Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 юни 2007, 14:04 ч.

Родителите ви съобразяват ли се

 • 2 817
 • 82
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 823
Родителите ви съобразяват ли се с вашето мнение за отглеждането и възпитанието на детето ви, спазват ли препоръките ви?
Намирам се в много изнервящ период, когато дъщеря ми отново е в лятна ваканция и няма кой да я гледа - всичките баби и дядовци се редуват кой когато има време. Но това е едно на ръка...
Много неприятно се изненадах, че лично моите родители не се съобразяват с мнението ми и препоръките ми относно отглеждането и възпитанието на детето  ми. Дъщеря ми е на седем години - първи за втори клас. Давам си сметка, че се намира в един много деликатен период, когато трябва да стане по-самостоятелна. Но по стечение на обстоятелствата, тя все още не е оставала без пряк контрол. Не знам дали съм права тук, но си имаме причини да полагаме за нея прекомерни грижи.

Наистина много се разтревожих и ядосах, когато преди малко разбрах, че нашите са я пратили сама до магазина. Те живеят на осмия етаж и магазина не е съвсем до блока.
Още повече ме подразни поведението им след като им казах, че не бих искала да се повтаря.

Споделете. Как е при вас?

# 1
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Да. Изисквам го, налагам го и се съобразяват. Те винаги са били съобразителни и са ни оставяли със сестра ми сами да насочваме и определяме принципите си.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 2 839
По принцип, намирам постъпката им за нормална. Дете във втори клас би трябвало да може да отиде до магазина. Но всичко зависи от това какви са ви причините да я пазите. Не казваш какви са, страх, заболяване ...
Помисли дали си обективна по отношение необходимоста да я пазите.
А що се отнася до реакцията им ... мисля, че би трябвало да се придържат към родителската линия на възпитание като цяло и да не проявяват много фантазия  Wink

# 3
 • София
 • Мнения: 4 813
Като цяло децата ми са гледани от бабите така, както биха били гледани у дома. Друг е въпросът, че при нас правилата са малко на брой и са толкова добре обосновани, че не подлежат на коментар дори и от страна на децата. Свързани са основно с безопасност и хигиена, а за това всички баби и дядовци са на нашето мнение (все пак те са възпитали нас, нали?)

Габа от вчера е при майка ми, след две седмици и Виктория заминава заедно със своя приятелка. Спокойна съм, че децата ми ще имат прекрасно, вълнуващо и незатормозено с ограничения лято!

# 4
 • Bristol
 • Мнения: 7 160
Не, нито майка ми, нито свекървата. Вече съм се примирила с това, въпроса е децата да са щастливи  Heart Eyes
Чувала съм за баби и дядовци, които точно изпълнявали инструкциите на родителите, но аз лично на такива не съм попадала. Попадала съм на другия вариант, уж слушат и изпълняват, а зад гърба на родителите правят каквото си знаят Laughing
Не си хаби нервите, не можеш ги промени  Hug И не ги притискай много, по-добре да знаеш как точно са гледали детето, от колкото да ги принуждаваш да те лъжат, е моето мнение.

# 5
 • usa
 • Мнения: 3 367
С риск да се разсърдите-ако не искате да ви се местят-намерете друг варянт да си гледате детето.
Разбира се 4е ще налагат малко или много своите методики,не са наета помощ все пак,имат(или им се иска да имат) влияние.
Не бих си позволила да се сърдя,намирам за специална услуга да ангажирам който и да било да ми гледа децата (по този поводи си и плащам като поп,поне мога да имам изисквания без да ми е съвестно)

# 6
 • Майничка
 • Мнения: 6 294
Дъщеря ми е гледана основно от баби, така че те я познават много добре и, в много отношения, те налагат правилата, когато са с нея. Аз съм вечерна и уикенд-мама,  по-рядко я виждам в динамични ежедневни ситуации, но допускам по-голяма самостоятелност, отколкото те се осмеляват (т.е., досега само аз я пускам сама до магазина). Ако те се колебаят за нещо, ме питат, обратното не се е случвало досега.

Свекър ми и свекърва ми са отделен случай, тя прекарва с тях толкова малко време, че всеки път я "преоткриват" и отначало се държат с нея като с по-малка.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 140
Не се съобразяват особено, но и аз не смятам, че са длъжни да ми гледат детето и то по моите изисквания. Или го даваш и ти го гледат както могат и знаят, или се оправяш сам. Не можеш да промениш разбиранията на човек на 60 и кусур години Tired

# 8
 • Мнения: 4 823
Дете във втори клас би трябвало да може да отиде до магазина. Но всичко зависи от това какви са ви причините да я пазите.

Да, така е.
Аз лично смятам, че причините ми са основателни - дъщеря ми е дете с физическо увреждане и сме преживяли няколко операции и множество стресови ситуации. Възпитавам я и я отглеждам като съвсем обикновено дете и тя си се чувства такава. Но всичко това остави своя белег у нас като родители - мисля че нямаше как да го избенем. Затова смятам, че ни е позволено понякога да сме малко по-предпазливи или малко по-загрижени....

Иначе ме подразни, че те много добре знаят, че ние не сме я пращали сама до магазина. Не й е забранено. Просто не се е случвало.

Не че е кой знае какъв проблем, че е отишла до магазина.
Проблема е в доверието. Човек като си оставя детето на родителите, обикновено разчита, че ще се грижат възможно най-добре за него.

# 9
 • Мнения: 4 823
но и аз не смятам, че са длъжни да ми гледат детето и то по моите изисквания

Аз намирам за напълно нормално да ми гледат детето, щом  имат възможност. Някак е странно да даваш пари за детегледачка, ако родителите ти са в състояние и имат желание и възможност да ти гледат детето.

# 10
 • Земята
 • Мнения: 1 426
На мене баби не са ми помагали, но със сестра ми сме си гледали децата за по различни периоди, най-често на почивка, но и по време на командировки. И двете сме с коренно различни възгледи относно методите на възпитание, но не сме искали една от друга да се съобразяваме, с изключение може би на някои важни в момента неща - но това го казвам чисто теоретически, ако възникне нещо, в действителност май не сме предявявали някакви изисквания.
Щом като за тебе е било изключително важно дъщеря ти да не излиза сама от къщи - би трябвало да можеш да го обясниш на майка ти и тя да се съобрази с това. Най-вероятно ти не си й казала изрично да не я пускат и тя я е пуснала, защото така е преценила. Понеже всъщност е нормално, ако пътят до магазина не е опасен, да я пратят да купи нещо - тя е вече на към 8 години човек.

Последна редакция: пн, 04 юни 2007, 23:17 от Nevada

# 11
 • Варна
 • Мнения: 2 839

Аз намирам за напълно нормално да ми гледат детето, щом  имат възможност. Някак е странно да даваш пари за детегледачка, ако родителите ти са в състояние и имат желание и възможност да ти гледат детето.
Това е доста спорно. Аз разсъждавам точно обратното.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 700
Дете във втори клас би трябвало да може да отиде до магазина.

Че може, може, но и аз не пращам дъщеря си до магазина, при това вече завършила втори клас и без увреждания. Всеки си решава сам за себе си. Засега смятам, че има и други начини да се почувства самостоятелна и без да пресича улици.

По темата -  и аз бих се подразнила, защото родителите определят правилата за отглеждане на собствените си деца (бабите и дядовците са го правили, когато им е било време). Нашите родители (моите и на мъжа ми) са гледали дъщеря ми не като задължение , а спорадично като награда. При това положение са се съобразявали с препоръките ни.

# 13
 • Bristol
 • Мнения: 7 160
Иначе ме подразни, че те много добре знаят, че ние не сме я пращали сама до магазина. Не й е забранено. Просто не се е случвало.

Не че е кой знае какъв проблем, че е отишла до магазина.
Проблема е в доверието. Човек като си оставя детето на родителите, обикновено разчита, че ще се грижат възможно най-добре за него.
Ами те са те изпреварили  Mr. Green Преценили са, че не е опасно и са го направили. Мислиш ли, че ако им се струваше рисковано щяха да го направят  Thinking Но това са техните виждания, ти може по различен начин да приемаш ситуацията.
За мен е нормално баба и дядо да се грижат за внучетата, ако имат желание, но и е нормално да го правят така както те считат за най-добре  Peace Не подхождай по въпроса мислейки, че искат да навредят на детето ти!

# 14
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 553
Препоръчително е да се съобразяват, но по-скоро не го правят. Свекърва ми изобщо не ме чува, затова съм доволна, че малкият е на градина и рядко е при нея.
Иначе онзи ден издивях като видях, че го е оставила да обикаля сам из квартала / на 3 години е / с колелото и батковци и каки, които го били пазели  Stop Когато става въпрос за сигурността на детето реагирам рязко, в други случаи пос-коро вече не коментирам, защото вече нямам сили да се боря.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт