Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 73 отговора

София

Мнения: 5 710
СУПИ
Супа от пиле
 
продукти: (за две порции)
30гр. пиле
по един резен морков, целина, картоф и лук
1/2 чаена лъжичка краве масло
1/2 чаена лъжичка ориз
1 чаена лъжичка настърган домат
2 чаени лъжички кисело мляко
1/4 яйце
магданоз, сол
Пилето и зеленчуците се варят в подсолена вода до омекване. Месото се изважда, обезкостява се, нарязва се на дребно или се смила и се връща в бульона. Добавят се оризът и доматът. Супата се вари още 15минути, след което се застройва със сварената на водна баня застройка от яйцето и млякото. Подправя се с маслото и ситно нарязания магданоз.

Супа с топчета
 
продукти: ( за 2 порции )
20-30гр. кайма
1/2 морков
1 резен целина
1/4 глава крумид лук
1 чаена лъжичка настърган домат(може от консерва)
1/2 чаена лъжичка ориз
1 чаена лъжичка крави масло
1 щипка брашно
2 чаени лъжички кисело мляко
1/4 яйце
лимонов сок (оцет), сол

Морковът, целината и половината от лука се нарязват на дребно, заливат се със студена вода, посоляват се и се оставят да заврят. Към каймата се добавят останалият лук и половината от ориза и се оформят малки топчета, които се пускат във врящата супа. След 20 минути се добавят останалият ориз и доматът. Готовата супа се застройва с млякото, яйцето, предварително сварени на водна баня. Подправя се с маслото и лимоновия сок.

Крем-супа от грах
 
Продукти: (за две порции)
2 супени лъжици грах от консерва
1/2 морков
1 /4 глава кромид лук
1 чаена лъжичка краве масло
2/3 кафена чаша прасно мляко
1/2 чаена лъжичка брашно
сол
Морковът и лукът се нарязват на дребно и се варят в подсолена вода. След като поомекнат, се добавя грахът. Напълно омекналите зеленчуци се отцеждат, пасират се и се връщат в бульона. Супата се слага да заври отново. Добавят се маслото и брашното, размито в млякото.
 Супа с месо
 
продукти: (за две порции)
20гр. месо без кости (телешко. агнешко)
1 шепа спанак
1/4 глава крумид лук
2 чаени лъжички настърган домат
1/2 чаена лъжичка ориз
1 супена лъжица кисело мляко
1/2 чаена лъжичка краве масло
1/4 яйце
1 щипка брашно
сол
Нарязаното на дребно или смляно месо се залива със студена вода и се кипва на силен огън. Отстранява се пяната, посолява се и се оставя тихо да ври. Добавят се нарязаните на дребно зеленчуци и оризът. След като се сварят, супата се застройва със сварената на водна баня застройка от млякото, яйцето и брашното. Накрая се добавя маслото.

Супа от леща
 
продукти: (за две порции)
1 супена лъжица леща
1/4 глава крумид лук
1/4 морков
1 чаена лъжичка олио
1 скилидка чесън
1 чаена лъжичка настърган домат
чубрица, сол
Измитата леща се накисва в студена вода за 2-3 часа. Водата се изхвърля и лещата се залива с 1 чаена чаша студена вода. Добавят се дребно нарязаните морков и лук, олиото и подправките и супата се вари в захлупен съддо пълно омекване на продуктите.

Супа от домати
 
продукти: (за 100гр.)
1 малък домат
1/2 морков
1/4 глава крумид лук
1 резен целина(може листа)
1/2 чаена лъжичка ориз
1/4 чаена лъжичка брашно
1/4 яйце
1 чаена лъжичка краве масло
магданоз, сол
Добре измитите и нарязани на дребно зеленчуци се заливат с леко подсолена вода и се варят до омекване. Добавят се настърганият домат и оризът. Супата се вари още 15-20 минути. Прибавят се варената на водна баня застройка и дребно нарязаният магданоз.

Млечна супа със сирене
 
продукти: (за 2 порции)
1/2 чаена чаша прясно мляко
1 чаена лъжичка гриз
2 супени лъжици настъргано сирене
1/2 яйце
1 чаена лъжичка краве масло
сол
Грисът се сварява в малко подсолена вода. Добавят се млякото и предварително смесените сирене и яйце. Накрая се прибавя маслото.

САЛАТИ

Салата от моркови
 
продукти:
1 средно голям морков
1/2 чаена лъжичка олио
1/2 чаена лъжичка лимонов сок (няколко капки оцет)
сол
Морковът се изчиства и измива много добре и се настъргва на най-дребното ренде. Посолява се и се полива със сместа от олио и лимонов сок.

Салата от зеле и моркови
 
продукти:
1 резен зеле (50гр)
1 малък морков
1/2 чаена лъжичка олио
1/2 чаена лъжичка лимонов сок (няколко капки оцет)
сол

Зелето се нарязва на много тънки ивички и леко се намачква със солта. Прибавя се настъргания на дребно ренде морков. Салатата се поръсва с лимоновия сок и олиото.

Смесена салата от консервирани зеленчуци
 
Продукти:
1 маринована чушка
1 стерилизирана краставичка
1 главичка кромид лук
1/2 чаена лъжичка олио
магданоз
Чушката и краставичката се нарязват на дребни парченца. Добавят се ситно нарязаните лук и магданоз. Салатата се поръсва с олио.

Смесена салата
 
продукти:
1 морков
1/2 кисела ябълка
1 резен ряпа (нелюта)
1 стерилизирана краставичка
1 чаена лъжичка майонеза
сол
Добре почистените и измити зеленчуци се обелват и настъргват: ряпата на дребно ренде, а морковът и ябълката - на средно. Добавят се половинката краставичка, нарязана на кубчета и майонезата. Салатата се разбърква и се украсява с останалата краставичка.

ЗАКУСКИ

Попара
 
продукти: 30г сухар
2 чаени лъжички настъргано сирене
2 чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка краве масло
250 мл шипков чай или гореща вода
Натрошения на дребни парченца сухар и сиренето се заливат с кипящия чай (вода). Съдът се похлупва с капак. Когато сухарът омекне, попарата се пасира (отнася се за седмия месец и следващите няколко месеца, докато бебето постепенно преминава към храна с по-груби частици). Прибавят се захарта и разтопеното масло.

Кус-кус с прясно мляко
 
продукти: ( за 2 порции за възрастни и една детска порция )
1 чаена чаша кус-кус
3 чаени чаши прасно мляко
1/2 чаена чаша вода
1 кафена чаша захар
1 супена лъжица краве масло
Млякото и водата се загряват до завиране. Прибавя се кус-кусът и се вари 6-7 минути, като непрекъснато се разбърква. Добавя се захарта и варенето продължава още 3-4 минути. Слага се маслото и съдът се отстранява от огъня.

Тутманик
 
Продукти: 1 и 1/2 чаени чаши брашно
150г сирене
1/3 пакетче (40г) краве масло
1 кафена чаша олио
2 яйца
мая (колкото 1/2 кибритена кутийка)
1 щипка сол
Маята се размива с малко топла вода, добавя се част от брашното и се оставя да втаса. С останалото брашно , втасалата мая, солта и малко вода се замесва тесто. То се разделя на 4-5 топки, които се разточват на дебели кори. Корите се нареждат в намазана с мазнина малка тава, като между тях се поръсва от мазнината (смес от олио и масло) и от разбитите яйца и сирене. Върху последната кора се поръсва само мазнина. Тутманикът се оставя да втаса и се пече в умерена фурна.
 
Кус-кус със сирене
 
продукти: 1 чаена чаша кус-кус
3/4 чаена чаша настъргано сирене
1/2 пакетче (60г) краве масло
сол
Кус-кусът се сварява в слабо подсолена вода. Отцежда се и се разбърква с маслото и настърганото сирене.

ДЕСЕРТИ

Мляко с ориз
 
продукти за 5 порции:
1 литър мляко
3/4 чаена чаша ориз
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена лъжичка канела
Към млякото се добавя 1/2 чаена чаша вода. След като заври, се прибавя измитият ориз. Вари се, докато оризът омекне. Подслажда се и след 1-2 минути се сваля от огъня. Разпределя се в купички и се поръсва с канела.

Кекс I
 
продукти:
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
4 яйца
100 гр. краве масло (маргарин, олио)
2 1/2 чаени чаши брашно
1 кафена чаша смлени орехи
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 бакпулвер
1 ванилия

Маслото (маргаринът) се разбива със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата. Добавя се киселото мляко, в което е разтворена содата за хляб. Последователно се прибавят брашното с бакпулвера, орехите и ванилията. Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно кексова форма и се пече в умерено силна фурна.

Сладкиш с кайсии
 
Продукти:
2 яйца
1 пакетче (125гр.) краве масло
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
1 компот от кайсии
1 ванилия
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се ванилията и брашното. В тавичката се разтопява маслото и се подреждат отцедените кайсии (с отвора нагоре). Върху тях се разстила тестото. Сладкишът се пече в умерено силна фурна. След като изстине, се залива със сока от компота и се обръща върху подходяща чиния.

Крем с какао
 
продукти:
1 л. прясно мляко
3/4 чаена чаша захар
50г нишесте
2 супени лъжици какао
Нишестето и какаото се размиват с малко студено мляко. Останалото мляко и захарта се загряват до завиране. Постепенно, на тънка струйка, като непрекъснато се бърка, какаово-нишестената смес се прибавя към млякото. Кремът се вари да сгъстяване, след което се разпределя в купички.

Саварини
 
продукти:
2 1/2 чаени чаши брашно
3 яйца
3/4 чаена чаша прясно мляко
3/4 пакетче краве масло (90гр.)
1 1/4 чаени чаши захар
смая (колкото кибритена кутийка)
1 ванилия
Маята се размива на каша с малко от затопленото мляко и се оставя да втаса. Добавя се към брашното заедно с яйцата, останалото мляко и разтопеното масло. Замесва се меко тесто, от което се оформят малки топчета. Те се поставят във форми за саварини и се оставят на топло да втасат. Пекат се в умерено силна фурна. След като изстинат, саварините се сиропират със сироп, сварен от захарта и 2 чаени чаши вода и ароматизиран с ванилия.

Крем карамел
 
продукти:
150 мл прясно мляко
30 г захар
1 яйце
ванилия
В купички или друг подходящ съд се слага захар и се карамелизира на печката. Млякото се разбива със захарта и яйцето, ароматизира се с ванилията и се изсипва в купичките, които се поставят в по-голям съд с вода. Пече се във фурната (на водна баня), като се внимава да не заври водата (образуват се шупли). Когато е готов, отделя се внимателно с нож от стените на купичките и се изсипва в чинийки.

Сладкиш с тиква I
 
продукти:
1 кг тиква
1/2 чаена чаша захар
1 чаена чаша счукани орехи
1 чаена чаша мармалад
1 чаена лъжичка канела
Тиквата се нарязва на парчета, сварява се на пара и още топла се пасира. Прибавят се захарта, част от орехите и канелата. Половината от пюрето се разстила във форма за торта или в подходяща тавичка. Върху него се намазва равномерно мармаладът. Отгоре се разстила останалата смес и се поръсва с орехи. Сладкишът трябва да престои няколко часа в хладилник.

Крем Ванилия
 
продукти за 5 порции:
1л. прясно мляко
3 яйца
2/3 чаена чаша захар
5 супени лъжици брашно
1 ванилия
Брашното се размива с малко студено мляко. Прибавят се жълтъците и се разбиват добре. Останалото мляко заедно с по-голяма част от захарта се загрява до завиране. От горещото мляко се сипва по малко към яйчено-брашнената смес (за да се изравнят температурите), след което сместа на тънка струйка при непрекъснато бъркане се прибавя към млякото. Вари се до сгъстяване. Докато сместта се поохлади, белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и ванилията. Те се прибавят към крема, като се разбъркват внимателно. Готовият крем се разпределя в купички.
Забележка: Този крем се приготвя САМО от пресни яйца.

Следва продължение...[/b]
Цитирай

София

Мнения: 5 710
ЯСТИЯ

Гювеч с мляно месо
 
продукти:
250гр. кайма
1/2 буркан гювеч
1 глава кромид лук
1 морков
4-5 картофа
2 супени лъжици олио
магданоз, сол
Ситно нарязаните лук и морков се задушават в олиото и малко вода. Добавят се каймата и гювечът, посоляват се и се долива гореща вода. След като омекне месото, се прибавят картофите, нарязани на малки кубчета. Сместа се изсипва в тава и ако е необходимо, се долива още гореща вода. Гювечът се пече в умерено силна фурна. При поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Пиле фрикасе
 
продукти:
1/2 пиле
1 морков
1 резен целина
4 супени лъжици брашно
1/2 пакетче краве масло
1 щипка брашно
1/2 чаена чаша кисело мляко
2 яйца
сол

Пилето, морковът и целината се сваряват в подсолена вода. Месото се обезкостява и се нарязва на дребно, а бульонът се прецежда.
Брашното леко се запържва в маслото и се разрежда с горещия бульон. Прибавят се яйцата, добре разбити с млякото и нарязаното месо. Ястието се вари още 10-15 минути. По желание може да се подправи с лимонов сок.

Кюфтета на пара
 
Продукти:
300гр. телешка кайма
1 филия бял хляб
1 малка глава кромид лук
1/2 чаена чаша прасно мляко
сол
Средата на хляба се натопява в млякото и се прибавя към каймата и настъргания на ситно ренде лук. Добавя се сол. С мокри ръце се оформят кюфтета и се поставят върху решетъчното дъно на специална тенджера за варене на пара, в която предварително е налята малко кипяща вода.

Мляно месо с домати
 
продукти:
300гр. кайма (агнешка или телешка)
1 глава кромид лук
1 морков
1/5 пакетче (25гр.) краве масло
1 супена лъжица олио
2 супени лъжици брашно
магданоз, сол
Нарязаният на дребно лук и настърганият морков се задушават в олиото и малко вода. Добавят се каймата, настърганите домати и брашното, разтворено в малко вода. Ястието се посолява и се оставя да ври на тих огън. Когато стане готово, се подправя с маслото и нарязания на ситно магданоз.

Пудинг с мляно месо
 
продукти:
250гр. кайма
1/3 пакетче краве масло
2 яйца
1 1/4 чаени чаши прясно мляко
2 филии бял хляб (сухар)
сол
Към каймата се прибавя накиснатият в млякото и изстискан хляб. Размесва се добре, добавят се жълтъците, солта и накрая - разбитите на сняг белтъци. Сместа се омесва леко. Изсипва се в обилно намазаната с масло тавичка. Отгоре се подреждат парченца масло Сипва се малко гореща вода. Пудингът се пече в слаба до умерено силна фурна, покрит с фолио.

Кюфтета от риба с гарнитура
 
продукти:
300гр. филе от риба
1 кафена чаша олио
1 филия бял хляб
1 кафена чаша прясно мляко
1 глава кромид лук
1 яйце
2 супени лъжици брашно
магданоз, сол
Към смляната риба се добават настърганият лук, хлябът - предварително накиснат в млякото и изстискан, нарязаният на дребно магданоз и яйцето. Сместа се посолява и се омесва добре. От нея се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и се пържат в загрятото (но не димящо) олио.

Сарми със зелеви листа
 
продукти:
300гр. кайма (телешка или смес с нетлъсто свинско)
5-6 зелеви листа (от прясно или кисело зеле)
1 кафена чаша олио
1-2 супени лъжици ориз
2 домата (може и от консерва)
1 глава кромид лук
1 яйце
1/2 чаена чаша кисело мляко
2 чаени лъжички брашно
магданоз, сол
Зелевите листа се почистват от дебелите жилки. Ако се използва прясно зеле, листата се попарват. Ситно нарязаният лук се задушава в олиото и малко вода. Прибавя се оризът и след няколко минути - настърганите домати. Сместа се разбърква, долива се гореща вода, посолява се и се оставя да ври, докато оризът омекне. Тогава се прибавят каймата и магданозът. Този пълнеж се използва и за пълнени чушки. В основата на всеки лист се поставя от приготвената смес и се оформя сарма. Сармите се подреждат в подходяща тенджера (с дебело дъно), поливат се с останалата мазнина, долива се гореща вода и се притискат с чиния. Варят се на тих огън. Когато са почти готови, се прибавя варената на водна баня застройка от яйцето, брашното и киселото мляко. Ястието се вари още няколко минути и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Кюфтета със сос

Продукти:

За кюфтетата:
300гр. кайма (телешка или смес с нетлъсто свинско)
1 глава кромид лук
1/2 чаена чаша ориз
магданоз, сол
За соса:
1 глава кромид лук
3 супени лъжици олио
2 чаени лъжички брашно
2 домата
магданоз, сол

Към каймата се добавят свареният ориз, настърганият лук, сол и магданоз.Оформят се кюфтетата. Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото и малко вода. Прибавят се настърганите домати и след малко - разтвореното в студена вода брашно. Долива се гореща вода и се посолява. Щом сосът заври, в него се пускат кюфтетата.
Ястието се вари на тих огън. Като стане готово, се поръсва с нарязан на ситно магданоз.


Мусака с тиквички
 
Продукти:

300г телешка кайма
1 средно голяма тиквичка
2 супени лъжици олио
1/3 пакетче (40г) краве масло)
1 глава кромид лук
1 супена лъжица ориз
2-3 домата
1 яйце
1 супена лъжица брашно
червен пипер
магданоз, сол

Нарязаният на дребно лук и оризът се задушават в олиото и малко вода. Добавят се част от настърганите домати, каймата и червеният пипер. Сместта се задушава 3-4 мин., след което се прибавя тиквичката, нарязана на кубчета и ситно нарязаният магданоз. Посолява се, разбърква се добре и се изсипва в тава. Долива се малко вода, добавят се останалите домати и отгоре се нареждат парченца масло. Мусаката се пече в умерено силна фурна. Когато е почти готова, се залива със смес от яйцето, брашното и киселото мляко.


Огретен от спанак
 
Продукти:

350г спанак
1 малка глава кромид лук
50г сирене
1/4 пакетче (30г) краве масло)
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица брашно
1/2 чаена чаша прасно мляко
1 яйце
сол

Измитият и нарязан на ивички спанак и ситно нарязания лук се задушават до омекване в олиото и малко вода. Брашното се разбърква с разтопеното масло и се разрежда с млякото. Добавят се яйцето и настърганото сирене. Сместта се посолява и се разбърква със задушени спанак. Пече се в умерено силна фурна.


Бъркани яйца с домати и сирене
 
Продукти:

5 айца
1/2 пакетче (60г) краве масло
4-5 домата
100г сирене
магданоз

Яйцата се разбъркват със сиренето и нарязания магданоз. Добавят се настърганите домати и сместа се изсипва в тавичка намазана с мазнина. Отгоре се поставят парченца масло. Ястието се пече във фурна не по-малко от 15 мин.


Постни сарми с прясно зеле

Продукти:

листа от прясно зеле
1 кафена чаша олио
1 глава кромид лук
1 малък морков
1-2 домата
1 1/2 кафени чаши ориз
1/2 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка брашно
магданоз, сол

Зелевите листа се попарват с вряща, леко подкиселена вода. Лукът и настърганият морков се задушават в част от мазнината и малко вода. Долива се 1 чаена чаша вода и след като заври, се прибавят оризът, солта и червеният пипер. Сместа се оставя на тих огън, докато оризът поеме течността. След това се поръсва с магданоз и се оформят сармите. Подреждат се в тенджера, на дъното на която са поставени зелеви листа. Варят се на тих огън до омекване на зелето. Настърганите домати се задушават в останалата част от мазнината. Добавят се брашното, размито в малко вода, сосът от яденето и малко сол. Заливката се вари 3-4 мин. и се изсипва върху сармите.



Пюре от картофи със сирене

Продукти:

600г картофи
100г сирене
1/4 (30г) краве масло
1 чаена чаша прясно мляко

Картофите се сваряват и обелват. Пасират се още топли. Прибавят се горещото мляко и маслото. Пюрето се вари още няколко минути при непрекъснато разбиване. Щом се свали от огъня, се прибавят 2/3 от настърганото сирене и се разбърква. Останалото сирене се поръсва отгоре.


Тиквички пълнени с извара

Продукти:

250 г тиквички
60 г извара
20 г масло
прясно мляко 50 мл
1/2 яйце
малко брашно
копър

Тиквичките се обелват от кората, измиват се и се варят до омекване в подсолена вода (може и на пара). Разрязват се по дължина, издълбават се като лодка и се пълнят със сместа от изварата (сиренето), разбита с яйцето, издълбаната вътрешност на тиквичките и малко копър. Нареждат се в тавичка, намазана с масло, и се заливат със сос, приготвен по следния начин: брашното се разтваря в малко студено мляко и се изсипва във врящо мляко. Оставя се да ври, докато се получи рядък сос. В соса може да се разбие и малко жълтък. Заливат се тиквичките и се пекат в умерено загряна фурна.



Омлет със сирене
 

Продукти:

100г сирене
4 яйца
1 1/2 чаени чаши прясно мляко
2 равни супени лъжици брашно
1/4 пакетче (30г) краве масло

Брашното, прясното мляко и яйцата се разбиват добре. Прибавя се настърганото сирене. Омлетът се изсипва в намазана с масло тавичка и се пече в умерено силна фурна не по-малко от 15 мин.


Пудинг от картофи


Продукти:

350-400г картофи
30-40г сирене
1/2 пакетче (60г) краве масло
2 супени лъжици брашно
1 непълна чаена чаша прясно мляко
2 яйца
сол

Картофите се сваряват и обелват. След като изстинат се настъргват на средно едро ренде. Прибавят се жълтъците, разбити с мляко, настърганото сирене и солта. След това се прибавят брашното и разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в намазаната с масло тавичка и се полива с останалото масло. Пече се в умерено силна фурна.
Цитирай

София

Мнения: 5 710
ПЛОДОВИ ПЮРЕТА И КИСЕЛИ

Кисел от плодове
30-50 гр. плодове се измиват, настъргват или размачкват и от тях се изцежда плодов сок, който се запазва, за да се добави после към крема.Останалата част от плодовете се сварява в 100 гр.вода и се пасира. Добавя се 15 гр. захар, възварява се и към врящата вода се добавя 5 гр. нишесте, размито в малко вода или част от кашицата,като постоянно се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и след като изстине, се добавя плодовия сок.

Пюре от банани и ябълки
Половин ябълка се нарязва на дребно и се вари на пара около 20 мин. Половин банан също се нарязва на тънки кръгчета и се вари на пара 10 мин. Така сварените плодове се пасират и се добавя 30 мл кърма или адаптирано мляко.

Принципът на приготвяне важи и за всякакви подобни комбинации - ябълка и морков, кайсии, праскови. По-твърдите плодове се варят около 20 мин., а по-меките - 10 тина, за да омекнат добре. Комбинациите са според предпочитанията на бебо.

Кисел от ябълка с канела - подходящ за бебета над 8 месеца!
Една голяма, сладка ябъка се настъргва на ситно ренде. Сокът се отделя, а твърдата част се сварява за около 20тина минути в 150 гр. вода, пасира се, добавят се 2 равни чаени лъжички захар и две щипки канела и се кипва отново. Добавя се сокът, в който е размита 1 равна чаена лъжичка нишесте. Бърка се до сгъстяване.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ ПЮРЕТА И СУПИ

Бульон с малко от зеленчуците от всички рецепти тук (преди да е добавен ориз, фиде или макарони) след пасиране се превръща в чудесна супа!

Пюре / супа от тиквички
Една тиквичка, 3-4 моркова, 1 домат и 1-2 стръка пресен лук се нарязват на ситно. 1 домат се настъргва без люспите. Добавят се по 1 щипка подправки и малко сол на вкус (копър, магданоз, чубрица, мащерка, риган, дафинов лист). Сваряват се до пълното им омекване (около 20 мин в тенджера под налягане след завирането). Дафиновият лист се изважда!!! Отделя се една част за супа. Останалата част се отцежда, добавя се предварително сварен ориз, фиде или макарони (около една кафеена чашка) пасира се или се намачква (в зависимост от възрастта на детето) и се добавя бучка масло колкото орех (в супата също може да се сложи малко масло).

Пюре / супа от зеленчуци
Един голям картоф (или 2 малки), 2-3 моркова, шепа замразен грах и 1-2 стръка пресен лук се настъргва без люспите. и една чушка се обелват и нарязват на ситно. 1 домат се настъргва без люспите. Добавят се по щипка подправки (чубрица, копър, магданоз, мащерка, риган, дафинов лист, индийско орехче, девисил, джоджен) и малко сол на вкус. Заливат се с вода (около 1.2 л) и се варят в тенджера под налягане (около 20 мин. след завирането).
Останалата част от приготовлението е същата като в т. 1

По този начин се приготвя и пюре/супа от броколи и карфиол. Съставките са броколи, карфиол, моркови и картофи. (може да се ползват замразени).
Ако пюрето се приготви и с тиквички и фиде без картофи и моркови, е с лек разхлабващ ефект.

Пюре/супа от леща и моркови - за деца над 6 месеца
3-4 моркова, 1-2 стърка пресен лук, листа от целина и 1-2 настъргани домата без люспите се задушават в малко олио, прибавят се подправки и сол на вкус, чесън на прах или 1-2 пасирани скилидки, около 1 л. вода и 1 чаена чаша леща без люспи (специалния сорт). Вари се около 30 мин в тенджера под налягане. После процедурата се повтаря, като НЕ СЕ добавят фиде, ориз или макарони. Непосредствено преди консумацията може да се сложи бучка обезсолено сирене колкто кибритена кутия.

Месните пюрета се приготвят по същия начин, като при варенето се добави бяло пилешко месо (около 1/2 охладена пилешка пържола), свинско от бут или плешка или телешко филе, а времетраенето на варенето се увеличи на 35-40 мин.

Комбинациите зависят от кулинарното въображение на мама и зеленчуците на пазара. Само трябва да се спазват няколко основни правила:

Варенето да става без достъп на въздух (в тенджера под налягане).
Солта да е съвсем малко, а ако бебо няма нищо против, да липсва съвсем.
Подправките да са разнообразни, но по щипка и да не са пикантни.
За бебета под 8 месеца не е препоръчително да се включват патладжани и бамя.
Ако се ползва черен, бял или зелен пипер, да е на зърна, които стриктно да се преброят и да се вадят преди пасирането.
Маслото, което се добавя, да е безсолно.
След като се сложат в бурканчетата, пюретата могат да се стерилизират за 7 мин. и да се съхраняват в хладилника, а ако не се стерилизират - във фризер или камера за 1 седмица.
Плодовите пюрета между храненията много често замествах с пасирани пресни плодове, като съм правила всевъзможни миксове.


Пълнени чушки
Продукти (за една порция): 120 г телешко месо, 15 г мазнина, 20 г ориз, 3 г брашно, 1/10 яйце, 20 г лук, 20 г кисело мляко, 140 г чушки, 5 г доматено пюре, сол, черен пипер, магданоз.

Приготвяне: Месото се смила и заедно с магданоз, червен пипер, съвсем мъничко сол и свареният ориз се омесва добре. Почистените от семето и измити чушки (понякога ги попарвам) се пълнят с готовата смес, потапя се края им в малко брашно и се нареждат в тенджера. Заливат се с хладка вода и се варят, захлупени с чиния или се пекат на фурна. Отделно се приготвя застройка с мляко, жълтък и малко брашно, разрежда се със соса от чушките и се оставя да ври, като непрекъснато се бърка. Чушките се поднасят с бял или доматен сос.
На вече готовата (не много голяма) чушка обелвам люспата и заедно с месото пасирам (или раздробявам с вилица).


Кюфтета с бял сос
Продукти (за една порция): 160 г телешко месо, 10 г ориз, 20 г лук, 7 г брашно, 20 г масло, 40 г кисело мляко, 1/4 яйце, морков, целина, магданоз, чубрица , лимон, сол.

Приготвяне: Месото се смила добре и заедно с ситно нарязания лук (половината), магданоза, чубрицата,1/4 яйце,съвсем малко сол и сварения ориз се омесва добре. От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пускат в бульон, приготвен от телешките костите, останалия лук и ароматните треви. Варят се до омекване на оризът. Махат се кюфтетата и се прецежда бульонът. Приготвя се гладка каша от брашното, киселото мляко и малко бульон. Разбива се добре на огъня докато кипне. С този сос се заливат кюфтетата преди поднасяне.
Кюфтетата могат да се намачкат с вилица или да се пасират.

Ябълки с млечен крем
Продукти: 100 мл прясно мляко, 20 г брашно, 1 чаена лъжичка захар (ако са много сладки ябълките без захар), 200 г ябълки, ванилия, 1/2 яйце.

Приготвяне: Млякото, брашното и захарта се разбиват и получената смес се вари. В плитък съд се нареждат обелените и нарязани на кръгчета ябълки, заливат се с приготвения крем Ванилия и се пекат на фурна няколко минути.

Млечен крем с тиква
Продукти: 100 мл прясно мляко, 200 г тиква,15 г брашно , 20 г захар, канела или ванилия, лъж.царевично нишесте.

Приготвяне: Млякото се сварява със захарта и брашното. Прибавя се сварената на кубчета тиква. Сместа се вари, като се бърка, докато се получи гладка каша. Охлажда се. Кремът се изсипва във формички и се поднася.
От същата смес, ако се прибавят 10 г счукан сухар и 10 г масло и се запече във фурна, ще се получи тиквена паста.

Тиквички със сирене
тиквички, 60 г извара, 20 г масло, прясно мляко 50 мл, 1/2 яйце, малко брашно и копър

Приготвяне: Тиквичките се обелват от кората, измиват се и се варят до омекване в подсолена вода (може и на пара). Разрязват се по дължина, издълбават се като лодка и се пълнят със сместа от сиренето (изварата), разбита със жълтък, издълбаната вътрешност на тиквичките и малко копър. Нареждат се в тавичка, намазана с масло, и се заливат със сос, приготвен по следния начин: брашното се разтваря в малко студено мляко и се изсипва във врящо мляко. Оставя се да ври, докато се получи рядък сос. В соса може да се разбие и малко жълтък. Заливат се тиквичките и се пекат в умерено загряна фурна.

Пудинг от извара със спанак
Продукти: 100 г извара, 100 г спанак, сметана 50 г, 5 г масло, 1/2 яйце, 25 г кашкавал, 10 г грис.

Приготвяне: Изварата се разбива добре с малко вода. Прибавят се жълтъкът, маслото, малко сол, грисът и се разбиват много добре. Спанакът се почиства, измива се много добре, отцежда се, нарязва се на ситно и се прибавя към сместа. Накрая внимателно се прибавя белтъкът, разбит на пяна. Сместа се изсипва в намазана с масло тава, посипана с галета, заглажда се, намазва се със сметана, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече на водна баня около 1/2 час.
Цитирай

София

Мнения: 5 710
Сандвичи

А ла МакДоналдс

Една питка, поръсена със сусам (подобно на МакДоналдс) се разрязва по средата, но не до края. Намазва се с малко количество олио и се посолява. Вътре се слагат няколко парчета краставица, резен домат или какъвто се сетите зеленчук. Важното е да има листо от маруля, което да се показва по краищата. Получава се чудесен и полезен сандвич – ще се изненадате от резултата J.

Мечка

Отрязва се краят (по- голямо парче) на един хляб – за предпочитане пресен. Издълбава се – това е пещерата на Баба Меца. Вътре се слага плънка според фантазията. Някои идеи: • намачкано сирене с червен пипер или чубрица (според предпочитанията) • пастет от сварен жълтък, сирене и масло • няколко парчета зеленчуци (но трябва да “боядисате пещерата” с малко олио и да посолите)
 
Супи

Болнична супа

Във вряща вода се слагат ситно нарязани картофи, ориз и малко лук. Картофите трябва да се разварят. Част от тях се смачкват, за да придобие супата по-добър вид. Особено е подходяща за период в началото на обривите, когато диетата трябва да е много строга.

Голи сърми
 
От телешко или пилешко месо (към което е добавено олио, така че месото да не е “сухо”), ситно нарязан лук, магданоз, сол и чер пипер (по желание) се омесва кайма. От нея се оформят по-големи топчета, които се овалват в брашно. Топчетата се пускат в бульон, приготвен от препечено брашно и вода. Подсолява се на вкус.

Пилешка супа по гръцки
 
Пилето се почиства и нарязва на порции. Потапя се в студена вода и се слага да се вари. Докато заври, отделената пяна се обира, за да се получи бистър бульон. След като спре да пуска пяна, се посолява и се сварява с малко чер пипер на зърна. Сервира се, като във всяка порция се добави по един сварен жълтък и се поръси със ситно нарязани перца от пресен лук.

Супа от коприва

Сурова (или изсушена) коприва се бланшира във вряла вода за 5 мин. Отцежда се и се накълцва на ситно. Във вряща вода се изсипва копривата, ситно нарязан лук, домати и настъргани картофи. По желание може се добави и малко ориз.
Ястия с пилешко месо

Пилешко ризон

Пилешкото месо се сварява, обезкостява се и се накълцва на едро. Отделно се прави запръжка от лук, ориз и домати. Прибавят се подправки (сол и чер пипер), накълцаното месо и настърган кашкавал. Изсипва се в тавичка и се запича във фурната, като отгоре по желание, се поръсва с настърган кашкавал. Поднася се изстудено.

Пиле “на сол”

В по-голяма тава се сипват около 2 пръста морска сол. Отгоре се слага почистеното пиле. Пече се в силна фурна до зачервяване. Може да се обърне, ако предпочитате отвсякъде да има запечена коричка.

Пилешко със спанак
 
В загрята мазнина до зачервяване се запържват парченца пилешко. Месото се изважда и в същата мазнина се задушава лук. Добавя се малко брашно и се запържва леко. Разрежда се с настъргани домати. Добавя се необходимото количество вода до получаване на рядък сос. В него се слага почистен и нарязан спанак. Слага се месото. Вари се до пълно сваряване.

Ястия с телешко месо
 
Кюфтета на скара
 
Смила се телешко месо. Прибавя се олио и се меси, докато попие (на 300 гр. Кайма се слагат около 5 с.л. олио). Добавят се стандартните подправки и лук. Омесва се добре. Оформят се кюфтета, които се пекат като останалите.

Кюфтета – сос
 
Приготвя се кайма, като в предишната рецепта, но се добавя и малко полусварен ориз. От нея се оформят топчета които се овалват в брашно. Отделно се приготвя доматен сос: в загрята мазнина се задушава ситно нарязан лук с малко вода. След като остане “на мазнина” се добавя брашно и леко се запържва. Слагат се настъргани домати (или от консерва), добавя се вряла вода до получаване на необходимата гъстота. Добавят се нарязани картофи и топчетата. Преди да се свали от огъня се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Десерти
 
Плодова пита
 
Забърква се гъсто тесто от 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. козе кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, ? ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, ванилия или канела (според плодовете). Тестото се оставя около 15 мин. За да се разтопи захарта. В тава, намазана с олио, се изсипва половината тесто и се изпича 10-15 мин. при 200 оС. След като изстине се надупчва с клечица и се намазва със сладко. Отгоре се нареждат плодове. Покрива се с останалото тесто и се изпича само отгоре (20-40 мин. в зависимост от плодовете). Поднася се поръсена с пудра захар. Ако нямате подходящи плодове, питата може да се направи и само със сладко – също става много вкусна.
Цитирай

Варна

Мнения: 3 585
Извинявам се за некомпетентния въпрос от каква възраст детето може да се храни с тези вкуснотии и не само?  Embarassed
Цитирай

София

Мнения: 5 710
Цитат на: Ivy
Извинявам се за некомпетентния въпрос от каква възраст детето може да се храни с тези вкуснотии и не само?  Embarassed

Всеки сам преценява според това какво яде детенце. Трябва да се ръководиш най-вече от собственото си дете и степента, до която сте стигнали при захранването.
Цитирай

Варна

Мнения: 3 585
благодаря ти Smile
Цитирай

София

Мнения: 9 152
Чета, супер си направо!!!Толкова вкусни ми се виждат някои работи...мисля, че и за нас стават, не само за дребчо.Благодарим ти за положените усилия newsm20
Цитирай

София

Мнения: 5 710
За нищо!
Цитирай

София

Мнения: 1 507
Много мерси и от мен!  Smile Копирам си всичко. Макар че и аз съм озадачена кое от кога мога да давам. Thinking
Цитирай

Видин

Мнения: 5 154
Чета, страхотна си!  Love
Тъкмо си мислех, че е време вече да запозная  бебка с нещо по-различно от пасирани картофи и моркови Wink .
Благодаря ти за труда.
Цитирай

Добрич

Мнения: 3 228
Аплодисменти!
Много ценни рецепти, браво!
Цитирай

София

Мнения: 2 809
Cheta,
благодаря за труда, който си положила по отношение на осигуряването на така разнообразното меню на малките и големи човечета  Wink  Wink  Wink  Very Happy
Цитирай


Мнения: 3 452
И аз мерси.
Само искам да питам кой е източника, т.е. книга, сайт или друго.
Цитирай

София

Мнения: 5 710
Събирала съм ги от интернет и от мамите от клуба в дир-а.  Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 73 отговора