Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 май 2007, 17:06 ч.

Ех чужбина, ех Англия!

 • 3 639
 • 51
 •   1
Отговори
 • UK/София
 • Мнения: 7 670
     Доста дълго време се чудих дали да пусна темата, а и трябваше да мине малко време да се осъзная.Идеята за самата тема е не да ми изказвате съжаления, ами защото искам и вие да направите съпоставка за българското здравеопазване и за прехвалената Англия.

 Лично аз не обичам да чета дълги постинги, но няма как да разкажа случая в кратък вариант.Който има време и нерви нека да чете.Става въпрос за това как заради безхаберието на лекарите изгубих бебето си и за тяхното отношение!
 Януари месец исках да отида на гинеколог.Казаха ми, чр трябва да отида при JPто, като мислех, че ще ми даде направление.Оказа се, че няма да ми дава направление, нищо ще ме преглежда, ами за общи приказки.Основната причина за посещението ми беше  проверка за раничка на шийката на матката.Поисках му час за гинеколог, а той ми каза, че има свободен след 3,5 месеца Shocked.Както и да е, разбрахме се за цитонамазка след 2 седмици, а резултатите щаха да са готови между 8 и 10 седмици.Това го преживях, но февруари забременях.Течението ставаше все по-силно.Пак отидах при лекаря си и без да ме прегледа ми даде една ампула Канастен за влагалищно слагане+ мехлем за външно ползване.Разликата беше, че в БГ веднага ми взеха тест за микробиология и ме лекуваха след като ми бяха излезли изследванията.Течението почти не мина.В 6г.с. седмица прокървих.Отказаха дори да отида на лекар, а в БГ веднага ме приеха в болница(прокървих в същата седмица).След настояване ми приеха за да ми измерят кръвното след 3ч. стоене права в спешното.Исках видеозон, но ми казаха, че той е заключен в събота и неделя ShockedПопитах, ако е извънматочна(имах болки в корема )ще ме оставят да умра ли и ме сложиха на видеозон на който нямало да се види нищо.Обещаха преглед за понеделник, но след постоянно звънене ме прегледаха чак в петък ooooh!Както и да е, до тук пак добре.Предписаха ми Парацетамол на всеки 6 часа-това вече не го приех Rolling Eyes
 в 11г.с. през април бялото течение придоби ужасно силна миризма.Тогава ме пратиха при акушерката, при лекар не можело.Тя включи компютъра и видя резултата от изследванията от януари месец и ми каза, че всичко е о.к.Това вече за мен бебе ненормална работа.На следващата вечер корема ме заболя и исках да отидем в болницата.По телефона ми казаха да не ходим, ами те ще се обадят до 3ч.представяте ли си, за бременна жена.След скандал дойде линейка и вместо да реагират бързо започнаха да ми задават въпроси и биволско спокойтвие.Изтекаха ми водите, живо бебе вече нямаше.Закарахме ме в болницата и се кълна, че линейката друсаше все едно ме караха в каруца.Чак акушерката направи забележка на шофьора след настояване на мъжа ми.В болницата бяхме в 23ч. вечерта.1,5. стоях в чакалнята като само веднъж ми премериха кръвното.Усещах как започвам да раждам(никога не съм предполагала), че в края на третия месец може да се съберат толкова плацента и какво ли не.Започнах да моля да ме сложат да легна поне, няма кой да те чуе.Една сестра ме накара да дам урина, каква урина аз си раждам.Дадах и ваничката пълна с плацента, тя се намръщи.Заведаха ме в една учукана стая и попитахме за лекар.Имало един лекар в болницата(огромна болница на 8 еатажа, като половината е родилен дом Thinking) и той бил при спешен случай.Попитах аз не съм ли спешен случай, а сестрата ми каза"Спешен сте, но аз ви наблюдавам и ако започнете да колабирате ще извикам който и да е лекар да ви свести.....не желая да коментирам репликата и.Лекар дойде след ПЕТ часа.Каза да пренощувам в болницата, за да ме види на другия ден специалист.Не искам да ви казвам цяла нощ какви неща ми падаха по краката и какъв ужас преживях и как молех като куче за превръзка.Там имат, не е като тук да няма в болниците.На другия ден не дойде лекар, ами в 13ч. ме закараха на видеозон.Една намръщена лелка ми направи коремен видеозон като имаше страшно отегчен вид.Мъжа ми я попита за причините за аборта, а тя едва си отвори устата да каже, че не знае.Каза, че ако направя още 2-3 пъти аборт ще помислят дали да не ми направят изследвания.Пак няма да коментирам.
 Чак в 17ч. при мен дойде лекарка и ми подаде една брошурка за психолог newsm78 като ми каза, че съм загубила бебето.Представяте ли си каква новина ми каза, аз все едно не знаех.И сега идва най-фрапиращото.Ето диалога:
 -Може да се облечете и да си търгвате.Няма да ви кюртираме, ще оставим орзанизма да се изчисти сам.
 Аз онемях, не бях чувала за такова нещо.Попитах:
  -Какъв антибиотик ще ми дадете?
 -Не е нужно антибиотик, никакви лекарства не трябва да пиете. Shocked
 -Кога да дойда на преглед?
 -Няма защо да идвате, от другия месец може да започнете да правите друго бебе #Crazy
Мъжа ми тогава ме погледна и ми каза:
 -Качваш се на самолета и се прибираш в БГ.
 Прибрах се след 20 дни.Отидах на лекар и му разказах случая.Човека не можа да си затвори устата от изумление.Предположи, че ще трябва да ме кюртира.Видя ме на видеозон и ми каза на сутринта да съм в болницата.Като отидах лекарите имаха съвещание, лекаря ми е шеф на отделението, излезе и ми каза, че разказвал случая на колегите си.Те излязаха в коридора ми ми казаха колко съжалявали за всичко.Една сестра започна да ме гали по ръката в знак на съчуствие, не я познавах.Честно ви казвам, че серазплаках, разплаках се заради вниманието, заради милите думи които не ги срещнах в Англия.Сложиха ми пълна упойка, а като се събудих лекаря ме галеше по главата.Думите му бяха"Билянке, Билянке втори живот живееш.Аз и колегите ми сме възмотени от английкските колеги.Извадихме една шепа гниеща матрия+ бебето което е останало в теб.
 Оказа се, че и матката ми била отворена, инфекцията на кръвта е могла да стане за минути, знаете какво следва.Детето ми е щяло да е без майка.Сега се лекувам, антибиотици, капки, чудеса, но психиката си не мога да излекувам.Не зарди плода, ами зарди преживяния шок благодарение на лекарите от "Велика"Англия.Мъжа ми срещнал една англичанка наша позната и и разказал всичко.Тя навела глава и казала, че за съжаление здравеопазването им е много зле!Моя позната от форума която твърдеше, че в Англия всичко е прекрасно ми каза, че ако съм имала частна осигуровка са щяли в самото начало да ми обърнат внимание NaughtyЗащо Crossing ArmsНали казват, че там не е като в България?Нали всички лекари и здравеопазването в БГ е под всякаква критика според много българи живеещи в чужбина?Е не е така, казвам го с чиста съвест!Както каза моя лекар"И най-големия бандит или който и да е, нямаше да го оставим както са оставили теб".Мъжа ми искаше да ме заведе в болница няколко дни след аборта когато се превивах от болки в кореам, но се разплака и му казах, че когато кучето ми си помяташе кученцата го наблюдаваше лекар.А когато аз си губех бебето се отнесаха по-зле отколкото с животно с мен!
 Това е всичко което исках да кажа!Моля ви, родители в чужбина, понякога се замисляйте дали нашата страна е толкова черна и дали трябва да блика негативизма от вас.Аз съм жив пример за лошо отношение и небрежност.Не от един лекар, ами от целия персонал!Едва ли вскоро време ще пискам да се завърна там.Доста неща от преживяното спестих да не стане още по-дълъг постинга!

# 1
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 043

съжалявам много за това, което си преживяла и не мога да повярвам, 4е такава е ситуацията в Англия.
във всеки слу4ай, няма да си променя мнението за българското здравеопазване. заради ли4ен опит и заради макар и рядко 4етене на форума на майките, изгубили деца...
желая ти бързо възстановяване.

Последна редакция: чт, 24 май 2007, 20:49 от Дивиана

# 2
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
Божее,Биляна страшно много съжалявам за вси4ко,което ти се е слу4ило. Cry
Надявам се да се възстановиш напълно. Praynig
Разбирам те и дори не съм у4удена.Аз живея в Испания и положението е същото.Негодни,некадърни,лицемерни и адски груби.
Всяка година си ходя по спешност.Тази година спасиха дъщеря ми от оглушаване и от безмислени изследвания и облъ4вания с ренtген.
Лошото е,4е в България с пари като нямаш застраховка можеш да си осигуриш вси4ко,а тук и с парите си да ходиш по вели4ави тяхни клиники,резултатите пак са фатални.
 Close
Господ да пази децата ни и нас докато сме в 4ужбина!!! Praynig Praynig Praynig

# 3
 • Мнения: 2 033
Биляна, много съжалявам, че си загубила бебе, и че си преживяла стреса, който описваш. Това е ужасно.

Призовавам обаче да не се надцакваме с истории къде е по-гадно да си на зор със здравето, защото, в България, сестра ми също загуби бебе, а майка ми е болна от рак и не мога да започна да ви описвам на какви неща съм се нагледала от "златни" български медицински лица. На които се плаща отделно на ръка.

Освен "бай, бабо, да не те срещне мечка", аз не бих си позволила да кажа нищо друго.

Много съжалявам за болката ти, дано да се възстановиш бързо.

# 4
 • Монреал, Канада
 • Мнения: 1 198
Съжалявам за това което си преживяла Sad
Само искам да кажа че според мен в България прекаляват с медикаментозното лечение по време на бременността. Две бременности съм износила в България, трета износвам в Канада и при трите имах кървене през първото тримесечие. В България ме приемаха в болница всеки път и ми даваха с шепи лекарства. При последното ми кървене там като отидох в болницата не ме приеха, не ме прегледаха дори  без да отида направо с багажа си, ама докато се върнем вкъщи, го приготвим и занесем, на прегледа кървенето вече ми беше спряло. Пак ме приеха в болницата, даваха ми лекарства сума ти време при вече спряло кървене, намалиха ги постепенно и ги спряха за 2 дни и накрая в 5 следобяд в деня преди изписването пак прокървих. Ама вече лекарствата ми бяха спрени. Отидох при дежурния лекар (бях в Шейново) и той отказа дори да ме прегледа. "Чакай утре до консултацията в 9 сутринта, и тогава кажи". "Ама как така, аз не пия сега никакви лекарства, а дотогава има толкова време", казвам  объркано аз. "То ако е тръгнало да излиза, нищо няма да го спре", отговори ми лекарят. На въпроса ми защо изобщо са ме държали в болница и са ми давали да пия толкова лекарства, отговорът беше "Да ви следим" Shocked На другата сутрин не казах нищо на визитацията и си отидох вкъщи, където се оправих от само себе си. При тази ми бременност имах кървене на три пъти, направиха ми изследвания, видяха че хормоните ми са добре и никакви лекарства не са ми предписвали. Оправих се прекрасно и без тях. Смята се че ако една бременност е здрава, тези неразположения се оправят от само себе си, а ако не е така, става точно това което българският лекар в Шейново така цинично ми беше обяснил. Независимо дали в болница и на лекарства. В една американска медицинска книга прочетох че преди при кървене са давали хормони за всеки случай, но сега тази практика е прекратена, защото от една страна има сериозни съмнения относно това дали има смисъл от това, а от друга страна защото има опасения че това не е безопасно за плода. Да, ама в България лекарите още си предписват прогестерон като пичове. Могат поне един тест да направят за да видят дали има недостиг и тогава да го предпишат, ама не - по-лесно е направо да ти го предпишат. Следя си отчетната темичка и направо се ужасявам колко много лекарства предписват в България на бременните. Чета тук по книгите че спазми в мускулите на краката са нормални по време на бременността, обаче на българските майчета гинеколозите им обясняват че били от липса на магнезий и им предписват някакъв магнерич. Само една се чудеше защо го пие този магнелич и пак има такива спазми, ама карай да е весело. Не знам за здравеопазването в Англия, ама си мисля че като идваме в новите страни очакваме от лекарите точно това, с което сме свикнали в България, независимо дали е добро или не. Просто сме приели по презумпция че то е най-правилното. И когато видим някакво разминаване, решаваме автоматично че това е недостатък.
Иначе в България покрай лежането ми в Патологична бременност съм се нагледала на загубени въпреки болничното лечение и многото лекарства бременности. За съжаление никой не може да каже веднага причината. Най-често е аномалия на плода.

