Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 юни 2007, 12:17 ч.

Мусака от тиквички и картофи

  • 24 478
  • 19
  •   1
Отговори
  • Мнения: 764
Здравейте момичета!
  Сезона е на тиквичките и пресните картофи!Предлагам ви мусаката ,която правя аз  Simple Smile
  Продуктите не са строго определени- имам  в предвид като грамаж .


   2-3 тиквички - нарязваме на кръгчета дебели един пръст и после на 4
  около килограм картофи - може и по-малко - зависи от съда ,в който ще решите да готвите
картофите се нарязват на кръгчета  с дебелина около 0,5 см
Нарязвяме 1-2 глави лук на ситно /може и зелен/ 5-6 скилидки чесън - също нарязан на ситно,наливаме в
тенджера олио и леко запължваме.Като поомекне лука изсипваме нарязаните тиквички и картофи ,поръсваме със сол и слагаме около 1 к.ч. вода.Задушаваме,докато картофите поомекнат.Нарязваме копър,магданоз,разбъркваме и изсипваме в тава.
Слагаме във фурната и печем до готовност.

Разбъркваме 3-4 яйца,натрошаваме 200 грама сирене ,разбъркваме сместта.
Вадим мусаката от фурната изсипваме яйчената смес и енергично разбъркваме,за да  може сместта да се разпредели равномерно в мусаката.
Пъхаме отново във фурната  и вадим след като отгоре вусаката се позачерви.
Може да се настърже отгоре кашкавал.
Много приятен вкус - може да се консумира и топла и студена.
А приготвянето е елементарно и бързо,независимо от дъъъългата рецепта,която написах Grinning
Надявам се да ви хареса!

# 1
  • Земята
  • Мнения: 1 426
А, любимата ми мусакичка. Ама й бях загубила рецептата. Браво на тебе!

# 2
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Много приятно звучи, малко като огретен.
Ще пробвам, благодаря за рецептата.

# 3
  • Благоевград
  • Мнения: 663
Ще пробвам,благодаря  bouquet

# 4
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 279
Ще пробвам,благодаря  bouquet
И аз!

# 5
  • Мнения: 6 461
Приготвяла съм мусака по подобен начин.

Ще пробвам и този вариант.
Благодаря за рецептата. Peace

# 6
  • ВАРНА
  • Мнения: 82
Приготвяла съм тази мусака.

Не бях очарована много от вкуса й!  Mr. Green

# 7
  • Мнения: 5 691
Ето какво направих аз вчера. Не ми се пуска нова тема, не е кой знае какво. Стана много леко.

1кг тиквички нарязани на кръгчета; 2 моркова на кръгчета; лук 2 глави или връзка зелен; копър, магданоз, чесън; сол и зехтин / олио /. Всичко се разбърква и се изсипва в тава. Отгоре се нарежда нарязан и обелен домат. Пече се на 220гр. Аз сожих фолио и към края го махнах. Може и в йена да се задуши/опече.
Заливка: 4 яйца разбити с 1.с.л. лимонов сок или оцет. Става пухкава смес. Към тях се прибавя 1с.л. брашно размито в малко вода. Заливат се зеленчуците и се пече.
Simple Smile

# 8
  • София
  • Мнения: 572
Такава мусака без месо вътре няма кой да ми я яде.Аз правя следното,в тавичката редя картофи нарязани на кръгчета, ,кайма предварително задушена с лук,морков,чесън и копър и накрая тиквички нарязан и  предварително осолени .Сипвам водичка или бульон и  пека до готовност.Накрая правя заливка от 2-3 яйца,1 коф.кис.мляко и сирене като задължително белтъците разбивам  почти на сняг така заливката става много вкусна.

# 9
  • София
  • Мнения: 1 413
Приготвяла съм мусака с тиквички и картофи, но с обикновена заливка като на другата мусака. Но ще пробвам и твоя вариант. Изглежда вкусно. Благодаря ти за рецептата   bouquet

# 10
  • Варна
  • Мнения: 8 769
1кг тиквички нарязани на кръгчета; 2 моркова на кръгчета; лук 2 глави или връзка зелен; копър, магданоз, чесън; сол и зехтин / олио /. Всичко се разбърква и се изсипва в тава. Отгоре се нарежда нарязан и обелен домат. Пече се на 220гр. Аз сожих фолио и към края го махнах. Може и в йена да се задуши/опече.
Заливка: 4 яйца разбити с 1.с.л. лимонов сок или оцет. Става пухкава смес. Към тях се прибавя 1с.л. брашно размито в малко вода. Заливат се зеленчуците и се пече.
Simple Smile
Вери, много добре изглежда рецептата. Сега тъкмо търся нещо с тиквички да направя.
Само тоз киселяк малко ме смущава....наистина ли не се усеща.
А, да, и няма да сложа домат Wink

# 11
  • Мнения: 5 691
Аз не го усещам. Но, ако се притесняваш, сложи щипка сол, пак ще стане пухкаво.
За доматите знам, че няма да сложиш.  Wink

# 12
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Аз не го усещам. Но, ако се притесняваш, сложи щипка сол, пак ще стане пухкаво.
За доматите знам, че няма да сложиш.  Wink
Ок, отивам да готвя тази рецепта.
Ще докладвам по-късно какви съм ги насътворила..... Wink

# 13
  • на баба си в джанките
  • Мнения: 527
Аз мусаката я правя,като слагам тиквички,картофи,лук домати,чесън,копър,чер пипер.Заливам с бешамел отгоре.

# 14
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Ето какво направих аз вчера. Не ми се пуска нова тема, не е кой знае какво. Стана много леко.

1кг тиквички нарязани на кръгчета; 2 моркова на кръгчета; лук 2 глави или връзка зелен; копър, магданоз, чесън; сол и зехтин / олио /. Всичко се разбърква и се изсипва в тава. Отгоре се нарежда нарязан и обелен домат. Пече се на 220гр. Аз сожих фолио и към края го махнах. Може и в йена да се задуши/опече.
Заливка: 4 яйца разбити с 1.с.л. лимонов сок или оцет. Става пухкава смес. Към тях се прибавя 1с.л. брашно размито в малко вода. Заливат се зеленчуците и се пече.
Simple Smile
Е, снощи я направих. Сложи и така притеснителния за мен лимонов сок-не се усеща въобще.
Станаха много вкусни, ама много, наистина. Въпреки, че нямах лук никакъв, и не сложих домат (домата го сериврах натюр).
Иииии, заливката не ми се получи изобщо пухкава.  Blush В същност, никога не ми се получава....не става и това си е. А уж спазвам правилата.... Tired
Нищо де, важното е, че беше наистина мнооого вкусно, браво Вериnewsm10

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт