Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 май 2007, 11:08 ч.

Децата и глобалното затопляне

 • 2 975
 • 52
 •   1
Отговори
Мили мами, знам, че за вас децата ви са най-важното нещо на земята.
Затова и искам да ви попитам:

Не се ли притеснявате от глобалното затопляне и катаклизмите, които настъпват от промените в климата. Не се ли притеснявате, че децата ви може да бъдат потърпевшите от тези наши сегашни и минали действия.
Страшно е да си представим, че лятото температурите ще се повишават все повече и повече, това няма ли да доведе до увеличаване на слънчевата радиация, което да вреди по страшен начин на нашите деца.

Вие притеснявате ли се от последиците?
Какво правите, за да щадите природата ни?
Как ще защитите децата си от катаклизмите на природата?
Какво ще оставим на децата си?

# 1
 • София
 • Мнения: 9 006
Мен също ме притеснява вероятността да попаднем на бомбаджия-камикадзе.
Да ни отнесе на магистралата някое говедо.
Да не ги ухапе бездомно /или домашно/ куче.
Да не ги изнасили педофил.
Да не ги зариби нарко дилър.
Да не попаднат в някоя банда.
Да не ги омагьосат сектанти....... все неща, които са свързани и произтичат от хората, а не от природата.

# 2
Ами ако децата ни, които са на по няколко месеца, докато станат на 10тина годинки никога не видят сняг?

# 3
 • Мнения: 4 929
Ами ако децата ни, които са на по няколко месеца, докато станат на 10тина годинки никога не видят сняг?

Странно как ли живеят по географските ширини, където не вали никога. Да ти имам проблема.

# 4
 • Мнения: 34 766
За сега не  Rolling Eyes Покачваето на Т от глобалното затопляне е неосезаемо, става дума за 1-2 градуса, това, че се е уцелила една мека зима не ме притеснява, имало ги е и преди.

# 5
Ами бурите, които ще се получават все по силни?
И прекомерната липса на вода в други райони?

Стремите ли се да учите децата си да щадят природата?
Да изгасят телевизора като не го гледат, да не оставят водата пусната, да са съпричастни с природата?

# 6
 • Мнения: 16 115
Не мога да живея в постоянни притеснения за каквото и да било, особено за нещо далечно и независещо от мен като цяло. Старая се да науча децата си първо да живеят спокойно, да не се притесняват за бъдещето, да не съжаляват за минали неща, когато те самите не могат да променят нещата.
Що се отнася до екологията ги уча на това, което намирам за правилно и което зависи от тях- да не си хвърлят боклуците на неопределените за това места, да не пилеят водата и тока /но това има отношение по- скоро до месечните сметки, въпреки това е полезен навик/, да се хранят природосъобразно, доколкото е възможно и зависи от нас, да не убиват гадинките- такива простички неща.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 140
О при наличието на заплахите, изброени от baibibi /както и още много подобни/, глобалното затопляне е последното за което се притеснявам. Още повече, че там нещата са отчасти хипотетични. Преди време много се бях притеснила за озоновата дупка, ама тя взе, че започна да се затваря май Wink

# 8
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Здравей,
Уча ги да не чупят дърветата, да садят цветя, да не убиват безпричинно животните, да не хвърлят боклуци по улиците и през балкона, да си хвърлят разделно боклуците, да не оставят лампите светнати когато излизат от стаята, да спират водата ... с това май се изчерпва всичко свързано с екологията на този етап. Аз самата не съм особено зелена и в този смисъл едва ли децата ми ще бъдат, а и не харесвам крайностите по принцип.
Колкото до притеснението от затоплянето на климата, ами не се притеснявам особено много, смятам, че човекът е много адаптивен и ще се приспособи за да оцелее, смятам, че за децата ми няма непосредствена опасност, смятам, че и за техните деца няма да има такава. Това че някъде вече няма да е толкова зелено или водно, ами тя и Сахара някога е била рай, а е станала пустиня и то без хората да и помагат, така че каквото има да се случва ще се случи и хората ще намерят начин да се справят. Надявам се гена ми да просъществува и след 200 г., но пък знае ли човек опасности ни дебнат на всеки ъгъл, както каза и baibibi, така че тази опасност не ме притеснява, както и тази за гълтането на пастата за зъби  Wink Peace , имам по належащи проблеми за разрешаване.
Весел ден  Simple Smile.

# 9
Цитат
а сега не  Rolling Eyes Покачваето на Т от глобалното затопляне е неосезаемо, става дума за 1-2 градуса, това, че се е уцелила една мека зима не ме притеснява, имало ги е и преди.

Цитат
собено за нещо далечно и независещо от мен като цяло
Цитат
Още повече, че там нещата са отчасти хипотетични.

Eто това са проблемите на съвременното общество - че никой не се замисля за бъдещите поколения. Не, глобалното затопляне не е неосезаемо - усети се дори в България тази година. И аз нямам нищо против една мека зима - дори ми харесва - и ок, човекът е адаптивен (точно като хлебарката), но какво ще се случи с животните, адаптирани за зимни условия - бели мечки и снежни барсове. Ще изчезнат.
За втория цитат направо... не знам. Първо, не е толкова далечно, второ трябва всеки да се освободи от илюзията, че това не зависи от него. Най-малкото може да ходим на работа с една, а не с пет коли. Защото зависи от всеки човек.
И не, нещата не са хипотетични, най-добре гледайте филма на Ал Гор.

С най-добри пожелания. Не желая да провокирам или обиждам никой, но също така не ми харесва и да се живее в заблуда, че някой друг, а не ние сме виновни за това.

# 10
 • Мнения: 16 115
Kpucu_D, това което зависи от мен и децата ми съм го описала, макар и бегло. От там- нататък нито аз, нито те можем да спрем индустрията, да променим мисленето на хората тотално и т.н. Това, което аз мога да направя е мъничко и простичко- да науча собствените си деца да обичат и пазят природата и околния свят. Ако всеки направи това ще се решат и глобалните проблеми. Не може да се реши нито един глобален проблем, без да решиш малките такива по пътя към него. Това е, което искам да кажа не само аз, а и предполагам и другите, които са писали до тук по темата.
Пък ти можеш да се замисляш колкото си искаш- и за Бога и за глобалното затопляне и за мира и войната и за Холокоста ако искаш, но с това не променяш нищо. Аз не мисля, че начинът е да се плашим непрекъснато взаимно с какво ли не. Начинът е да си решим малките простички на пръв поглед проблеми и да променим това, което трябва и това, което зависи от нас.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 545
Да, човек трябва да живее в синхрон с природата и ако не я пази, поне да не я унищожава. Поне на това се опитвам да науча и аз сина си. Но както и baibibi е описала, природата и (промените в нея) за мен е по-малко страшна от злините, които произтичат от хората. Така че и аз повече се страхувам от хората, отколкото от измененията в природните особености и катаклизмите. Пък и наскоро гледах в едно предаване, че тези изменения са напълно нормални и циклични и не са изключително и само в резултат на човешката дейност.

# 12
 • Земята
 • Мнения: 1 426
На журналистите работата им е да ни плашат колкото се може повече, те се хранят от нашия страх. Никога не знаеш коя от тия грандиозни картини, дето непрекъснато ни описват, е вярна, коя - не.
Да пазим и да учим децата си да пазят природата, доколкото е по силите ни - а има по-непосредствени до нас неща, от които да не спим нощем...

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
В интерес на истината да, замислям се и ме притеснява. Но нищо не мога да направя Confused Освен да се надявам, че заплахите на учените все пак ще дадат някакви резултати и малко от малко ще се спрат тези тенденции - че няма да се върне природата отпреди сто или даже отпреди десет години, е ясно, но поне да не става по-зле от сега...

# 14
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
бели мечки и снежни барсове. Ще изчезнат.
Динозаврите и мамутите също са изчезнали, без да им помагаме, както и хиляди други растения и животни. На земята е било и много по-студено, но и много по-топло. Някога от една светкавица са изгаряли цели континенти и е горяло докато не стане потоп или не изгори каквото има да гори.
Надценяваме се хората като си мислим, че всичко от нас зависи.  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт