Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 4 819
Темата е породена от липсата на места за нашите деца из детските заведения във Варна.  Sick Няма достатъчно ясли и градини. Строяла се една, от около 210 места, но види ми се, това няма да е достатъчно. Проблемът е на всички родители, дайте нещо да направим?
Никак не съм наясно кое какво е, защо е, но възникна ми намерение, че ако се обединим в сериозна кауза и потърсим полагащото ни се, можем да постигнем нещо.
Аз не съм съгласна децата да бъдат дискриминирани  по тоз начин. Дискриминация очевидно има, щом трябва да се пази ред за записване и пускане на молба за градина, щото важи номера. Значи децата се превъзхождат по такъв показател ли?.. Туй не е магазин за зарзават навремето, че да се редя за банани!
Държавата не е ли длъжна да осигурява задължителното място за всяко дете в държавното детско заведение, издържано с държавни пари, от данъците на всички ни? А какво ще правят децата, които не са приети в ни една градина в района на местоживеенето си?  Отгоре на това и в съседните райони няма места..  Как да става тая работа? Това нормално ли е, всъщност?
А как е в по-развитите държави?
Мисля да потърся консултация с някой юрист как се правят тия работи. Засега може да клюкарим тука и да изразяваме негодуванието си, много родители се сблъскват с тази проблеми, хабят се нерви, фърлят се пари и прочей.. Трябва да си търсим правата, иначе тая гавра с децата ни ще продължава и занапред, няма начин.
Тъй. Мисля план, помагайте. Как се прави граждански иск, къде, защо, от кого да потърсим подкрепа (сдружения, организации, туй-онуй) и т.н..
Докато мълчим ще ни тъпчат. Ний хора ли сме или овце?
Гледам, малко ми е мъглява мисълта, но знам, че ще помогнете.  Peace

Последна редакция: пн, 25 юни 2007, 20:00 от Доня Туфиня

# 1
 • Варна
 • Мнения: 754
Идеи и предложения нямам. Може би малко ме мързи да си напрягам мозъка, след като и да се промени нещо няма да ме огрее с това дете и ще се налага да си направя второ, да не излезе че съм се напрягала напразно.
Малко ми стана тъпо, когато на миналогодишните протести за майчинските не видях нито една бремелинка (аз лично бях поканила две).
Въпреки това и въпреки че моята рошла е приета, съм готова да подкрепя всякакви протести, петиции, искове и пр.
След като държавниците все реват, че прираста е отрицателен, да се напънат и да осигурят условия.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 4 819
Намерих много хубава статия от миналата година. Препоръчвам да се прочете.

Таблица за тенденции в развитието на детските градини за периода 2007-2013 (но аз ще съм одъртял доста дотогава?)

Програма за развитие и поддръжка на материалната база на общинските учебни и детски заведения за периода 2001-2006 г.  newsm78

Във Варна започна строеж на нова детска градина.  Какви розови новини!

Последна редакция: пн, 04 юни 2007, 00:18 от небесна красТавица

# 3
 • Мнения: 578
Аз лично бих подкрепила такъв иск.
Първо защото имам наблюдения върху проблема от години. Голямото ми дете е родено 99г.. Когато тя тръгна на градина в групата бяха 39 деца. Става дума за далечната 2002 година. Още тогава в централните детски градини имаше недостиг на места. Това се знаеше от всички - родители, учители, директори, общински служители, кмет/който и до ден днешен си е същият кмет/.
В продължение на пет години съм прочела купища материали за положителния прираст на населението във Варна, служба ГРАО са наясно с броя на родените в града деца. За тези пет години, реално няма разкрито нито едно ново детско заведение. В общината в отдел Образование онзи ден - на 1 юни, ми твърдяха как всяка година били откривали нови места, но като ги попитах: Къде? не успяха да ми обяснят.   #Crazy
В момента моето семейство е изправено пред финансова криза, защото за дечко няма място в детската градина. Това явно касае само и единствено моите деца, защото търсенето на солидарност, подкрепа, помощ от страна на създадените с тази цел държавни и общински структури ме сблъсква засега, само с насмешката и цинизма на техните служители.
За съжаление в Общината никой не се интересува с какви средства си плащаме високите данъци, които са именно за инфраструктура и удобства на населението живеещо в града.
Поради факта, че липсата на места в детските градини не касае само моето семейство, а и стотици други живеещи на територията на общината, както и това, че не става дума за драма от вчера, а за тенденция продължаваща пет години мисля, че това което гражданите на Варна получават срещу платените си данъци е т.нар. ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ!  #Cussing out

Последна редакция: пн, 04 юни 2007, 09:10 от JuliaP

# 4
 • Мнения: 2 839
Доста добро пожелание е този ПЛАН Не мога да съм сигурна, но мисля, че нищо от това не е изпълнено.
Освен т.12 - "Да се отпочне строителство на детска градина в централната част на града за 200 деца. Приблизителна стойност 1 600 хил. лв."
Е, отпочна се. Ама не 2001, ами 2007 година. Идват избори все пак  Sick

Може ли някой да каже колко деца са приети? Разбирам, че 700 не са. Какъв процент е това?

# 5
 • Мнения: 578
Още статии по темата:

http://www.varna-sport.com/?pg=ViewNews&NewsID=1149748291

http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=150111

КОНСТИТУЦИЯ на Република България
Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 2 405
Подкрепям с две ръце!!!!! Заради това, че не съм спала пред яслите в на 03.01. не мога да се върна на работа. А искам и имам възможност. Докараха ни до там, че баби да ни плащат тока, защото мама седи в къщи с детенце и не може да се върне на работа! Как да платя на детегледачка 300лв заплата или 180лв. в частна градина??? Аз си плащам данъците и осигуровките на реален доход, защо тогава за моето дете няма място???
И изообщо до колкото знам Общината поема 100лв. от издръжката на дете в общинско заведение, та къде й е сметка да строи със свои средства нови?
За мен това не е държава! Да имаш дете е личен избор, аз не съм го родила на държавата, но един ден той ще работи за същата тази държава и ще плаща данъци! Тогава какво излиза, май държавата ще има полза от него?!

# 7
 • Варна
 • Мнения: 4 819
Закрила, обаче не задължителна. Разбира се.  Sick
Ето  част от Закона за народната просвета, където няма кой знае какво списано.

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) (1) Детските градини са за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., в сила от 2003/2004 учебна година.)

Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Издръжката на децата в държавните и общинските детски градини се поема съответно от държавния или общинския бюджет.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Родителите заплащат такси в размери, определени от общинския съвет, в съответствие със Закона за местните данъци и такси.

(3) Освен таксата по ал. 2 родителите заплащат и за дейности извън държавните образователни изисквания.

Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., в сила от 2003/2004 учебна година) (1) Подготовката на децата за училище една година преди постъпването им в първи клас е задължителна и се извършва в подготвителни групи към детските градини или в подготвителни класове в училище, като родителите или настойниците се освобождават от заплащането на такси.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 86 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) За деца, които не владеят добре български език, освен подготовката по ал. 1 се осигурява и обучение по български език по специализирана методика за усвояване на български език.

Чл. 20а. (Нов - ДВ, бр. 90 от 2002 г., в сила от 2003/2004 учебна година) (1) Постъпването на децата в детските градини става по желание и по избор на родителите или на настойниците с изключение на случаите по чл. 20, ал. 1.

(2) В случаите по чл. 20, ал. 1 родителите или настойниците могат да избират подготвителна група или клас, където се извършва подготовката на децата.


Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) (1) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по чл. 18.

(2) Задължение на детските градини по ал. 1 е да приемат деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.

(3) За деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания могат да се създават и специални детски градини и обслужващи звена.

(4) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини и обслужващи звена по ал. 3, когато всички други възможности за възпитание в държавни и общински детски градини и обслужващи звена са изчерпани и при писмено изразено желание на родителите или настойниците.
 ПРАВИЛА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕЦА В ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВАРНА


1. Детската градина е за деца от 3 - годишна възраст до постъпването им в първи клас съгласно чл. 18 от ЗНП, по желание и избор на родителите /настойниците, семейства на роднини, близки или приемни семейства/. Подготовката на децата в подготвителните групи в детските заведения, една година преди постъпването в I клас е задължителна съгласно чл. 20 от ЗНП.

2. Заявления за I възрастова група за следващата учебна година се подават в детските заведения до 15.05. на текущата календарна година. За всички останали възрастови групи заявления се подават през цялата година /датите на посочените работни дни ще се променят за всяка календарна година/.

3. В заявлението задължително се изписват трите имена на детето, ЕГН, актуален адрес и телефон за връзка, представя се оригинален акт за раждане на детето като ксерокопието остава в детското заведение.

Заявление, в което не се съдържат тези данни, се приема след попълването им.

4. Приемът на документите се извършва от директора на детското заведение или от упълномощено със заповед от него лице. Издава се пореден вх. № на заявлението, подаден от електронната система.

Поредният входящ номер съдържа: име на ДГ, номер, дата на подаване на заявлението, подпис на приемащото лице и входящ печат на детското заведение. Документите се завеждат в общински електронен регистър по година на раждане.

5. Обявяването на списъците с приетите деца става на видно място във всяко детско заведение на 31.05. В едноседмичен срок от обявяването на списъците родителите на приетите деца писмено декларират записването на детето си в съответната детска градина.

6. При липса на свободни места в отделни детски градини от дирекция “Образование” предлагат на родителите място в друго детско заведение при съществуваща възможност за прием. Деца, навършили 6-год. възраст и не посещавали до този момент детска градина, се насочват в подготвителен клас в училище.

7. Децата се записват за постъпване в детско заведение по следния ред:

    * деца с тежки хронични заболявания, посочени в Приложение № 5 към чл. 21 т. 7 от Наредба № 19 за експертиза за инвалидност на децата до 16 г. /ДВ. Бр. 84, от 13.10.2000 г./;
    * деца, на които поне един от родителите е I или II група инвалид;
    * деца на неизвестни родители;
    * деца на загинали при производствени аварии и природни бедствия;
    * деца на загинали в изпълнение на служебния си дълг;
    * трето и следващо дете на многодетни родители;
    * деца-сираци или деца с един родител;
    * деца, чиито родители са редовни студенти, или бащите отбиват редовна военна служба;
    * прието друго дете в едно или същото детско заведение или ясла;
    * дете, настанено в семейство на роднини или близки, както и дете, настанено за отглеждане в приемно семейство, съгласно чл. 26 от Закона за закрила на детето;
    * деца, живеещи в прилежащи на детското заведение територии;
    * деца на работещи родители по реда на входящия номер;
    * деца на неработещи родители по реда на входящия номер.

За всички деца, които се приемат по горепосочения ред, родителите трябва да представят необходимите документи.

8. Родители, които кандидатстват за прием на децата си в специалните детски градини са задължени при подаване на молбата си да представят всички документи, които се изискват по Наредба № 6 /19.08.2000г/ медицински картон, епикриза, ЛКК от ДКЦ “Чайка” /за ОДЗ № 9/ и от ТУБ диспансера /за ЛДГ № 20/. Със заповед на директора се назначава диагностичен екип за психолого-педагогически изследвания на всяко дете, както и за представянето на всички необходими документи. Сроковете за изнасяне на списъците с приетите деца са като тези във всички други детски заведения.

9. Родителите /настойниците, семействата на роднини, близки или приемни семейства/ на новоприетите деца се запознават с правилника за дейността на детската градина, в частта за права и задължения на родителите. Горното се удостоверява с подпис.

10. Настоящите правила имат за цел да уеднаквят реда и начина на подаване на заявления и приемането на деца в Общинските детски заведения на територията на Община Варна. За  неупоменати в тях условия важат разпоредбите на действащата нормативна уредба. Настоящите правила се утвърждават като задължителни, но могат да бъдат допълвани според спецификата на всяко детско заведение на Педагогически съвет, съгласно чл. 150 ал. 2 от ППЗНП.

Настоящите Правила са приети с Решение на Общински съвет – Варна № 4248-5(44)/02.08.2006 г.  ooooh!

# 8
 • Мнения: 578
http://infovarna.com/portal/index.php?session=3f13edbc7edd2172cf … rticle=1135259649

Ето и пасаж от горепосочената статия:

"През 2005 г. е бил увеличен капацитетът на детските градини със 70 места.

От 161 вида услуги, предлагани от общинската администрация, през годината са се възползвали 78 450 души, сочи годишният доклад на градоначалника.

Увеличен е естественият прираст на града

През годината се забелязва много сериозен скок в естествения прираст на варненци, отбеляза Кирил Йорданов. Данните сочат, че през 2004 г. родените варненчета са два пъти повече от предходната година. Техният брой е 2992. Регистрираната смъртност за същия период пък е 2892 души. Естественият прираст за 2004 г. е 163. До ноември т.г. данните сочат, че родените варненчета са 3230. Смъртните случаи за 2005 г. са 2726. Естественият прираст за тази година е 504."

# 9
 • Варна
 • Мнения: 4 819
Ахаа! Можеше да има симпатизанти за петиция поне. А? Ами няма как да се изобрети граждански иск, щот гражданите, така като гледам нямат проблем. Здраве да е. Всеки гледа себе си, знам.  Rolling Eyes

# 10
 • Варна
 • Мнения: 2 476
Аз бих се включила. Тази година не съм потърпевша, но догодина може и да съм, когато подавам за детска градина. В квартала ми /Аспарухово/ има 3 детски градини, едната от които по слухове /най-вероятно верни/, е продадена, и Общината плаща наем за да ползва сградата като градина. В плана видях че има строителство на градина в Аспарухово, но засега май е на хартия, както и всички останали.

# 11
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Небесна, аз никъде не видях задължение на общината да осигури детски градини. Задължително е ходенето на училище. Оттам нататък, какво?
Има много начини, но се налага и участието на родителите, за да стане тая работа, т.е. на гражданите. Всичко останало,  Laughing както пишат, си е едно отпочване

# 12
 • Мнения: 27 525
Не съм прочела всичко, сори  Embarassed
Само да кажа, че и тук не цвете в държавните и нормални (откъм цени) такива. Няма да занравя как ходих на първия си преглед за установяване на бременноста, един месец бременна и след прегледа гинеколожката ме запита в коя ясла ще ходи детето  #Crazy Позаитересувах се стерснато не избързваме ли прекалено, а тя каза - не, ама то и сега едва ли ще има места, като му дойде времето. Тук около 2 години по-рано се записват децата на ясла и на дестка. В най-добрия случай - година и половина по-рано. Виж, в частните няма проблем. Но....230 евро за седмица  Rolling Eyes

# 13
 • Варна
 • Мнения: 4 819
Да, не са задължение детските градини - който се вредил той... Ама нали се касае за деца, а не за краставици, редно е да бъдат подсигурени... Или поне ропота на родителите да бъде изразен, да стане обществено достояние, да се потърсят някакви мерки, да се вземат... Абракадабра, виждам светлото бъдеще...  Sick
Все пак няма гражданско общество, който каквото да ми разправя. ooooh!

# 14
 • Мнения: 27 525
Ама нали се касае за деца, а не за краставици

 Joy Joy Joy

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт