борбата с рака на гърдата всяка година. Веднага ги обвиниха, че технитепродукти били предпоставка за това...

# 5
 • Варна
 • Мнения: 1 726
Аз плащам бойкота. Изкупувам им продуктите от пазара. Да не се натрови някой. Ей са, кат техен враг ще отида да унищожа половин кутия шоколадови бонбони.
Сериозно-това едва ли е единствената фирма, служеща си с такива методи. Вече има информация, за това, че майчината кърма е по-полезна за кърмачетата. Оттук нататък всеки сам си решава.

# 6
 • 1st floor
 • Мнения: 5 179
Аз плащам бойкота. Изкупувам им продуктите от пазара. Да не се натрови някой. Ей са, кат техен враг ще отида да унищожа половин кутия шоколадови бонбони.
Сериозно-това едва ли е единствената фирма, служеща си с такива методи. Вече има информация, за това, че майчината кърма е по-полезна за кърмачетата. Оттук нататък всеки сам си решава.
присъединявам се към унищожаването на шоколадовите им изделия, лапам ги преди да ги видят децата... Mr. Green

# 7
 • София
 • Мнения: 11 370
Чудя се що не сквасих малко краве мляко за новородения си син, ми му дадох от НАН-а? newsm78
Ама дааааа...дадох му щото съм лоша майка Mr. Green

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 726
присъединявам се към унищожаването на шоколадовите им изделия, лапам ги преди да ги видят децата... Mr. Green

Тъй ами, ние сме отговорни майки. Няма да се развалят зъбите на децата я? Само нашите може  Laughing

# 9
 • 1st floor
 • Мнения: 5 179
присъединявам се към унищожаването на шоколадовите им изделия, лапам ги преди да ги видят децата... Mr. Green

Тъй ами, ние сме отговорни майки. Няма да се развалят зъбите на децата я? Само нашите може  Laughing
разбира се , че ще се жертвам , щом се "налага"... Mr. Green

# 10
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Аз друго искам да питам.
Значи..съдят Нестле за убийство на животни...а какво правим с "Родопа" и подобни?

Все пак съм готова да помогна.
Ако някой има трудности да си изяде шоколада - насреща съм!
Звънете, не ме жалете.

# 11
 • 1st floor
 • Мнения: 5 179
Чудя се що не сквасих малко краве мляко за новородения си син, ми му дадох от НАН-а? newsm78
Ама дааааа...дадох му щото съм лоша майка Mr. Green
не само лоша, а и мързелива... Naughty

# 12
 • Мнения: 18 818
ооо, и аз им унищожавам шоколадите, но тука не става въпрос точно за шоколада, макар че от прочетеното явно става въпрос и за експлоатация на хора в третия свят в кафеени и какаови плантации, а в любимите ни шоколади има какао все пак...явно е че по света поне првят нещо за да се противопоставят на нарушенията на нестле, и др подобни производители на АМ, но в България не вярвам някой да прави нещо...знаете колко майки тук са убедени че АМ е най-доброто за децата им(моля да не влизаме в спор кой колко и защо кърмил)...всъшност сега като се замисля синът ми се изприщва от АМ, а от кисело мляко-не, сигурно има защо... newsm78 кой знае какво има в НАН-а Thinking

# 13
 • София
 • Мнения: 899
А от какво са умряли тия милион и половина кърмачета?
Тази статия си е чиста пропаганда, не че която и да е голяма фирма е читава, но с глупостите е добре по-полека да се борави. Мишки за опити ползвали, ми, няма хора да ползват я?
А всички тук знаем за ползата от майчината кърма, ама нашите родители като са ни давали вода от първия ден и са ни захранвали със сокчета от втория месец и АМ как ли са ни опазили живи?
А и трябва да се пазиш, че с такава антиреклама ако вземат от Нестле да те погнат, да не те тъсим после...

А NAN-ът е гаден.

# 14
 • Мнения: 7 837
Нестле ползва мишки... Колгейт експериментират новите си пасти върху зайци...

Отдавна се знае, че да плащаш за антиреклама на конкурента е много по-доходно, отколкото да пръскаш пари за реклама  Grinning

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт