Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора

София

Мнения: 2 636
Искам да направя за мъника бисквитки, понеже готовите съдържат продукти, които не са му разрешени: мляко, белтъци, захар, соя. Идеята ми е да направя брашно от елда, с което искам да направя бисквитки. Моля да ме насочите към примерна рецепта, може с обикновено брашно, аз ще го заместя с елдено, но да са сравнително ронливи и мекички, че сме само с няколко зъбки отпред и обикновените бисквити например никак не може да ги яде.
Цитирай


Мнения: 6 142
Руми, не искам да те обезсърчавам, но от елдено брашно без примес на бяло пшенично, няма да станат меки бисквитки.

Преди време правих същия експеримент с оризово брашно за малката (като беше бебе), стават твърдички. Идеални за чесане на венци, но не се топят в устата. Някъде съм запазила рецептите на бебешките бисквити, ако много ти се експериментира, ще се разровя да ги намеря, но пак ти казвам - твърди са.
Цитирай

София

Мнения: 2 636
Сладка хапка, аз си мислех, че с повечко бакпулвер ще се получи нещо прилично  newsm78 но всъщност соленки/бисквитки не съм правила от 6-ти клас, та ...
Цитирай


Мнения: 6 142
Руми, сайтът от който взех рецептата, е с нов дизайн и не мога да се ориентирам коя точно рецепта съм ползвала. Ето ти линк към страничката с т.нар. Teething Biscuits: http://wholesomebabyfood.com/teethingbiscuits.htm

Със сигурност съм превеждала рецептата за библиотеката на "Кърменето". Ако не се лъжа, намира се в една от статиите "Храни за ядене с пръсти", може да погледнеш и там.

Що се отнася до бакпулвера: има съотношение набухвател:брашно, което не трябва да се променя. Дори и да увеличиш бакпулвера, няма да стане по-пухкаво. Но дано намериш нещо подходящо за малкия. При всички случаи разгледай сайта, който съм ти посочила по-голе - има добри идеи.

Цитирай

София

Мнения: 2 636
Благодаря много за сайта! Харесах си ето тази рецепта:
1 ч. ч. инстантна каша /използвах елда/
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. сок /използвах ябълков/

За всеки случй добавих и 1 с.л. зехтин.
Получи се доста лепкаво тесто, което шпричовах с пош в/у намаслената тава. Пекох 25 мин. Бисквитките ухаят чудесно на ябълка, на вскус не са лоши обаче едва ги отлепих от тавата, при все че беше намаслена. Чудя се може ли да се направи нещо по въпроса  newsm78

Стискайте палци Щурчо да ги одобри утре   chef

Цитирай


Мнения: 6 142
И аз съм ги правила тези, само че не със сок, но не помня с каква течност - имаше съ сигурност инстантна каша. Дано ги хареса малкия. Ако не - давай на таткото!
Цитирай

София

Мнения: 2 636
Дано ги хареса малкия. Ако не - давай на таткото!
Ооо, той нашия тати каквато е претенция  ooooh! трябва да го вържа за някое дърво, за да го накарам да опита елда  Mr. Green
Иначе по темата - хапнахме ги двамата с Косьо, минава номера. Иска ми се да пробвам все пак с набухвател, може да се получат по-добре  newsm78 1/2 пак. бакпулвер на 2 ч. брашна добре ли е?
Цитирай


Мнения: 6 142
Руми, струва ми се, че това е съотношението. На пакетчетата бакпулвер на д-р Йоткер е дадено, че 1 пакетче (10 г.) е за 500 г. брашно.

Между другото, днес се сетих, че съм превеждала рецепти от този сайт, виж ги, може нещо още да ти свърши работа: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=594.msg4734#msg4734

Ако имаш фотоапарат, щракни бисквитките, а аз ще сложа снимката в статията  - с твое разрешение, разбира се.  bouquet
(дъщеря ми е вече на 3 години и не ми се правят бебешки бисквити, само за да им направя снимка  Embarassed)
Цитирай

най-хубавото място

Мнения: 1 353
Аз съм чувала за бисквити от каша.Направена с вода както за ядене но по гъста Шприцоват се в тавичка и се пекат.Не съм пробвала и не знам какъв ще е резултата.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Овесени бисквитки не стават ли? А за набухвателя бих те посъветвала да използваш амонячна сода вместо бакпулвер. От нея стават меки със сигурност. Не се плаши от миризмата, щом изстинат бисквитките не миришат. Солени ли искаш или сладки? Масло може ли? Дай ориентири да търсим рецепти.
Цитирай

София

Мнения: 2 636
anomalia, овесените конкретно за моето бебе не стават - желязото му е ниско и трябва да избяхвам овеса. Иначе сладки или солени - няма много значение на тая възраст - 1 г. - и солта и захарта би трябвало да са в минимални количества.
Масло, маргарин и т.н. не може да яде, само зехтин и олио.
Може овче сирене, ама не му е голям фен  Rolling Eyes

Той май не е твърде претенциозен към вкуса /все още/, трудността е с тези сравнително ограничени продукти да докарам примлива консистенция за почти беззъбо бебе, което обаче има голям ищах да дъвче, милото  Mr. Green

Хапчице, непременно ще ги щракна и ще ти пратя снимката.
Цитирай

София

Мнения: 3 250
За отлепването на бисквитите - може да ги направиш върху хартия за печене. Така ще ги извадиш по-лесно.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Май нямам подходящи рецепти за съжаление. А дали мъника няма да хареса онези дребни соленки с настъргано сирене в тестото?
Цитирай

София

Мнения: 2 636
А дали мъника няма да хареса онези дребни соленки с настъргано сирене в тестото?
Имаш ли рецептата? Или за някакви готови става дума?

За отлепването на бисквитите - може да ги направиш върху хартия за печене. Така ще ги извадиш по-лесно.

А къде мога да намеря такава хартия?
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Хартия за печене има във всеки хранителен магазин при алуминиевото и стреч фолио. И в домашни потреби съм виждала.
А рецепти с горе-долу подходящи продукти намерих ето тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73465
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=874.msg4538
Сигурно има много варианти, като маслото можеш да замениш с каквато мазнина ви е позволена, а в първата рецепта прясното мляко смени с вода. Едва ли ще е фатално. Дано се харесат на детенцето  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора