Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • пяната на дните
 • Мнения: 682
Здравейте! Моя приятелка има проблем с кърменето на бебока си, и понеже не зная как да й помогна, се обръщам към тези от вас, които са успели да се справят с подобни трудности. След като първите две седмици малкият бил само на кърма, на поискване, се оказало, че е свалил ок. 200 гр. от теглото си при раждането, а той без това беше мъничък. Съответно тя решава, че не й достига кърма (на контролните кърмения той изяжда по 10-20 гр. от двете гърди общо, и това за към 1 час), а педиатрите настояват да го дохранва. Тя почнала да му дава АМ, той изяжда по 60гр. след едночасово кърмене и така взел, че понаддал юнака.  Вчера най-накрая се видях с нея, живеем в различни градове, малкият е на почти 2 месеца. Опитах аз да го накърмя, и според мен проблемът е в това, че той си виси на гърдата и нищо не прави. Дръпва няколко пъти вяло, заспива, като го разбудиш почва да се дърпа от гърдата, след малко пак плаче от глад. От шише с биберон също пие мноого бавно и трудно, но поне не се дърпа. Оказа се, че тя успява с хубава помпа да изцежда по ок. 50 мл. кърма по няколко пъти дневно, но от постоянното и неефективно едночасово кърмене и бавното дохранване с шише и от познатото на всички ни недоспиване и несправяне със всичко останало, не и остава много време за цедене... Пробвахме разни работи, за които съм чувала - да му гъделичка небцето със зърното, компресия, разбуждане, но няма никакъв ефект. Моля ви, ако някой се е справил с такова нещо, според мен - не много добър сукателен рефлекс - да ни помогне, защото този начин на хранене и дохранване с кърма и после с АМ и после цедене, е много изтощителен и за майката и за бебока.

# 1
 • Мнения: 630
Здравей. Имало ли е някакъв проблем при раждането или след него. Защото доколкото разбирам има проблем със самия сукателен рефлекс, а не само със сученето от гърда. Моята дъщеря въобще не засука от гърда, пищеше, дърпаше се  и отказваше категорично. Педиатърката ни стоя 1 час вкъщи и правихме опити да я накараме да засуче, натискаше някакви точки на рамото, на гърба й, изпробвахме силиконови зърна без резултат, малката беше безкомпромисна и така си минахме на помпа от самото начало. Но от шишето изпиваше всичко зо отрицателно време. Това ме кара да мисля, че при вашето бебе има някакъв проблем със сукателния рефлекс. Може би трябва да му направят някакви допълнителни изследвания и да го видят на ехограф. Нека се консултира със специалист.

# 2
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Ето ти една статия, в която можеш да прочетеш за такъв случай на бебе без сукателен рефлекс:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=5418

Проблемът е много неприятен и сериозен, още повече че бебето вече е на 2 месеца и е свикнало да се храни от шише. Т.е. за да мине твоята приятелка на изключително кърмене ще трябват време, много желание и търпение и упоритост. Според мен на първо време ще трябва да се съсредоточите върху научаването бебето да суче, а после постепенно ще преминете и към отучването от шишето. Нека обаче тя продължава да се цеди, за да поддържа лактацията.
 

# 3
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Моите въпроси биха били същите, които са зададени вече от момичетата:
1. Как е преминало раждането и имало ли е нещо особено около него?
2. Бебето покрива ли признаците за физическо развитие - държи ли си добре главичката изправена и как се усеща, като го гушнеш - като мека парцалена кукла или като енергично жилаво бебенце?
3. Водено ли е бебето на невролог досега? Предвид че му е трудно да се храни и от шише (ако правилно съм разбрала за храненето - да изпива по 60мл за 1ч след като от гърдата суче само по 10-тина мл е съвършено недостатъчно за почти 2-месечно бебе и определено е много голям червен флаг за проблем).

# 4
 • пяната на дните
 • Мнения: 682
Благодаря за съдействието, момичета, ще опитам да отговоря на въпросите ви. Детето е родено доносено, без усложнения. Според местните медицински светила това със сукането не е важен проблем, иначе мисля, че от направените стандартни изследвания след раждането всичко е в норма. Може би не съм обяснила много ясно - суче по 1 час и после изпива 60 мл, по-бързичко, но определено не с ентусиазъм, по-скоро се оставя да му ги налеят в устата. Моята преценка се базира само на сравнение с моето дете, определено е доста по-отпуснат, не си държи главичката. Но пък тяхната лекарка очвидно не е била разтревожена от това. Коггато му подадат пръст, го засмуква, дори по-енергично, отколкото гърдата, поне на мен така ми се стори. От както го дохранват е наддал малко повече от килограм, което донякъде успокоява родителите, и очевидно решава проблема за педиатърката, не са им препоръчвали консултация с други специалисти.

# 5
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Без да съм специалист - редно е това дете да се види от невролог, дори да се наложи родителите да си платят консултацията. Не е нормално едно бебе да не може да суче - храненето с шише само заобикаля някакъв проблем, без да го разрешава. И фактът, че двумесечно бебе не си държи главичката изправена също не е в реда на нещата. Вероятно проблемът не е много сериозен (иначе би бил очеизваден за всички), но има определени състояния, които могат да се проявят по този начин и е добре да се вземат мерки за тях колкото е възможно по-скоро, тогава и резултатите са много бързи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт