Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 40 отговора

Стара Загора

Мнения: 1 706




Хачапури (грузински хляб)
     anamaya

50 гр. мая (или 2 ч.л. суха мая)
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. захар
200 гр. маргарин
3,5 ч.ч. брашно

Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята в него. Добавете и захарта и оставете да почива докато пресеете брашното. Настържете маргарина, сложете солта и прибавете прясното мляко с маята. Омесете добре докато престане да лепне по ръцете. Пропорциите са подбрани много добре и тестото се замесва бързо. Желателно е да не се добавя още брашно, дори да ви се струва, че трябва. След това тестото се покрива с домакинско фолио или се прибира в полиетиленов плик и се оставя най-малко за 4 часа в хладилника. Добре е съда или плика да са малко по-големи, защото тестото се надува с около 2/3 (На снимката по-долу се вижда съда, в който съм поставила тестото. След 3 часа трябваше да го преместя в по-голям понеже този "преля".).
В рецептата пише, че така тестото може да се съхранява до 2-3 месеца. Аз лично го изпробвах - 3 седмици, просто така се случи, и трябва да ви кажа, че наистина си беше все едно току що замесено.
След като извадите от хладилника го разточете върху набрашнена повърхност и може да се използва за абсолютно всичко: пици, пирожки и дори...

Хачапури 

От горното тесто си вземате късче малко по-голямо от топче за пинг-понг. Разточвате върху набрашнена повърхност. (Тестото е мното меко и позволява да се разточи на 1-2 мм.) В средата на питката слагате сирене и затваряте или като плик за писмо или като топче. Обръщате питката и с точилката нежно разточвате докато получите дебелина от 4-5 мм. Когато приготвите всички питки нагорещявате тиган с незалепващо покритие и слагате в него 3-4 питки, колкото събира, покривате с капак и печете така около 7-8 минути, през което време ще забележите, че питки леко се издуват. (При мен котлона беше на 4 от 6 възможни степени.) След това махате капака и обръщате от другата страна за около минута. Изваждате и ако желаете да ги запазите свежи и меки за по-дълго време, намажете с масло от страната, от която сте запечатали хляба. Похлупете с капак докато станат готови всички питки.

Може да звучи малко сложно, но всъщност не е, а пък е толкова вкусно и лесно, че си заслужава да опитате.
Аз правих и друга плънка понеже не всички у нас се радват на безмесни закуски.  Пробвах с
настърган кашкавал +/- топено сирене
бекон с кашкавал
шунка с варени яйца, кашкавал и маслини
задушени гъби с лук...


anamayagotvetesmen
Цитирай

Варна

Мнения: 2 410
Аз правих нещо подобно, но количеството на мазнината беше значително по - малко, а плънката беше сирене и кисели краставички - супер вкусно  chef
Цитирай


Мнения: 1 929
Лелееее тези питки ги опитах когато бях бременна в грузинския ресторант във Варна! Бяха уникални   Peace
Благодаря Таниела, не знаех че са от това тесто  Love
Непременно ще се пробвам да ги спретна!
Цитирай


Мнения: 1 378
Аз и тк да попитам - може ли да се запекат, а не да се пържат и ако не, в мазнина ли се пържат или на сухо?
Цитирай


Мнения: 1 929
Аз и тк да попитам - може ли да се запекат, а не да се пържат и ако не, в мазнина ли се пържат или на сухо?

Ама то в рецептата не пише, че се пържат...не пише нищо за олио в тигана. Мисля, че се запичат по-скоро в тефлонов тиган. Поне спомените ми от този ресторант бяха, че не са пържени...
Цитирай


Мнения: 1 378
Да, не пише да се слага мазнина. Но явно аз така съм свикнала и когато нещо се прави в тиган, му казвам пържено.
Благодаря, ще пробвам   bouquet
Цитирай


Мнения: 1 929
Та в този ресторант, който ви споменах имаше и една домашна торта приготвяна лично от собственичката. Ако някой знае нещо за нея, моля да клика и тя беше божествена...
Извинявам се, че не по темата  Embarassed, ама като става въпрос за грузинска кухня....
Цитирай

София

Мнения: 1 933
Аз пък ги опитах в "Кавказка пленица" в Кишинев и изобщо грузинската кухня много ми харесва. Мъжът ми много ще се зарадва ако ги направя. Благодаря за рецептата.
Цитирай

Smolyan

Мнения: 1 366
Някой като ги направи моля да сподели  Praynig Smile
Цитирай


Мнения: 1 378
Тъкмо вече ми беше неудобно да споделям  Laughing

Ами не им устоях, направих ги. Щеше да е грехота да имам тестото и да не пробвам. Спазвах точно указанията за приготвяне. Наистина с брашно се борави много лесно. Мислех, че маслените теста се обработват с мазнина, но съм се объркала. Както е казано, откъснах топче с големина на пинг-понг. Разточих тъничко на набрашнена повърхност, сложих натрошено сирене по средата, ~ 1 ч.л., сиренето ми беше сухо - от бучка, неизцедено, предполагам, че ако е киснато с вода, може да не позволи разточване, свих на плик, обърнах и разточих тъничко. Стават горе долу с дължина на страните 6-10 см. В тигана ми – 28см диаметър - се събират 4-5 такива.
* Спокойно може вместо топчета колкото пинг-понг да се направят такива с големина на топка за тенис. Така ще станат големи колкото дъното на тигана.
Докато ги точех, тиганът се грееше на най-силната степен на котлона. Наредих ги в него, захлупих (честно казано, не знам каква е функцията на капака, но спазих указанията), обърнах след малко - и готово.
Стават много тънички и вкусни. Няма да съжалявате.
Ето и снимка. На снимките изглеждат по-дебели, а всъщност са нежни и тънки



Извинявам се за лошите снимки.
« Последна редакция: пн, 06 авг 2007, 13:28 от cathie »
Цитирай


Мнения: 1 929
Тъкмо вече ми беше неудобно да споделям  Laughing

Ами не им устоях, направих ги. Щеше да е грехота да имам тестото и да не пробвам. Спазвах точно указанията за приготвяне. Наистина с брашно се борави много лесно. Мислех, че маслените теста се обработват с мазнина, но съм се объркала. Както е казано, откъснах топче с големина на пинг-понг. Разточих тъничко на набрашнена повърхност, сложих натрошено сирене по средата, ~ 1 ч.л., сиренето ми беше сухо - от бучка, неизцедено, предполагам, че ако е киснато с вода, може да не позволи разточване, свих на плик, обърнах и разточих тъничко. Стават горе долу с дължина на страните 6-10 см. В тигана ми – 28см диаметър - се събират 4-5 такива.
* Спокойно може вместо топчета колкото пинг-понг да се направят такива с големина на топка за тенис. Така ще станат големи колкото дъното на тигана.
Докато ги точех, тиганът се грееше на най-силната степен на котлона. Наредих ги в него, захлупих (честно казано, не знам каква е функцията на капака, но спазих указанията), обърнах след малко - и готово.
Стават много тънички и вкусни. Няма да съжалявате.
Ето и снимка. На снимките изглеждат по-дебели, а всъщност са нежни и тънки



Извинявам се за лошите снимки.


Права си, че може и да са по-големи. В ресторанта диаметърът им беше колкото една голяма порционна чиния  Peace
Цитирай

Варна

Мнения: 2 508
Ох, вие сърце нямате ли да показвате такива вкусотии Wink? Hug
Тъкмо успях да си върна формата и сега тия тестени изделия страшно ме изкушават. И аз ще се пробвам определено  Peace. Много ми хареса, че не се пържи Smile.
Цитирай


Мнения: 1 378
Tedulina, няма страшно. Диетични са - толкова тънички стават  Mr. Green
Цитирай

София

Мнения: 154
Не  е честно! Получих ужасно слюнкоотделяне и за пореден път си обещавам да не поглеждам в готварския форум докато съм на работа  Naughty

Рецептата ще я пробвам. Задължително!   bouquet
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 706
Аз не троша сиренето страх ме е да не пробие тестото като ги разточвам после.
От буцата сирене режа плочка с необходимите размери,по-лесно е.
Тестото става супер и при приготвянето на затворена пица.
Вътре слагам лютеница(домати или дом.пюре),кренвирши,царевица,кис.краставички,чубрица.
След това се затваря и пържи или пече,както предпочитате.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 40 отговора