Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 22
Някой дали знае Какви документи са необходими и каква е процедурата за регистрацията на автомобил на името на дете инвалид и за ползване на полагащите се винетка, данък и гражданска отговорност?

# 1
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 6 685
И аз се интересувам, дано има отговор.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 3 743
И аз се интересувам от темата. Доколкото знам се полага безплатна винетка и талони за паркиране, но не мисля че има облекчение за гражданската отговорност.

# 3
 • В подножието на Витоша
 • Мнения: 2 233
Ще питам мъжът ми и ще напиша по-късно довечера, ако до тогава някой не е дал информация.Със сигурност ТЕЛК на детето, и просто колата трябва да се внесе на негово име...Мисля, че  са освободени от годишен данък, но не знам подробности и не съм сигурна.
Талон и винетка се полагат-да.

# 4
 • В подножието на Витоша
 • Мнения: 2 233
За гражданската няма облекчения значи.
За документите най- пълна информация могат да ви дадат в Социалното към общината в която сте, понеже тези неща търпят промяна, а ние сме я взимали преди време.Мъжът ми което успя да се сети, че трябва документ от социалните, че  в изминалите 3 години не сте взимали кола на името на инвалид и Телк, но предполагам има още нещо.

# 5
 • Мнения: 4 544
Взех номер на КАТ, да попитав и там, но работата ме награби и след обяд зябравих.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 271
а възрастта на детето има ли значение


а какво знаете за помощта която изплащат за покупка на автомобил

# 7
 • В подножието на Витоша
 • Мнения: 2 233
Възраста няма значение.
Каква помощт? Такова нещо май няма.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 271
Виж обаче какво пише в ППЗИХУ:
Цитат
Чл. 48. (1) Хората с трайни увреждания, чието придвижване е затруднено, имат право на целева помощ за покупка и/или приспособяване на лично моторно превозно средство в размер 1200 лв., ако месечният доход на член от семейството за последните 12 месеца е равен или по-нисък от трикратния размер на гарантирания минимален доход.
(2) Хората с трайни увреждания получават целевата помощ по ал. 1, ако отговарят и на следните допълнителни условия:
1. да имат определена от ТЕЛК/НЕЛК над 90 на сто трайно намалена работоспособност или трайно намалена възможност за социална адаптация;
2. да са работещи или учащи се;
3. да не са ползвали финансови облекчения за внос на лично моторно превозно средство.
(3) Целевата помощ се отпуска въз основа на молба-декларация съгласно приложение № 10, подадена от правоимащото лице до дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес, а за лицата под 18-годишна възраст - от техните законни представители или семействата на роднини или близки или приемни семейства, при които са настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
(4) Към молба-декларацията по ал. 3 се прилагат следните документи:
1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) копие от свидетелство за регистрация на личното моторно превозно средство или фактура за извършено приспособяване;
2. копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК;
3. документи, удостоверяващи брутните доходи на семейството;
4. лична карта (за справка).
(5) При необходимост дирекция "Социално подпомагане" може да изисква и други документи.
(6) Директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице в срок 10 дни след подаване на молба-декларацията издава заповед, с която отпуска или отказва помощта по ал. 1.
(7) Заповедта за отпускане или за отказ се съобщава писмено на лицето, подало молбата, в 7-дневен срок от издаването й.
(8.) Заповедта за отказ за отпускане на помощта по ал. 1 задължително се мотивира.
(9) Заповедта по ал. 8 се обжалва пред директора на регионалната дирекция за социално подпомагане по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(10) Помощта по ал. 1 може да се ползва повторно след изтичането на 5-годишен срок от предишното й получаване.
Ето и още нещо за процедурата:
Цитат
Целева помощ за покупка или приспособяване на лек автомобил (Чл. 51 ПП на ЗЗРСИИ)

 

Лицата с намалена работоспособност над 90 на сто, със затруднено придвижване, имат право на еднократна целева помощ до 1200 лв. за покупка или приспособяване на лично МПС, ако доходите на член от семейството през последните 12 месеца не надвишават двукратния размер на гарантирания минимален доход (110 лв.)

За да бъде отпусната тази помощ, е необходимо лицата с трайни увреждания да отговарят и на следните допълнителни условия: да са на възраст от 7 до 65 г., учащи се или работещи, както и да не са ползвали финансови облекчения при внос на лично МПС през последните 3 г. за употребяван и през последните 5 г. за нов автомобил.

В службата за социално подпомагане по местоживеене се подава молба-декларация, съдържаща данни за доходите на член от семейството през последните 12 месеца, към която се прилагат експертно решение на ТЕЛК, документ за самоличност, служебна бележка за доходите, фактура за стойността на извършеното приспособяване, копие от регистрационния талон на МПС.
Молбата можеш да изтеглиш оттук:
http://www.asp.government.bg/-раздел ЗИХУ, под номер 8.


това ми е пратено от Кати-в

може ли да го коментираме заедно
(Примерно - дали на Теди който е на 6 и 3мес. му се полага такава помощ)

успех

# 9
 • на морския бряг
 • Мнения: 2 242
Има и нещо друго - на нашето ЕР изрично пише "заболяването не попада в списъка за внос на автомобили" или нещо в този смисъл. А на други деца със същото заболяване май не пише. Абе объркана работа.
А по информация от адвокат, детето може да се запише като съсобственик на автомобила като във фактурата за закупуване пише .... (името на детето) ЕГН ......, действащ чрез законния си представител-родител .......(името на родителя) ЕГН.....
Аз лично си вадих "удстоверение за родствени връзки" с Владимир. Ако знаете как учудено ме изгледаха служителите  #Crazy До сега били издавали само на майките за получаването на 100те лева.  Joy Смяааах.

# 10
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 973
Това, което аз знам е че колата когато е на името на детето се ползуват облекчения, данък не се плаща, винетка също, но се кандидатства и се взема след одобрение от комисия в социалните.

# 11
 • Мнения: 17
За да се прехвърли  автомобил на името на детето трябва да стане или чрез покупко продажба /родител или др.лице/ на детето или чрез дарение.Покупко продажбата става с договор пред нотариус на мин.цена от около 200-300лв.Би трябвало да не се плаща такса при нотариуса защото инвалидите са освободени от местни данъци и такси,макар че повечето нотариуси вземат.После с договора се пререгистрира колата в КАТ за 26лв и в талона вече пише новият собственик и че колата е инвалидна.От там с копие от договора за покупко продажба отиваш в данъчното,отписва се от предишния собственик и се регистрира на детето.Ако е до 1600куб и до 100к.с. и ТЕЛК 50 и над 50% не се плаща данък.От социалните ти дават безплатна винетка и Общ. служба Паркинги и гаражи талон с който можеш да паркираш и спираш на всякакви забранени места,но само ако инвалида е в колата.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 3 504
ТОзи въпрос бе обсъждан и преди.
Това, което знам аз от опит е:
за винетките -  в социалните изискват копие от талона на колата с името на детето, естествено и копие от ТЕЛК. За тях е важно в талона на колата да пише името на детето, тя да се води на него, иначе забрави винетка.

за стикерите за паркиране - дават се и от съюза на инвалидите. Изисква се:
- копие от големия талон на колата
- копие от ТЕЛК
- пълномощно/заверено от нотариус/, че колата се ползва от родителите.
Това изискват от нашия съюз, в който ние членуваме и скоро бях там, тъй като подавах документите за регистрация на едно детенце и на негово име е колата. Та как то се вика, пресни са изискванията.

Успех! Нас не ни "огря" за винетка, от стикерите сами се отказахме, защото и там една врътня, тъй като нашата кола не е на името на детето. Ами кой ти знае... сега да я прехвърля, ще ми излезе все едно да ида си купя винетка. А ТЕЛКА ни изтича март месец 2008 и знае ли се какво ще стане. Та за това ви пожелавам на другите мами/татковци-  успех. Peace

# 13
 • В подножието на Витоша
 • Мнения: 2 233
Днес отидох да си взема винетката и имам отказ,..... Close
Приели нов закон, според който на непълнолетно дете не се полага винетка дори и да собственик на колата.....интересно, жените в Соц. служба не го знаеха това и ме препратиха да разговарям с директорката, но там ще пратя мът ми, понеже той е по тази част.
Надявам се поне син талон да ни се полага, иначе просто кавгата няма да им се размине.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 271
пиши като има развръзка да знаем и ние
стана ми интересно- пълнолетен 16 години ли значи или  newsm78Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт