Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Клюкарник
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 60 отговора

Анкета

Бихте ли плащали по-високи здравни вноски?

Въведи твоя глас


Мнения: 7 837
И сега слушам по радиото интервю с работещи там, относно техника от 50 г. или липса на такава. И факт е, че хората продължават да лекуват, което е похвално човешко. Но докога?
И ще ги плюем ли, ако тръгнат да стачкуват ефективно?

Дадоха за пример пациент, който е в будна кома и че ЗК поема лечение за 10 дни по 1500 лв. на ден (дано не бъркам). Но този човек е вече там над 80 дни и лечението му струва над 150 000 лв... Или за един специален апарат - има 4 такива за 10 легла. Ами ако в момента има 5 нуждаещи се, лекарят ли трябва да вземе решение кой да е без...


Сега е Пирогов, утре може да е всяка друга болница.
Все отнякъде трябва да дойдат пари. А сега топката се прехвърля МЗ-ЗК...

Вярно че само така си говорим, но вие бихте ли плащали примерно 3-5 пъти по-високи здравни осигуровки. Дали не трябва да се тръгне от там?
Цитирай

Fight club

Мнения: 1 419
Да, бих плащала и 3 пъти по-високи. 30 или 40 лева инвестиция в здравето си на месец почти всички българи могат да си позволят.
И да - смятам, че оттам трябва да се тръгне, не само да се псува държавата-майка на 3 ракии.
Цитирай

София

Мнения: 3 949
Съм за увеличаване на здравните осигуровки. Не съм за многократно увеличение, защото накрая все ми се налага да си доплащам нещо - я изследване,  я преглед. Ако съм сигурна, че цялата процедура ще е безплатна да плащам много, ама не е така.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 843
     Да, абсолютно.
     И още нещо.  Да няма само 1 здравна каса  и да няма монопол от този характер.
     Нека има конкуренция, а ние да избираме коректните. Защото сега съществуващата  Здравна каса  се ебава / без извинение/ и с лекари и с пациенти.
Цитирай

Му Кинд Оф Плаце

Мнения: 4 033
Не, не е време. Въпреки че ще ги вдигнат. Всяка година касата завършва с излишък (сериозен излишък), а започва с дефицит. Разликата, ами в дълбините на бюджета.  Sick
Има нелогичност. Както съм аз-плащам много, но не ги потребявам, после ще ми трябват, но не се знае какво ще плащам тогава. От друга страна няма пари за действително болни хора. Т.е. или по лична партида за стари години или болести, или по-равно, но да има адекватно лечение. Връщам се обратно към третото изречение от поста си, това най-ме дразни  Sick
Цитирай


Мнения: 1 629
Да. За увеличение, но и за адекватно разпределение. НЗОК е пародия, не ефективно работеща система. За мениджърски финансов отдел в болниците. За истински, професионален лекарски съюз. За работещи ЗА пациентите пациентски организации. За здравна култура всекиму. За права, но и за задължения на пациентите.
Цитирай

София

Мнения: 1 942
Аз съм против увеличение на здравните осигуровки на този етап. Защото в крайна сметка всяко едно поскъпване трябва да е пропорционално на доходите на населението. Вярно е сивият сектор е доминиращ и масово хората се осигуряват върху нереални доходи, но какво да правят тези, които ще трябва да отделят половината от заплатата/пенсията си за здравни вноски???!!!  Затова е по -реално да се диференцират вноските - тоест да плащащ според доходите си. Въпреки, че и това не е много честно, защото в крайна сметка като отидеш в болница ще те гледат според това дали внасяш 10 или 30 лева месечно. Не съм съгласна да плащам по-висока здравна вноска, докато лекарите /с изключения разбира се / не се научат да се държат с пациентите човешки, а не като с досадници. Вярно, тежко е да взимаш толкова малко пари и да си ведър и услужлив, но лекарската професия е преди всичко една хуманна дейност! Съжалявам, че трябва да го кажа, но сега предпочитам да ходя на лекар с платен прием, за да съм сигурна, че на мен няма да се гледа като на "поредния, който ни притеснява". Жалко е ....
Цитирай


Мнения: 7 837
НЗОК е пародия, не ефективно работеща система.

Навремето говореха, че нарочно оставят така системата, за да може за няколко години да се съсипе здравната система и да влязат частните фондове. Обаче, факт - крета си вече 10-11-та година.
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Против съм, първо да премахнат пирамидата, да спрат корупцията, тогава да искат увеличаване на осигуровите Naughty
Цитирай

Му Кинд Оф Плаце

Мнения: 4 033
Да. За увеличение, но и за адекватно разпределение. НЗОК е пародия, не ефективно работеща система. За мениджърски финансов отдел в болниците. За истински, професионален лекарски съюз. За работещи ЗА пациентите пациентски организации. За здравна култура всекиму. За права, но и за задължения на пациентите.

ей чш, да говорим в абсолютни стойности-колко трябва да се плаща макимално и колко минимално? Колко е сумата, която плащат служителите и работниците, а и останалите, знаеш ли?
Как пък ви идва на акъла да искате увеличение? накъде повече? На 22 Май е вододелът-дотогаа всички сме работили, за да си платим данъците и осигуровките, как ви се струва? Ами да поработим още 2 седмици, че някой много лапа и не стигали  Sick
Цитирай


Мнения: 1 629
Просто трябва да се предлагат различни пакети, Калине. За тези, които могат и искат да инвестират в здравето си Пълен пакет услуги, за другите-според вноската. Като има и минимален праг на спешна помощ и други услуги, за които е без значение дали плащаш нещо изобщо.

Кейси, кажи как беше диференцирано това Щатите? Има ли смисъл?
Цитирай


Мнения: 7 837
Дали, докато постоянно искаме, не трябва и нещо да дадем. Колко е сега вноската? 17-20 лв?

И изобщо не споменавам заплати, нищо че хората искат по-високи. Няма оборудване, няма консумативи. Жената от Пирогов каза, че консумативи за няколко месеца, се използват пестеливо, за да стигнат едва ли не за години... Confused
Не ми се вярва, чак маса пари да потъват в нечии джобове. Толкова правителства се смениха, от там и шефове на ЗК. Със сигурност се краде, ама...

Аз не знаех, че нашата система е по модел на английската. Тия дни, покрай темите, го разбрах.

Мюриел, друга е системата тук,  неприложима е за БГ си мисля. Не че и тук няма бедни, но тогава пък опираме до соц. политика на държавата и ще затънем повече. А и тукашната си има много гнили места, като се започне с застр. компании, които определят правилата.

Но, ето, на детето застр. върви всеки месец и я минем през лекар 1 път на 3-4 мес., я не. т.е. плащам ги безвъзмездно, но не ги потребявам (поне не за момента и по-добре да е така).
А от друга страна съм аз, без застраховка, с очакващо раждане, плащам си като пич. С ясното съзнание, че част от това, което ще платя на болницата, ще отиде и по безплатното раждане на някоя жена от програмата за социално-слаби...
Цитирай

София

Мнения: 3 065
време е за няколко здравни каси, за избор и частно застраховане. искам да плащам за нещо, което в действителност ще получа.
да, крайно време е вноските да се увеличат. НО и системата е сбъркана.
видяхме, че т.нар рИформа в здравеопазването не е започнала изобщо
Цитирай

София

Мнения: 6 036
Не, не бих дала повече. Съобразно доходите ми това е което мога да отделя. Смятам че потъват пари и пак някой се гуши от парите, които трябва да се инвестират в здравеопазването. И ми писна да сипвам бензин в скъпия джип на някой си.... И не се чувствам виновна за това, че на лекарите са им ниски заплатите. Пък специално за Пирогов имам информация от много близък човек за рушветите, които взимат там и как не искат да отидат да работят в Токуда тамошните лекари, щото няма да има рушвети.
Цитирай

София

Мнения: 457
С увеличаването на ЗО няма да им се вдигнат заплатите и да се купи нова апаратура на болниците.Както каза мюриель трябва работеща система. Не може докторите от ранга на д-р.........да участват по разни бордове на болниците и всеки месец да си палщат хиляди лева заплати, само защото са в борда на директорите. Ами ако беше проблема в осигуровките лекарите и сестрите щяха да имат такива искания. Те много добре знаят, че има пари но не отиват по предназначение. И в МД нямат пари, но разните му доктори от бордове и пр. си организирват семинари по Хавайските о-ви и т.н. и т.н. А и специално за Пирогов, да потъват пари и то се използва всяка ниша, дори и като се налагат ремонтни работи за самата болница, дори и там се точат пари. Иначе съмнявам се, че някой ще роптае ако плаща по 40 лв. месечно, но ако знае че като отиде в държавната болница ще може да си направи поне минимума необходими изследвания без да плаща за това. Ако се налагат по-специални изследвания е нормално да се доплати нещо.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 60 отговора