# 5
 • Италия
 • Мнения: 5 474
Биляна, и от мен най-искрено съчувствие и пожелания да се възстановиш бързо физически и психически. Hug  bouquet

  Само да добавя към това,което са казали момичетата,че примери за лошо здравеопазване има навсякъде. Rolling Eyes
 За съжаление  ,това което ни остава е да имаме късмет да попаднем на добри и съвестни специалисти ,независимо от това къде се намираме. Praynig Peace

# 6
 • Лондон
 • Мнения: 948
Много съжалявам за загубата; надявам се всичко да е наред следващия път...

Дано завръщането ти в България оправдае очакванията ти, и намериш спокойствие и щастие. И "угодия," както ти казваш  Simple Smile

Късмет и здраве ти желая...и да не се сблъскваш с болнични заведения, където и да било...  bouquet

# 7
 • в Tara
 • Мнения: 3 291
и аз съжалявам, възстановявай се бързо Peace

 човещината няма определена националност-уличила си некадърници според мен...или пък расисти?
аз съм раждала и в БГ и в Испания.  и на двете места отношението към мен беше чудесно и нямам никакви оплаквания.

# 8
 • Мнения: 1 630
Биляна,
страшно съжалявам за това, което си преживяла.
Добре, че поне са хванали нещата в България.

Пожелавам ти, скоро да си отново бременна и да имаш едно чудесно здраво бебе   bouquet

# 9
 • Paris
 • Мнения: 664
Ужасно звучи тази история, където и да се случва Sad Съжалявам за загубата ти!
Имам преподавател-французин, който е завършил и медицина, такива ужасии ни разказа за парижките болници, че си помислих, че е по-зле и от БГ, ако всичко е истина.
Има и много добри специалисти в България, но за съжаление корупцията си остава голям проблем, дори за реномирани болници като Александровска да речем.

# 10
 • залив на орловия щит
 • Мнения: 4 356
Ох, мила, колко съжалявам...
тези са за утрепване
грам човещина няма в тях

навремето един познат-шотландец в Дания ми каза, че 80% от всички решения в болниците в Англия са неправилни
жалко, че и ти влезе в тях и то по такъв ужасен начин

и аз смятам, че трябва да ги съдите
там няма ли наблюдаващ орган, към който да се обърнете?

бързо възстановяване

# 11
 • Германия
 • Мнения: 7 606
 Shocked  Ужасна история, Биляна, много съжалявам, 4е трябваШе да преживееШ вси4ко това  Hug  Желая ти много сили да преодолееШ слу4илото се  Hug

# 12
 • Мнения: 994
Ужасно неприятни неща са ти се случили.
Пожелавам ти бързо и успешно възстановяване!

# 13
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 917
Биляна, съжалявам, макар, че темата я пусна не за да ти изказват съжаление. А и доколкото разбрах не става дума само за бременост, а вообще за англииското здравеопазване.
Не знам за здравеопазването в Англия, ама си мисля че като идваме в новите страни очакваме от лекарите точно това, с което сме свикнали в България, независимо дали е добро или не. Просто сме приели по презумпция че то е най-правилното. И когато видим някакво разминаване, решаваме автоматично че това е недостатък.
Не, аз не очаквам това, което правят в България. Но очаквам където и да е, не само в Англия когато имаш здравословен проблем да те лекуват. Тук просто си оставен на произвола на съдбата, ако оцелееш, оцелееш, ако не голяма работа. Един по-малко от тези 59 милиона какво е. Но все пак на мен ми е мил живота, само един е. А по-ужасно здравеопазване от английското даже и не съм сънувала.
Примери много. Съвсем наскоро звъним в бърза помощ, пристигат на 4-тата минута, с куфари апаратура, но без дори и най-обикновени обезболяващи.А съмнението е за сърдечен проблем, дори инфаркт. Без коментар.

# 14
 • Мнения: 847
Съжалявам Биляна,леко възстановяване ! Hug Hug  bouquet
Разбирам те какво се опитваш да кажеш с темата си ,въпреки преживяното.
Ти го каза и в темата за завръщането в БГ-я....
Има много добри специалисти,и не корумпирани !
Аня е права за Франция ,има много моми4ета от Франция които могат да опишат раждането си ,и да се 4удим възможно ли е това в Европейска страна....Мистик,аз ,Клео ,заради дъщеря си ,много сме ....
Та не вси4КО  е толкова 4ерно и корумпирано в Бг-я,но за да се разберат и видят промените ,трябва да се живее тук..!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт