Невероятно вкусна закуска Хачапури.

  • 26 077
  • 40
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 715




Хачапури (грузински хляб)
     anamaya

50 гр. мая (или 2 ч.л. суха мая)
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. захар
200 гр. маргарин
3,5 ч.ч. брашно

Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята в него. Добавете и захарта и оставете да почива докато пресеете брашното. Настържете маргарина, сложете солта и прибавете прясното мляко с маята. Омесете добре докато престане да лепне по ръцете. Пропорциите са подбрани много добре и тестото се замесва бързо. Желателно е да не се добавя още брашно, дори да ви се струва, че трябва. След това тестото се покрива с домакинско фолио или се прибира в полиетиленов плик и се оставя най-малко за 4 часа в хладилника. Добре е съда или плика да са малко по-големи, защото тестото се надува с около 2/3 (На снимката по-долу се вижда съда, в който съм поставила тестото. След 3 часа трябваше да го преместя в по-голям понеже този "преля".).
В рецептата пише, че така тестото може да се съхранява до 2-3 месеца. Аз лично го изпробвах - 3 седмици, просто така се случи, и трябва да ви кажа, че наистина си беше все едно току що замесено.
След като извадите от хладилника го разточете върху набрашнена повърхност и може да се използва за абсолютно всичко: пици, пирожки и дори...

Хачапури 

От горното тесто си вземате късче малко по-голямо от топче за пинг-понг. Разточвате върху набрашнена повърхност. (Тестото е мното меко и позволява да се разточи на 1-2 мм.) В средата на питката слагате сирене и затваряте или като плик за писмо или като топче. Обръщате питката и с точилката нежно разточвате докато получите дебелина от 4-5 мм. Когато приготвите всички питки нагорещявате тиган с незалепващо покритие и слагате в него 3-4 питки, колкото събира, покривате с капак и печете така около 7-8 минути, през което време ще забележите, че питки леко се издуват. (При мен котлона беше на 4 от 6 възможни степени.) След това махате капака и обръщате от другата страна за около минута. Изваждате и ако желаете да ги запазите свежи и меки за по-дълго време, намажете с масло от страната, от която сте запечатали хляба. Похлупете с капак докато станат готови всички питки.

Може да звучи малко сложно, но всъщност не е, а пък е толкова вкусно и лесно, че си заслужава да опитате.
Аз правих и друга плънка понеже не всички у нас се радват на безмесни закуски.  Пробвах с
настърган кашкавал +/- топено сирене
бекон с кашкавал
шунка с варени яйца, кашкавал и маслини
задушени гъби с лук...


anamayagotvetesmen

# 1
  • Мнения: X
Аз правих нещо подобно, но количеството на мазнината беше значително по - малко, а плънката беше сирене и кисели краставички - супер вкусно  chef

# 2
  • Мнения: 2 018
Лелееее тези питки ги опитах когато бях бременна в грузинския ресторант във Варна! Бяха уникални   Peace
Благодаря Таниела, не знаех че са от това тесто  Heart Eyes
Непременно ще се пробвам да ги спретна!

# 3
  • Мнения: 1 797
Аз и тк да попитам - може ли да се запекат, а не да се пържат и ако не, в мазнина ли се пържат или на сухо?

# 4
  • Мнения: 2 018
Аз и тк да попитам - може ли да се запекат, а не да се пържат и ако не, в мазнина ли се пържат или на сухо?

Ама то в рецептата не пише, че се пържат...не пише нищо за олио в тигана. Мисля, че се запичат по-скоро в тефлонов тиган. Поне спомените ми от този ресторант бяха, че не са пържени...

# 5
  • Мнения: 1 797
Да, не пише да се слага мазнина. Но явно аз така съм свикнала и когато нещо се прави в тиган, му казвам пържено.
Благодаря, ще пробвам   bouquet

# 6
  • Мнения: 2 018
Та в този ресторант, който ви споменах имаше и една домашна торта приготвяна лично от собственичката. Ако някой знае нещо за нея, моля да клика и тя беше божествена...
Извинявам се, че не по темата  Embarassed, ама като става въпрос за грузинска кухня....

# 7
  • София
  • Мнения: 2 019
Аз пък ги опитах в "Кавказка пленица" в Кишинев и изобщо грузинската кухня много ми харесва. Мъжът ми много ще се зарадва ако ги направя. Благодаря за рецептата.

# 8
  • Smolyan
  • Мнения: 1 400
Някой като ги направи моля да сподели  Praynig Simple Smile

# 9
  • Мнения: 1 797
Тъкмо вече ми беше неудобно да споделям  Laughing

Ами не им устоях, направих ги. Щеше да е грехота да имам тестото и да не пробвам. Спазвах точно указанията за приготвяне. Наистина с брашно се борави много лесно. Мислех, че маслените теста се обработват с мазнина, но съм се объркала. Както е казано, откъснах топче с големина на пинг-понг. Разточих тъничко на набрашнена повърхност, сложих натрошено сирене по средата, ~ 1 ч.л., сиренето ми беше сухо - от бучка, неизцедено, предполагам, че ако е киснато с вода, може да не позволи разточване, свих на плик, обърнах и разточих тъничко. Стават горе долу с дължина на страните 6-10 см. В тигана ми – 28см диаметър - се събират 4-5 такива.
* Спокойно може вместо топчета колкото пинг-понг да се направят такива с големина на топка за тенис. Така ще станат големи колкото дъното на тигана.
Докато ги точех, тиганът се грееше на най-силната степен на котлона. Наредих ги в него, захлупих (честно казано, не знам каква е функцията на капака, но спазих указанията), обърнах след малко - и готово.
Стават много тънички и вкусни. Няма да съжалявате.
Ето и снимка. На снимките изглеждат по-дебели, а всъщност са нежни и тънки



Извинявам се за лошите снимки.

Последна редакция: пн, 06 авг 2007, 13:28 от cathie

# 10
  • Мнения: 2 018
Тъкмо вече ми беше неудобно да споделям  Laughing

Ами не им устоях, направих ги. Щеше да е грехота да имам тестото и да не пробвам. Спазвах точно указанията за приготвяне. Наистина с брашно се борави много лесно. Мислех, че маслените теста се обработват с мазнина, но съм се объркала. Както е казано, откъснах топче с големина на пинг-понг. Разточих тъничко на набрашнена повърхност, сложих натрошено сирене по средата, ~ 1 ч.л., сиренето ми беше сухо - от бучка, неизцедено, предполагам, че ако е киснато с вода, може да не позволи разточване, свих на плик, обърнах и разточих тъничко. Стават горе долу с дължина на страните 6-10 см. В тигана ми – 28см диаметър - се събират 4-5 такива.
* Спокойно може вместо топчета колкото пинг-понг да се направят такива с големина на топка за тенис. Така ще станат големи колкото дъното на тигана.
Докато ги точех, тиганът се грееше на най-силната степен на котлона. Наредих ги в него, захлупих (честно казано, не знам каква е функцията на капака, но спазих указанията), обърнах след малко - и готово.
Стават много тънички и вкусни. Няма да съжалявате.
Ето и снимка. На снимките изглеждат по-дебели, а всъщност са нежни и тънки



Извинявам се за лошите снимки.


Права си, че може и да са по-големи. В ресторанта диаметърът им беше колкото една голяма порционна чиния  Peace

# 11
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Ох, вие сърце нямате ли да показвате такива вкусотии Wink? Hug
Тъкмо успях да си върна формата и сега тия тестени изделия страшно ме изкушават. И аз ще се пробвам определено  Peace. Много ми хареса, че не се пържи Simple Smile.

# 12
  • Мнения: 1 797
Tedulina, няма страшно. Диетични са - толкова тънички стават  Mr. Green

# 13
  • Мнения: 154
Не  е честно! Получих ужасно слюнкоотделяне и за пореден път си обещавам да не поглеждам в готварския форум докато съм на работа  Naughty

Рецептата ще я пробвам. Задължително!   bouquet

# 14
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 715
Аз не троша сиренето страх ме е да не пробие тестото като ги разточвам после.
От буцата сирене режа плочка с необходимите размери,по-лесно е.
Тестото става супер и при приготвянето на затворена пица.
Вътре слагам лютеница(домати или дом.пюре),кренвирши,царевица,кис.краставички,чубрица.
След това се затваря и пържи или пече,както предпочитате.

# 15
  • Мнения: 2
Би ли могло, вместо да се пекат в тиган да се опекат в тавичка във фурната? Изглеждат апетитно, нестандартно и доста интересно. Мисля непременно да ги пробвам. Предварително благодаря за уточнението.   Grinning

# 16
  • София
  • Мнения: 462
Спешна питанка ! Simple Smile Може ли вместо маргарин масло да сложа?
Сега я видях темата и се изстрелвам до денонощния за брашно Simple Smile

# 17
  • Мнения: 1 797
Би ли могло, вместо да се пекат в тиган да се опекат в тавичка във фурната?

Същото попитах и аз, но след като ги направих, се уверих, че "запичането" в тигана си е точно на място - "грабва" ги бързо, стават за минута-две. Точно както се правят палачинки. Във фурната ще се "разплуят" може би.

Спешна питанка ! Simple Smile Може ли вместо маргарин масло да сложа?

Съжалявам, че чак сега виждам "спешната питанка". Може с масло. Аз маргарин не ползвам. Но, честно да си кажа, с мас ми харесаха повече.

Ето тук и тук сме ги обсъждали тези неща.

# 18
  • София
  • Мнения: 462
Да се отчета и аз Simple Smile Вчера към 2 през нощта замесих тестото.Сложих масло ( и аз маргарин не използвам) , та реших че маслото е по-мазно някак си..наситено т.е.  Crazy и сложих 150 гр. Simple Smile
Очаквах голяма борба с месенето (по принцип всяко месене се превръща в борба с тестото и викам любимия на помощ да ме отлепва  Rolling Eyes Simple Smile Та мисълта ми беше ,че много лесно ми се получи.За обяд ги направих с бекон и кашкавал и със сиренце Simple Smile
Чудесни станаха Simple Smile

# 19
  • Мнения: X
Най-накрая и аз се опретнах и направих тая прословута закуска.
Просто нямам думи да кажа колко е вкусна!Щом и злоядите ми деца я харесаха, нямам какво повече да обяснявам.
Аз обаче я направих с кашкавал.Имах съмнения, че няма да се справя с разточването след слагането на плънката, но се оказа,  че няма никакъв проблем да се разточи без да се изсипе плънката.

Снимков материал:
   

Много благодаря за рецептата!

# 20
  • Мнения: 483
Нямам думи Joy хвърлете няколко насам...Имам само въпрос за маята:
Аз имам суха мая в насипно състояние, как да я премеря? Мерителна лъжичка ли да използвам или..?

# 21
  • Мнения: X
Нямам думи Joy хвърлете няколко насам...Имам само въпрос за маята:
Аз имам суха мая в насипно състояние, как да я премеря? Мерителна лъжичка ли да използвам или..?

Аз отмервам точно както е в рецептата, с лъжичка за чай.

# 22
  • Мнения: 483
Мерси за бързият отговор...голяма мъка ми е правенето на тесто с мая Mr. Green хич ме няма там

# 23
  • Мнения: 1 797
Кампарииииииииииии, много вкусни, бе. Как ме мързи, ама ще трябва пак да го направя това тесто.
Мен ме е хванала пицо-манията. По-точно не мен, а моите мъже искат само пица.
А тези вкусотии  стават също толкова апетитни и със сирене. Но трябва да не е мокро.

# 24
  • Мнения: X
Кампарииииииииииии, много вкусни, бе.


Много,направо си облизахме пръстите!Другият път ще пробвам със сирене; аз и без друго не го държа в саламура.То, докато го купя и е изядено.
К`ва саламура, к`ви пет лева?! Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 07 сеп 2007, 20:55 от Анонимен

# 25
  • Мнения: 355
И аз днес се нваканихи направх. Наистина са много вкусни. Просто не съм вярвала, че с толкова малко продукти може да се получи нещо толкова вкусно! Скоро смятам и пица да направя с това тесто, нали за всичко става...

# 26
  • Варна
  • Мнения: 2 576
И аз днес се нваканихи направх. Наистина са много вкусни. Просто не съм вярвала, че с толкова малко продукти може да се получи нещо толкова вкусно! Скоро смятам и пица да направя с това тесто, нали за всичко става...
Става и за пица  Peace. Получава се страхотно. Благодарение на това тесто у дома редовно се яде пица вече Simple Smile.

# 27
  • Мнения: 1 726
Направих ги и наистина са доста вкусни, благодаря за рецептата  bouquet

# 28
  • Мнения: 2 755
Имам въпрос: Дали би станало с краве масло вместо маргарин, защото избягвам изкуствените храни?

# 29
  • Мнения: X
acer, имам отговор.
Да би станало;аз лично съм го замесвала тестото и с масло и с маргарин. Wink

# 30
  • Мнения: 119
Много е вкусно и лесно за приготвяне!

# 31
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Имам въпрос: Дали би станало с краве масло вместо маргарин, защото избягвам изкуствените храни?
Става да, с мас също става  Peace.

# 32
  • Мнения: 287
Имам питане - задължително ли е в тефлонов тиган да се пекат?

# 33
  • Мнения: 834
 Веднага след като се омеси ли се слага в хладилника ?

# 34
  • Мнения: 2 018
Пекат се в тефлонов тига,  за да не залепнат!  Peace
Относно хладилника - мисля, че да, веднага за да може да се стегне.

# 35
  • Мнения: 1 906
Колко дни може да се съхранява тестото в хладилника?

# 36
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Колко дни може да се съхранява тестото в хладилника?
Аз съм го съхранявала най-много седмица, но след това има малко странна миризма (леко кисела).

# 37
  • Мнения: 1 906
Колко дни може да се съхранява тестото в хладилника?
Аз съм го съхранявала най-много седмица, но след това има малко странна миризма (леко кисела).
Четох в руски сайт, че леко киселата миризма се премахва, като предварително в брашното се сложи не гасена сода  Thinking . Не съм опитвала!

# 38
  • Мнения: 2 092
Правих ги преди 2дни с мас да пробвам,но на мен лично ми дойдоха мазни,може би наполовина ако бях сложила само по-добре щеше да се получи! Е,няма ги вече де,изядоха се Laughing

# 39
  • Мнения: 351
Таниела,
благодаря ти за рецептата. Аз замесих тестото и го забравих 3 дена в хладилника, тази ве4ер набързо на око му прибавих натро6ено сирене, понатиснах тук там, оформих не6то като мекици и ги опекох на ре6етката в пе4ката. Станаха разко6ни, имат вкус на кроасани, утре отново 6те меся

# 40
  • Мнения: 161
Таниела, много хубава рецепта, благодаря   bouquet

Добре, че си предупредила да не се добавя брашно, защото в началото тестото ми изглеждаше доста рядко. Направих ги със сиренце за закуска и детенце (което е доста злоядо и не яде сирене) си взе даже и за училище.  Party

Общи условия

Активация на акаунт