Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 364
Здравейте!

От доста време ме тормози един въпрос, дано ми помогнете със съвети!

Историята е следната:

Първи братовчед на съпруга ми е пред развод. От есента не живеят заедно със съпругата си. Имат малка дъщеричка, на 6г., която и двамата много обичат. Детето е обгрижвано от двамата родители. То живее с майка си при родителите и.
Харесвам жената, имала съм възможност да я опозная до някъде, чудесна майка е. Явно имат търкания със съпруга и, за мен и двамата са прави. Не е моя работа да решавам кой крив, кой прав - те си знаят.

Често бащата взема детето и я води при родителите си за почивните дни. Това се случва два, три пъти в месеца. Бащата има частен бизнес, няма много време, затова детето прекарва повече време с дядо си и баба си.
Няколко пъти се засякохме, все пак моя съпруг и братовчед му са деца на две сестри.
На тези сбирки присъства детето, но татко му не е там. Той работи през това време.

Какво става - детето е подложено на страшен разпит от страна на баба си и дядо си. Какво прави майка му, къде ходи, с кого се вижда и т.н. По време на разпита постоянно се подмятат ехидни забележки, намеци, упреци - всичко това пред детето! Изкарват майка му от черна, по черна! Такова отношение не бях виждала! Не се побирам в кожата си от яд! Как промиват мозъка на малката, не е истина!
От друга страна, тези особи обвиняват пак майката, защото детето все по-малко споделяло с тях! Как да споделя! То вижда един куп хора, които го гледат и чакат да каже нещо за жената, която най-много обича!!! В сеира са включени свекървата и свекъра! За тях това е манна небесна! Ще имат какво да бистрят цяла седмица!!!

Съпругът ми няколко пъти направи забележка на леля си, защото тя е инициаторката. Нищо не се промени.
И двамата сме сигурни, че ако бащата на детето разбере какво става, ще направи невероятен скандал на родителите си! Той е чудесен баща, запазили са нормални отношения със съпругата си. Не би позволил някой, било то и родителите му, да излагат психиката на детето му на риск.
Факт е, че детето се обърка. Бори се, за да запази майка си, от друга страна, обаче, не иска да загуби любовта и на баба си и дядо си!
Защо има такива хора! Как може да причиняваш това на внучето си, при това единственото! Думи нямам, такава простотия никъде няма!

Тормозя се, дали да разкажа на майката и на бащата? Ако го направя, ефекта ще е лавинообразен. Свекървата ще писне, ще се скарат със съпруга ми и т.н. Ако пък помоля съпругът ми да го направи, свако му и леля му няма да го погледнат повече.
Ако кажем само на майката на детето, тя все някога ще го използва в нейна защита, с право!
Не мога да оставя нещата така, но не знам какво да направя.
Не е редно да се бъркаме, но това на нищо не прилича!  #Cussing out
 

# 1
 • Мнения: 518
Има и такива хора.ТЕ обичат както аз казвам "да си топват в чуждата болка и нещастие.Моя случай е такъв:разведена съм от 2 години ,но с мъжа ми решихме да запазим приятелски отношения заради двете ни хлапета.Те са на 11 и 8 г и си живеят с мен тъй като баща им си има приятелка и дете от нея.Но моите деца не искат да приемат това момиченце за своя сестра защото в това усещат предателство от страна на татко си.Много са деликатни в отношението си и към него.виждат го само от време на време но никога не говорят за това.Оставих ме ги сами да решат как да постъпят ,но....винаги има и още някой ,който да се намеси в това.Ж случая е бившата ми вече свекърва-тяхна баба.2 или 3 пати вече от както се е родило бебето тя се е виждала с тях ,но  през цялото време им е натяквала за това че си имат сестричка.Сина ми е по малък и тя е решила ,че при него може по лесно да минат селските и номера,но Той категорично и е отговорил ,че си има само 1 сестра и това е как му.Говорих за това с мъжа си и той я постави на мястото й,Евала че имаше такава позиция по въпроса защото на никои от нас не му е лесна тази ситуация.На последното ходене да я видят решила да си отмъсти и понеже и е забранено да говори за децата ни,решила да поговори за мен и приятелят ми пак пред тях.Но сина ми отново я сложил на място като и обяснил много подробно защо обича този човек и защо иска  той да се оживени за мама.така че ,тези интриги между възрастните ,често се разиграват пред децата,но аз като детска учителка ще ти кажа ,че ние ги подценяваме ,но понякога те са много  по умни от нас възрастните.Затова всяка една ситуация се опитвам да им я обеснявам ,като на въз расни хора и да им помагам да я разберат и осмислят.Никога не им налагам моето мнение ,а ги оставям сами да преценят.Затова сам много горда с тяхното държание в създадената ситуация

# 2
 • Мнения: 364
На последното ходене да я видят решила да си отмъсти и понеже и е забранено да говори за децата ни,решила да поговори за мен и приятелят ми пак пред тях.Но сина ми отново я сложил на място като и обяснил много подробно защо обича този човек и защо иска  той да се оживени за мама.така че ,тези интриги между възрастните ,често се разиграват пред децата,но аз като детска учителка ще ти кажа ,че ние ги подценяваме ,но понякога те са много  по умни от нас възрастните.Затова всяка една ситуация се опитвам да им я обеснявам ,като на въз расни хора и да им помагам да я разберат и осмислят.Никога не им налагам моето мнение ,а ги оставям сами да преценят.Затова сам много горда с тяхното държание в създадената ситуация


Чудесно е, че детето ти е реагирало така!  Hug Наистина имаш повод за гордост! Явно децата ти са преминали успешно периода на адаптация.
Не съм много наясно, какво се случва, когато родителите се разделят, но явно вие сте намерили правилния подход!
Предполагам, че за бившата ти свекърва подобно поведение не е присъщо, а инцидентно.

Случая, който аз описах, е доста по-различен.
Не ми се ще да описвам системния тормоз, прилаган над момиченцето. То все пак е на 6г., ситуацията е нова за него. Трябва му време да осъзнае фактите, както и да се приспособи към новия живот.
Какво видях аз - едно уплашено дете, което се страхува да не сбърка. То мисли дълго, преди да отговори на въпросите, само и само да измисли и каже онова, което искат да чуят от него. После, когато необходимият материал за оплюване на снахата е събран, детето се свива в някой ъгъл. Никой не му обръща внимание, то вече е изпълнило задачата си!
Нямаш представа, колко ме е яд! Трудно се осмисля подобно отношение! Отвратително!
Дано детето да е по-силно, отколкото изглежда!

Нелепо е! Едни хора желаят да продължат живота си, като всеки поеме по своя път. Те са готови да направят всичко, детето им да премине по-леко през тази фаза, а едни други "хора", водени от себичност и омраза, съзнателно или не, съсипват и най-малкия шанс това да стане!

# 3
 • Мнения: 518
Така е Много беше трудно да постигна това с тях и да премина този период на адаптация,но аз сам израснала само с майка си и бях живият им пример,колко много сам постигнала само с един родител.С тази им баба живеем и сега -моята майка.Тя влага вси4ко от себе си те да са щастливи.Стоим като орлици над тях,но не допускаме да мислим и да действаме вместо тях.Тя е учителка и те учат при нея и заедно с нея всеки ден извървяват дългия път до училището и именно тогава тя ги "възпитава".Говори им ,разсъждават си,споделят и всеко свое деиствие и така малко по малко разбраха ,че щом аз сам се справила ,ще се справят и те.НИКОГА не им е казала лоша дума за баща им или за това което направи.Напротив, ние им казваме ,че в живота се случва човек да реши да  опита отново  и да се влюби отново ,но те са изградили свои мироглед по този въпрос.Но за другата им баба нямам думи.Тя не идва да ги вижда,навсякаде разправя коло обича новата си внучка и пред тях ,но гледам да имат възможно наи-малко контакти с нея за да неможе да ги наранява.Просто аз започнах нов живот и те намериха подкрепа и доверие в приятеля ми .Така че има различни хора ,но е лошо ,че децата са потарпевши от това !!!!! newsm46

# 4
 • Варна до морето
 • Мнения: 2 655
Веднага, без да се замисляте със съпругът ти се обърнете към бащата на детето. Помолете го за дискретност и му обяснете написаното по горе.
Никой уважаващ себе си родител не би позволил да се гаврят с детето му по този начин.
Майката е всичко за него, а и щом тя е добра и почтена жена какво повече? ooooh!
И е редно детето да я обича и да не бъде обърквано в това!

# 5
 • Берлин
 • Мнения: 1 435
А ти защо си мислиш,че майката не знае?
Не се заяждам,просто така предполагам!
Ако си убедена,че тя не знае,наистина трябва да говорите с нея или бащата.

# 6
 • София
 • Мнения: 6 980
Естествено, че ще говорите с бащата на детето.  Peace

Тъй като подобно поведение ми е пределно ясно това е един от пунктовете, по който сме говорили с бившия. Двамата се споразумяхме да няма никакви такива "разпити" от страна на близки и роднини. Сигурна съм, че той го спазва още повече, че почти не оставя Дариа на саме с майка си. Аз пък изрично съм предупредила моята. Ако разбера подобно нещо -  #Cussing out #2gunfire

# 7
 • Мнения: 364
Благодаря на всички за отговорите!

Наистина май най-добре е да поговорим с бащата. Доколкото го познавам, няма да мине тихо и кротко след това. Ние ще го отнесем, но детенцето е по-важно.
Всъщност, аз знам какво трябва да се направи, просто исках да чуя и чуждо мнение. Не ми се иска да се бъркам в чужди работи, но случая го налага.

Майката може би се досеща, но щом продължава да пуска детето си, значи не знае всичко. Може би детето и спестява подробности.
Ако тя знаеше, нито тя, нито съпругът и щяха да позволят подобни срещи!

Още веднъж, благодаря ви за съветите! Hug

# 8
аз това съм го преживявала.Моите родители се караха постоянно и когато ходех на гости при баба(майка на баща ми) винаги ме разпитваше за мама.Най-лошото беше когато баща ми и баба ми се събираха заедно  започваха да коментират майка ми,постоянно говореха лоши неща.Нямате си на идея колко зле се чувствах,плакала съм с часове...постоянно се питах майка ми толкова лош човек ли е... Cry  просто това е много лошо някои да говори против родителя ти,аз се опитвах да им кажа че не искам да я коментират пред мен, но уви бях твърде малка за да ме чуят.Моля ви намерете начин и спрете тези баба и дядо сега съм на 15 години и още си спомянм колко зле се чувствах,обвинявах се че ми е майка но бях твърде малка за да разбера че е важно това което мисля аз а не някоий друг

# 9
 • DE
 • Мнения: 969
Нашите също са разведени. Спомням си, че като бях малка баба ми(майката на татко) постоянно ме разпитваше за майка ми. Един ден ми писна и и казах, че на тоя свят обичам само майка ми и никой друг. Оттогава не ми е говорила против нея!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт