Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 629
  Прегледах доста теми по въпроса с наддаването на кърмаче, но така и не мога да си обясня съвсем какво не е наред при този случай.  И така, близка приятелка роди преди месец чрез секцио. Бебето засука на 5ия ден (по ред причини) и всичко изглеждаше наред до първата консултация- за 1 месец теглото му няма и 200 грама увеличаване (роди се 4 365каво гр., изписаха я 4 000гр., а сега 4 200гр.).
  Майката кърми на поискване, най-често през 2 часа, но бебчето доста спи през нощта и тогава се получава пауза от 5-6 часа (при моето бебе беше същото през първите месеци и въпреки това наддаваше достатъчно). Предложих и да я кърми и нощно време, но бебето  не проявава интерес към гърдата и не засуква. Поведението на бебка през деня е доста неспокойно, но и аз и мама  го отдавахме на колики. JP е препоръчала дохранване с по 50 мл след кърмене (общо 6 пъти на ден) и мама казва, че сега бебка е много по-различна (а честно казано и аз го виждам). Не знам, какво да я посъветвам. Тя наистина има огромно желание да кърми. Притеснява се, че по тази схема кърмата ще и намалее и бързичко ще минат на АМ.

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Има случаи, в които е наложително дохранването. И този ми прилича на един от тях. Като цяло - дохранването може да спаси кърменето и не е такъв дявол с рога (както им се струва на много майки), ако се прави грамотно Simple Smile
И аз мисля като Джипи-то - че трябва да се дохранва бебето, за да наддава адекватно, да има сили да суче. Единствено - да се дохранва НЕ с шише. С лъжичка, с чашка, спринцовка, пипета (тези от сиропите за температура са подходящи)... в идеалният вариант - с Lact-Aid, но ги няма на нашия пазар (вж. Гугъл, все пак, за инфо - и една мама тук беше съоръдила такова нещо с подръчни материали тоже).
Също при всички положения вероятно бебето ще се повлияе добре от по-често кърмене - на час и половина. Може майката да изцежда допълнително гърдите - както за стимулация, така и за да дохранва със собствена кърма, вместо с АМ (или поне отчасти да е кърма дохранването).

Също така е добре да се потърсят евентуалните пречки, които сега не позволяват на бебето да наддава адекватно.
Как пишка и ака?
Как е юздичката на езика? Ти кърмиш - как засуква зърното на майка си, по твоя преценка? Има ли тя проблем с млечница, да речем,р азраняване, нещо?

# 2
 • София
 • Мнения: 629
Благодаря за идеите  bouquet
Съвсем бях забравила за дохранването с лъжичка.
Цитат
Също така е добре да се потърсят евентуалните пречки, които сега не позволяват на бебето да наддава адекватно.
Как пишка и ака?
Как е юздичката на езика? Ти кърмиш - как засуква зърното на майка си, по твоя преценка? Има ли тя проблем с млечница, да речем,р азраняване, нещо?

Памперсите са си добре намокрени и бебето ака по няколко пъти на ден. С юздичката всичко е наред. Засукването е правилно, но като сравнявам с мен и моето бебе, като че ли интереса към самата гърда не е много ... и за не знам как да кажа, моята дъщеря засукваше адски лакомо на тази възраст, докато при това бебче всичко се случва чрез доста подканяния. Не проявява признаци за млечница, но майката от няколко дни се оплаква, че зърната я болят в момента на засукване, след това нещата са ок. Не се сещам друго, но пак ще я поразпитам.

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Много странно ще е да ака няколко пъти на ден и да пишка обилно, а същевременно да е наддало само 200 грама Confused Възможна ли е грешка в кантара? При всички случаи второ теглене е добра идея, както и последващо такова седмица по-късно (да се види какъв резултат дават мерките).

# 4
 • Мнения: 217
Да се включа и аз тук - при нас се беше получила същото - бебето си пълни памперсите /пишкаше но не акаше/, но не наддаваше, въпреки че го слагах на гърдата всеки път когато поискаше и уж сучеше. При прегледа на гърдите ми педито категорично отсече че нямам кърма и да започна дохранване. Послушах и започнах като бебето действително видимо се подобри - спря да реве неистово и започна да наддава. Защо пиша всичко това - щях да се примиря с това че нямам кърма ако една пенсионерка педиатърка не каза ама какви са тия глупости, я да видя - и като видя се оказа че просто бебето не е могло да отпуши каналите защото не е засуквало правилно, а в допълнение беше и доста сънливо и мързеливо от жълтеницата. Сега - вече повече от 3 седмици сме само на кърма като бебето продължава да наддава по 250 гр седмично.
За да се постигне това е най-добре да се започне захранването щом очевидно е необходимо - по-този начин бебето ще стане по-силно и ще суче по-добре и е най-добре да се започне изцеждане на гърдите - но НЕ с помпа, а РЪЧНО - това поне в началото. При ръчното изцеждане се прави масаж на цялата гърда и честно казано в началото е изключително болезнено, чак след като се отпушат всички канали може с помпа. Иначе с помпата не става нищо ако случая е такъв и човек остава с впечатлението че няма кърма което не е вярно.
Допълнителното изцеждане увеличава кърмата, като на мен много ми помогнаха и чаят на ХИП за кърмачки и един хомеопатичен препарат. Като се увеличи кърмата и се засили бебето, то ще преодолее сънливостта си и ще започне да суче повече и така въртележката на нежеланието за сукане и намаляването на кърматаще се разкъса.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 056
Болка в зърната обикновено има когато не е добре поставено бебето на гърдата. Нека провери добре ли отваря устичка, достатъчно навътре ли е, добре ли е обърнато към гърдата, ако трябва да подлага възглавнички или да пробва друга поза някаква...
Също така да не си мие зърното често, а да го намазва с кърма и да го оставя да си изсъхне така.

Хрумна ми и нещо друго, възможно е да има разлика в кантара от болницата и този при педиатъра...

Другото, което ми идва наум е, майката да попомпи малко и да даде на бебката да суче веднага щом тръгне млякото. Това пробно - за да провери дали бебете ще суче по-лакомо така. Може пък да й е трудно да го накара да слезе?       

# 6
 • Мнения: 2 616
.....

Хрумна ми и нещо друго, възможно е да има разлика в кантара от болницата и този при педиатъра...

..... 

 newsm10 аз съм по-скоро за това!

И Марти беше наддал първия месец само 200гр, после за 2 седмици качи 700гр, сега за 17 дни сме качили само 350 гр, надявам се пак да наваксаме до следващата консултация

# 7
 • София
 • Мнения: 629
Момичета, много сте мили и благодаря за съветите и споделения опит:hug:.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт