Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 58
Понеже често се срещат теми от рода на "Пушене / пиене по време на бременността", може би ще ви е интересно да прочетете следната статия, на която попаднах днес. Няма да я коментирам, само искам да поясня, че рискът от ADHD, за който се говори в статията, не е единственият повишен риск при пушене, а само един наскоро констатиран риск.

Бременна? Най-новият здравен съвет е да не докосвате алкохол
Жените подценяват опасността според властите
Доказателствата в подкрепа на забраната не са стопроцентови

Гардиан Ънлимитед (интернет версия)
Поли Къртис, здравен кореспондент
петък, 25.05.2007 г.

"Жените следва изцяло да се въздържат от употреба на алкохол, докато са бременни или се опитват да забременеят, съгласно последното становище на властите.

Становището, което се публикува днес, заменя досегашното становище, че бременните жени не следва да пият повече от две единици алкохол на ден веднъж или два пъти седмично. То излиза едновременно с информация за установена връзка между пушенето по време на бременност и attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) при децата.

Министрите вярват, че се налага промяна в становището, тъй като твърде много жени подценяват рисковете за тяхното бебе, въпреки че не се базира на нови научни доказателства. Проучване на здравното министерство показва, че 9% от бременните жени пият над препоръчаните пределни количества. Фиона Адсхед, заместник здравен министър, казва, че новото становище е по-недвусмислено и по-ясно. „Нашият съвет е прост: избягвайте алкохола, ако сте бременни или се опитвате да забременеете,” казва тя.

Шийла Шрибман, националният клиничен директор по услугите за децата, младежите и майчинството, казва: „Жизненоважно е да предупредим бременните жени и жените, надяващи се да забременеят, за потенциалните опасности от прекомерната употреба на алкохол по време на бременността… Преразгледаното становище е съгласувано между четиримата основни служители, отговорни за здравеопазването във Великобритания.”

Националният родилен тръст, обаче, казва, че няма достатъчно научни доказателства в подкрепа на промяната. Мери Нюбърн, отговаряща по политиката на тръста, казва: „Лесно е да се каже не пийте за да сте стопроцентово сигурни. Но за стопроцентова сигурност, че няма да преживеем катастрофа, не би следвало да се качваме в кола.” Тя добавя: Въпросът е достатъчно силни ли са доказателствата, за да кажем не пийте изобщо? До сега не съм видяла такива доказателства. Бременните жени се нуждаят от повече доказателства и по-малко съвети.”

Националната организация за Foetal Alcohol Syndrome оценява, че повече от 1% от децата, родени във Великобритания всяка година, имат foetal alcohol spectrum disorder, който обхваща физически и поведенчески проблеми, както и проблеми при обучението.

Джейн Брюин, директор на детската благотворителна органзация „Томи’с” казва, че алкохолът причинява повече вреди на развиващия се плод, отколкото което и да е друго вещество, включително марихуана, хероин и кокаин. „Така че, въпреки че една или две алкохолни единици веднъж или два пъти седмични се приема за безопасно, нашият съвет е, че нулево количество алкохол е равно на нулев риск,” казва тя.

Много други страни, включително Франция, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, също препоръчват въздържание по време на бременност. Франция прие такова становище миналата година, казвайки, че изследванията свързват умерени нива на пиене с трайни мозъчни увреждания.

Опасностите от пушенето по време на бременността също са добре документирани, но едно скорошно изследване е първото, което доказва връзка между тютюна и ADHD.
Според учените, децата, чиито майки са пушили по време на бременността, имат 9 пъти по-голяма вероятност да развият състоянието. Изследователи от САЩ установиха, че пушенето отключва проблема при деца, които са генетично предразположени към ADHD.

Симптомите обикновено се проявяват рано в живота на детето. „Средният брой на симптоми на ADHD е значително по-висок при поколението, изложено на родителско пушене,” е установило изследването. Розалинд Нойман, един от авторите, казва: „Когато генетичните фактори се съчетаят с излагане на цигарен дим от страна на родителите, рисковете от ADHD нарастват значително.”

Джон Кристъл, редактор на Biological Psychiatry („Биологическа психиатрия”), в която ще бъде публикувано изследването, добавя: „Данните говорят за нов риск при пушене от страна на майката, повишаване на риска от ADHD при техните деца. ADHD на свой ред увеличава риска от бъдеща злоупотреба с наркотични вещества.”

Друго изследване, публикувано миналата година, разкрива, че пушенето на марихуана по време на бременността, повлиява развитието на мозъка на неродените бебета. Проучването, продължило една година и ръководено от Karolinska Institute в Стокхолм, показва, че вземането на наркотика би могло да възпрепятства естественото производство на вещества в мозъка на ембриона, които участват при изграждането на нервни връзки и стимулират растежа на плода."

Пояснения (съгласно дефиниции, намерени в интернет):

Една алкохолна единица се равнява на 10 мл или 8 г чист алкохол. Броят на единиците в едно питие зависи от вида и количеството на напитката. Малка чаша вино (125 мл) или 25 г концентрат се равнява на една единица. (www.at-bristol.co.uk)

Foetal alcohol spectrum disorder описва спектър от трайни увреждания, причинени от употреба на алкохол от страна на майката по време на бременността (включително растеж на плода под нормата, абнормални черти на лицето и увреждания на централната нервна система). (en.wikipedia.org)

ADHD се характеризира с лоша концентрация, разсеяност, хиперактивност и импулсивност, неотговаряща на възрастта на детето. Деца и възрастни с ADHD лесно се разсейват от образи и звуци около тях, не могат да се концентрират за продължително време, неспокойни и импулсивни са, или проявяват склонност да се отнасят и са бавни при изпълнението на задачи. (webcenter.health.webmd.netscape.com)
 

# 1
  • Велико Търново
  • Мнения: 269
Според мен нищо ново не казват, това трябва да го знае всяка бременна

# 2
  • София
  • Мнения: 9 973
Според мен нищо ново не казват, това трябва да го знае всяка бременна
Е,айде да не се хващаме за всичко!Колко жени спазват тия неща,и колко още по работа им се налага да прекарват цифра време в тия условия!???Добре поне,че раждат здрави и хубави бебчета!Желая го на всички!! Hug

# 3
  • Русе
  • Мнения: 673
Не е ново но е интересно написано Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт